Poradte kvlaitne 5.1 repro na hry

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
lubo188
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Poradte kvlaitne 5.1 repro na hry

Príspevok od používateľa lubo188 »

Zhanam nejake nove reproduktory 5+1 na hry a filmy nieco kvalitnejsie cena by mala byt do nejakych 300€, da sa za tie peniaze kupit nieco dobre? mam integrovanu zvukovku na tejto doske http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3164#sp

AUDIO:
Realtek ALC888 codec
High Definition Audio
2/4/5.1/7.1-channel
Support for S/PDIF In/Out
Support for CD In

bude treba aj zvukovku inu? poradte vdaka.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Re: Poradte kvlaitne 5.1 repro na hry

Príspevok od používateľa johny541 »

Do 300 eur urcite Z-5500. Chybu nespravis aj ked ja osobne 5.1 nemusim (mal som dve a presiel som na stereo 2.0). Zvukovku by bolo asi dobre dokupit. Ucitis rozdiel a hlavne na takychto reproduktoroch, ktore si to pytaju. Doporucujem ak si zaobstaras Z.5500 tak prepojenie optikou. Cize pozeraj zvukovku ktora ma opticky vystup.
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TomKocuR »

Optiku aj koax máš na doske, takže ak vezmeš Z5500, netreba ti kupovať inú zvukovku (pri digitálnom pripájaní je medzi integrovaným kodekom a diskrétnou zvukovkou v kvalite zvuku minimálny rozdiel. Diskrétnou zvukovkou by si dosiahol len menšie vyťaženie CPU, keďže zvukovka by mala vlastný DSP)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Cez optiku ale neprezenie 5.1 zvuk z hry - islo by mu to iba stereo. Preto by to musel pripojit klasicky cez 3x 3.5mm Jack, na co uz ma integrac velmi citelny dosah, takze druha zvukovka je nutnost.
Nove Creative X-Fi zvukovky uz maju moznost, ze enkoduju 5.1 kanalovy zvuk (kludne aj z hry) do digitalu a poslu optikou.
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Myslím že pri hre si sotva všimne nedokonalosti analogového výstupu integrovaného kodeku, a to dupľom pri reproduktoroch ako sú Z-5500 (tie satelity sú nič moc).
Zvukovky Creative tiež nie sú to najlepšie na trhu, hlavne pokiaľ ide o kvalitu výstupu.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

No chlapci moji zlatí, som testoval pred pár dňami onboardovú optiku, šmejd on board HD codec a Asus Xonar na logitechoch, ktoré tu spomínate a rozdiel je dramatický a to som neni žiadny audiofil ani virtuóz, to len aby ste boli v obraze ;). Hĺbky, basy, stredy, výšky, sýtosť tónov, nedá sa to porovnať. A pritom je to "digitál" vs. "digitál" že ano? :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

presne tak uplink, na digitále je počuť rozdiel aspoň 2x tak ako pri klasických jackoch
ja kupovať také repro tak musel by som mať v pc minimálne neakú creative xfi
zvukové karty sa určite nepredávajú len tak na parádu, že aha ja mám zvukovku a ty nie
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Zaujímavé že drvivá väčšina audiofilov tvrdí presný opak, čo som sa s jednym bavil, tak hovoril len o rozdieli v jitteri, ktorý je sotva počuteľný. A to nie s lacnými slúchadlami z teska resp. na lacných reprákoch, ale s osobitným D/A prevodníkom, slúchadlovým zosilňovačom a fakt namakanými slúchadlami, resp. so štúdiovými monitormi. Takže si myslím že ten rozdiel nevznikol z dôvodu menej kvalitnej zvukovky.
Rozdiel medzi diskrétnou zvukovou kartou a integrovaným kodekom je v prvom rade v DSP, ktoré ti na kvalite až toľko nepridá (skôr len odľahčí prácu procesora a s dobrými ovládačmi umožní slušný routing), a potom v D/A prevodníkoch (kde sa stráca najviac kvality) a v OpAmpoch. A samozrejme v napájaní týchto vecí. Kvôli tomuto sa predávajú zvukové karty.
Ale keď mi vysvetlíte, kde okrem jittera môže vznikať strata kvality, nech sa páči, ja potom uznám že máte pravdu.

