Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa javatar »

S.T.E.A.L.T.H.
ok tak vidim ze sa chapeme :) (len par dodatkov, lebo som proste uz taky)

Ako som uz spominal, tak na vyvratenie teorie vo vedeckych kruhoch staci, ze existuje jedna vynimka.
Vtedy sa skuma, kedy to plati tak a kedy to plati inak, hladaju sa dalsie veci ktore dany jav ovplyvnuju, cela teoria sa vetvi a nabera na zlozitosti (a na krase), zriedka kedy sa stava zeby jedna vynimka potopila celu teoriu.

Snad mi das za pravdu, ze nabozenstvo a viera v boha ako taka ma trosku viac nedostatkov, co ju nahlodava minimalne ako teoriu.
Suhlasim s tebou. Vysvetlujem to skor tym, ze definuje veci cim viac exaktne a viera skor obrazne (a fyzikalne, ci chemicke deje neopisuje vobec).

pretoze v dnesnej dobe je to uz tak prekrutene aby to sedelo, a kazdu vedecku teoriu preberaju s tym, ze to boh, ze sa to neda
Tak ze s nabozenstvom sa kruti je neodskriepitelne. Kto na vseobecny jav (nie na nic vynimocne) tvrdi, ze sa to neda vysvetlit lebo boh, nie je vedec a za tym si stojim. Aj hlbokoveriaci vedci (ako napriklad samotny Darwin) idu do hlbky a hladaju pravidlo nie nadprirodzeny zasah.

Ja sa ti nesnazim dokazat boha (a uz vonkocom nie omlatit ti to o hlavu). Co sa snazim, je dokazat existenciu niecoho inteligentneho mimo hmoty a to logicky, nie mysticky. Vyskum o klinickej smrti, ci kome je len jedna zalezitost. O tom, ze nad hmotou nieco je ma presviedcaju aj ine veci. Par vymenujem:

1. majstri v lamani tehal rukou - sila ktorou na tehly posobia casto krat presahuje silu rovnajucu sa zatazi troch ton a podla tretieho Newtonovho zakona tiez tou silou posobia tehly na ich ruku, pricom ich kosti nie su zlamane, nanajvys sa najdu skrabance na kozi, nevysvetluju to technikou ale sustredenim vnutornej energie (co nemam ani paru co pod tym myslia)
2. fakiri - tiez majstri nie ty co to robia len pre show (vela veci sa tam da vysvetlit, ale mnohe su zahada)
3. Ludia pri exorcizme/posadnuty. Ich jazykove schopnosti, vedomosti o sukromnych veciach okolitych osob a fyzicka sila pri samotnom exorcizme.
4. Tela "svatych" ktore sa nerozlozili, bez akejkolvek mumifikacie.
5. uzdravenia osob ktorym lekari nedavali sancu

Toto nie su veci typu "prutikari" ktore veda casom vysvetli pomocou hmoty. Rovnako to nie su veci ktore su vzdialene a viem od nich len zo vzdialenych svedectiev. Na prve dve si najdi predstavenia na nete a exorcizmus a uzravovanie nazivo mozes zazit na niektorych putnickych miestach. Snad len o tych telach neviem kde by boli verejne pristupne.
Zazrakov (a hlavne vedecky preskumanych a zdokumetovanych) sa stalo uz vela, staci len hladat.

Napriek tomu si nedovolim tvrdit, ze je to dokaz boha. Len tvrdim, ze nad hmotou nieco je a je to aj inteligentne. Od teba ocakavam obohatenie tvojim nazorom.
era
Novice
Novice

Príspevok od používateľa era »

s.t.e.a.l.t.h., ak by ti niekto otrepal o hlavu???????? preco si myslis, ze sa to vola VIERA? lebo v nieco veris, ak mas dokazy, tak je to veda, co je tiez uzasne, lebo viera a veda casto spolupracuju spolu, ale ak mas verit na zaklade niecoho bijuceho do tvojej hlavy, tak to uz nie je viera.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

era - plne súhlasím. nevedel by som to lepšie vyjadriť
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

javatar, stealth: chalani skočím vám do diskusie ak môžem :roll:

javatar tu uviedol celkom reálne príklady keď je "niečo" nad hmotou. ja som videl človeka ktorý si akýmsi vnútorným magnetizmom udržal lyžičky na tele (vo vertikálnej polohe, samozrejme :mrgreen: ) popierať to teda nebudem. pokiaľ sa však nachádzajú rôzne abnormality a deformácie v hmote (v ľudskom tele, v stromoch, kameňoch...) tak sa podobne môžu nachádzať aj v energii - teda v tom "nehmotnom" svete. javy ktoré si spomenul môžu byť práve takouto abnormalitou, nie prejavom inteligencie.

