Romovia na Slovensku
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
čo takto premenovať túto tému, aby sme boli uľahčení príspevkov, aké tu opakovane predviedol ephramko, na: "Neprispôsobiví cigáni na Slovensku?"
treba to premenovat na "neprisposobivi obcania Slovenskej republiky"... potom nadavat a urazat mozete kolko chcete, lebo to bude politicky korektne a v mnohom mate aj tak pravdu...len si treba davat pozor na skatulkovanie a zovseobecnovanie, nie vsetko je len cierne a biele...dobre a zle...
http://www.hojko.com/post1491972.html#p1491972ephramko napísal:a pokial studia existuje tak ju sem dajte.
Drážovce, Čakajovce ?Pilifo napísal:No hughito, ja mám aj osobné skúsenosti s cigáňmi - tými dobrými aj zlými. Babka býva v dedine pri Nitre, kde dosť značnú časť obyvateľstva tvoria títo spoluobčania. Osobne poznám jedného slušného, ktorý si k nám prišiel aj niečo odpracovať, keď sme jeho rodine dali nejaké staré postele a nábytok, ale väčšina sú aj tak flákači. Má okolo 10 súrodencov, takže jeho rodičia musia dostávať prídavky, ktoré by mali uživiť aj toľkých členov rodiny, ale pravidelne sa stáva, že chodievajú žobrať jedlo po domoch. Samozrejme sa to týmto deťom nedá príliš vyčítať, pretože je to len a len chyba ich rodičov. Tí všetko prechľastajú a prefajčia a potom posielajú malé deti žobrať, lebo nemajú čo jesť. A takto to fakt funguje![]()
Druhá babka zase býva vo vedľajšej dedine, kde snáď cigáni tvoria už skoro polovicu obyvateľstva. Dedko mi hovoril, že keď bol malý, tak tam žilo pár slušných cigánskych rodín a nikomu nevadili. Postupne sa však prisťahovávali olašskí, ktorí obsadili takmer celú hlavnú ulicu a narobili bordel. Ich rajónom je krčma na začiatku tejto ulice a ďalšia ešte aj na konci.
Takže toto sú moje osobné skúsenosti s touto utláčanou menšinou...
A aby to nebol off topic. Pridám sa toľko, že ani tzv. "slušní" rómovia nesúhlasia stým, čo robia týto povaľači, lebo nielenže im robia zlé meno ale zároveň už dávno padlo, že Róm Róma neokradne. Toto už dávno neplatí. Oni sami v dedinách vedia kto je, čo zač a o osadách ani nevravím. A aby som ešte reagoval na príspevok hore vám poviem len toľko, že počkajte si ešte na Veľkonočný pondelok. Niekoľko skupiniek detí chodí v týchto lokalitách a chce vás "poliať" za dáku tú odmenu a najsmutnejšie, že ich posielajú samy rodičia. Nehovoriac o tom, že tieto zlaté detičky ma raz chceli vo vchode jedného z barákov kde bývala moja babka napadnúť. A potom sa niekomu čudujte, že je voči tomuto etniku nedôverčivý. Navyše raz som sa rozprával s chalanom z TO, ktorý mi povedal, že tam dakde pri TO je tiež dáka osada. To, že tam "bielemu" 2-3 krát za rok vykradnú dom je úplne v norme. A to teraz nehovorím, že si nechá veci napospas. Ide o dom zabezpečený alarmom a strážnymi psami, ale čo už, keď šikovní kábel od alarmu odštiknú a psov otrávia. Kto pomôže týmto ľuďom ???
-
seth82
Darca
Tieto pokusy o "uvedenie vecí na správnu mieru", teda vyžadovanie toho, aby sme sa neprestajne opakovali v našich príspevkoch o tom, že nehádžeme všetkých do jedného vreca, mi prídu už fakt trápne a otravné. Niečo ako zákony EU o uhloch zakrivenia banánov a rohlíkov - teda absurdita. Dám príklad na porovnanie (ktorý som tu už asi spomínal).
