ok tak vidim ze sa chapeme
Ako som uz spominal, tak na vyvratenie teorie vo vedeckych kruhoch staci, ze existuje jedna vynimka.
Vtedy sa skuma, kedy to plati tak a kedy to plati inak, hladaju sa dalsie veci ktore dany jav ovplyvnuju, cela teoria sa vetvi a nabera na zlozitosti (a na krase), zriedka kedy sa stava zeby jedna vynimka potopila celu teoriu.
Snad mi das za pravdu, ze nabozenstvo a viera v boha ako taka ma trosku viac nedostatkov, co ju nahlodava minimalne ako teoriu.
Suhlasim s tebou. Vysvetlujem to skor tym, ze definuje veci cim viac exaktne a viera skor obrazne (a fyzikalne, ci chemicke deje neopisuje vobec).
pretoze v dnesnej dobe je to uz tak prekrutene aby to sedelo, a kazdu vedecku teoriu preberaju s tym, ze to boh, ze sa to neda
Tak ze s nabozenstvom sa kruti je neodskriepitelne. Kto na vseobecny jav (nie na nic vynimocne) tvrdi, ze sa to neda vysvetlit lebo boh, nie je vedec a za tym si stojim. Aj hlbokoveriaci vedci (ako napriklad samotny Darwin) idu do hlbky a hladaju pravidlo nie nadprirodzeny zasah.
Ja sa ti nesnazim dokazat boha (a uz vonkocom nie omlatit ti to o hlavu). Co sa snazim, je dokazat existenciu niecoho inteligentneho mimo hmoty a to logicky, nie mysticky. Vyskum o klinickej smrti, ci kome je len jedna zalezitost. O tom, ze nad hmotou nieco je ma presviedcaju aj ine veci. Par vymenujem:
1. majstri v lamani tehal rukou - sila ktorou na tehly posobia casto krat presahuje silu rovnajucu sa zatazi troch ton a podla tretieho Newtonovho zakona tiez tou silou posobia tehly na ich ruku, pricom ich kosti nie su zlamane, nanajvys sa najdu skrabance na kozi, nevysvetluju to technikou ale sustredenim vnutornej energie (co nemam ani paru co pod tym myslia)
2. fakiri - tiez majstri nie ty co to robia len pre show (vela veci sa tam da vysvetlit, ale mnohe su zahada)
3. Ludia pri exorcizme/posadnuty. Ich jazykove schopnosti, vedomosti o sukromnych veciach okolitych osob a fyzicka sila pri samotnom exorcizme.
4. Tela "svatych" ktore sa nerozlozili, bez akejkolvek mumifikacie.
5. uzdravenia osob ktorym lekari nedavali sancu
Toto nie su veci typu "prutikari" ktore veda casom vysvetli pomocou hmoty. Rovnako to nie su veci ktore su vzdialene a viem od nich len zo vzdialenych svedectiev. Na prve dve si najdi predstavenia na nete a exorcizmus a uzravovanie nazivo mozes zazit na niektorych putnickych miestach. Snad len o tych telach neviem kde by boli verejne pristupne.
Zazrakov (a hlavne vedecky preskumanych a zdokumetovanych) sa stalo uz vela, staci len hladat.
Napriek tomu si nedovolim tvrdit, ze je to dokaz boha. Len tvrdim, ze nad hmotou nieco je a je to aj inteligentne. Od teba ocakavam obohatenie tvojim nazorom.