Skodia motoru vysoke otacky?
Re: Skodia motoru vysoke otacky?
fiha, to tam mam ledva trojku 
-
Francek
Star
- Kontaktovať používateľa:
Konkretizuj auto a motor.sundevil napísal:Mne to tiez prislo ako trapenie, ale po rovinke s tym motor proste nema problem. Je to tak poskladane, ze uz pri 56km/h si to pyta 6tku (40km/h - 4st., 50km/h - 5st.)
Megane III 1.6 110k
na 81kW zaradujes dost skoro...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
divny jazdny styl ... rozhodne by som s obycajnou malou 1.6tkou pod tych obligatnych 2000 ani nejazdil, nie tak este radil
... to je inak chyba tychto dnesnych aut - su dobre akusticky utlmene a motor ma dokonalejsie silentbloky a pod., takze uz nepocujes a necitis, ako sa motor trapi v nizkych otackach 
Zda sa to moc skoro, ale pri tych otackach ma motor cca 130nm (zo 150) a utiahne to v pohode. Samozrejme, ze akceleracia, pripadne jazda do kopca je nieco ine. Keby to samo neukazovalo, ze to chce radit vyssie/nizsie tak by som tak neradil. Ale jasne, ze ani pocitovo sa ten motor netrapi. Je to sice nove auto a najazdenych ma len par tisic km. A opakujem este raz, ze tie hodnoty platia pre jazdu po rovinke a priblizne ustalenou rychlostou. Akonahle pritlacim na plyn uz to radi podradit, co je logicke pri takto poskladanych rychlostiach.
-
RATZINGER666
Darca
nord, plusminus: ... omg, vy zijete 20 rokov dozadu?? jasne, ze pri tychto novych motoroch pri konstantnej jazde po rovinke nevadi, ked su podtocnene, kludne k 1500-1600 ot. ... rovnako ako aj pri starsich radovych sestvalcov od merklu apod., tam automat radil pri 1700...
no ja neviem. tiez som nizkootackovy typ, radim pri 2800-3000. ale ak on zaradi pri 2000, kam mu padnu otacky ? ako pises ze to dnesnym autam nevadi, minimalne zlenivie, to si uz mohol rovno kupit nizsiu 1,6tku (tusim rovnych 100koni) alebo diezel..
inak aj moj dedo /r.v. 96/ jazdi v pohode na 1500 otackach ale ja to srdce ho dusit nemam...
inak aj moj dedo /r.v. 96/ jazdi v pohode na 1500 otackach ale ja to srdce ho dusit nemam...
-
RATZINGER666
Darca
otacky padnu na 1400, cakal si inu odpoved? 
... a co zlenivie? zlenivenie je sposobene neprefukovanim motora, o ktorom pisem hned tusim v prvom prispevku tejto temy...
... a co zlenivie? zlenivenie je sposobene neprefukovanim motora, o ktorom pisem hned tusim v prvom prispevku tejto temy...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
podla mna je to na bezne jazdenie malo - ano pokial ides ustalenou rychlostou, tak to zobe hocico, ale nech mi nehovori, ze vzdy ked potrebuje pridat o 20km/h podradi z tej 6tky do 4ky - ja si myslim ze nie a prave vtedy jeto pre motor zvysene namahanie ... predsa len pomer ma 4ka a 6tka uplne iny ...
akceleracia s podtocenym motorom sa podla mna prejavi ako na stave a zivotonosti, tak aj na spotrebe - aj ked to zalezi od palivovych map a inych veci primarne
... ved keby bolo to zatazenie motora rovnake pri roznych rezimoch, tak by kvalty postradali zmysel 
a pri 1400ot. to uz podla mna pomaly musi podla mapy pridavat dalsie palivo, ako ochranu pred zhasnutim motora

akceleracia s podtocenym motorom sa podla mna prejavi ako na stave a zivotonosti, tak aj na spotrebe - aj ked to zalezi od palivovych map a inych veci primarne
a pri 1400ot. to uz podla mna pomaly musi podla mapy pridavat dalsie palivo, ako ochranu pred zhasnutim motora
-
RATZINGER666
Darca
omg, ved sme sa dohodli, ze piseme o ustalenej rychlosti... pri zrychlovani samozrejme podradit treba, ale ak chces byt nonstop v pohotovosti pripraveny na akceleraciu, kludne aj na rovinkach zvol nizsi kvalt...
