Skodia motoru vysoke otacky?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
jimmy_xp
King
King

Skodia motoru vysoke otacky?

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Chalani, dnes som resetol RJ (odpojena baterka na 4 hodky) a siel som sa povozit. Ako som niekde cital pisali ze autom by bolo najlepsie prejst rozne rezimy jazdy aby sa RJ adaptovala. Ked som siel do dediny - taky dlhy kopec s miernym stupanim, podradil som do 3jky a tocil az do 6000 otacok (rychlost okolo 120). Bolo to kratko, spravil som to len raz. Moze to motoru nejak uskodit? Motor 1.1i 44kW. Co som pozeral do papierov tak max vykon ma pri 6200 otacok :) Diky PS: Auto zahriate jazdou pred tym, olej ani nie rocny - SHELL HELIX VB PLUS tusim.
RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Skodia motoru vysoke otacky?

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

takto jednorazovo urcite nie, dokonca mu to moze pomoct tym sposobom, ze z neho akokeby "vyfuknes sadze"... odporucam to raz tyzdenne absolvovat pri dizloch, hlavne u turbodizlov s variabilnou geometriou lopatiek, ale aj u benzinov to ma svoje opodstatnenie :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

rozhodne to skodi menej, ako hrube podtacanie - pokial mas na benzin :-D :-D ... ked ma ten motor najvyssi vykon pri 6200, tak musi pri tychto otackach pracovat spolahlivo aj dlhsiu dobu - trebars dialnica ... teda musi, MAL by, pokial inzinieri nieco neposrali :-)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

to, ze tam je najvyssi vykon, este nemusi znamenat, ze v tom spektre otacok musi motor vydrzat nejaku prekvapujuco dlhu dobu, je to skor len informacia, kedy dokaze motor pracovat najefektivnejsi... osobne si myslim, ze ked to budes dlhsiu dobu trapit v tom obmedzovaci, motor ti moc dlho nevydrzi... a dialnicu by som sem asi nemotal, pochybujem, ze sa napriklad saxo, ako myslim ma kolega jimmy, nedosiahne s touto motorizaciu na najvyssom kvalte rychlost, kedy by bol motor vytoceny takto vysoko... na nizsich rychlostiach to je otazne, trojka to zvladne urcite, ale auto ani motor na to skratka stavany nie je...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

obmedzovac je medzny stav (aby nebola prekrocena rychlost piesta a tym zatazenie, na ktore bol navrhnuty) - preto tam je :-) vsetko pod to by mal ten motor urcitu dobu vydrzat, samozrejme ak mas max. vykon 200 otacok pod obmedzovacom, tak to nebude dlho ... mechanicky najvac vydrzi samozrejme vypnuty :-D ... ked bereme

vykon je dany a odladeny samotnou konstrukciou motora a mal by ist ruku v ruke so "zivotnostou" ... to co ta vacsinou zradi vo vysokych otackach su obsluzne systemy - chyba mazania, chyba chladenia a pod. ... zdravy motor by ale urcity cas mal ustalenu jazdu aj vo vysokych otackach preckat bez akychkolvek problemov :-)

samozrejme to bude ine motor od motoru ... urcite ale bezne vytacanie nemoze motoru nijako uskodit :-)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

... drzanim v obmedzovaci som pochopitelne myslel tie vysoke otacky, ktore kolega opisoval, nie uz to cervene pole :)
jimmy_xp
King
King

Fajn chalani, dakujem vam :) Mal som proste len taky blby pocit, kedze ja nejazdim takto "sportovo" (tocim to tak do 3000 max pri beznej jazde :) )
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

jimmy_xp napísal: Motor 1.1i 44kW. Co som pozeral do papierov tak max vykon ma pri 6200 otacok :)
toto my nejde do hlavy, ako moze mat maximalny vykon pri 6000 otackach.. sice aj ja mozem tahat po cervenu hranicu do 6800, ale nepovedal by som ze cim viac tocim, tym viac taha... :nono:
jimmy_xp
King
King