Ak poviem "tráva na lúke je počas leta zelená", musí hneď ku mne pribehnúť nejaký biológ a ukazovať mi po jednom na lúke tie steblá trávy, ktoré sú hnedé, žlté, vyschnuté, alebo inej farby? Prečo by som mal povedať "tráva na lúke je počas leta zelená, ale existuje pravdepodobnosť, že zanedbateľné percento stebiel oproti počtu tých zelených má / môže mať aj inú farbu" ?
Mne to celé pripadá ako hranie sa so slovíčkami a ako dosť fádne argumenty. To isté aj vyzývanie niekoho k tomu, aby sme sa stretli so vzdelanými cigánmi a cigánmi na vysokých pozíciách - ČO to prosím vás zmení? Moja bývalá spolužiačka je vysokoškolsky študovanou lekárkou a je cigánka - poznám ju, čo to mení na fakte, že drvivá väčšina z nich je neprispôsobivá, že sú to zlodeji zdierajúci náš štát a že sú zákonmi chránení? Viete mi vysvetliť, o čo vám vlastne ide, aj keď sme sa tu všetci X krát voči týmto nezmyselným pripomienkam ohradili? Fakt je to už mierne repetitívne...
Ak poviem "tráva na lúke je počas leta zelená", musí hneď ku mne pribehnúť nejaký biológ a ukazovať mi po jednom na lúke tie steblá trávy, ktoré sú hnedé, žlté, vyschnuté, alebo inej farby? Prečo by som mal povedať "tráva na lúke je počas leta zelená, ale existuje pravdepodobnosť, že zanedbateľné percento stebiel oproti počtu tých zelených má / môže mať aj inú farbu" ?
Mne to celé pripadá ako hranie sa so slovíčkami a ako dosť fádne argumenty. To isté aj vyzývanie niekoho k tomu, aby sme sa stretli so vzdelanými cigánmi a cigánmi na vysokých pozíciách - ČO to prosím vás zmení? Moja bývalá spolužiačka je vysokoškolsky študovanou lekárkou a je cigánka - poznám ju, čo to mení na fakte, že drvivá väčšina z nich je neprispôsobivá, že sú to zlodeji zdierajúci náš štát a že sú zákonmi chránení? Viete mi vysvetliť, o čo vám vlastne ide, aj keď sme sa tu všetci X krát voči týmto nezmyselným pripomienkam ohradili? Fakt je to už mierne repetitívne...
O toto presne ide. Podobnú rétoriku tu používajú takmer všetci. A ja chcem vedieť, na základe čoho usudzujete (osobné skúsenosti, ani reči od kamošov nepripadajú do úvahy ako hodnoverný zdroj).čo to mení na fakte, že drvivá väčšina z nich je neprispôsobivá
kali, asi ma zožerieš, ale tvoj Bakalář mi naozaj nestačí. To už by si sem mohol rovno poslať niečo z odpor.org
-
seth82
Darca
Čo tebe nepripadá ako hodnoverný zdroj, je jedna vec. To, že máš s nimi dobré skúsenosti, je ďalšia vec. To, že drvivá väčšina Slovenska o tomto probléme vie a nesnaží sa ho za každú cenu popierať, prípadne zľahčovať, to je podľa mňa dostatočné a dostatočné sú pre mňa moje skúsenosti. To si myslíš, že sú to všetko iba legendy? Prečítaj si prosím ťa toto: http://www.mecem.sk/rpa/?id=local&lang=slovak&show=14 A máš ty nejaké hodnoverné dôkazy o tom, že drvivá väčšina NIE JE neprispôsobivá? Lebo ak nemáš, tak tu predsa nemáš právo vyžadovať od nás, aby sme sa vyjadrovali podľa tvojho bontónu...
kali pokladat knihu psychologia romov za hodnovernu studiu, ktora hovori presne o cislach (ne)integrovanosti romov na zaklade vedeckych pokusov, pozorovani, statistik tak to fakt moze niekto taky ako ty...to je asi take vedecke tvrdenie, ako ked niekto pride s bibliou a prenho je to vedecky a padny argument, ze boh existuje...
to sem rovno mozes davat "sociologicke studie a statistiky" zo stranky pospolitost.org a "studie" jej prispievatelov....
to sem rovno mozes davat "sociologicke studie a statistiky" zo stranky pospolitost.org a "studie" jej prispievatelov....
seth: Takže tebe na takéto prehlásenie stačí titul Psychologie Romů od Bakalářa ?