pri 1400 ot. si bezne motory spokojne pradu, ci uz osemventily, je jedno, ci starsie alebo novsie, pripadne sestnastventily, ale to uz skor tie novsie (v pripade, ze sa bavime o r4)...
pri 1400 ot. si bezne motory spokojne pradu, ci uz osemventily, je jedno, ci starsie alebo novsie, pripadne sestnastventily, ale to uz skor tie novsie (v pripade, ze sa bavime o r4)...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ty a tvoje dohody
... ja uz vidim ako niekto ide pri 60tke na 6tke a na konci obce ochotne podradi o dva kvalty, aby mohol dosiahnut 90 - 100

-
Fabo
Hardcore addict
nord: a ja uplne vidim niekoho kto ide na 3ke 90 aby nahodou nemusel podradzovat ked bude chciet predbehnut kamion... 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
fabo ved piseme od zaciatku k situacii 56km/h a 6tka ... na 90tku bola 6tka priamo navrhnuta, tak co meles sefe ?

-
Fabo
Hardcore addict
Ze ten argument o "ochote podratovat" je mimo cesty.
(asi mi chyba nikotin
)
(asi mi chyba nikotin
-
Stoporko
VIP
inač, dobrý paradox: v téme "škodia motoru vysoké otáčky" sa preberá podtáčanie motora 
Na našom Toyo Auris 1.33 mi pri jazde na rovinke ukazujú pomocné šipky radenia preradiť tak, aby boli otáčky 1900. To len na okraj. Tie pomocné šipky sú ale prefíkané, netuším ako to robia, no zjavne "cítia" že mám chuť na vyššie otáčky a rýchlejšiu jazdu, lebo keď začnem radiť pri cca 4000otáčkach a viac, tak ako by sa prepli do "športového" režimu a ukazujú radenie, aby boli otáčky cca 3600 (vtedy má auto max. krútiaci moment).
Na našom Toyo Auris 1.33 mi pri jazde na rovinke ukazujú pomocné šipky radenia preradiť tak, aby boli otáčky 1900. To len na okraj. Tie pomocné šipky sú ale prefíkané, netuším ako to robia, no zjavne "cítia" že mám chuť na vyššie otáčky a rýchlejšiu jazdu, lebo keď začnem radiť pri cca 4000otáčkach a viac, tak ako by sa prepli do "športového" režimu a ukazujú radenie, aby boli otáčky cca 3600 (vtedy má auto max. krútiaci moment).
-
RATZINGER666
Darca
kto tu hovori o poradzovani zrovna o dva? kludne ti staci o jeden a mozes pokracovat... ja tak tiez nejazdim, ale debata je o tom, ci to motoru skodi alebo nie... odpoved je neskodi, tzn. ak to niekomu vyhovovat bude, tak nech sa paci... slovo dohoda som pouzil kvoli tomu, lebo este na uplnom zaciatku sa povedalo, ze na podtocenom motore sa by sa akcelerovat nemalo, vsetci sa na tom zhodli a dalej sme sa bavili len o ustalenej rychlosti, na co si ty reagoval opat tym ako akceleracia skodi, wtf? a do "mojich dohod" neryp, vies, ze to po prve nestrpim, a po druhe skakat od jedenej veci k druhej a znova sa bavit o hotovych veciach ak ty, ked nie si zrovna vo forme, dokaze kazdy...nordkapp_pb napísal:ty a tvoje dohody... ja uz vidim ako niekto ide pri 60tke na 6tke a na konci obce ochotne podradi o dva kvalty, aby mohol dosiahnut 90 - 100
![]()
stoporko: tak uz je to vseobence debata iba o tom, co tomu motoru vadi a do akej miery
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
vravim, svoje dohody si nechaj ... bavime sa o komplexnom probleme nizkych otacok a ich vplyve na zivotnost motora 
