quasimoto napísal:
tak ty si fakt expert...
turbo zabezpecuje to, aby bol co najoptimalnejsi pomer vzduchu a paliva vo valcoch, so zvysovanim otacok to nema spolocne nic
predtym ako take mudre veci hovoris si skus radsej nieco precitat
a k F1 - to ma fakt pobavilo, F1 musi ist jedine cestou zvysovania otacok a to z jedineho dovodu - nema na vyber. V pravidlach je totiz stanoveny max objem 3000 cm3, cize zvysovat objem nemozu a rovnako je zakazane preplnovanie (turbo), tak preto musia len otacky zvysovat.
V F1 bola v 80-tych rokoch aj turbo era, mali 1,5 litrove motory, ale neskor to upravili na atmosfericke V10 s 3 litrami, od buduceho roku uz len V8 a 2,4 litra[/code]
Takze sory trosku zle som sa pred tym vyjadril ze "rychlejsie" a nie vykonejsie! to je nieco uplne ine.
Sam si odpoviem na otazku co som ti pred tym polozil, obmenenu o vykonejsie : "A ako mi teda vysvetlis ze ked ma auto turbo preco je vykonejsie ???" preto ze ma vyssi tlak, a ten rozhoduje o výkone motora /Sile motora/ vatsi krutiaci moment!), ale aj vysie OTACKY!!!
Zvysit vykon motora sa da: (výkon=krutiaci moment*otacky) zvysenim otacok(rpm) /casovanim, zdvihom/ alebo zvysenim krutiaceho momentu (Nm) / Sila motora/ vatsi objem, preplnovanie, zvysenie kompresneho pomeru, dokonalejsim horenim paliva atd
Vykon motora sa pocita /4takt :
Pe (kW) = V * pe * n / 120
Pe (kW) -vykon motora odoberany na zotrvacniku v kW /realne znizena o trenie atd
V - objem v litroch
pe (Mpa) - tlak / vyšší sa da dosiah preplnovanim, dokonalejsim horenim a zvys kompres pomeru
n - otacky motora
A ktej F1: neviem co nechapes /co ta pobavilo/ daj si do hore uvedeneho vzorca parametre co ma F1 okrem otacok, vypocitaj si vykon keby nema 18tis otacok ale dajme tomu 17, 16 ci 5tis o/min!
Pre blisie info k problematike ti odporucam scripta "Stavba motorov" od: prof. Doc. Ing. E. Pisar CSc a kol sa chod hadat s nim!
A tymto povazujem tuto debatu medzi nami za ukoncenu! Nemam cas sa tu stebou hadat!