Poradte kvlaitne 5.1 repro na hry

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Poradte kvlaitne 5.1 repro na hry

Príspevok od používateľa TomKocuR »

podľa mňa je úchylnosťou ten Crystalizer.
Channel upmix do AC3 onboardy nevedia, to je pravda, takisto nie každá podporuje Dolby Digital (ale napr. ALC889 to vie, takže by mohla vedieť 5.1 aj v niektorých hrách).
Spomínal si kvalitu, a s tou si pravdu nemal.
A vlezdoprdelka Filipito ti samozrejme dal za pravdu.

Takže ešte raz napíšem čo som napísal.
lubo188: V kvalite medzi digitálnym výstupom onboardu a diskrétnej zvukovky na tých reproduktoroch nepostrehneš. Takisto si myslím že sotva postrehneš kvalitatívny rozdiel medzi analogom a digitálom v hre.
Samozrejme ale onboard bude mať nevýhodu v nie tak širokej podpore multikanálového zvuku cez S/PDIF, menšom množstve možností, a v prípade použitia zvukovky Creative alebo Asus Xonar taktiež v absencii EAX zvukových efektov (neviem ale ako často sa tieto v súčasných hrách využívajú).
Samozrejme onboardy nevedia ani toľko efektov, 3D efektov a neobsahujú pseudozlepšováky ako je ten crystalizer. A samozrejme celá váha DSP padá na procesor.

A inak čo mám od niektorých takzvaných bfu, tak kopec z nich ani nepostrehne rozdiel medzi analogovým výstupom z onboardu a analogovým výstupom kvalitnejšej zvukovky.
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa KoCi »

tento OT sa viacmenej spustil len kvoli nelogickym narazkam na kvalitu, argumentami, co s kvalitou nemaju nic spolocne. Samozrejme, ze chalana tieto somariny najskor nezaujimaju, ale dostali sme tak aj my, co nas to zaujima, priestor na vyjadrenie si nazoru, pripadne doplnenie znalosti. O tom predsa forum je, ci? :)

</OT>
minob
Star
Star

Príspevok od používateľa minob »

Oki,otazka do plena pre Vas pani... budu fungovat tieto reproduktory spolocne s grafickou kartou cez HDMI? Alebo treba investovat dlasich 100-150 Eur do zvukovky? Vdaka
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Malo by to fičať nasledovne. VGAčku narveš do tých reprákov a výstup späť do monitora, v reprákoch ostane audio a cez zvyšok prejde video signál. V systéme nastavíš ako predvolený audio výstup ten čo je na grafike.

O alternatíve, kde by si použil HDMi čisto len na prevod audia, nezávisle od ostatných portov neviem, ale je dosť možné že to tiež funguje.

Btw. onboardovú zvukovku máš akú? Lebo na tom srandašáku za 350 evri máš dosť vstupov, aj optických, aj analógových :)
minob
Star
Star

Príspevok od používateľa minob »

Uplink vdaka, nebol som si isty tymto riesenim. Nakolko v plane je vacsi nakup TV, repro a grafika, ak by sa dala tymto obist zvukovka (aspon docasne) je to fajn. Zvukovka je integrovana, 7.1 HD AUDIO REALTEK a neviem este ake vymozenosti :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Použi radšej tú, cez optický výstup, hm? Ako temporary solution to bude much better :)
lubo188
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lubo188 »

no tak treba mi aj tu zvukovkovku? ked ano tak ktoru z tychto??

ASUS XONAR
http://datacomp.sk/pc-komponenty-zvukov ... 1&scaid=18

alebo

Creative X-Fi Titanium - Fatal1ty PRO, PCIe
http://datacomp.sk/creative-x-fi-titani ... 24891.html
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

lubo188: či si zoberieš zvukovku je na tebe, výhody som popísal, nevýhody (okrem tej finančnej) nie sú.
Xonar má kvalitnejšiu analogovú časť ako X-Fi, no X-Fi má výkonnejší procesor (načo by si to ale využil, to netuším)

S Creative mám dosť zlé skúsenosti, na ovládače sa s príchodom novej generácie vyserú, a aj tie ktoré ti ponúknu nedokážu využiť celý potenciál karty. Taktiež majú menej kvalitnú analogovú časť ako Asus.
Lenže ako tak pozerám na tie Xonary, tá X-Fi ti ponúkne viac za menej peňazí. Ale bral by som túto: http://datacomp.sk/creative-x-fi-titani ... 34495.html (nevidím význam v priplácaní si 45€ za kus plechu a krabicu navyše)
lubo188
Light Star
Light Star

diky tom alebo rozymslam nekupit zvukovku len tie repro, pojdu mi v pohode zapojit ako 5.1 vo win 7, lebo kamarat mal nejaky starsi komp mal tam win xp a 5+1 repro genius teraz mu preinstalovali win na win 7 a ide mu to len ako 2+1 a nikde sa to neda nastavit no mozno preto ze je to stara doska a ovladace na win 7 asi ani nevidali
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

No zvukovku môžeš samozrejme kedykoľvek dokúpiť...
5.1 ti analogovo pôjde bez problémov, ovládače od realteku majú aj možnosť upmixu zo sterea na 5.1.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Mno, vesela bitka ako citam, aspon niesom sam :D Pridam i ja do kotla, mozno to aj niekto precita :)

Ked spominate optiku , ta nie je zarukou kvality. Podstatne je to, co vylezie z cipu zvukovej karty a ako sa s tym popasuje prevodnik na digital. Tzn. nie je ani optika ako optika.