ved pri ustalenej jazde to skoro je jedno (vid dalej), ale cele to vychadzalo z toho prveho podnetu, ked tu niekto napisal, ze uz pri 2000ot. radi -> teda sa na tie otacky musel nejak dostat akceleraciou ... a to zrovna z nejakych tipujem 1400-1500 ot. .. to je na benzin do 2 litrov celkom malo
rad by som bol keby si rozviedol myslienku ze to motoru nevadi ... zalezi to od konstrukcie a aj jazda nizkymi otackami ustalenou rychlostou skodit moze - zvysuju sa totiz tlaky na piesty a klukovy mechanizmus a celkovo sa motor viac opotrebovava, uz len z dovodu ze male motory maju male zotrvacniky, ktore dokazu akumulovat malo energie v nizkych otackach - tym ze je akumulovanej malo energie na prekonanie vlastnych vnutornych odporov, tak je motor viac zatazovany a dochadza k vyssiemu opotrebovaniu
... pekne to vidno napriklad na borcoch, ktori si myslia ze nizsie otacky = nizsia spotreba a potom im odchadzaju dvojhmotaky, ktore su na toto spravanie najnachylnejsie 
za dalsie osobne ani nevidim dovod, preco jazdit s malym atm. stvorvalcovym motorom do napriklad 2litrov objemu na otackach okolo 1500 - namahanie je vyssie, ako v otackach cca. 2000-4000, spotreba nizsia tiez nebude, zvukovy prejav sa o tolko lisit nebude (hlavne ked ide o nove auto, ktore uz bolo navrhnute na nejaky akusticky komfort), rezerva vykonu je takmer nulova na nejake pripadne reakcie atd. ... dokonca aj brzdy maju nizsii ucinok, ak je posilnovac dopovany podtlakom zo sania

ved pri ustalenej jazde to skoro je jedno (vid dalej), ale cele to vychadzalo z toho prveho podnetu, ked tu niekto napisal, ze uz pri 2000ot. radi -> teda sa na tie otacky musel nejak dostat akceleraciou ... a to zrovna z nejakych tipujem 1400-1500 ot. .. to je na benzin do 2 litrov celkom malo
rad by som bol keby si rozviedol myslienku ze to motoru nevadi ... zalezi to od konstrukcie a aj jazda nizkymi otackami ustalenou rychlostou skodit moze - zvysuju sa totiz tlaky na piesty a klukovy mechanizmus a celkovo sa motor viac opotrebovava, uz len z dovodu ze male motory maju male zotrvacniky, ktore dokazu akumulovat malo energie v nizkych otackach - tym ze je akumulovanej malo energie na prekonanie vlastnych vnutornych odporov, tak je motor viac zatazovany a dochadza k vyssiemu opotrebovaniu
za dalsie osobne ani nevidim dovod, preco jazdit s malym atm. stvorvalcovym motorom do napriklad 2litrov objemu na otackach okolo 1500 - namahanie je vyssie, ako v otackach cca. 2000-4000, spotreba nizsia tiez nebude, zvukovy prejav sa o tolko lisit nebude (hlavne ked ide o nove auto, ktore uz bolo navrhnute na nejaky akusticky komfort), rezerva vykonu je takmer nulova na nejake pripadne reakcie atd. ... dokonca aj brzdy maju nizsii ucinok, ak je posilnovac dopovany podtlakom zo sania
-
RATZINGER666
Darca
zotrvacniky su sice v pripade mensich motorov pochopitelne mensie, pretoze tam nevznikaju take energeticke naroky, ale vzdy predimenzovane, aby znasali aj taketo zaobchadzanie, energie si vytvoria taktiez nadbytok, to je samozrejme, tam by som problem nehladal... ja zase nechapem, cim mas dolozene to, ze zrovna pri 1500 ot. motor trpi, ale pri 2000 uz nie... pises to ako samozrejmost, preto ma to zaujma...
a dvojhmotaky odchadzaju prave pri zvysenych vibraciach pri akceleracii z nizkych otacok...