pokiaľ už chceme uznať existenciu bytostí mimo nášho tela a fyzického bytia a prisúdiť im inteligenciu, nemôžme ich posudzovať na základe našich ľudských (ne)vedomostí ktoré sme získali počas vekov, na základe nášho modelu sociálneho správania a chápania života na materiálnej báze. nemôžme na nich aplikovať našu symboliku ani rituály vytvorené človekom.

era: ako ateista-skeptik by som bol veľmi rád keby mi niekto také dôkazy otrepal o hlavu. so slovom "viera" sa mi totiž spájajú aj pojmy ako domnienka, predpoklad, pochybovanie a s tým spojené slová omyl, chyba, sklamanie. ináč vitaj v diskusii.

stoporko: sidekick? :P
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

silmarill napísal:...aj v energii - teda v tom "nehmotnom" svete. javy ktoré si spomenul môžu byť práve takouto abnormalitou, nie prejavom inteligencie.
1. hmota = energia (E = mc^2), to uz dokazal einstein a aj ked vela z jeho veci bolo vyvratenych, toto nie
2. vediet iny jazyk, vedome usmernovat neaku energiu v tele ci mat informacie ktore nemas mat odkial je podla mna dost inteligentne
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmarill: nerozmiem :) Súhlasím s erovým (ak je chlap) tvrdením, že ak máš pre niečo vedecky nezpochybniteľný dôkaz, nejedná sa o vieru - už sme sa predsa zhodli, že Boha nemôžeme napchať do skúmavky a kunúť sa na jeho NMR spektrum :)
Teda, ak chce niekto vedecký DOKAZ Boha aby uveril, tak je na zlej ceste. Môžem dotyčnému ukázať ako žijem, povedať mu, prečo som uveril ja (to už som predsa spravil), no rozodnúť sa musí sám. Ak niekto čaká, že Boh teraz kvôli nejakému červovi z planéty Zem bude konať zázraky LEN PRETO, aby ten červ v neho uveril, tak prajem veľa kávy a príjemné čakanie. PREČO by mal Boh chcieť nútiť človeka, aby v neho veril? Úlohou zázraku nie je, aby ľudia v Boha verili. Jeho úlohou je pomôcť človeku. Je to na inú debatu, nechcem to tu teraz moc načínať.
silmarill
King
King

[quote="javatar]
1. hmota = energia (E = mc^2), to uz dokazal einstein a aj ked vela z jeho veci bolo vyvratenych, toto nie[/quote]
OK, to nespochybňujem. (narážal som na to čo si spomenul ty - lámanie tehál rukou a sústredenie energie, dodal som príklad vnútorného magnetizmu.) pokiaľ ideme stavať na tomto, poukážme že boh je nehmotný teda hmota = 0 => energia = 0 ... má teda vôbec šancu existovať?

stoporko: ja som to ani nespochybňoval. asi si nepochopil kam som tým mieril - že ak viera stavia na predpokladoch a domnienkach tak je vysoká pravdepodobnosť že je omylná. a mne osobne je viac bližšia myšlienka "neveriť vôbec" ako "prežiť život v omyle".

pokiaľ boh nemá čas, chuť ani povinnosť ukazovať sa nejakým červom, prečo kresťania poukazujú na rôzne zjavenia panny márie? tá už má čas? a prečo na teba boh má čas aj chuť tak že s tebou komunikuje a ukazuje ti cestu v rôznych náznakoch, tak ako si tvrdil? :?:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

silmarill napísal:... poukážme že boh je nehmotný teda hmota = 0 => energia = 0 ... má teda vôbec šancu existovať?
a prave tu je ten jeden hacik, ak predpokladame, ze nad hmotou je nieco nehmotnej povahy a predsa dokaze ohybat zakony hmoty -> prinajmensom cast z toho musi byt hmotna/menitelna na hmotu -> musi existovat este nieco mimo hmoty do coho/z coho je mozne hmotu/energiu konvertovat (temna hmota?) ak teda vychadzame z predpokladu a skusenosti

nenazyvajme to prosim bohom, niekoho sa to moze dotknut (aj ked zamerne pisem male b aby bolo jasne ze sa uvazuje boh ako vseobecna nadprirodzena(nehmotna) bytost, nie ako krestansky Boh), tolerancia nadovsetko :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmarill - nepochopil si ma - vravel som o tom, že pokiaľ niekto v neho nechce veriť, tak prečo by sa mal Boh starať o to, aby ho presvedčil o opaku? Zjavenia panenky márie - tú mi ani nespomínaj - čo katolíci spravili z 16ročnej baby (áno, keď mala Ježiša, mala pravdepodobne 15-16rokov a rozohdne nebola panna, ani celý život nebola panna a určite nevstúpila na nebo ako tí exoti tvrdia a robia z nej "kráľovnú." :D ).