A to že pri digitále je rozdiel medzi kodekom a zvukovkou ešte znateľnejší ako pri analogu je proste a skrátka dríst. Filipito, uvedom si že ten analog sa robí z digitálu, takže podľa tvojej teórie musí analogová časť zvyšovať kvalitu tej digitálnej. Dosť zaujímavé myšlienkové pochody, fakt.
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

fakt s tebou bohužiaľ nemám očom diskutovať mám troch kamošov audiofilov každý by ti povedal to čo som tu napísal
a áno 150 eurova zvukovka je fakt len nato aby ubrala procesoru jedno percento to teda určite :wink:
fakt ak chceš dojdi do Humenného je tu jeden poriadnejší audio obchod kde nemajú len bedne logitech a môžeš si vypočuť takú audio zostavu za 2 000 eúr na integrovanej zvukovke ako tie repráky vybudí (prečo zostava za 2000 eúr? lebo tvrdíš že tam nie je ani jeden rozdiel)
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

áno, ďakujem za vysvetlenie, kde vznikajú tie straty v kvalite v prípade SPDIF pripojenia cez integrovaný kodek.
BTW si negramotný? Napísal som že hlavný rozdiel je v analogovej časti.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

TomKocuR - vymenujem snáď len 5.1 channel upmix, Crystalizer, CMSS-3D, MacroFX, ElevationFilter, DS3D GX [asus], v prípade hier EAX 5.0 effects a filmov Dolby Digital bitstream, DTS bitstream output, a kopec iných features, ktoré priamo závisia od DSP a šrot on board sa môže aj pokakať, avšak týmito inštrukciami a funkciami neoplýva a v dohľadnej dobe ani nebude. Jednoducho výsledný efekt nie je taký, ako pri Xonar-e, alebo X-Fi. Už len keď prepínaš zvukové módy na Xonare, alebo X-Fi, tak to robí dramatický rozdiel. Všetky tieto veci tie digitálne shit on board nemajú a dlho nebudú mať, lebo na ne nik nekúpi technológie ani patenty.
KoCi
Darca
Darca

uplink - ale vsetko co si vymenoval, nema nic s vplyvom zvukovky na kvalitu zvuku. Vsetko su to dodatocne - volitelne upravy zvuku, ktore akurat neobstarava SW v spolupraci s CPU, ale v spolupraci so zvukovym procesorom na to stavanym. Inymi slovami, vsetky spominane serepeticky vypinam ako prve, ja chcem pocuvat hudbu, nie omalovanky. Ano, aj ja mam creative zvukovku - bohuzial. A tie mody - no comment, to sem absolutne nepatri.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

crystalizer Ti príde ako dodatočný mod? Alebo CMSS-3D? DS3D GX? No ako myslíš, ja si bez nich neviem predstaviť pozerať film, počúvať hudbu, alebo hrať hru. Ak Ti stačí tá splašková kvalita, ktorá je vo väčšine mp3, alebo filmoch zvuku, b my guest.

Tak isto mi príde akákoľvek mp3ka bez upmixu na mojej zostave ako totálne mŕtva, a to je jedno či je to flac, alebo akýkoľvek bezstratový formát, pokiaľ to pekne nerozmixuje dspčko medzi všetkých 5 reprákov, tak mi to znie ako keby som počúval walkman, alebo dačo.
KoCi
Darca
Darca

mp3 splasky nepocuvam, umelo si zvuk crystalizerom nezlepsujem (pridava na vyskach a basoch), CMSS-3D je len prepocet sterea na 5.1 - to je u teba zlepsenie? Inu, sam dobre vies ako sa 3Mpix obrazok uchvatne skvalitni prepoctom na 5Mpix.