zle si ma pochopil, tocil som ho do 6000 otacok a maximalny vykon ma pri 6200 ot/min (technicka informacia)...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

plusminus napísal:
toto my nejde do hlavy, ako moze mat maximalny vykon pri 6000 otackach.. sice aj ja mozem tahat po cervenu hranicu do 6800, ale nepovedal by som ze cim viac tocim, tym viac taha... :nono:
No to je individualne, aky motor mas? Motor moze mat maximalny vykon aj pri 4500 otackach a obmedzovac az na 6000, po 4500 potom uz necitit lepsie zrychlovanie, dokonca potom vykon trosku klesa, atd.
plusminus
King
King

ostal som zaskoceny troska, v nazvoch sa nevyznam. ale zeby mal max vykon 1.1 motor na 6000 ? (teda najlepsi tah pri otackach 6000?)
Ja mam 2.0 16V 108kW, obmedzovac niekde pri 7800...
jimmy ja ta chapem, ale neverim ze auto najviac taha ked mu das tych 6000-6200 otacok..
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak a vykon je nieco ine ... ten tah co pocitujes je sposobeny prenosom krutiaceho momentu na cestu ... max. vykon je parameter pojednavajuci o tom, aku navyssiu sumu odporov pri jazde dokaze motor prekonat, teda vo vysledku velmi zjednodusene - ako rychlo bude moct auto ist ...

krutiaci moment a max. vykon mozes mat rozne rozlozene v celom spektre otacok - jeden motor bude tahat v celom spektre rovnako, iny bude mat na zaciatku vysoky tocivy moment a dalsi budes muset tocit jak cecek, aby si z neho nieco dostal :-) .. zalezi to od X faktorov ako je konstrukcia motora, nastavenie motormanagementu, pouziteho paliva atp.
plusminus
King
King

ak to chapem dobre, snad sa dnes aj nieco priucim :D
max vykon ma na 1.1 pri 6200 otackach /toto dokaze max auto/
no krutiaci moment ma niekde cca 4000 ? /tu "taha" najviac auto/

hmm ?
jimmy_xp
King
King

sorry, bol som v praci, nordkapp to dobre vysvetlil :) podotknem ze najvacsi "tah" tj. krutiaci moment ma tento motor 88Nm pri 3800 otackach :)
plusminus
King
King

tak som v obraze.. potom mi nejak usiel v zivote termin max vykon :D
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Acer01 »

Niekedy je dobre ho prebehnut nad 5tis,.. ak niekto casto jazdi na spotrebu ze pri benzine preraduje pri 2tis tak moze zleniviet,..
Napr taky priklad,v servise sme robili prekladku motora (automat isiel do manualu) a ten motor nema vykon,pomaly ide do otacok atd proste automat radi pri nizsich otackach.. a teraz ho treba viac tocit na manualy aby isiel.... :) :) :) snad sa rozbehne
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

radit pri 2000 na beznom benzinovom motore nieje moc jazda na spotrebu :-D ved to zaradis vyssi kvalt pri 2000, padne to na 1300 a jednotka si prida palivo, aby motor neskapal ... to mi je teda setrenie :-D za dalsie sa to moc namaha, kedze tam nieje spravidla este ziadny vykon a ziadny tocak ...
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Pri 2000 radit pri benzine? Kludne ano, ale zalezi na motore a prevodovke. Niektore auta su mrtve pod 2000-2500 ale da sa radit aj pod 2000. To vsak musi byt prevodovka pekne naskladana a motor musi mat dostatok krutiaceho momentu v tychto otackach. A teraz nehovorim o 6-8 valcoch alebo turbo benzinoch. Dokaze to aj atmosfera, jednu taku mame doma takze som s tym uz co to najazdil.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

mne to pride ako trapenie motora :-D
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Mne to tiez prislo ako trapenie, ale po rovinke s tym motor proste nema problem. Je to tak poskladane, ze uz pri 56km/h si to pyta 6tku (40km/h - 4st., 50km/h - 5st.)
Napísať odpoveď