Práveže, ja moje osobné skúsenosti nepovyšujem na zákony, ako vy. Vôbec tu na mojich osobných skúsenosti nerobím ďalekosiahle závery, čo sa o vás povedať teda nedá.
Ja nemám presné čísla, ani štatistiku, preto tu nič také nepíšem. Zato vy tu neustále omieľate tú vašu drvivú väčšinu (čo si ja predstavujem cez dobrých 90%), takže argumentačné bremeno dôkazu je na vás.
Ďalej je otázne, čo si vlastne pod tým pojmom neprispôsobilý občan predstavujeme, ako to definujeme.
Môj osobný tip je taký, že keďže podľa štatistík žije v osadách 1/3 cigánov (z týchto je určite drvivá väčšina tých, o ktorých sa tu bavíme), takže celkovo sa môže jednať o necelú polovicu neprispôsobivých.
Práveže, ja moje osobné skúsenosti nepovyšujem na zákony, ako vy. Vôbec tu na mojich osobných skúsenosti nerobím ďalekosiahle závery, čo sa o vás povedať teda nedá.
Takto som to tu nikdy neformuloval, tak nezavádzaj. Toto je tehlov štýl argumentácie.A máš ty nejaké hodnoverné dôkazy o tom, že drvivá väčšina NIE JE neprispôsobivá?
Ja nemám presné čísla, ani štatistiku, preto tu nič také nepíšem. Zato vy tu neustále omieľate tú vašu drvivú väčšinu (čo si ja predstavujem cez dobrých 90%), takže argumentačné bremeno dôkazu je na vás.
Ďalej je otázne, čo si vlastne pod tým pojmom neprispôsobilý občan predstavujeme, ako to definujeme.
Môj osobný tip je taký, že keďže podľa štatistík žije v osadách 1/3 cigánov (z týchto je určite drvivá väčšina tých, o ktorých sa tu bavíme), takže celkovo sa môže jednať o necelú polovicu neprispôsobivých.
-
Scorpion90
King
Sry za Ot, ale tato debata je uz trapna. Myslim ze ephramko ma pravdu, miliony slovakov su rasisti a mali by ich zavriet
LuksKE to bola ironia ak vies co to je
LuksKE to bola ironia ak vies co to je
-
seth82
Darca
hughito: ale ja som nikde netvrdil, že také dôkazy máš, tak ma láskavo neprirovnávaj k tehlovi...Iba som sa na ne predsa pýtal (a dopad vysvetľujem v druhom odseku). Aké prehlásenie koho to tu spomínaš? Ja neviem, čo je to za knihu a ani som ju vo svojich príspevkoch nespomínal (pokiaľ ma pamäť neklame) a ani neviem, čo má so mnou spoločné.
Takže ak to spočítame - tak ty nemáš právo vyžadovať od nás to, aby sme netvrdili to, že drvivá väčšina z nich je neprispôsobivá, pretože sám nemáš faktické dôkazy na podporu toho, aby sme to tvrdiť prestali (a to isté platí aj o ephramkovi). To je všetko.
Mimochodom - kde je napísané, že iba tí z osád sú tí, ktorí kradnú, ničia, nepracujú a zneužívajú sociálny systém? Veď sa stačí pozrieť tuším na Myjavu, či kde to robili 40ti taký bordel v centre mesta? A čo ostatné mestá, ktoré sa múrmi dištancujú od cigánov v iných častiach? A čo cigáni z Luníku IX - veď tí predsa nie sú v osade - tiež spadajú medzi tých, ktorí žijú slušne a spôsobilo? Veď tam žije údajne vyše 7000 cigánov, mne tak prispôsobiví nepripadajú...