Integrovany kodek samozrejme nedokaze spravit zvuk ako normalny cip zvukovej karty, ostatne je to KODEK - tzn. zmes algoritmov, ktore dany procesor v spolupraci s CPU vykonava a na zaklade nich vyraba nejaky zvuk. Napriklad sa pouzije nizsia presnost vypoctu a uz tam mame skreslenie vznikom harmonickych nasobkov zakladneho signalu (rad fourierovej funkcie s vyssim koeficientom), dalsi problem int. zvukoviek je napr. modulovanie rusenia zo zakladnej dosky (cvrlikanie v reprakoch podla zatazenia pocitaca, ci RAMky asi pozna vela ludi), nizka kvalita AD/DA prevodnikov, primitivne operacne zosilnovace s velkym skreslenim atd.. atd..
Rozdiel medzi analogom a digitalom tej istej zvukovej karty je mizivy, v prospech skor digitalu.
Integrovana zvukovka, najma s kodekom, bude vzdy vzdy vzdy horsia, nech ma vystup akykolvek. Ved uz len z pohladu ceny zakladnej dosky a doplnkovej zvukovky to musi byt jasne.
Rozdiel je dokonca medzi samotnymi SW prehravacmi - pocutelny rozdiel je medzi foobarom a winampom v prospech F., teda medzi zvukovkami musi byt logicky tiez.
Kamen urazu kvality zvuku je vsak koniec retazca - repraky. Ciselne ilustracne vyjadrene - rozdiel medzi zvukovkami je bodovo napr. 85/100 vs. 65/100; repraky z toho spravia 56/100 vs. 48/100. Teda niekto ten rozdiel vobec nepostrehne.

AD upravy zvuku. Doplnkova zvukovka NIE JE kvalitnejsia z dovodu tych vseliakych SW uprav zvuku, ktore ponuka. Dovod je ten, co som pisal ↑.
Doplnkove upravy su len na dodatocne vylepsenie, ktore si kazdy nastavi sam podla osobneho vkusu, ci nevkusu a chuti.
Upravy zvuku su hadam na kazdom zariadeni (bez XBB, XBS, UltraBass, Virtualizer, Spatializer a podobnych privlastkov by boli hadam nepredajne), lebo je to modou a ludia to chcu. Najviac sa mrvia basy, kde napr. veze potom robia neuveritelne velke bum bum; len "drobny" nedostatok je ten, ze kazda pesnicka, co na tom hra robi to iste bum bum a nic navyse.
Vec vkusu.

Upsampling - na tu temu mozete najst kvantum diskusii, kde vseliaki ludia medituju nad tym, ci to je alebo nie je dobre, ci to pocut alebo nie. Upsampling na 48kHz urcite nepomoze, este by sa dalo povedat, ze uskodi - staci, ze si skonvertujete v nejakom softe zo 44.1 na 48 a date zoom na 1:1. Porozbija to hrany waveform a spravi nieco ine, nez tam bolo. Upsampling ma vyznam na 128,ci 192k. Aj tam je to na povazenie, kedze realita nie je CSI, kde maju z mobilu fotku SPZky auta z 1km vzdialenosti a najdu na nej odtlacok prsta...

Co je podstatne - kazde repra vas bude bavit pocuvat urcitu dobu, az budete chciet siahnut opat po niecom lepsom (plati pre tych, ktori si vedia vychutnat kvalitu, ostatnym je to jedno). Niekto si vylepsuje bike, niekto je chory za tetovaniami, niekto bazi za horolezectvom a niekto ma ako uchylku audio.

Rozdiel medzi lepsimi zvukovkami, ci Creative ci Asus je uz velmi maly a problemom budu do urcitej (relativne vysokej) sumy hlavne reproduktory a potom usi.