Vidíš, ja radšej budem žiť celý život v prípadnom omyle.

OMG, čo tu do náboženstva montujete teóriu relativity a zákony ohľadom hmotnosti a energie??? Myslím, že sme sa už raz a navždy zhodli, že Boha nenapcháme do skúmavky! Takže úvaha, že ak hmotnosť Boha = nula, tak jeho energia = nula je troška odveci (aj keď z vedeckej stránky môže byť zaujímavá). Mimochodom, pokiaľ má niečo nulovú energiu, ešte to neznamená, že neexistuje! Niekto by tu chcel dávať vedecké argumenty bez pochopenia, čo vlastne vraví? To by sme rovno mohli začat sa baviť o kvantovke, ktorá operuje s výrazom pravdepodobnosť výskytu - teda niečo existuje, no nevime kde a čo tam robí. :D
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Stoporko napísal:Vôbec sa nemusíš riadiť radami od Boha! ... Prečo by Boh mal ultimátne chcieť, aby si v neho veril bez vlastného rozhodnutia?
No neviem... :) "Jestliže mě nebudete poslouchat a nebudete plnit všechny tyto příkazy, jestliže zavrhnete má nařízení a zprotivíte si mé řady (...) pak já vám učiním toto: Navštívím vás hrůzou, úbytěmi a zimnicí, pohasnou vám oči a budete plni zoufalství (...) Pustím na vás polní zvěř. Ta vás připraví o děti, vyhubí váš dobytek (...) Jestliže se tím nedáte ode mne napomenout a budete mi nadále odporovat, i já se vám budu stavět na odpor a budu vás bít sedmkrát víc (...) Sám zpustoším zemi tak, že nad ní strnou i vaši nepřátelé..." Lv 26,14-32
Stoporko napísal:Dovolím si prihrať na strunu odporcom cirkví - vyhlásiť o "desatore a dvoch hlavných "prikázaniach" kresťanstva, že sú to zákony ktoré MUSÍME poslúchať je ťah cirkvi a papalášov na ovládanie a zotročenie svojich ovečiek
Z coho vychadzas? Uz Tora hovori o tom, ze sa Zakon musi dodrziavat (a ta je o nieco starsia nez cirkev).
Stoporko napísal:Zamotáme sa do filozofie, premýšľaní nad nesmrteľnosťou chrústa a na základe vedeckých poznatkov si začneme namýšľať, že ako ľudstvo sme tí najmúdrejší ... Proste my sa už tak uzatvárame do svojej uliti bez Boha, lebo sa bojíme dôverovať mu a spoľahnúť sa na neho. Radšej niekoho, kto sa s Bohom rozpráva, označíme za blázna, doporučíme mu lieky, prirovnáme ho k nacistom...lebo sa bojíme, čo ak má náhodou pravdu.
Pochybovanie pripadne neakceptovanie existencie Boha nie je dosledkom strachu, moze vychadzat zo snahy kriticky sa postavit k pramenom, ktore o Bohu hovoria. Nie je to o tom, ze sa niekto boji toho, ze by mal nahodou veriaci pravdu. To je nezmysel.
Stoporko napísal:Už som písal, že kresťanstvo nemá na základe Biblie prečo odsudzovať ľudskú sexialitu! To, že si rabíni, pápeži a iné kreatúry spravili zo sexuality bič na svoje ovečky je iný príbeh.
Rabini? Si si isty?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Akože Stoporko, ty síce v dobrej "viere", ale proste už tak svojsky interpretuješ svoju kresťanskú vieru, že už naozaj toho má s tým "oficiálnym kresťanstvom" spoločné.

Síce si tu napísal, že ty si prijal Krista, takže si kresťan, ale ako tak sledujem tvoje názory po fóre, tak sa v mnohom s tým Kristovým učením nielenže nezhoduješ, ale máš diametrálne odlišné názory a postoje (čo je u mňa +, ale...).