Takže ak to spočítame - tak ty nemáš právo vyžadovať od nás to, aby sme netvrdili to, že drvivá väčšina z nich je neprispôsobivá, pretože sám nemáš faktické dôkazy na podporu toho, aby sme to tvrdiť prestali (a to isté platí aj o ephramkovi). To je všetko.
Mimochodom - kde je napísané, že iba tí z osád sú tí, ktorí kradnú, ničia, nepracujú a zneužívajú sociálny systém? Veď sa stačí pozrieť tuším na Myjavu, či kde to robili 40ti taký bordel v centre mesta? A čo ostatné mestá, ktoré sa múrmi dištancujú od cigánov v iných častiach? A čo cigáni z Luníku IX - veď tí predsa nie sú v osade - tiež spadajú medzi tých, ktorí žijú slušne a spôsobilo? Veď tam žije údajne vyše 7000 cigánov, mne tak prispôsobiví nepripadajú...
-
tehla
Ak niekto žiada dôkazy od teba, tak je to zrazu „tehlov štyl argumentácie“ a zrazu ti to už nevyhovuje. Ty si zvyknuty na to, že taraš dookola tie iste nezmysly a dôkazove bremeno hadžeš na všetkych ostatnych, ked ti poskytnu argument, tak ho zvyčajne ignoruješ, pripadne postneš slobodomurarsky portal a vybaveno. To je zasa tvoj štyl argumentacie.hughito napísal:Toto je tehlov štýl argumentácie.
Ďalšia vec, rozmyšľajuci človek nehľada len nejake študie (ktore tiež ignoruješ poznamkou o politickej nekorektnosti autora). Rozmyšľajuci človek registruje aj realitu a skusenosti ľudi po celej Europe. Pseudohumanista si však zakryva oči a necha bublať tento problem pod povrchom, namiesto toho, aby ho chcel nejako riešiť, až kym problem nevybuchne ako tlakovy hrniec
Kto by živil tych 300 000 sociek plus všetkych vo väzeni? Možno „antifašisti“ na čele s hughitom, ale to by museli riadne zamakaťScorpion90 napísal:Sry za Ot, ale tato debata je uz trapna. Myslim ze ephramko ma pravdu, miliony slovakov su rasisti a mali by ich zavriet
Problem by sa však nevyriešil, lebo vo väzeni by sme sa zase stretli s tymi ciganmi, ktori su tam momentalne vo väčšine
To, čo "mám" ja, som tu prezentoval. Snažil som sa nájsť čo najviac informácií k tomuto a dospel som k takému záver u (aj keď len orientačnému), aký som tu už viackrát napísal.
Bakalářa som spomenul v spojitosti s tebou preto, lebo si stále stojíš za svojou drvivou väčšinou, aj keď to jednoducho nevieš nijako dokázať.
Jediný, kto toto "dokazuje" je kaliho Bakalář so svojou knihou. Takže preto.
Ja nemám právo, ty nemáš právo, takže si každý môžeme tvrdiť čo chceme - vy, že drvivá väčšina cigánov je neprispôsobivých a ja, že to určite nie je drvivá väčšina, ale cca nejaká slabá polovica
diskusia jak hovado.
Čiže máme necelú 1/3 a k tomu prirátame tie zbytky, hlavne Luník 9 a zostatky. Ťažko sa takéto niečo odhaduje, ale ja som sem svoj tip dal. Váš tip je, že okrem tej necelej 1/3 v osadách existujú ďalšie skoro 2/3 neprispôsobivých cigánov v mestách a na dedinách.
Ešte by ma ale zaujímala tvoja definícia toho neprispôsobivého zlého cigána, o ktorých "sa tu predsa všetci bavíme." To je dosť dôležité vedieť.
S tou Myjavou si mi nabil na smeč, lebo poznám pomery, ktoré tam sú
cigáni sú tam koncentrovaní v pár bytovkách a nič extra sa tam nedeje. Normálne si tam žijú a dokonca si upratujú bordel pod bytovkami (tým samozrejme nemyslím haldy typu Luník 9, ale vcelku klasický sídliskový bordel, ktorý je aj bárskde inde - a to som nevidel robiť ani "nás").