Filipito, kde v Humennom je ta predajna?
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

trochu nesúhlasím s tým mizivým rozdielom medzi analogom a digitálom tej istej zvukovky. To by potom vôbec nemalo zmysel investovať do D/A konverzie...
A s tým modulovaním rušenia máš nejaké skúsenosti? Mne sa to totiž zdá ako hovadina a to rušenie môže spôsobovať tak akurát chyby - nepresnosti pri modulácii, čo je vlastne ten jitter čo som spomínal. Ale modulovať rušenie?
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Modulacia vo vyzname naviazania ruseni na vlastny uzitocny (nosny) signal. Rusenie je hlavne EM, okrem toho sa siri aj priamo napr. napajanim po doske. To vsetko kresli signal, este neratajuc to, aky bordel vytvoria vlastne obvody tej integrovanej z.k.. Tie klietky na zvukovkach su len z dovodu tienia rusenia a nie estetickeho hladiska.
Jitter je celkom daco ine a existuje len v digitalnom obvode. Zvukovka vsak nie je cela digi.
Asi si myslel kvantizaciu - konverziu A→D.

Pri lacnej zvukovke fakt nema vyznam investovat do A/D prevodnikov. O.i. upravy spominane aj inde na forach sa tykaju hlavne OPampov, prevodnikov v mensej miere.
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

lenže keď pripájaš cez SPDIF tak je celá digi, analogovú časť využiješ len v prípade že používaš mikrofón, kde ti bude nejaké drobné rušenie ukradnuté (keď máš v pláne aj nahrávať, tak je jasné že si kúpiš aspoň Juliu). A tá samotná digitálna časť tam veľa bordeľu nevnesie, nemá kde a nemá prečo. jediné čo ten čip bude robiť je modulovanie na SPDIF, neviem aké vlastné skreslenie by tam mal vnášať (teda okrem občasnej chyby spôsobenej spomínaným rušením, kolísanie napájania ti v digitálnom obvode veľa problémov nenarobí :) ).
D/A prevodníky sa na zvukovkách nemenia preto, lebo to nie je také jednoduché ako vymeniť pinovo kompatibilný opamp.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny541 »

Chudák chlapec. Veď on chcel iba poradiť 5.1 reproduktory na hry :D 3/4 z toho čo tu píšete nebude ani rozumieť. Toto nie je audiofilské fórum a takéto diskusie tu zaujímaju mizivý počet ľudí a predpokladám, že zakladateľ tejto témy do nej určite nepatrí. Je fajn, že ukazujete čo kto vie, ale stačí s mierou.
lubo188
Light Star
Light Star

som ich tu nasiel za 257€ http://www.pixmania.sk/sk/sk/59184/art/ ... M4NzUzODI7
sa mi to zda nejaka podozrivo nizka cena...
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

no pixmania je už taký obchod. Jednak to vôbec nie je cena čo za tie reproduktory zaplatíš, a jednak nemám ani len predstavuju čo to je niečo tam reklamovať...
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

No zaplati este postovne - necelych 20 euro. Ja som z PIX objednaval dvakrat a vzdy som platil presne tolko, kolko som mal, ved im davas dopredu na ucet...
A hej, BER ICH okamzite, ja by som pri takej zlave je*al aj reklamaciu :D
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Za tu cenu fakt nie je o com. Ak by sa to aj pokazilo, opravar sa uz najde. Mozno kym sa ti to pokazi, bude Pixmania aj na SVK :))

Digi vs. digi nie je to iste. Jednak je to HW DSP vs. SW DSP - kodek a druhak dalsie pridruzene suciastky. Napajanie nekmita, to je jasne, ani nemoze, od toho ma zdroj certifikaciu, ze moze kolisat v rozsahu max. tusim +-5%, v reali to byva asi +-1az2%. Cez napajanie sa vsak dostane rozne VF rusenie.
Keby bolo zapojenie cez digi tak dobre, tak by stacil napr. CD player za 100evry, receiver za 200evry a nejake velmi drahe repro s vlastnym digitalnym zosikom, vsetko zapojene cez optiku a hralo by to super truper. Lenze to nie je pravda.
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Tak CD prehrávače by som do tohto nemiešal, to je niečo úplne iné. Receiver robí viacmenej len routing, takže ten by stačil lacný :) len do dnešných receiverov sa zvyknú dávať aj zosilňovače, keďže je to praktickejšie ako ich potom pchať do reproduktorov a každý reproduktor potom pripájať toslinkom k receiveru a elektrickým káblom do zásuvky.
A k tomu DSP: uvedom si, čo ten DSP robí. Dostane audiosignál v digitálnej podobne na vstupe, a na výstup dáva opäť len audiosignál v digitálnej podobe. Ten s kvalitou nemá nič, umožňuje ti len narábať so signálom - pridávať efekty, routovať signál. A takýto HW DSP má kopec vstupov a výstupov, to je jeho výhoda oproti kodeku (aj keď nie vždy sú tieto vstupy a výstupy využité).
podstatné je len modulovanie signálu do SPDIF, len tu môžu vznikať kvalitatívne straty (ak teda nerátam vznik náhodných chýb spôsobených rušením z okolitých spojov na dps). Tieto vzniknuté chyby sa ale dajú opravovať, každý D/A prevodník sa s tým vysporiada inak-
Napísať odpoveď