:)

tehla: Ja si také informácie od teba nepamätám, môžeš uviesť zdroj ?
silmarill
King
King

Stoporko napísal:silmarill - nepochopil si ma - vravel som o tom, že pokiaľ niekto v neho nechce veriť, tak prečo by sa mal Boh starať o to, aby ho presvedčil o opaku? Zjavenia panenky márie - tú mi ani nespomínaj - čo katolíci spravili z 16ročnej baby (áno, keď mala Ježiša, mala pravdepodobne 15-16rokov a rozohdne nebola panna, ani celý život nebola panna a určite nevstúpila na nebo ako tí exoti tvrdia a robia z nej "kráľovnú." :D ).

Vidíš, ja radšej budem žiť celý život v prípadnom omyle.

OMG, čo tu do náboženstva montujete teóriu relativity a zákony ohľadom hmotnosti a energie??? Myslím, že sme sa už raz a navždy zhodli, že Boha nenapcháme do skúmavky! Takže úvaha, že ak hmotnosť Boha = nula, tak jeho energia = nula je troška odveci (aj keď z vedeckej stránky môže byť zaujímavá). Mimochodom, pokiaľ má niečo nulovú energiu, ešte to neznamená, že neexistuje! Niekto by tu chcel dávať vedecké argumenty bez pochopenia, čo vlastne vraví? To by sme rovno mohli začat sa baviť o kvantovke, ktorá operuje s výrazom pravdepodobnosť výskytu - teda niečo existuje, no nevime kde a čo tam robí. :D
ja nežiadam boha o dokazovanie jeho existencie. to čo som mojimi príspevkami xel povedať je to, že pre mňa je viera ako taká o dohadoch, domnienkach, pochybovaní a omyloch. vieru totiž zvestujú ľudia -> ľudia sú omylní -> viera je omylná.

ad život v sebaklame: sú 4 hlavné náboženstvá (kresťanstvo, islam, hinduizmus, budhizmus). mám teda 25% šancu že verím v "to pravé". no keď započítame rôzne cirkvi a učenia vychádzajúce napríklad z kresťanstva ktoré má až okolo 40 rôznych vetiev a reformovaných cirkví, tak mi vychádza pravdepodobnosť len cca 0.6% že vyznávam "tú pravú" vieru!!! keby som mal spraviť presnejší výpočet a započítal by som všetky náboženstvá s ich rôznymi výkladmi učenia, reformovanými cirkvami, sektami a starobylými pohanskými náboženstvami (ktoré môžu mať koniec koncov tiež pravdu) tak by šanca na "skutočnú vieru" bola snáď len okolo stotiny percenta! plus musíme brať do úvahy aj alternatívu že žiadne z tých učení nemá pravdu a boh nie je, prípadne je úplne odlišný ako ho všetky opisujú, atď. (prípadne k tomu ešte zarátajme osobitné "soporkovské" výklady viery :D )

neveriť v boha alebo veriť v omyl je pre mňa dilema asi ako "neumývať sa vôbec alebo sa umývať v septiku".

diskusia o teórii relativity a vyššej moci nebola o tvojom kresťanskom bohu, bola to len úvaha o "nadprirodzených silách" ktoré majú schopnosť ovplyvňovať dianie mimo hmoty. javatar to pekne napísal že píše o bohu a nie o Bohu. back off.

hughito ma predbehol v narážke na tvoju heréziu... takže podľa teba boh nestvoril svet ale riadi evolúciu, panna mária neporodila ježiša a je len celebrita pre hlupákov, nebo je len odmena pre dobrých, sex je fajn a netreba si ho odopierať, lásku k blížnemu prejavujeme len k pracujúcim zodpovedným ľuďom a podporuješ militarizáciu za beztrestnú vraždu v sebaobrane... ako nazveš svoju sektu? :smt006
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

s.t.e.a.l.t.h., ak by ti niekto otrepal o hlavu???????? preco si myslis, ze sa to vola VIERA? lebo v nieco veris, ak mas dokazy, tak je to veda, co je tiez uzasne, lebo viera a veda casto spolupracuju spolu, ale ak mas verit na zaklade niecoho bijuceho do tvojej hlavy, tak to uz nie je viera.

era, moje tvrdenie bolo tak mierne vytrhnute z kontextu a bolo mierene len a len javatarovi. Tym som mu zdoraznoval, ze ja svoje nazory na svet ako "vedec" dokazem "ohybat" a pripustit v krajnom pripade aj nieco ine, zatial co veriacemu aj keby som popisal a vysvetlil vznik vesmiru a priniesol mu tzv. "teoriu vsetkeho", vzal ho do paralelnych vesmirov (ak pripustim, ze nieco take existuje) atp, aj tak by si to pretocil a nasiel ine vysvetlenie so svojim bohom.

