Eugenika
-
KaptMichal
King
Re: Eugenika
Prečo neurobiť ľudskú rasu čo najmúdrejšiu? Veď by sa všetkým ľahšie a lepšie žilo, nemôžme byť egoisti... A eugenika je vrodená aj v prírode, ale my sa ju snažíme umelo zničiť.
//
opravené "yčko"
//
opravené "yčko"
Akože no offence, ale prečo si myslíš že práve ty by si bol v tej múdrejšej časti ľudstva, ktorá prežije? 
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...podľa mňa by sa do nej nedostal (súdiac podľa písomného prejavu)...begbeee napísal:Akože no offence, ale prečo si myslíš že práve ty by si bol v tej múdrejšej časti ľudstva, ktorá prežije?
KaptMichal napísal:...ale mi sa ju snažíme umelo zničiť.
-
KaptMichal
King
Tak toto je fakt hrúbka
, ale skús pozrieť iné príspevky, koľko chýb tam nájdeš. Schválne. 
Tak po prvé, nie som o tom presvedčený a po druhé iba teoretizujem. Pretože aj tak sedliacky pohľad na vec mi vraví, že študovaný človek si nezoberie za muža/ženu cigána/cigánku z osady.
Tak po prvé, nie som o tom presvedčený a po druhé iba teoretizujem. Pretože aj tak sedliacky pohľad na vec mi vraví, že študovaný človek si nezoberie za muža/ženu cigána/cigánku z osady.
-
Janio
Zablokovaný
Toto nemá nič spoločné s cigánmi... Nevidím dvôvod prečo by mali byť ľudia rozdelení na tích čo majú talent a na tích "obyčajných" ?
-
KaptMichal
King
Autorovi témy išlo skôr o to ako neplodiť ďalších "zdieračov" spoločnosti. Nevidím dôvod prečo by sa mali liať peniaze na ľudí, čo nijako neprispejú na lepšom živote občanov, ale práve naopak.
Ten príklad bol podľa mňa trefný na "prirodzené použitie eugeniky v prírode". Čomu presne nerozumieš?
Ten príklad bol podľa mňa trefný na "prirodzené použitie eugeniky v prírode". Čomu presne nerozumieš?
Z toho jasne vyplýva, že ide hlavne o nepracujúcich. Takže ak by bol niekto aj smetiar, nevidím dôvod aby nemal potomkov.že sprostý si narobí 10 deciek(veď sociálka zaplatí, však?)
-
Janio
Zablokovaný
Myslím že mu nešlo o to, inak by napísal do témy o rómoch že ich by mali sterilizovať no z týchto viet...:
Mi to pripadá tak ako som to písal v príspevku vyššie. Sterilizovať tích čo su menej lepšíJe riešenie problému, ktoré je síce nehumánne ale zato je efektívne, a to je vyradenie neschopných z tzv. genetického bazéna. Jednoduhšie povedané, ťažko mentálne alebo fyzicky postihnutí sa budú musieť dať povinne sterilizovať.
Týmto spôsobom by sa dala ludská rasa vyšlachtit. Žiadny jeden vyvolený národ ale celoplošné šlachtenie všetkých ludí a lepší genetický kód
-
KaptMichal
King
A načo by sa mali ťažko mentálne postihnutý rozmnožovať? S tým fyzický nesúhlasím, to by potom Hawinking nesmel mať deti, aj keď je pravdepodobne najmúdrejší človek na planéte.
Myslím, že cigáni z osád spadajú do tej kategórie...
Myslím, že cigáni z osád spadajú do tej kategórie...
pravdupovediac, som o nom doteraz pocul len velmi malo, nic som od neho necital, koniec dejin uz vobec nie, ale ako vidim coskoro to napravimVyznávač Fukuyamu a jeho filozofie konca dejín?
Len tak, lebo keď som čítal tvoj príspevok tak ako by si tvrdil presne to čo on.
Že svet dosiahol koniec svojich dejín, lebo nemá alternatívu voči liberalizmu, demokraciu a človek sa odcudzuje sám sebe vďaka technike.
Že svet dosiahol koniec svojich dejín, lebo nemá alternatívu voči liberalizmu, demokraciu a človek sa odcudzuje sám sebe vďaka technike.