Ano je to softverova uprava zvuku, nepouzivam ani equalizer. Zo zaciatku sa na to dost zvlastne zvykalo, kedze som bol naopak zvyknuty na lavor (tvar krivky EQ).
Je to mozno od toho, na com pocuvas. Ja uz mam problem vychutnavat si hudbu inak ako so sluchadlami. Nemal som este s dobrymi repro cest. Ani na take nemam peniaze.

V prilohe vidis veskere moje "upravy" zvuku. Napriek tvojej skepse tvrdim, ze mi to hra lepsie nez dobre.
Prílohy
sound-preset.jpg
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

KoCi - to je vec osobný preferencií a hlavne HT, alebo repro aké máš pripojené na výstupe. Ja však tvrdím len jedno. Keď som bez akýchkoľvek nastavení zapojil Asus Xonar D2/PM cez optiku na Logitech Z-5500 a pustil jednu dosť namakanú mp3, potom Ojronmena 1 s DTSkovvou stopou, následne Blu Ray disk s Avatarom a pustil som GTA, potom som switchol na šrot on board, ktorý má tonu nálepiek na doske a oceneni a údajne tiež oplýva neviem akými parametrami, tak ten zvuk v tej namakanej mp3ke bol podpriemerný na tých istých repro, Ojronmen bol totálne nepriestorový a hral akoby stereo, aj keď to bolo "akože DTS", Avatar bol ditto slabší ako Xonar a GTAčko ani nehovorím, tma zvuky vychádzali úplne od inakadial, ako na Xonare. Čiže toľko živá skúsenosť vs. teória. Všetko na optickom výstupe s údajne rovnakými nastaveniami!

Ináč zbožňujem Vás teoretikov ktorí sa oháňate článkami, odborníkmi a neviem kým, pritom sami nemáte napočúvanú ani desatinu z toho, čím argumentujete. Ja aspoň neargumentujem tým, čo som nepočul a nezapájam sa do diskusie tam, kde nemám vlastné skúsenosti.
KoCi
Darca
Darca

Bola tu rec o kvalite, ty si sem zavliekol diskusiu o softverovych zlepsovakoch :)
Zaujimalo by ma, ako si DTS zvuk prenasal cez optiku. Ci surovy signal, ktory si dekodovali repro (na displeji svieti logo DTS), alebo uz zvukovkou spracovany signal (na displeji svieti iba digital). Ak je to ta prva moznost, mohol si si vsimnut jedneho zaujimaveho javu - ZIADNE nastavenia zvukovky, okrem hlasitosti, sa na zvuku neprejavia. Mozes si zapinat aky mod chces, z EQ si spravit prekazkovu drahu pre SuperMaria, na vyslednom zvuku sa to nijako neprejavi. Ak ti DTS dekodovala zvukovka a to nasledne poupravovala o kadejake efekty a odoslala cez optiku, tak tam samozrejme budes badat vyrazny rozdiel - kedze integrace podobne omalovanky obvykle nepodporuju - nemaju na to stavany vykon. Preto ta prosim, hodnot vystup na default. Nie na tzv. "nastaveniach". Respektujem, ze niekomu sa paci zvuk podany inak a tak si ho prifarbi podla chuti, ale porovnavat tu KVALITU S/PDIF vystupu s vnasanim prvkov softverovych uprav zvuku, to respektovat nemienim.
Ja sa clankami neobhanam. Obhanam sa skusenostami. Zhodou okolnosti som celkom dlhu dobu Logitech Z-5500 vlastnil, Creative X-Fi Fatal1ty Platinum vlastnim stale. BTW ked sme pri teoretikoch, z toho mala co viem, tak TomKocuR ma s audiom daleko viac praxe, nielen ako posluchac, takze mi to pride usmevne :) Ale v ramci Low&Mainstreamu uznavam - si kral. Vsetko vyssie prenechaj dalsim.
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

