Viem, že takéto systémové zmeny prinesie len občianska revolúcia a povstanie, lebo v tejto "demokracii" to nie je zrealizovateľné.
Ale som sa nasral po prečítaní tejto témy
100% by prišlo viac ľudí...KaptMichal napísal:Bože a čo si myslíte, že by viac ako 50% ľudí išlo na to referendum aj keby bolo záväzné? Všetci dobre vieme ako dopadlo referendum o vstupe do EU... 51% fakt nenápadnýchĽudia na to musia dozrieť aby boli schopní meniť zákony prostredníctvom referenda. Normálneho človeka médiá neovplyvnia až do takej miery aby nešiel voliť, hlasovať.
Tebe ocividne slovo "demokracia" niec nevravi. To co si napisal je nezmysel taky, ze brzdi mraky.Stoporko napísal:už som to raz v inej téme spomínal: volebné právo by mala mať iba skupina ľudí, ktorí sa o to nejakým spôsob zaslúžia (je jedno, či službou v ozbrojených silách, polícii, záchranke, baniach, zložením skúšok...to je na inú debatu). Volebné právo by mala byť výsada, nie všeobecné právo! Účasť na referende to len potvrdzuje.
Viem, že takéto systémové zmeny prinesie len občianska revolúcia a povstanie, lebo v tejto "demokracii" to nie je zrealizovateľné.
Ale som sa nasral po prečítaní tejto témyNedá sa tu niekde nastaviť, že nebudem isté témy vidieť (napr. aj tú o cigánoch)?
Neviem preco nelogicke a zvratene. Yop, vsetci okrem SaS boli ticho. Lenze, SaS nie je jedina koalicna strana. Za neuspech referenda je zodpovedna koalicia ako taka. V prvom rade mala prist SaS (ako iniciujuca strana) a rokovat s koalicnymi partermi, po dohode mali oslovit opozicne strany. Toto povazujem za standardny postup. To co spravila SaS-ka a to, ako sa k tomu postavili koalicne strany, povazujem za zlyhanie. Vysledok, rozumej ucast na referende, to len potvrdzuje. K tomu, aby referendum bolo uspesne jeden reklamny spot s ozratym "panom" poslancom Cuperom je velmi, velmi malo.KoCi napísal:kinjeril - zvratene nelogicke uvazovanie, referenda sa zucastnili aj ficovolici. Referendum bolo neuspesne nielen kvoli ficovi. Prakticky okrem SaS vsetci mlcali, pripadne priamo odhovarali volicov od ucasti. Co by najma v pripade ustavnych cinitelov malo byt nejako postihovane. Aj vykosteny sudruh sa vyfarbil - hlasovanie o imunite v parlamente odignoroval, aby ukazal ako velmi mu zalezi na nazore ludu v referende, ktore potom sabotuje podobnymi vyjadreniami.
7 milionov nie je v zadku kvoli SaS (ti urobili len jednu chybu - logo strany v kampani o referende si mohli odpustit). 7 milionov je tam kvoli ludom, co sedeli doma a kvakali "nepojdem tam, zbytocne vyhodene peniaze, aj tak sa nic nezmeni". Takze tymto sa chcem(e) "podakovat". Nechceli by ste sa vystahovat na nejaky ostrov?
Zrusil by som zakonom stanovenu min. 50% ucast. Nech sa rozhoduje podla tych, ktorym na tom zalezi, nie podla tych, ktori maju u prdele. Hoci by sa zucastnilo len 5%.
Ciastocne s tebou suhlasim. No referendum nie je jediny priamy prejav demokracie.seth82 napísal:Referendum bolo neúspešné kvôli ľuďom. Nie kvôli SAS, nie kvôli tomu, že sa na nich ostatní koaliční partneri vysrali (pretože SDKÚ a KDH majú istotne dosť za ušami, že áno) a nie kvôli tomu, že Fico spoločne s ujom Gašparovičom vedome odrádzali občanov od ich jediného priameho prejavu vrámci demokracie - dosrali to ľudia. Najviac sa mi páči, ako do mňa od rána každý j3be trkotaním otrepaných fráz "nebudem predsa podporovať Sulíka" alebo "Načo som mal ísť, aj tak by to nič nezmenilo" - isteže. Sulíkovi to môže byť jedno z dvoch dôvodov - prvý je ten, že je (zatiaľ) vo vláde. A druhý je zasa ten, že v nasledujúcom volebnom období už stopercentne vo vláde nebude, keďže bude znovu vládnuť Fico. Takže to je podľa mňa maximálne trápny argument. To isté aj prístup "veď sa aj tak nič nezmení" - na kieho boha chodíte voliť? Veď predsa, Fico vyhral voľby, 40 percent ho volilo, aby vládol a nakoniec vôbec nevládne - nie je náhodou aj účasť vo voľbách úplne zbytočná, keď nikdy nevieme, ako dopadnú? Ak by sa takto správal každý a vždy, dodnes máme červené hviezdy na strechách, komunistické fonty nad dverami obchodov a naše deti by ešte zopár rôčkov kreslili na výtvarnej výchove Auroru.