Ruky, nohy mám, mozog mi zatial funguje dostatočne na to aby som bol aspoň občas produktívny a užitočný. Hovoril som iba o ťažkých, opakujem znova, o ťažkých postihnutiach(hlavne mentálne) + ludoch, ktorí zdierajú náš systém a nie sú schopní v spoločnosti normálne žiť(psychopatickí asociáli žijúci desiatky rokov zo soc.dávok). Aj keď by na začiatok stačilo to, že by ich prestali zvýhodňovať(hlavne istých spoluobčanov, ktorí väčšinou nemajú ukončenú ani základnú školu, za život ani prstom nepohnú a ešte sa vyhrážajú rabovaním, ked ich štát chce prevychovať).Janio napísal: áno môže začať tebou !![]()
![]()
Kôn je kôn a človek je človek, ak máš taký istý rozum ako on tak prosím
Samozrejme, že aj keby niekto bol na vozíčku ale bol by aspoň podpriemerne inteligentný, tak by to vôbec nevadilo(napr. na kariéru umelca stačia ruky). Ale viem, trochu som to prepískol, hlavne s tým o fyzických postihnutiach. PardonKaptMichal napísal:S tým fyzický nesúhlasím, to by potom Hawinking nesmel mať deti, aj keď je pravdepodobne najmúdrejší človek na planéte.
Hlavne o to mi išlo, aj keď som si tuším na prvej stránke diskusie asi nasral do hubyKaptMichal napísal:Autorovi témy išlo skôr o to ako neplodiť ďalších "zdieračov" spoločnosti.
Z politickeho hladiska sa mylis...a teda z toho nehumanneho.Grim-Reaperka napísal:...čistič telefónov nieje nepotrebný človek...nepotrebný človek je ten, ktorý pre spoločnosť nemá žiadny pozitívny prínos ale zato má prínos negatívny...človek na vozíku pre spoločnosť žiadny negatívny prínos nemá, čiže nieje dôvod aby sa ho spoločnosť zbavila...
begbeee - bol to len nápad...
Nejaky postihnuty clovek, nieje schopny pracovat a preto nema pre 'spolocnost' ziaden prinos, ale naopak, spolocnost mu musi platit aby vobec prezil. To by ti povedalo zopar jedincov...tych mentalne degenerovanych, ktorych Boh inteligenciu neobdaril.
Aj človek na vozíku sa môže ešte ako-tak zaradiť do spoločnosti. Ak by príčina toho, že tento človek je na vozíku nespočívala v génoch ale bolo by to kvoli nejakej nehode/zraneniu, tak je to v pohode. Navyše je dosť možné, že vozíčkar by deti aj tak mať nemohol.(ale do tohto sa nevyznám, rád by som o tom bol poučený)

To nieje mentálna degenerácia ale pragmatizmus v čistej podobe.spolocnost mu musi platit aby vobec prezil. To by ti povedalo zopar jedincov...tych mentalne degenerovanych, ktorych Boh inteligenciu neobdaril.
-
Grim
Darca
Lub0$ - napriek tomu, že niekto nemôže chodiť, môže byť pre spoločnosť prínosom...môže sa stať maliarom, hlásateľom v rádiu, operátorom callcentra atď. Pre mnohých postihnutých ľudí sa nájde uplatnenie. A o tých, ktorí sú príliš postihnutí na akúkoľvek prácu by sa musela postarať spoločnosť. Pretože to, že sa určité percento (promile) ľudí narodí postihnutých, to je jednoducho riziko reprodukcie...veď za to že niekto sa narodí postinutý on nemôže...ale za to že niekto je lenivý pracovať a navyše aj kradne, tak za to ten dotyčný môže...
Reakcia jedneho diskutera z Bea a myslim ze to celkom trefne pojal
K eugenike:
Je správne zmýšľať kriticky a v každej novozavedenej inštitúcii hľadať, čo sa môže pokaziť, zvrhnúť, zneužiť, atď., najmä ak to má byť pod kontrolou štátu. Na druhej strane, extrémna "opatrnosť", hraničiaca s paranojou, je už kontraproduktívna, ako som ti na xy príkladoch už uviedol. Pretože keby sme takto zmýšľali, nepohli by sme sa z jaskýň a už zďaleka by sme nedosiahli taký pokrok po stránke technickej, sociálnej, právnej atď. a napokon by sme museli zamietnuť prakticky akýkoľvek výdobytok myslenia (veď zneužiť sa dá všetko), vrátane demokracie a rovnosti, keďže v ich mene boli zabité milióny.