Čo ich však prezrádza je neuveriteľný neporiadok na balkónoch, tak ale to je už každého vec - kultúra.
Na Myjave dokonca funguje rómsky folklórny súbor, ktorý spolupracuje s mestom.
http://www.mecem.sk/rpa/?id=culture&lan ... show=13804
http://www.myjava.sk/index.php?option=c ... y=36&hit=1
tehla: Zase si nič nepochopil, zase príspevok o hovne a úplne bez zmyslu. Melieš úplne scesty, ak ťa môžem poprosiť, už na mňa nereaguj, lebo ty si jediný z tohto fóra, s ktorým sa vo väčšine prípadov naozaj nedá diskutovať.
Tvoja hlúposť je nemerateľná.
No od teba by som čakal viac, ale tak čo už.Takže ak to spočítame - tak ty nemáš právo vyžadovať od nás to, aby sme netvrdili to, že drvivá väčšina z nich je neprispôsobivá, pretože sám nemáš faktické dôkazy na podporu toho, aby sme to tvrdiť prestali (a to isté platí aj o ephramkovi). To je všetko.
Ja nemám právo, ty nemáš právo, takže si každý môžeme tvrdiť čo chceme - vy, že drvivá väčšina cigánov je neprispôsobivých a ja, že to určite nie je drvivá väčšina, ale cca nejaká slabá polovica
Však o to ide: 1/3 cigánov je z osád. Prevažná väčšina z nich je tých neprispôsobivých (ale pozor, nie všetci !, čo dokazuje aj ten tvoj link).Mimochodom - kde je napísané, že iba tí z osád sú tí, ktorí kradnú, ničia, nepracujú a zneužívajú sociálny systém?
Čiže máme necelú 1/3 a k tomu prirátame tie zbytky, hlavne Luník 9 a zostatky. Ťažko sa takéto niečo odhaduje, ale ja som sem svoj tip dal. Váš tip je, že okrem tej necelej 1/3 v osadách existujú ďalšie skoro 2/3 neprispôsobivých cigánov v mestách a na dedinách.
Ešte by ma ale zaujímala tvoja definícia toho neprispôsobivého zlého cigána, o ktorých "sa tu predsa všetci bavíme." To je dosť dôležité vedieť.
S tou Myjavou si mi nabil na smeč, lebo poznám pomery, ktoré tam sú
Čo ich však prezrádza je neuveriteľný neporiadok na balkónoch, tak ale to je už každého vec - kultúra.
Na Myjave dokonca funguje rómsky folklórny súbor, ktorý spolupracuje s mestom.
http://www.mecem.sk/rpa/?id=culture&lan ... show=13804
http://www.myjava.sk/index.php?option=c ... y=36&hit=1
tehla: Zase si nič nepochopil, zase príspevok o hovne a úplne bez zmyslu. Melieš úplne scesty, ak ťa môžem poprosiť, už na mňa nereaguj, lebo ty si jediný z tohto fóra, s ktorým sa vo väčšine prípadov naozaj nedá diskutovať.
Tvoja hlúposť je nemerateľná.
Hughito ak podľa tebe nie sú niekoľkonásobné osobné, reálne zažité situácie hodnoverné tak skutočne neviem, čo je hodnoverné. Možno správa dákeho eurokomisára z Bruselu, čo bol v Slovenskej osade raz vživote aj to s policajným doprovodom a skupinou ochrankárov. Neber to v zlom, ale rád by som počul, čo je podľa teba "hodnoverné". Ďakujem. Hlavne chcem odpoveď na to, že čo považuješ za "hodnoverné".
Scorpion90
Tehla kto by vôbec tie väznice strážiť, keď 3/4 Slovenska budú sedieť (hughitová teoria, že 80% Slovenska sú latentní rasisti) ???
Scorpion90
Tehla kto by vôbec tie väznice strážiť, keď 3/4 Slovenska budú sedieť (hughitová teoria, že 80% Slovenska sú latentní rasisti) ???
COTHW: Teraz píšeš úplne odveci.