Teda: 77 percentám občanov je ukradnuté, že mohli vyjadriť svoj názor na imunitu, na koncesionárske poplatky, na papalášske autá, na počet darmožráčov v parlamente. Dúfam, že si počas najbližších rokoch nebudú otvárať klapačky v krčmách a na internetových diskusiách, pretože mali šancu vyjadriť svoj názor, ktorú ale kvôli ľahostajnosti, debilnému prepočítavaniu politických hier a príslušností a okopávaniu zemiakov v záhradkách počas krásneho počasia, premárnili.
Sranda je, že poniektorí silou - mocou nevedia pochopiť, že tu nešlo o politickú príslušnosť účastníkov referenda. Z vlastných skúseností viem, že na koncesie nadávajú všetci, či už volili SMER, KSS alebo SDKÚ, to isté aj v prípade Bavorákov a iných limuzín papalášov a samozrejme aj na imunitu poslancov. Takže bez rapotania sprostostí, že referendom podporujú SAS, sa ho mali zúčastniť. Tí, ktorí sa ho nezúčastnili a mohli tak urobiť, strácajú podľa mňa právo v najbližších rokoch vyjadrovať sa negatívne na úkor šiestich bodov, pretože mali možnosť svoj názor prezentovať nie v krčme, nie na diskusnom fóre, ale priamo celej verejnosti, na čele s členmi zo Zbojníckeho Vŕšku v BA.
Nie, ale ale mali spravit veci a podniknut kroky, ktore som uz popisal vyssie.Anem napísal: Nechápem to mali povedať že sry ľudia sme radi že sa našlo 400 tisíc fajn ludí ale povedzme si na rovinu bude to uspešné? či áno alebo nie 400 tisíc ľudí je dosť veľká skupinka ľudí.
Poviem ti otvorene, myslim si, ze SaS je strana na jedno volebne obdobie (mozno menej). Suhlasim s tebou, politici to odflakli. Otazne je, ktori. Aku vierohodnost ma vyhlasenie referenda, s ktorym nesuhlasia (nepriamo) koalicni partneri? That's the point...Prezident je kapitola sama o sebe. Toho riesit je asi zbytocne.skuki napísal:kinjeril - To vieš sám prečo si bol.A za neúspech môžu v prvom rade hlavne ľudia ktorí nešli hlasovať a nechajú sa riadiť politikmi, a s ich názormi, že ajtak nebude platné tak načo pôjde.Tak asi keď si to každý povie a zostane doma na riti tak nie je šanca aby bolo platné.A v druhom rade politici ktorí sa buď na to vysrali alebo napádali ľudí aby sa referenda nezúčastnili na čele s našim krásnym prezidentom(nenapádal aby sa ľudia nezúčastnili, ale svojim postojom to nepriamo vyjadril).A tých 7 ml. € nebolo vyhodených kvôli SaS, ale ľudia presne 400 000 ľudí sa podpísalo za vyhlásenie referenda pod záštitou SaS.A je pekne vidieť, ako sa každý vyjadroval, že SaS klesnú preferencie že je to strana na jedno volebné obdobie.Práve naopak SaS ešte stúpli preferencie.Viď. posledný prieskum verejnej mienky.A príde mi to akokeby ľudia potrebovali povel ako za socializmus od politických predstaviteľov, poďte voliť.To nemajú vlastnú hlavu?A nechajú si natlačiť do hlavy to,že sa mi nepáči Sulík tak nepôjdem hlasovať. Nesúhlasím s touto vládou, nejdem hlasovať.Referendum nie je o podpore vlády alebo o podpore strany, ale o tom že sa môžu občania priamo vyjadriť k otázkam v referende.
SaS je strana, ktora prisla s tym navrhom, ktora bola uz ked, tak zodpovedna za dotiahnutie celeho divadla okolo referenda do konca. A logo SaS v referendovej kampani? ...niekde to tu uz tusim Seth spominal. (ak nie, sry...)Kybelvody napísal: Uz je jasne kolka bije. Co ma s celym referendom spolocne Sulik okrem toho, ze vyzbieral podpisy a sformuloval otazky? Toto nie su volby politikov, tu islo o nazor ludi, ktori mohli nieco zmenit a ziadny politik by z ich uch ucasti nemal prospech prave naopak. A odpusti si nabuduce oplacanie karmy ty ,,moderator" .
SaS sa snazila ludi presvedcit, aby na referendum isli, robili kampan cez media, Matovic aj svojraznym sposobom. Co mali viac robit? Vycucat si peniaze z prsta a skupit vsetky volne reklamne plochy? Oni toho urobili dost, to ostatni politici mali radsej mlcat ako prikazovat svojim oveckam nech nejdu vyjadrit svoj nazor. Mna to trapi, kedze si porusujes pravidla(na ktore mas dozerat) ako sa ti zachce a o tie minusky vazne nejde, mozes si podat ruku s Packom.kinjeril napísal:SaS je strana, ktora prisla s tym navrhom, ktora bola uz ked, tak zodpovedna za dotiahnutie celeho divadla okolo referenda do konca. A logo SaS v referendovej kampani? ...niekde to tu uz tusim Seth spominal. (ak nie, sry...)
Ty "user" - teba nech netrapi, komu, kde, ako a kedy dam/zoberiem karmu, jo? ; )
A co tak priama volba prezidenta? To nie je forma priamej demokracie?skuki napísal:kinjeril - No ale na Slovensku máme len referendum ako formu priamej demokracieA neboj sa tie ostatné dobré poznám keďže študujem právo.Nepáči sa mi že média stále opakujú, taký plebiscit a vtedy plebiscit, keď je to referendum.Je to asi to isté ako keď Herman-ovi Van Rompuy pridelujú titul prezident EÚ.Neviem ako ty ale keď je to nepriama podpora strany tak si podporil SaS
Pre mňa to nie je ani nepriama podpora.Zišiel by sa na SVK imperatívny mandát ale to by sa museli úplne zmeniť voľby do NRSR.A nevnímam SaS ako stranu na jedno volebné obdobie.Dúfam že dosiahnu podobný výsledok ako v tohtoročných voľbách.A k tomu, že neprebehli širšie rokovania o podpore referenda, tak za tým vidím to že SaS videla že samotné koaličné strany vo svojom vnútri nie sú jednotné, či ísť alebo neísť, a že hľadať podporu u nich by bola strata času.Tiež SaS nemá nekonečné finančné zdroje ako SMER, tak nemohli spraviť rozsiahlejšiu kampaň.
Referendum malo celkovo 6 otazok, no ja som zaregistroval v mediach len nakup limuzin (radio) a spiteho Cupera (TV).Kybelvody napísal:
SaS sa snazila ludi presvedcit, aby na referendum isli, robili kampan cez media, Matovic aj svojraznym sposobom. Co mali viac robit? Vycucat si peniaze z prsta a skupit vsetky volne reklamne plochy? Oni toho urobili dost, to ostatni politici mali radsej mlcat ako prikazovat svojim oveckam nech nejdu vyjadrit svoj nazor. Mna to trapi, kedze si porusujes pravidla(na ktore mas dozerat) ako sa ti zachce a o tie minusky vazne nejde, mozes si podat ruku s Packom.
Skôr vládnucej vrstve a ich spoločníkom to nič nevraví...Tebe ocividne slovo "demokracia" niec nevravi.
Ja by som sa diktatúry nebál, demokraciu netreba povyšovať nad hocaký iný režim. Je to zasa systém, kde sa úzka skupina podieľa na chode štátu a obyčajných ľudí "ovladajú" tzv. slobodou prejavu.No este raz, nemozme v dnesnej dobe rozdelovat ludi na tych, co mozu volit/hlasovat a na tych, co nemozu volit/hlasovat. Toto sa podoba uz na diktaturu.
Im to takto pekne krásne vyhovovalo.Mňa to dosť sklamalo, hlavne prístup KDH (o ktorých si už fakt nerobím žiadne ilúzie) a SDKÚ. Ak by spojili sily, čo by ako koaličníci robiť mali, tak by do dopadlo inak.
Presne tak, škoda, že ešte vždy sa nájde 5%< nepoučiteľných ľudí.SAS mi pripomina strany modelu SOP ci ANO: pred volbami nalanarit mladsie vekove kategorie a v dalsich volbach sa uz ku korytku nedostat, lebo ludom opadli iluzie