javatar, ja osobne nepredpokladam, ze je nieco nad hmotou a energiou (a ako si sam poznamenal, ide o ekvivalentne pojmy). Nic tomu totiz nenasvadcuje (aspon aj o tom neviem, ak ano, oprav ma). Ak tvrdis nejaku "tmavu hmotu", tak ta je podla teorii aj tak tvorena nejakymi tymi casticami (oprav ma, ak si to nemyslel doslova, ale len si hladal nejaky nazov pre svoju uvahu).
ja pri svojom teoretizovani pripustam energeticke inteligentne bytosti. neviem ci si videl stargate SG.1. Ak si nevidel, tak ti priblizim, o co ide, je toho ale relativne vela, preto to tu nepisem teraz, pre pripad, ze vies co myslim.
btw, ked mam skusit nadviazat na tie priklady, ktore si dal. Uvazoval som aj o niecom takom, ze sila ludskej mysle moze byt na energetickej urovni relativne neobmedzena. Vychadzam z toho, ze myslenie a nervova sustava ako taka je zalozena na energeickych impulzoch (je mozne, ze o tom ma skreslenu predstavu a mozno, ze o tom viem velke gulove). Clovek svoju "hlavu" pouziva z par percent a co je to ostatne, to ze zatial zahadou. Myslienka je taka, ze ak by clovek vedel vyuzit celu hlavu na 100%, tak by napr. mohol silou mysle presuvat telesa atp. (to ale dost fantazirujem samozrejme, nemam podklady, nic, a len vymyslam). Tie priklady, ktore si dal, tak to moze ist o ludi, ktori sa bud naucili pouzivt kus viac mozgu ako bezni ludia, alebo sa narodili s nejakym "defektom ktory vyuziva nieco, co bezny clovek nie.
Verim v poznatelnost sveta ako som spominal, a ked pripustam energeticke bytosti, tak to nie je boh o ktorom tvrdia krestania, nie v nieco, co ma stvorilo a "onanuje" nad tym, ked ma posiela na vecne muky.

Tehla, s tebou sa dalej nemienim bavit, ty mas patent na vsetko, co ti poviem :lol:. Si pokrytec a nedokazes pochopit o co slo v stalinskom systeme (to nebol system ktoreho zmysel bol v zabijani krestanov).
btw aj keby ze pripustim to tvoje posahane tvrdenie so stalinizmom (co nepripustam), tak mi daj dasli priklad, ked ateizmus vrazdil krestanov :lol:. Zato si radsej zrataj, kolko ludi padlo pri nabozenskych vojnach kvoli svojim posahanym bohom (tak to aj keby stalin vrazdil rpe ateizmus, je to len kvapka v mori).
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:
tehla: Ja si také informácie od teba nepamätám, môžeš uviesť zdroj ?

Bolo to niekde v teme politika, nechce sa mi to kôli tebe hladať, aj tak mi je jedno čo si mysliš a aky komunisticky članok sem postneš, pripadne si to najdi sam, ak ťa to naozaj zaujima, su toho plne historicke zaznamy
S.T.E.A.L.T.H napísal:Tehla, s tebou sa dalej nemienim bavit
Tak ahoj
Stoporko napísal:Zjavenia panenky márie - tú mi ani nespomínaj - čo katolíci spravili z 16ročnej baby (áno, keď mala Ježiša, mala pravdepodobne 15-16rokov a rozohdne nebola panna, ani celý život nebola panna a určite nevstúpila na nebo ako tí exoti tvrdia a robia z nej "kráľovnú." ).
Ako vieš, že nevstupila na nebo a že rozhodne nebola panna a ako to vlastne cele bolo? Prečo by prave v tomto mali byť katolíci exoti?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