Samozrejme, že zážitky ľudí sú hodnoverné, čo sa týka toho daného miesta a tých daných cigánov. Ale nie je to tak, že ak do témy o cigánoch na hojku píše 9 ľudí z 10 o cigánov v negatívnom zmysle, tak tým pádom je drvivá väčšina cigánov (všetkých, na Slovensku) neprispôsobivých.
Chápeme sa ?
Toto tu ja celý čas píšem.
Samozrejme, že zážitky ľudí sú hodnoverné, čo sa týka toho daného miesta a tých daných cigánov. Ale nie je to tak, že ak do témy o cigánoch na hojku píše 9 ľudí z 10 o cigánov v negatívnom zmysle, tak tým pádom je drvivá väčšina cigánov (všetkých, na Slovensku) neprispôsobivých.
Chápeme sa ?
Toto tu ja celý čas píšem.
Neviem kto z nás dvoch tu píše odveci. Hughito neviem, či si nepamätáš vlastné slová, tak ti ich skúsim pripomenúť.
Väčšina nie, ale toto percento je neporovnateľne vyššie ako u majority alebo napríklad aj Maďarov či Poliakov, ktorí žijú na území SR. A to percento myslím pri vydelení na jedného obyvateľa. Tiež v žiadnom etniku či národe nie je taký vysoký podieľ detskej kriminality. Toto sú fakty. Keď tu má 9/10 ľudí zlé skúsenosti s Rómami tak sorry, aj toto je fakt a pochybujem, že 9/10 ľudí si to zavinili sami. Je potrebné sa pýtať, či sú tieto problémy skutočne neriešiteľné alebo sú úmyslne neriešené.hughito napísal:
O toto presne ide. Podobnú rétoriku tu používajú takmer všetci. A ja chcem vedieť, na základe čoho usudzujete (osobné skúsenosti, ani reči od kamošov nepripadajú do úvahy ako hodnoverný zdroj).
To čo som napísal sa nijako nekríži s tým, čo píšem teraz. Na základe osobných skúseností sa nedajú robiť takéto ďalekosiahle závery.
Chápeš ? Proste to nie je vierohodné. Na základe sethových skúsenosti by to vychádzalo tak, že 95 % cigánov sú neprispôsobiví, na základe napr. mojich skúsenosti by to vychádzalo tak, že 5 % cigánov je neprispôsobivých. A o to tu ide.
Chápeš ? Proste to nie je vierohodné. Na základe sethových skúsenosti by to vychádzalo tak, že 95 % cigánov sú neprispôsobiví, na základe napr. mojich skúsenosti by to vychádzalo tak, že 5 % cigánov je neprispôsobivých. A o to tu ide.
No dobre, pokusim sa byt teraz hodnoverny, lebo hughitovi a obvzlast eprhamkovy to tu darmo vysvetlovat.
Jediná, ako tak presná informácia, pochádza ešte z čias ČSFR – prinášam úryvok zo správy , ktorú predniesol vtedajší generálny prokurátor ČSFR, Ivan Gašparovič:
„Osobitnú kapitolu v stave evidovanej kriminality predstavuje v ČSFR v poslednom čase stále viac diskutovaná problematika kriminality rómskej populácie. Z celkového počtu 85 880 známych páchateľov stíhaných v roku 1990 za trestné činy, bolo 11 594 obvinených príslušníkmi rómskeho etnika, čo predstavuje 13,5 %. Nárast v porovnaní s rokom 1989 nie je výrazný (2,1 %). Negatívny je nárast podielu mladistvých Rómov na kriminalite a vplyv alkoholu na kriminalitu Rómov, najmä v Slovenskej republike.