no uplink, tak už chápem tvoje posudzovanie kvality. Rovnako ako KoCi, všetky tieto blbosti vypínam hneď ako prvé.
Svoju Audigy používam s audiofilskými ovládačmi kX, s audiofilským prehrávačom foobar2000 (na neaudiofilskom zvyšku, ale to je jedno). A predstav si že tie ovládače, ktoré sú o niekoľko tried vyššie ako ten trápny výplod Creativu, žiadne trápne Crystalizery nemajú.
Upsampling ti tiež veľa na kvalite nepridá, na audigy je dobré ho používať len preto, lebo samotný čip pracuje len v 48k sample rate a z 44,1k upsampluje dosť biedne. Preto treba upsamplovať softwarovo, foobar2000 má na to dosť vymakaný algoritmus (ktorý si ale potiahne dosť veľa času CPU). Ale žeby bolo treba upsamplovať na zvukovkách s modernými čipmi, to nie :)
Takisto rozkladanie stera do 5.1 je len domrdávanie kvality, hudba je nahrávaná v stereu preto, aby tak bola prehrávaná. To že ju rozmiestnič na 5 reproduktorov kvalite naozaj nepridá.

BTW už aj kodeky ako ALC889 podporujú kadejaké fičure...

A keď už sme pri zarytých audiofiloch, tak tí počujú rozdiely aj medzi napájaním CD prehrávača tieneným a netieneným sieťovým káblom, resp. spoznajú rozdiel vo zvuku po nalepení bitumenových plátov na filtračné kondenzátory v zosilňovači. A to už je na mňa prisilná káva.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

KoCi - jednotlivé pochody dekódovania a enkódovania zvuku Ti dopodrobna nevysvetlím - nikdy som sa tomu dopodrobna nevenoval, ale pre mňa ako pre potenciálneho "bfu" je dôležité jedno a to je to čo sa stalo. Ešte raz pre Teba zopakujem, bez nejakých extra nastavení a prikrášlovatiek som otestoval dve odlišné zvukové karty na Z-5500 a rozdiel bol jo počuteľný. To je záver. Čo sa za tým skrýva, alebo neskrýva ma nejako nezaujíma, to že poznám niektoré tie vylepšováky a ich názvy je good for me, pre end usera je podstatné to, že keď si kúpi zvukovku za 150 eur, bude mať lepšiu kvalitu na digi. výstupe, ako keď to nechá na šrot on board. Prečo to tak je, alebo nie je je irelevantné.

TomKocuR - máš pravdu, upmix nepridáva kvalite na zvuku, ale pridáva jej WOW efekt, čo sa ľuďom páči. A myslím že o to ide pri väčšine userov.

Navyše aby sme sa vrátili k téme, chalan chce kvalitné repro 5.1 na hry, čiže všetky features ktoré som vymenoval som trafil do čierneho. Jeho nezaujímajú tieto úchylárňe audiofilov, ale tie jednoduché enduserské featury, ktoré robia wow efekt a to je presne to, čo ponúka napr X-Fi od Creativu, alebo Xonar od Asusu, či už v digi, alebo analógovom podaní.
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

uplink: kvalita lepšia nebude (teda bude, ale len minimálne), len zvuk bude pre pár bfu krajší. To je sakra veľký rozdiel.
Kvalitatívny rozdiel v S/PDIF medzi onboard kodekom a diskrétnou zvukovkou je len a len v jitteri. A jitter postrehneš len s naozaj veľmi dobrou aparatúrou. Zvukový rozdiel ale samozrejme môže vzniknúť tým že si do DSP nahádžeš idiotské "zlepšováky" zvuku ako napr ten Crystalizer alebo CMSS 3D.
Samozrejme rozdielom môže byť spomínaná podpora mnohokanálového zvuku cez S/PDIF bez passthru

upmix (myslím zvýšenie sample rate-u, neviem čo myslíš ty) žiaden wow efekt nepridá. Jediným wow efektom je ten Crystalizer a CMSS. A to rozumný človek nechce, rozumný človek chce počuť nahrávku.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

myslel som channel upmix, zo stereo na AC3, resp 5.1 kanálový zvuk [z 2och na 6]. Bavíme sa o chalanovi čo chce repro na hry, nie na úchylne kvalitné pesničky ;) hry, filmy, a potom hudba.
Napísať odpoveď