zváranie

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

zváranie

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ahojte, rad by som bol keby mi niekto skusenejsi poradil:
Potreboval by som pozvarat ocelove-zelezne kusy asi 3-4mm hrube,
nie vela, iba par kusov a chcel by som vlastnu jednoduchu zvaracku.
Poradte prosim typ a nejake blizsie rady, lebo sa v tom vobec nevyznam, aku kupit,dík :)
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: zváranie

Príspevok od používateľa PAuLi3 »

elektrodova zvaracka, co sa tyka vykonu, vsetko zalezi od tvojich financnych moznosti, ale da sa zohnat aj za 100€, ale tam neviem ako je to z kvalitou...
popripade popozeraj bazar, ako tak pozeram, dost je tam inzeratov aj za lacnejsi peniaz
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa spojka13 »

ide podla toho ako často, a ako dlho budeš zvarat... ale ked potrebuješ trochu flexibilnejšiu zvaračku, tak isto by som šiel do nejakeho invertorika, ale ked to chceš mat niekde v dielni tak nejaku použivanu zvaračku s vačšim trafom...
gogo956
Redeemer
Redeemer

spojka13

malo by to byt uplne jednoduche zariadenie, potrebujem len par ocelovych plechov pospajat, nemusi to mat ziaden velky vykon, elektrodova bude stacit?
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

istotne, ked ju nepotrebuješ n stálo, a poterbuješ len teraz niečo zavariť, tak od niekoho požičiaj... alebo to daj niekomu zavarit...
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

aka je to ocel? ake su hrube tie plechy?
lebo ocel je dost tvrdy material a ked ho nahrejes tak praska, nie som odbornik vo zvarani, ale zvaranim el. oblukom sa material dost prehrieva.
nebolo by lepsie zavarit to bodovo CO-ckom a mosadzou?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

odporucam invertor http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008062201 ceska vyroba, je to omicron gama len inej farby za skvelu cenu, kvalitativne taku zvaracku za tu cenu inde nezozenies, tie najlacnejsie zvaracky by taku zataz nemuseli zvladnut, resp. by si viac cakal pokial vychladne ako zvaral, inak svarbazar.cz je vyborna stranka aj forum, urcite tam najdes viac informacii :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

nepoznate niekoho z Ba kto by mi to vedel pozvarat? ide iba o styri male kusy a nemusi to byt urobene nejako super.. samozrejme za odmenu
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Skoc do nejakeho (auto)servisu a opytaj sa, ci tam nemaju zvaracku, za par € alebo za flasu ti to zvari hocikto.....
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

aughostino napísal:aka je to ocel? ake su hrube tie plechy?
lebo ocel je dost tvrdy material a ked ho nahrejes tak praska, nie som odbornik vo zvarani, ale zvaranim el. oblukom sa material dost prehrieva.
nebolo by lepsie zavarit to bodovo CO-ckom a mosadzou?
V tak kratkom texte napisat tolko nezmyslov-az na ten cerveno oznaceny text...Nechapem potom naco pises,ak vies o tom h...Alebo len nahanas prispevky?
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

dudo nenahanam prispevky, o prispevky mi nejde...

ked sa do toho rozumies tak vysvetli. ja viem tak, ze ked ocel zavaris elektrodou, tak sice zvar drzat bude, ale po case zacne material okolo zvaru praskat...

//nemam problem priznat si chybu, no na druhej strane sa rad necham poucit do buducnosti
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nič nebude praskať, ked sa to kvalitne zavari tak žiadna prasklina tam nebude, šak len si čekni neake zabrladia, stare stlpy, a ine veci ktore boli zvarane pred x desiatkami rokov elektrodou, a vidiš tam niekde praskliny? stane sa , že zvar praskne, ale to by musel byt dost enormne namahany alebo poriadne odflaknuty...
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Nemyslel som ze bude praskat priamo zvar, roztavena elektroda je dost pevna. skor som myslel, ze ocel sa zvaranim elektrodou okolo zvaru prehreje a tym oslabi.

elektroda potrebuje viac °C aby sa roztavila, naopak mosadzny drot potrebuje °C podstatne menej.

