DEFINICIA normalnosti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: DEFINICIA normalnosti

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Konečne niekto kto to povedal dobre.Normálne správanie je viac menej také pri ktorom sa chováme ako veľká časť ostatného ľudstva.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa begbeee »

Normálnosť nemá so stádovosťou nič spoločné. To sú také kecy nasratých stredoškoláčikov na rodičov a celý svet.
elnam
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa elnam »

normálnosť.. V osobnosti normálny neznamená priemerný... Niekto môže mať na vec úplne opačný názor ako je priemer a pritom ho ostatní stále považujú za normálny.. :)

Takže pre mňa normálnosť určite nie je ani priemer ani nič akceptované väčšinou spoločnosti. Označiť niekoho za nenormálneho nemôže spoločnosť, ale jedinec...

Každý máme na všetko svoj vlastný názor. A ak má k tomu názoru niekto vyslovene protiklad, už je podľa mňa nenormálny.. Pretože normálne mi príde len to s čím súhlasím JA. A ak s ním súhlasím na nejakých 30-50%, tak ho ešte rešpektujem, že má iný názor a stále je normálny.. Ale ak má 100% iný názor a nezhodujeme sa v ničom, už je nenormálnym, nedokážem pochopiť ako môže mať niekto taký názor, keďže ja mám ten svoj. Lenže každý človek má iný rebríček hodnôt a každý považuje za dôležité niečo iné...

To čo ste tu hovorili, že normálnosť určuje spoločnosť je podľa mňa blbosť. Každý máme kamarátov a spoločnosť takú, s ktorými máme spoločné názory, čiže pre naše názory sú normálni. A teraz ak do takejto partie príde niekto s úplne opačnými názormi, celá partia sa zhodne na tom, že je to debil, pretože s ním nesúhlasí ani jeden.. Ale tento "debil" má zase svoju spoločnosť, kde tieto veci všetci považujú ta normálne a pre každého z nich úplne bežné...

Už tu niekto spomínal grganie v reštauráci.. Keby prišiel k nám na slovensko číňan a v reštaurácii by začal grgať a prskať, kuchár by sa pozeral čo je to za chu*a.. Ale keby som prišiel ja do číny, povedzme že by som zjedol všetko aj s tanierom, kuchárovi by som povedal aké to bolo všetko výborné a bez grgnutia by som odišiel.. Lenže kuchár by si povedal, čo som to za debila, jednak mu hovorím že ako mi dobre navaril a jednak som si tam negrgol čiže podľa jeho názoru som sa nenajedol..

Príkladov sem môžem dávať do aleluja..

už som tu mal napísaný perfektný príklad, ale potom som ho radšej nedal lebo zase by som bol medzi vami za debila ja :D
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

ithory napísal:v realy by to bolo trosku inak,ze:)
To si myslela tak ze v reali by som ti to nepovedal? Moja zlata ty nemas ani potuchy ako velmi sa mylis.
Laster
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Laster »

okovanec
Ja si myslim ze pokial clovek neporusi nejake iste zasady moralky alebo nekona proti svojmu svedomiu ( teda ze bude vrazdit, kradnut alebo ine...), tak sa neda povazovat za nenormalneho alebo choreho. Ved nikto z nas predsa neni rovnaky, kazdy mame ine vlastnosti, spravanie a podobne.
Ja by som sa skôr spýtal, kto určuje tie pravidlá čo je normálne/nenormálne alebo morálne/nemorálne. Lebo napríklad v niektorých kultúrach môže byť zabitie morálne. Však zabíjalo sa po cele stáročia a zabíja sa aj teraz tak kto určuje či to je morálne/nemorálne alebo normálne/nenormálne. Jak môže nejaký politik vyslať ľudí zabíjať do inej krajiny a potom odsudzuje za vraždu.