Ikskrát si sa ma pýtal, na aké hodnoty by sa malo prihliadať pri eugenike, odpovedal som ti x+1krát. , a tiež som uviedol príklady niektorých metód.
Ešte pre srandu dodám, a potom niečo rozviniem: nedávno som videl jeden diel seriálu Akty X, ktorý sa okrajovo dotýkal aj eugeniky, samozrejme, v jej klasickom stereotype: snaha vytvoriť „ideálneho“ superiórne inteligentného a fyzicky zdatného človeka. Toto však zlyhalo, keďže osoby takto naklonované boli psychotické a psychopatické. Ako však spomínam, toto je obyčajný stereotyp.
Eugenika nie je o tom vytvoriť „ideálneho človeka“, čo sa ani nedá: nedá sa ani určiť, kto je „ideálny“, pretože je dobré, že ľudia sú odlišní, s rozličnou inteligenciou, povahou, záujmami, výzorom, atď. Eugenika nie je o tom vraždiť, vyhladzovať či obmedzovať iných (že si ju niekto tak interpretuje, je jeho problém, to však s5ne nepokrivuje ideu eugeniky. Rovnako ide rovnosti nie je automaticky zlá, hoci v jej mene boli zabité milióny ľudí, neznamená to, že každý, kto hlása rovnosť, chce vraždiť.)
Eugenika slúži len na to, pozdvihnúť isté črty, ktorý každý považuje za dobré, napr. inteligencia, zdravie či mravnosť.
Mimochodom, či už veríš silnej dedičnosti týchto faktorov, alebo si myslíš, že sa prenášajú prostredím, tak či onak eugenika dáva zmysel, pretože jedno ide s druhým. Buď pomáhaš inteligencii tak, že sa rodí viac inteligentných detí, alebo sa rodí viac detí do prostredia, ktoré generuje inteligenciu, teda výsledkom je v priemere viac inteligentných ľudí, čo spoločnosti prospeje.
selekcia je nemyslitelna ale s tym obmedzenim reprodukcie parazitov,to uz sa dostalo do urovne nutnosti.Asi sa budem opakovat,ale hlavne na Sk su prave romovia kto bez najmensich vycitiek parazituje,a nejde ani tak o tie prachy co sa nich vyplytvaju z dani slusnych ludi ktori od rana do vecera dru a na ktorych sa oni este rehocu,ale ze je to jedna egoisticka mentalita,ktora nevie nic ine iba natahovat paprce a stazovat sa v Bruseli aki su k nim Slovaci rasisti.Taki ludia nie su ziadnym prinosom pre spolocnost,dfc oni sami maju nejaky rozvoj v riti,len aby mali na cigarety a na chlast ostatne ich nezaujima,hentakym entitam by som to mnozenie naozaj zatrhla,iba na nich spolocnost doplaca ..
K eugenike:
Je správne zmýšľať kriticky a v každej novozavedenej inštitúcii hľadať, čo sa môže pokaziť, zvrhnúť, zneužiť, atď., najmä ak to má byť pod kontrolou štátu. Na druhej strane, extrémna "opatrnosť", hraničiaca s paranojou, je už kontraproduktívna, ako som ti na xy príkladoch už uviedol. Pretože keby sme takto zmýšľali, nepohli by sme sa z jaskýň a už zďaleka by sme nedosiahli taký pokrok po stránke technickej, sociálnej, právnej atď. a napokon by sme museli zamietnuť prakticky akýkoľvek výdobytok myslenia (veď zneužiť sa dá všetko), vrátane demokracie a rovnosti, keďže v ich mene boli zabité milióny.
Ikskrát si sa ma pýtal, na aké hodnoty by sa malo prihliadať pri eugenike, odpovedal som ti x+1krát. , a tiež som uviedol príklady niektorých metód.
Ešte pre srandu dodám, a potom niečo rozviniem: nedávno som videl jeden diel seriálu Akty X, ktorý sa okrajovo dotýkal aj eugeniky, samozrejme, v jej klasickom stereotype: snaha vytvoriť „ideálneho“ superiórne inteligentného a fyzicky zdatného človeka. Toto však zlyhalo, keďže osoby takto naklonované boli psychotické a psychopatické. Ako však spomínam, toto je obyčajný stereotyp.