nehadam sa :) len konstatujem
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Keby si nam povedal ucel zvaru a material aky chces zvarat, tak by sme boli asi mudrejsi, ze?
Tazko ti povedat, ze co sa ti viacej oplati. Ja si osobne myslim, ze pokial nemas na tie zvary nejake specialne poziadavky, tak kludne na to staci aj spajkovanie. Tu je vsak problem, ze nevieme, comu tie zvary budu vystavene - zatazenie zvarov, prostredie, chemicke vlastnosti...
Skus napisat, budeme mudrejsi.
Zvarat to oblukom je jednou z moznosti, ale kupovat kvoli tomu zvaracku je hovadina. Vlastnu zvaracku si zostrojit, este vacsia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kinjeril napísal:Keby si nam povedal ucel zvaru a material aky chces zvarat, tak by sme boli asi mudrejsi, ze?
Tazko ti povedat, ze co sa ti viacej oplati. Ja si osobne myslim, ze pokial nemas na tie zvary nejake specialne poziadavky, tak kludne na to staci aj spajkovanie. Tu je vsak problem, ze nevieme, comu tie zvary budu vystavene - zatazenie zvarov, prostredie, chemicke vlastnosti...
Skus napisat, budeme mudrejsi.
Zvarat to oblukom je jednou z moznosti, ale kupovat kvoli tomu zvaracku je hovadina. Vlastnu zvaracku si zostrojit, este vacsia.
-malo by to byt napevno, petlica na kus oceloveho plechu
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

hmm kucí vy ste tu spravili iny rozbor veci ... ale trosku zbytocny ... ja som nejak z prveho postu pochopil, ze potrebuje zvarit dokopy par 4mm ocelovych plechov ... myslim ze niekto kto by chcel zvarat nejaku specialitku, aby zaelzalo na tom na kolko sa moze prehriat material sa asi nebude pytat, ked kupi barsjaku oblukovku :-D

poradim ti ja, ked ostatni zlyhali ... ak byvas v meste, tak najdi na internete nejaku malu firmu ktora ma v popise cinnosti zamocnictvo (nie zamky a kluce :-D), kovovyrobu alebo podobne nieco ... tam chod pred druhou a spytaj sa na nejakeho zvaraca - ten ti to za 4 minutky povari, das mu 5, alebo 10 Ojro a budete obaja nadmieru vysmiati :-) ... ak byvas na dedine, tak sa spytaj susedov ci nemaju zvaracku a ci by ti nepomohli :-) ...

ale zaujimavo nacata diskusia - hlavne by som chcel vedet po tom, kto to tu propagoval, preco by ako mala ocel "praskat" sama od seba v okoli zvaru ? (( v pripade ze to nevaril diletant )) ... je pravda ze po zvareni je v kuse vzdy nejake pnutie a ked je niekto blbec, neodstrani ho pokial je to nutne a zatazi kus na hranici unosnosti, tak to praskne, ale je to medzny stav a urcite by som sa nicoho takeho nebal pri beznej aplikacii z 4 mm plechov - tie asi nebudu na high-tech vec :-) ... a ked uz ide o nejake "praskanie" tak to rozhodne nebude kvoli prehriatemu materialu - to by museli praskat sami od seba vsetky zvary ... skor ide o metodu zvarenia, ked sa dostane do švu vzduch, vytvori sa tym bublinka - teda oslabenie struktury a jako vieme zvary su v rohoch a rohy su z istych dovodov koncentratory napatia (( posilnene este aj nehomogenitou prierezu zvaru tymi bublinkami )) a teda po zatazeni to prdne v nich a nie v materiali, ktory je "f cajku" :-)

//autoeditácia príspevku (20 Okt 2010, 22:01)
kinjo - domacou (elektrotechnickou cinovou) spajkou to nespravis a priemyselne spajkovanie je tazsie zabezpecit ako zvaranie - zvari to kazdy schopnejsi zamocnik, kdezto niektore spajky su trebars uz takmer alchymia - rozne niklove, zinkove a ine srackove :-)
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Nord, kto tu vravel o odporovom spajkovani??? To je dobre akurat tak pre elektrotechnikov.
Ja som myslel spajkovanie plamenom (rozumej kyslikovo-acetylenovym), za pouzitia hotovych drotovych spajok. Ziadnu alchymiu tu nemusis pliest, nakolko hotove drotove spajky roznych priemerov a zlozeni najdes v kazdom specializovanom obchode.

gogo - na toto ti kludne staci aj ta spajka.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

zo znamych ma vybavenie na taku pracu mozno jeden, aj to neni jeho, ale firemne, co vozi stale v aute ... zato ludi co maju doma klasicku zvaracku par poznam :-) ... ja by som sa vydal cestou normalneho elektrodoveho zvarenia :-)
ferkoter1
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa ferkoter1 »

rad by som pomohol,ale som z kosic mam co-cko
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa: