Moc ľudí nevie čo to je otváranie jadier, tak to jemne priblížim. Na bežiacom páse v továrni fičí jeden druh procesoru, povedzme AMD PII X4 965 BE. Jeho nepodarené kúsky sa nazvú X3 a X2 [záleží od jadra]. Nepodarené jadrá sa zamknú, dôvod: chybné inštrukcie, vadná prevádzka, potreba vyššieho napätia ako je normované, nestabilita celého CPU. Asus či ktorý exot prišiel s tým že tieto jadrá odomknú, veď ľudia sú sprostí a kúpia to. Človek si odomkne jadro, všetko fičí ako má a potom po pol roku odíde celý CPU, alebo mu systém bsoduje, alebo je nestabilný a nie je toho čerta, ktorý by mu povedal že prečo...toľko ku core unlockovaniu.
AMD nezatvára jadrá z dlhej chvíle, alebo preto aby si ľudia kupovali dosky s core unlockerom, majú to dosť na háku. Zatvárajú ich preto, lebo sú vadné z nejakého dôvodu. Keď sa Ti podarí odomknúť jadro, nie vždy to znamená že bude pracovať dlhodobo správne a stabilne.
Odvôvodnenie core unlockeru je nasledovné:
It's almost like getting something for nothing, as some of the X2 and X3 chips are actually Phenom II X4 processors with one or more cores disabled due either to stability issues or to meet market demand.
čo ma celkom pobavilo, že due to market demand. Takže podľa Asusu aby AMD mohlo predávať aj lacnejšie procesory, tak zavrú softwarovo jadrá a predajú dobré kúsky ako vadné a lacnejšie. Asus Core unlocker my ass. Avšak, prvá časť ich výpovede je pravdivá, "one or more cores disabled due to stability issues".
To máš to isté ako keby som chcel predať môj 250 evriový Core i7 930 za 500-600 eur len preto, lebo beží stabilne na 4.2 GHz. Proste nezmysel. Toto core unlockovanie je len zneužívanie nevedomosti ľudí a krivý marketingový ťah Ešusu. A ešte k tomu si napísal že Ťa nezaujíma či človeku pobeží ako štvorjadro a nemáš ani ako zaručiť že pobeží stabilne. To môžem napísať aj ja, že ho treba chladiť NH-D14, alebo vodou a zvyšok ma nezaujíma. Ľudia by ma vysmiali. Myslíš že ten umelý test niečo dokazuje o stabilite? Tak veľké hnedé krútené maximálne. Stabilitu otestuješ len v teréne. Môj Core i7 930 beží "stabilne" na 0.95 vcore, avšak len v benchmarkoch a testoch stability [paradoxne] aj celé hodiny. V momente ako pustím photoshop, tak po pár minutách mi bsodne systém.