Eugenika nie je o tom vytvoriť „ideálneho človeka“, čo sa ani nedá: nedá sa ani určiť, kto je „ideálny“, pretože je dobré, že ľudia sú odlišní, s rozličnou inteligenciou, povahou, záujmami, výzorom, atď. Eugenika nie je o tom vraždiť, vyhladzovať či obmedzovať iných (že si ju niekto tak interpretuje, je jeho problém, to však s5ne nepokrivuje ideu eugeniky. Rovnako ide rovnosti nie je automaticky zlá, hoci v jej mene boli zabité milióny ľudí, neznamená to, že každý, kto hlása rovnosť, chce vraždiť.)
Eugenika slúži len na to, pozdvihnúť isté črty, ktorý každý považuje za dobré, napr. inteligencia, zdravie či mravnosť.
Mimochodom, či už veríš silnej dedičnosti týchto faktorov, alebo si myslíš, že sa prenášajú prostredím, tak či onak eugenika dáva zmysel, pretože jedno ide s druhým. Buď pomáhaš inteligencii tak, že sa rodí viac inteligentných detí, alebo sa rodí viac detí do prostredia, ktoré generuje inteligenciu, teda výsledkom je v priemere viac inteligentných ľudí, čo spoločnosti prospeje.
selekcia je nemyslitelna ale s tym obmedzenim reprodukcie parazitov,to uz sa dostalo do urovne nutnosti.Asi sa budem opakovat,ale hlavne na Sk su prave romovia kto bez najmensich vycitiek parazituje,a nejde ani tak o tie prachy co sa nich vyplytvaju z dani slusnych ludi ktori od rana do vecera dru a na ktorych sa oni este rehocu,ale ze je to jedna egoisticka mentalita,ktora nevie nic ine iba natahovat paprce a stazovat sa v Bruseli aki su k nim Slovaci rasisti.Taki ludia nie su ziadnym prinosom pre spolocnost,dfc oni sami maju nejaky rozvoj v riti,len aby mali na cigarety a na chlast ostatne ich nezaujima,hentakym entitam by som to mnozenie naozaj zatrhla,iba na nich spolocnost doplaca ..
KaptMichal:
Odznelo tu viac rozumných príspevkov, avšak niektorí si stále myslia, že niekto môže určovať, kto je potrebný a žiaduci a kto nie.
Bigbob:
LOL, prečo by vozíčkar nemohol mať deti ? Toto sú predstavy. A takýto človek tu ide kecať niečo o eugenike a výbere elity.
A inak, zas sme skončili pri cigánoch. Cigánov v osadách netreba sterilizovať, to je nehumánna sračka a nikto nemá právo o niekom rozhodnúť, že ho treba dať sterilizovať.
Cigánom stačí škrtnúť dávky a nebojte sa, decká, ktoré sú robené len na to, aby zarábali, by sa prestali tak hromadne plodiť.
Aj starí ľudia sú "príťažou". Na chode spoločnosti sa už nepodieľajú, často sa o nich starať, niekedy 24-hodín denne. Nemajú žiadnu budúcnosť, čaká ich len smrť. Poďme kynožiť aj ich, nie ? Veď spĺňajú definíciu príťaže eugenických mudrlantov.
Joj ithory, vidím, že si ďalšia z tých, ktorých strašne trápi to, ako musíme robiť na Rómov, na ich sociálne dávky a nové domy, ktoré dostali zadarmo.
To, že za všetko toto môžu politici (a ich neschopnosť) a cigáni len zdvíhajú hodenú rukavicu, už nevidíš. To, že jeden poslanec NRSR=politik, narobil Slovenskú toľké miliardové škody, že cigáni ho nedobehnú týmto štýlom ani za 20 rokov, taktiež nevidíš.
Prečo vy poukazovači na cigánsky problém nejdete sterilizovať týchto politikov, aby svoj zlodejský a chrapúnsky gén nemohli ďalej šíriť ?
Celý článok tu.
To určite.Hitler väčšinu času čo bola vojna ani len netušil čo a ako takže
Odznelo tu viac rozumných príspevkov, avšak niektorí si stále myslia, že niekto môže určovať, kto je potrebný a žiaduci a kto nie.