Doslova alarmujúce sú však údaje o podiele Rómov na páchaní niektorých závažných trestných činov. Najzávažnejší je tento údaj, pokiaľ ide o trestný čin lúpeže podľa § 234 Trestného zákona, na ktorom sa Rómovia podieľajú z 50,8 %. V Českej republike činí tento podiel 43,1 % (v Prahe zvýšenie o 130 %), v Slovenskej republike sa Rómovia podieľajú na trestnom čine lúpeže zo 61,3 %. Vysoký je aj ich podiel na trestných činoch znásilnenia (24,7 %), krádeží (19,1 %), vrážd (13,5 %) a ďalších. Tieto údaje sú alarmujúce najmä preto, že doterajší podiel rómskeho etnika na celkovej populácii nie je zďaleka tak výrazný ako očakávané zvyšovanie tohto podielu v budúcnosti. Správa o stave a vývoji evidovanej kriminality v ČSFR v roku 1990 a v I. štvrťroku 1991“
Do prveho polroku 2002 sa viedli udaje o kriminalte ciganov, nasledne sa to zrusilo aj s pripenim LPR:
Ministerstvo spravodlivosti SR šokovalo aktivistov ľudsko-právnych organizácií! Na jeho internetovej stránke sa objavila štatistika o odsúdených za trestnú činnosť v prvom polroku 2002 (http://www.justice.gov.sk/tr-stat.htm). V nej sa prekvapujúco uvádzajú kolónky Rómovia a ženy, aj keď pre nich platí rovnaká trestná sadzba. „Ak by sme chceli byť cynickí, tento údaj poukazuje na to, že aj napriek silnej medializácii kriminality rómskeho etnika, je ich podiel na trestnej činnosti iba 20-percent. Zhromažďovanie takýchto údajov je však v príkrom rozpore s ústavou a medzinárodnými dohovormi,“ hovorí Hana Púčiková z iniciatívy Ľudia proti rasizmu. Redaktorka Sme Andrea Hajdúchová sa o tento problém zaujímala priamo na ministerstve. To, po jej upozornení tabuľky, ihneď vymazalo! Jeho pracovníci však zatajili, že kolónky obsahuje aj správa za minulý rok, a to aj osobitné kapitoly Rómovia (http://www.justice.gov.sk/images/statis00.jpg). „Nevieme, či išlo o zámer, alebo o chybu, v každom prípade ministerstvo už dávno malo prijať uznesenie o zákaze zhromažďovania údajov o etnickom pôvode odsúdených,“ konštatuje Daniel Milo, právnik iniciatívy. Právnu analýzu vypracovali JUDr. P. Gyuricek a Jana Kviečinská zo Sekcie ľudských práv a menšín Úradu vlády SR. Uvádzajú v nej, že príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine je vec slobodného rozhodovania jednotlivca, čo je zakotvené aj v Ústave SR. Vedenie takýchto evidencií, ako aj ich zverejňovanie súčasne znamená podľa nich porušenie zásady rovnosti, je diskriminačné a spôsobilé vzbudzovať rasovú neznášanlivosť. Odvolávajú sa pri tom aj na Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach a Medzinárodný dohovor o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie.
A kedze do roku 2002 sa ieto udaje viedli takze tu mame jednu statistiku:
Jediná, ako tak presná informácia, pochádza ešte z čias ČSFR – prinášam úryvok zo správy , ktorú predniesol vtedajší generálny prokurátor ČSFR, Ivan Gašparovič:
„Osobitnú kapitolu v stave evidovanej kriminality predstavuje v ČSFR v poslednom čase stále viac diskutovaná problematika kriminality rómskej populácie. Z celkového počtu 85 880 známych páchateľov stíhaných v roku 1990 za trestné činy, bolo 11 594 obvinených príslušníkmi rómskeho etnika, čo predstavuje 13,5 %. Nárast v porovnaní s rokom 1989 nie je výrazný (2,1 %). Negatívny je nárast podielu mladistvých Rómov na kriminalite a vplyv alkoholu na kriminalitu Rómov, najmä v Slovenskej republike.