a dvojhmotaky odchadzaju prave pri zvysenych vibraciach pri akceleracii z nizkych otacok...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
take samozrejme to urcite nieje - netvrdil by som ze su predimenzovane ... keby boli predimenzovane, tak neodchadzaju ... skor su tak ako vsetko ostatne dimenzovane v urcitych medziach - najednej strane je limit, aby akumulovali dostatok energie v nizsich otackach, ale na druhej, aby nevplyvali moc na ucinnost motora v tom zmysle, aby nebolo zbytocne vela energie uchovavanej prave do nich ... urcite to nieje jednoduche aplikovat nejak plosne, pretoze motor a motor mozu byt dve uplne odlisne zostavy 
pokial viem, tak vsade pisem o cca. 2000 otackach, lebo je to tak nejak statisticky hodnota ktora plati pri velkom pocte malych benzinovych motorov ... samozrejme je mozne, ze su motory, ktore maju taku nevhodnu konstrukciu, ze aj 2000 ot. moze byt malo na nejaky rozumne vyvazeny chod ... ked sa pozreme na vacsinu aut, ktore maju stvorvalcovy atmosfericky plneny benzinovy motor o ojeme do 2l, tak si trufam povedat, ze pri drtivej vacsine, budu idealne otacky pre pracu motora co sa tyka vykon/spotreba/spolahlivost (ak take nieco vobec vyrobca zakaznikovy je ochotny ponuknut) medzi cca.2000 a cca.3500 - 4000 ..
teraz nechapem co sa snazis povedat - predtym sa tu pisalo a sam si s tym suhlasil, ze akceleracia z nizkych otacok motoru skodi a teraz sa dotazujes, ako viem ze akceleracia z 1500 ot. skodi ... ked sa bude radit pri 2000, tak tu akceleraciu od cca. 1500 predpokladat musime ...
co sa tyka vyssich otacok - tak sa zas od urcitej miery do urcitej miery da povazovat stredna rychlost piestu za blizku idealnej v tom zmysle, ze pri takych otackach je zotrvacna energia presne taka ista aku potrebujeme na prekonanie odporov a motor nieje pretazovany (ci uz pod otackami, alebo nad otackami) ...
nehovorim ze pri 1500 otackach bude trpiet kazdy motor, to urcite NIE, ale dovolim si tvrdit ze drtiva vacsina I4 ano
pokial viem, tak vsade pisem o cca. 2000 otackach, lebo je to tak nejak statisticky hodnota ktora plati pri velkom pocte malych benzinovych motorov ... samozrejme je mozne, ze su motory, ktore maju taku nevhodnu konstrukciu, ze aj 2000 ot. moze byt malo na nejaky rozumne vyvazeny chod ... ked sa pozreme na vacsinu aut, ktore maju stvorvalcovy atmosfericky plneny benzinovy motor o ojeme do 2l, tak si trufam povedat, ze pri drtivej vacsine, budu idealne otacky pre pracu motora co sa tyka vykon/spotreba/spolahlivost (ak take nieco vobec vyrobca zakaznikovy je ochotny ponuknut) medzi cca.2000 a cca.3500 - 4000 ..
teraz nechapem co sa snazis povedat - predtym sa tu pisalo a sam si s tym suhlasil, ze akceleracia z nizkych otacok motoru skodi a teraz sa dotazujes, ako viem ze akceleracia z 1500 ot. skodi ... ked sa bude radit pri 2000, tak tu akceleraciu od cca. 1500 predpokladat musime ...
co sa tyka vyssich otacok - tak sa zas od urcitej miery do urcitej miery da povazovat stredna rychlost piestu za blizku idealnej v tom zmysle, ze pri takych otackach je zotrvacna energia presne taka ista aku potrebujeme na prekonanie odporov a motor nieje pretazovany (ci uz pod otackami, alebo nad otackami) ...
nehovorim ze pri 1500 otackach bude trpiet kazdy motor, to urcite NIE, ale dovolim si tvrdit ze drtiva vacsina I4 ano