Bigbob:
No práve to, už vidím, keby sa takéto niečo zaviedlo do praxe, ako by sa takéto "prepísknutia" začali stávať na dennom poriadku.Samozrejme, že aj keby niekto bol na vozíčku ale bol by aspoň podpriemerne inteligentný, tak by to vôbec nevadilo(napr. na kariéru umelca stačia ruky). Ale viem, trochu som to prepískol, hlavne s tým o fyzických postihnutiach. Pardon
LOL, prečo by vozíčkar nemohol mať deti ? Toto sú predstavy. A takýto človek tu ide kecať niečo o eugenike a výbere elity.
A inak, zas sme skončili pri cigánoch. Cigánov v osadách netreba sterilizovať, to je nehumánna sračka a nikto nemá právo o niekom rozhodnúť, že ho treba dať sterilizovať.
Cigánom stačí škrtnúť dávky a nebojte sa, decká, ktoré sú robené len na to, aby zarábali, by sa prestali tak hromadne plodiť.
Aj starí ľudia sú "príťažou". Na chode spoločnosti sa už nepodieľajú, často sa o nich starať, niekedy 24-hodín denne. Nemajú žiadnu budúcnosť, čaká ich len smrť. Poďme kynožiť aj ich, nie ? Veď spĺňajú definíciu príťaže eugenických mudrlantov.
Joj ithory, vidím, že si ďalšia z tých, ktorých strašne trápi to, ako musíme robiť na Rómov, na ich sociálne dávky a nové domy, ktoré dostali zadarmo.
To, že za všetko toto môžu politici (a ich neschopnosť) a cigáni len zdvíhajú hodenú rukavicu, už nevidíš. To, že jeden poslanec NRSR=politik, narobil Slovenskú toľké miliardové škody, že cigáni ho nedobehnú týmto štýlom ani za 20 rokov, taktiež nevidíš.
Prečo vy poukazovači na cigánsky problém nejdete sterilizovať týchto politikov, aby svoj zlodejský a chrapúnsky gén nemohli ďalej šíriť ?
Kód: Vybrať všetko
Klasická eugenika ve smyslu pozitivní nebo negativní selekce (výběru) je občas uplatňována v rámci lékařské prevence. Na Kypru takto probíhal boj s dědičným krevním onemocněním talasémií. V rámci části židovské komunity byl propagován program Dor Yeshorim zaměřený na snížení výskytu vybraných dědičných chorob (např. cystické fibrózy). Ve smyslu eugeniky působí vlastně i genetické poradenství, které je však zaměřeno na prevenci před zátěží konkrétních rodin s výskytem dědičných chorob. Mnohé staronové argumenty naopak zdůrazňují „negativní“ dopad lékařské péče, která zachraňuje jedince s dědičnými nemocemi, prodlužuje jejich život a zkvalitňuje ho tak, že umožňuje reprodukci, tedy ve smyslu zvyšování frekvence alel pro dědičná onemocnění v populaci. Obdobně jsou připomínány „negativní“ dopady sociální záchranné sítě ve vztahu k počtu dětí u sociálně slabých a sociálně vyloučených skupin. (A tak se mimochodem ocitáme i v naší české nejžhavější současnosti!)
Málo se však objevují dávno známé poznatky z okruhu populační genetiky a evoluční biologie o tom, jak se alely (varianty genů) v populaci šíří, tj. jak se zvyšuje jejich frekvence při pozitivní selekci (jsou-li „výhodné“) nebo naopak jak se snižuje jejich četnost při negativní selekci (když jsou „nevýhodné“). A zde je kámen úrazu omylu zvaného eugenika. Stručně a zjednodušeně (zdůrazňuji, že zjednodušeně) řečeno na vzorovém příkladě: Při úplnému znemožnění reprodukce osob s dědičnou chorobou typu recesivně autozomální (což je drtivá většina z mnoha dědičných chorob) a zabránění vzniku nových mutací by trvalo příslušné „špatné“ alele ve větší populaci stovky až tisíce let, než by se významně snížila její frekvence (konkrétně z 1% výskytu alely na polovinu by vyžadovalo přibližně 100 generací). Většina těchto „špatných“ alel se totiž nachází u jedinců, kteří jsou zdraví a jsou pouze nositeli těchto alel. Jak již bylo řečeno, takovýchto chorob jsou stovky, i když mnohé jen s malou pravděpodobností výskytu (když se setkají dva jinak zdraví nositelé „špatných“ alel). Zřejmě každý z nás je možným nositelem některé z dědičných chorob, každý z nás by si tedy měl v zajmu očisty lidstva zodpovědně říci: ne, nebudu mít potomky, neboť by mohli být potencionálními šiřiteli té mé „špatné“ alely či dokonce několika.