S.T.E.A.L.T.H napísal: Tym som mu zdoraznoval, ze ja svoje nazory na svet ako "vedec" dokazem "ohybat" a pripustit v krajnom pripade aj nieco ine,
U vedcov je normalny standard testovat svoju teoriu za inych predpokladov. To by nemalo platit len v krajnom pripade. Samozrejme ked posunies nedokazany predpoklad na uroven axiomy tak to musis zohladnit aj v zavere (takze zaver znie: ak vychadzame z tohto predpokladu plati). Ale viac-menej sa tak spravas, preto toto zober ako komentar, nie ako vycitku.
S.T.E.A.L.T.H napísal: zatial co veriacemu aj keby som popisal a vysvetlil vznik vesmiru a priniesol mu tzv. "teoriu vsetkeho", vzal ho do paralelnych vesmirov (ak pripustim, ze nieco take existuje) atp, aj tak by si to pretocil a nasiel ine vysvetlenie so svojim bohom.
Lenze toto ti spravi clovek co o vedeckych metodach nema ani paru. Pristup vedca-ateistu = "podme zistit ako to funguje", pristup vedca-teistu = "podme zistit ako to boh stvoril" (nie v zmysle akym sposobom dana vec vznikla ale ako funguje), cize presne to iste, rozchadzaju sa v tom ako a z coho tento svet vznikol a tam si pri urovni sucastnych poznatkov viac filozofuju ako dokazuju obaja (este aj teoria velkeho tresku bola prednedavnom pekne spochybnena), lebo nie je ani jasne ako vtedy (v davnych dobach kedy zem a vobec slnecna sustava ani z daleka nevyzerala ako teraz) vobec plynul cas a je otazne ci sa to vobec bude dat niekedy zistit. A vznik hmoty z nicoho nie je mozne dokazat principialne (aj preto tvrdim, ze nieco musi byt aj nad hmotou).
S.T.E.A.L.T.H napísal: javatar, ja osobne nepredpokladam, ze je nieco nad hmotou a energiou (a ako si sam poznamenal, ide o ekvivalentne pojmy). Nic tomu totiz nenasvadcuje (aspon aj o tom neviem, ak ano, oprav ma).
co tomu nasvedcuje mas vyssie (aj v tomto poste aj v predoslom poste)
S.T.E.A.L.T.H napísal: Ak tvrdis nejaku "tmavu hmotu", tak ta je podla teorii aj tak tvorena nejakymi tymi casticami (oprav ma, ak si to nemyslel doslova, ale len si hladal nejaky nazov pre svoju uvahu).
nuz ani nie velmi casticami a ako som spominal v inej teme, je zatial dokazana len nepriamo
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter
a nespominal som ju ako vysvetlenie ale ako jedno z moznych vysvetleni - teda ako si spominal hladal som nazov pre svoju uvahu
S.T.E.A.L.T.H napísal: ja pri svojom teoretizovani pripustam energeticke inteligentne bytosti. neviem ci si videl stargate SG.1.
nevidel a udajne som prisiel o vela
S.T.E.A.L.T.H napísal: Uvazoval som aj o niecom takom, ze sila ludskej mysle moze byt na energetickej urovni relativne neobmedzena. Vychadzam z toho, ze myslenie a nervova sustava ako taka je zalozena na energeickych impulzoch (je mozne, ze o tom ma skreslenu predstavu a mozno, ze o tom viem velke gulove). Clovek svoju "hlavu" pouziva z par percent a co je to ostatne, to ze zatial zahadou. Myslienka je taka, ze ak by clovek vedel vyuzit celu hlavu na 100%, tak by napr. mohol silou mysle presuvat telesa atp.
mam podobne myslienkove pochody v tomto smere, len sa tu da dost neprijemne zaseknut lebo:
1. mozes to rozvit smerom: duch vladne hmotou (aj keby si len pomocou mozgu vyvolaval neake vlny ktore by sposobovali pozadovany efekt, si to ty kto inteligentne ovlada hmotu)
2. mozes enkapuslovat myslienky do elektrickych impulzov a vysat odtial akykolvek naznak "inteligentneho nadhmotna"

takze trosku vetvime pricom jedna moznost odporuje druhej
predpokladam, ze budes obhajovat alternativu 2, (oprav ma ak sa mylim) a ja nebudem tvrdit nic lebo nemam nic cim by som to podlozil (aj ked skor inkliminujem k moznosti 1, ale nemam argumenty ktore by jednoznacne vyratili moznost 2)

tu by som chcel aby sme sa dohodli ci akym smerom budeme debatu viest dalej (ci jedna z alternativ, ci obe, ci sa vratit k niecomu predoslemu alebo lubovolna kombinacia), bol by som ale rad pokial by debata zostala unosnou aj ked debatujeme takto prostrednictvom fora
S.T.E.A.L.T.H napísal: Verim v poznatelnost sveta ako som spominal.
To aj ja, ale uvedomujem si ze dokazy tvrdeni sa uskutocnuju pomocou axiom a axioma je elementarny predpoklad ktory sa poklada za pravdivy. Ak najdes vynimku v zavere, mozes teoriu vetvit a hladat kedy to plati a kedy nie, ak vyvratis axiomu lahne s nou kazdy dokaz pri ktorom bola pouzita.