Doslova alarmujúce sú však údaje o podiele Rómov na páchaní niektorých závažných trestných činov. Najzávažnejší je tento údaj, pokiaľ ide o trestný čin lúpeže podľa § 234 Trestného zákona, na ktorom sa Rómovia podieľajú z 50,8 %. V Českej republike činí tento podiel 43,1 % (v Prahe zvýšenie o 130 %), v Slovenskej republike sa Rómovia podieľajú na trestnom čine lúpeže zo 61,3 %. Vysoký je aj ich podiel na trestných činoch znásilnenia (24,7 %), krádeží (19,1 %), vrážd (13,5 %) a ďalších. Tieto údaje sú alarmujúce najmä preto, že doterajší podiel rómskeho etnika na celkovej populácii nie je zďaleka tak výrazný ako očakávané zvyšovanie tohto podielu v budúcnosti. Správa o stave a vývoji evidovanej kriminality v ČSFR v roku 1990 a v I. štvrťroku 1991“
Do prveho polroku 2002 sa viedli udaje o kriminalte ciganov, nasledne sa to zrusilo aj s pripenim LPR:
Ministerstvo spravodlivosti SR šokovalo aktivistov ľudsko-právnych organizácií! Na jeho internetovej stránke sa objavila štatistika o odsúdených za trestnú činnosť v prvom polroku 2002 (http://www.justice.gov.sk/tr-stat.htm). V nej sa prekvapujúco uvádzajú kolónky Rómovia a ženy, aj keď pre nich platí rovnaká trestná sadzba. „Ak by sme chceli byť cynickí, tento údaj poukazuje na to, že aj napriek silnej medializácii kriminality rómskeho etnika, je ich podiel na trestnej činnosti iba 20-percent. Zhromažďovanie takýchto údajov je však v príkrom rozpore s ústavou a medzinárodnými dohovormi,“ hovorí Hana Púčiková z iniciatívy Ľudia proti rasizmu. Redaktorka Sme Andrea Hajdúchová sa o tento problém zaujímala priamo na ministerstve. To, po jej upozornení tabuľky, ihneď vymazalo! Jeho pracovníci však zatajili, že kolónky obsahuje aj správa za minulý rok, a to aj osobitné kapitoly Rómovia (http://www.justice.gov.sk/images/statis00.jpg). „Nevieme, či išlo o zámer, alebo o chybu, v každom prípade ministerstvo už dávno malo prijať uznesenie o zákaze zhromažďovania údajov o etnickom pôvode odsúdených,“ konštatuje Daniel Milo, právnik iniciatívy. Právnu analýzu vypracovali JUDr. P. Gyuricek a Jana Kviečinská zo Sekcie ľudských práv a menšín Úradu vlády SR. Uvádzajú v nej, že príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine je vec slobodného rozhodovania jednotlivca, čo je zakotvené aj v Ústave SR. Vedenie takýchto evidencií, ako aj ich zverejňovanie súčasne znamená podľa nich porušenie zásady rovnosti, je diskriminačné a spôsobilé vzbudzovať rasovú neznášanlivosť. Odvolávajú sa pri tom aj na Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach a Medzinárodný dohovor o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie.
A kedze do roku 2002 sa ieto udaje viedli takze tu mame jednu statistiku:
Dobre, a čo ?
Za prvé, je to niečo úplne iné a to kriminálna činnosť, o ktorej sme sa tu nebavili a za druhé, tie čísla skôr potvrdzujú môj odhad.
Inak, tá štatistika na tabuľke hovorí o cca 20% podiele cigánov, odkiaľ sú potom tie štatistiky 50 %, ktoré prednášal Gašpo ?
Narážam na toto:
Za prvé, je to niečo úplne iné a to kriminálna činnosť, o ktorej sme sa tu nebavili a za druhé, tie čísla skôr potvrdzujú môj odhad.
Inak, tá štatistika na tabuľke hovorí o cca 20% podiele cigánov, odkiaľ sú potom tie štatistiky 50 %, ktoré prednášal Gašpo ?
Narážam na toto:
Doslova alarmujúce sú však údaje o podiele Rómov na páchaní niektorých závažných trestných činov. Najzávažnejší je tento údaj, pokiaľ ide o trestný čin lúpeže podľa § 234 Trestného zákona, na ktorom sa Rómovia podieľajú z 50,8 %.
"Správa o stave a vývoji evidovanej kriminality v ČSFR v roku 1990 a v I. štvrťroku 1991"