Samozrejme som proti zabíjaniu, len som chcel podotknúť, že neexistuje definícia normálnosti. V každom štáte, meste, kultúre a dokonca aj v rodine je iná definícia normálnosti.
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

begbeee napísal:Normálnosť nemá so stádovosťou nič spoločné. To sú také kecy nasratých stredoškoláčikov na rodičov a celý svet.
neviem kolko mas rokov ale som studujuci a pracujuci clovek takze obdobie nasratosti mam za sebou. Ale ked chces ist so stadom nech sa paci

//autoeditácia príspevku (10 Okt 2010, 20:21)
Laster napísal:okovanec

Ja by som sa skôr spýtal, kto určuje tie pravidlá čo je normálne/nenormálne alebo morálne/nemorálne. Lebo napríklad v niektorých kultúrach môže byť zabitie morálne. Však zabíjalo sa po cele stáročia a zabíja sa aj teraz tak kto určuje či to je morálne/nemorálne alebo normálne/nenormálne. Jak môže nejaký politik vyslať ľudí zabíjať do inej krajiny a potom odsudzuje za vraždu.

Samozrejme som proti zabíjaniu, len som chcel podotknúť, že neexistuje definícia normálnosti. V každom štáte, meste, kultúre a dokonca aj v rodine je iná definícia normálnosti.
ide o to ze spolocnost posudzuje co je normalne....spolocnost ako celok..kolega vyssie napisal ze to nerobi spolocnost ale jedinci. lenze spolocnost je tvorena prave jedincami ergo spolocnost urcuje co je normalne a to prave urcitym vseobecnym konsenzom urcitych spolocenskych pravidiel...
okovanec
Expert
Expert

Príspevok od používateľa okovanec »

Laster napísal:okovanec

Ja osobne si myslim ze urcite veci su vrodene a su dane vyvojovym stupnom mozgu alebo ako by som to nazval dusou cloveka ktora ho odlisuje ( nemyslim ze ho stavia nad zvierata) od zvierat a s nou aj urcite zabrany ktore nam v duchu hovoria co je spravne a co nie. Inak by sa to dalo nazvat svedomim. A moj nazor je, aj ked mi budete vsetci tvrdit ze niekto kto je vychovany v tom ze zabit ineho cloveka je normalne, nejaky vnutorny hlas ( svedomie) mu vravi ze je to nespravne a ze to nema robit ( nemyslim sebeobranu) . Chcem tym povedat ze kebyze sa niekto narodi uplne mimo hocijakej kultury a nikto mu nehovori co je spravne a co nie, nezabil by niekoho len pre potesenie alebo nieco podobne pokial by sa necitil byt ohrozeny. skor by sa snazil vzajomnemu porozumeniu :) To je ale moj nazor a som si isty ze bude nan padat vela kritiky a snahy vyvratit mi ho :)
lamer753
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa lamer753 »

Lenze to co nejde automaticky so stadom nemusi automaticky byt nenormalne..
ja neviem, napriklad jazdit v protismere na dialnici, ides proti stadu, ale nie je to normalne..
mozes nic nerobit cely zivot, napr vyhral si loteriu, takze nemas "normalny" zivotny styl, lebo nezabijes 1/3 zivota v praci, no tie z to nie je "normalne", ale lenz pohladu pracujucich, teda vacsiny..
resp. mozes doma skladovat zasoby plechoviek s jedlom na rok, aj to je nenormalne, lebo malokto to robi, lebo nikto neveri ze sa to moze oplatit v pripade extremnej krizy..
cize nenormalnita nemusi byt hned nejaka anarchia, len to co nerobi vacsina ?! :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

neviem kolko mas rokov ale som studujuci a pracujuci clovek takze obdobie nasratosti mam za sebou. Ale ked chces ist so stadom nech sa paci
To, že mám iný názor na definíciu normálnosti, neznamená, že som človek stáda. Ja len hovorím, že je to klasický sociologický termín, ktorý nijakým spôsobom neznižuje mieru ľudskej individuality.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Normálnosť možno definovať ako rozsah <-sigma; +sigma> okolo strednej hodnoty daného kvantifikovaného javu, kde sigma je štandardná kvadratická odchýlka, za predpokladu normálneho rozdelenia (čo je temer vždy splnené, pri ľudskej anatómii, zdraví či spoločenských javoch). Toto platí temer všeobecne. Čiže jednoducho povedané, skúmaš jav, kvantifikuješ ho na dostatočne veľkej náhodnej vzorke, vyrátaš strednú hodnotu (vážený priemer), vyrátaš disperziu a z nej štandardnú odchýlku a získaš spomínaný rozsah, ktorý definuje normálnosť javu. Toto platí pri meraní ľudskej anatómie, ľudskej inteligencie, psychických abnormalít a deviácií, ale aj spoločenských javov.
Napísať odpoveď