A veta Boh (ne)existuje nie je axioma. Preto ti ziaden krestan nemoze tvrdit, ze boh existuje lebo ho nevyvratis, rovnako ako ty nemozes, ze neexistuje lebo ti ho ziaden krestan nedokaze. A presne z tohto isteho dovodu v tejto debate nebudem tvrdit ani jedno. A aj keby sa mi podarilo dokazat, ze existuje nieco inteligentne nad hmotou, stale to neznamena boh a toboz nie krestansky. Drzme sa radsej predpokladov ktore vieme niecim podlozit (aj ked to nesedi s nazvom temy na 100%).
(narazam hlavne na vety typu "a ked pripustam energeticke bytosti, tak to nie je boh o ktorom tvrdia krestania" no offense, len chcem byt rovnocennym diskutujucim ;-) )

Tesim sa na pokracovanie diskusie zhruba o 2 dni ked opat budem na nete.
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla: Radšej to necháme tak.. :roll:

javatar: Keby sme ku všetkému pristupovali tak, ako to opisuješ vo svojom poslednom odstavci, tak nemáme a nevieme nič, existoval by len jeden obrovský relativizujúci balast o hovne.

Všetko by sa dalo spochybniť a nič by sa nedalo potvrdiť - nemám ako dokázať neexistenciu boha. To je síce pravda, lebo ťažko dokážem neexistenciu niečoho, čo neexistuje. Takisto ako nedokážem neexistenciu Janka Hraška, baby Jagy či lietajúceho čajníka.

Ako človek sa však môžem kľudne vyjadriť, že boh neexistuje (lebo sa dajú vyvrátiť a spochybniť mnohé aspekty, ktoré s týmto pojmom spojené, takisto ako sa toto dokazovanie neexistencie dá odvodiť od mnohých iných indícií).

Ako vedec (striktný) by som mohol nanajvýš povedať, že žiadna entita ako boh s najväčšou pravdepodobnosťou (rovnajúcou sa takmer 100%) neexistuje. Takisto, ako by som toto musel povedať o babe Jage.

Inak, čo sa týka toho využitia mozgu, ste na omyle:

Kód: Vybrať všetko

Dovoľte, aby som to hneď na úvod povedal veľmi jasne:
neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by čo len naznačovali, že človek používa iba 10 percent svojho mozgu.

Inými slovami, výrok, "človek využíva iba 10 percent svojej mozgovej kapacity", je mýtus. Používame všetok svoj mozog. Pozrime sa teda na možný pôvod tohto mýtu a na dôkazy, že v skutočnosti využívame všetku mozgovú hmotu.

Kde sa tento desaťpercentný mýtus zrodil?

Možno to celé vzniklo nesprávnym citovaním Alberta Einsteina alebo zlým prekladom diela Pierra Flourensa z19.storočia. Možno to spôsobil William James, ktorý v roku 1908 napísal: "Využívame iba malú časť zo všetkých svojich mentálnych a telesných zdrojov" (z The Energies of Men, str.12). Azda to bolo dielo Karla Lashleyho v 20-tych a 30-tych rokoch minulého storočia, ktoré to začalo. Lashley odstránil pokusným potkanom veľké oblasti cerebrálnej kôry a zistil, že tieto zvieratá sa ešte stále dokážu znovu naučiť špecifické úlohy. Všetci vieme, že deštrukcia aj malej časti ľudského mozgu môže mať devastujúce účinky na schopnosti človeka. To je jeden z dôvodov, prečo musia neurochirgovia starostlivo zmapovať mozog pred odstránením mozgového tkaniva počas operácii epilepsie alebo pri odstraňovaní mozgových nádorov: chcú si byť istí, že nebudú poškodené dôležité časti mozgu.

Prečo teda mýtus pokračuje?

Nejako, niekde, niekto tento mýtus začal a stále populárnejšie médiá túto nepravdu nepretržite opakujú. Dnes už tomu verí každý bez ohľadu na dôkazy. Nepodarilo sa mi vypátrať presný zdroj tohto mýtu a zároveň ani žiadne vedecké údaje, ktoré by ho potvrdzovali. Podľa tých, ktorí tomu skutočne veria, ak by sme vedeli používať viac svojho mozgu, dokázali by sme s pamäťou neuveriteľné kúsky a mali by sme aj iné fantastické duševné schopnosti - možno by sme aj dokázali hýbať predmetmi iba svojou myslou. Nuž opäť, neviem o žiadnych údajoch, ktoré by niečo z tohto potvrdzovali.

Čo vlastne znamená využivať iba 10% mozgu?