A tak nejjistějším, nejúplnějším a doslovným naplněním klasické eugeniky by bylo zabránění rozmnožování všem. -
Grim
Darca
...no moment...moment hughito! ...starí ľudia, ktorí celý život pracovali, vychovali deti a viedli riadnu domácnosť snáď majú právo žiť! ...a dôstojne zomrieť prirodzenou smrťou!...to je dosť sprostý...a naozaj až hyenistický názor z tvojich úsť (prstov)...je mi z tvojho názoru úprimne zle...a myslím to úplne vážne...
//...celý život dávali spoločnosti, čo spoločnosť vyžadovala...a keď prídu do dôchodkového veku, je na spoločnosti aby dala dôchodcom, čo si vyžadujú...
//...v tom prípade sa ti hughito verejne ospravedlňujem...ale nechám to tu pre prípad, že by niekto chcel naozaj začať s aborciou života dôchodcov... (tým pádom to čo je napísané bielou neplatí, rád by som to vzal späť, ale už to nejde...povedané slovo už letí a nemožno ho privolať späť...s napísaným je to ešte horšie...to nemožno ani poprieť...)
//...celý život dávali spoločnosti, čo spoločnosť vyžadovala...a keď prídu do dôchodkového veku, je na spoločnosti aby dala dôchodcom, čo si vyžadujú...
//...v tom prípade sa ti hughito verejne ospravedlňujem...ale nechám to tu pre prípad, že by niekto chcel naozaj začať s aborciou života dôchodcov... (tým pádom to čo je napísané bielou neplatí, rád by som to vzal späť, ale už to nejde...povedané slovo už letí a nemožno ho privolať späť...s napísaným je to ešte horšie...to nemožno ani poprieť...)
Tak to si potom nepochopil hughitov príspevok. Prečítaj ešte raz. Reaguje na ithory.
Ale vidim Hughito,politika/vlada je akurat jeden velky chliev,len si nahrabat a atd.Ale ako si spravne poznamenal,keby sa ciganom ukazalo kde je sever,aj by zacali pracovat-teda z donutenia:)Nie preto ze oni mali sami vztah k praci a na toto presne narazam,mentalita ktora ma uz v genoch zakodovane parazitovat na inych,ono napr,aj boli ciganske deti vzate do pestunskych rodin,adoptovane,teda vedene/vychovavane k hodnotam,aj dostali kvalitny start do zivota,a aj tak sa vecsina nedokazala-nechcela adaptovat,a radsej sa vratili kdekade do osad..proste volanie krvi,pretoze im nejde o spolocne dobro"ale len o svoje zakladne potreby ..asi tak,a taki jedinci iba stahuju spolocnost smerom dolu..
Tak tak, myslel som to ironicky, na margo eugenikov.
Ak by som niekedy zo seba vylúdil podobnú sprostosť a myslel to vážne, príďte ma aspoň poriadne tresknúť po hlave.
ithory:
Ak by som niekedy zo seba vylúdil podobnú sprostosť a myslel to vážne, príďte ma aspoň poriadne tresknúť po hlave.
ithory:
Toto by bolo na samostatnú tému: aký má vplyv genetika a aký sociálne prostredie na vývoj jedinca. Nechcem ísť do OT a navyše, ohľadne tejto témy musí mať človek aj niečo naštudované, nie len zo seba trieskať prvoplánové predpojaté a ďalekosiahle závery plné predsudkov (tým nemyslím teba, ale veľa ľudí by k tejto otázke tak pristúpila).aj boli ciganske deti vzate do pestunskych rodin,adoptovane,teda vedene/vychovavane k hodnotam,aj dostali kvalitny start do zivota,a aj tak sa vecsina nedokazala-nechcela adaptovat
Tak potom ti mali viac vadiť tieto prasce ako nejaký cigán, ktorý robí len to, čo je pre neho v konkrétnej situácii najlepšie a najpohodlnejšie.Ale vidim Hughito,politika/vlada je akurat jeden velky chliev,len si nahrabat a atd.