Ako sa vlastne k tomuto číslu prišlo - prečo práve 10%? Znamená to, že by nám vôbec neprekážalo, keby nám odstránili zvyšných 90%? Ak priemerný ľudský mozog váži 1400 gramov a odstránili by sme 90%, zostalo by nám 140 gramov. To je asi veľkosť mozgu ovce. Je dobre známe, že poškodenie relatívne malej časti mozgu, ako napríklad pri mŕtvici, môže mať za následok ničivé ochrnutie. Niektoré neurologické ochorenia, napríklad Parkinsonova choroba, tiež zasahujú len špecifické oblasti mozgu. Ich poškodenie je oveľa menšieho rozsahu ako 90% mozgu.

Možno keď ľudia používajú tvrdenie o 10% mozgu, majú na mysli, že iba jedna z desiatich nervových buniek je dôležitá alebo sa v danom momente používa? Ako by sa to dalo zmerať? Aj keď všetky neuróny práve neodpaľujú svoj akčný náboj, asi sú stále ešte dôežité pri prijímaní signálov z iných neurónov.

Okrem toho, z evolučného hľadiska, je veľmi nepravdepodobné, že by sa veľkosť mozgu postupne zväčšovala, keby v tom nebola nejaká výhoda. Samozrejme, existujú viaceré cestičky, ktoré slúžia podobným funkciám. Napríklad, existujú viaceré centrálne cestičky, ktoré sa používajú pri videní. Tento koncept sa nazýva "redundancia" a jeho možné ho nájsť v celom rozsahu nervového systému. Viaceré cestičky pre tie isté funkcie môžu byť typom poistného mechanizmu v prípade, že jedno nervové spojenie zlyhá. Mozog je aktívny dokonca aj počas spánku. Stále sa "využíva", je len v odlišnom stave aktivity.

Napokon, zdá sa, že výraz "use it or lose It" (používaj to, lebo o to prídeš) platí aj pre nervovú sústavu. V štádiu vývoja sa vytvára veľa nových synaptických sopjení. Niektoré z nich sú v neskoršom vývoji eliminované. Toto obdobie synaptického vývoja a eliminácie pokračuje do "dolaďovania" spojení v nervovej sústave. Mnohé výskumy potvrdili, že ak sa eliminuje istý vstup input do nervového systému, tak potom neuróny v tomto systéme nebudú riadne fungovať. To bolo jasne demonštrované v systéme zraku: ku komletnej strate videnia dochádza vtedy, ak vizuálna informácia nemôže stimulovať oči (a mozog) v rannom vývoji. Zdá sa rozumné tvrdiť, že by sa 90% mozgu nepoužívalo, mnohé nervové spojenia by degenerovali. Ale zdá sa, že tak tomu nie je. Na druhej strane, mozog malých detí je dosť prispôsobivý. Funkciu poškodenej časti mladého mozgu môžu prevziať ostávajúce časti mozgového tkaniva. Existujú neuveriteľné prípady takýchto vyzdravení u malých detí, ktorým odstránili väčšie časti mozgu. Takéto zázračné uzdravenia po rozsiahlych operačných zákrokoch sú u dospelých celkom výnimočné.

Pokračovanie tejto diskusie nájdete aj tu:
1. Ten Percent and Counting - BrainConnection.com
2. The Ten-Percent Myth from the Skeptical Inquirer
3. The Ten-Percent Myth
4. Do People Use 10 Percent of Their Brains? - Scientific American
5. Humans use 100 percent of their brains - despite the popular myth - Ask a Scientist
6. Higbee, K.L. and Clay, S.L., College students' beliefs in the ten-percent myth, Journal of Psychology, 132:469-476, 1998.
7. B.L. Beyerstein, Whence Cometh the Myth that We Only Use 10% of Our Brains? in Mind Myths. Exploring Popular Assumptions about the Mind and Brain edited by S. Della Sala, Chichester: John Wiley and Sons, pages 3-24, 1999. 

Vedeli ste?
Dr. James W. Kalat, autor učebnice Biological Psychology, má ešte jeden nápad pre pôvod tvrdenia o 10-tich percentách. Dr.Kalat poukazuje na to, že v 30-tych rokoch minulého storočia neurológovia vedeli o existencii veľkého počtu "lokálnych" neurónov v mozgu, ale jediné čo vedeli o týchto bunkách, bolo to, že boli malé. Nesprávne chápanie funkcie týchto tzv. lokálnych neurónov možno viedlo k spomínanému mýtu. (Referencia: Kalat, J.W., Biological Psychology, sixth edition, Pacific Grove: Brooks/Cole Publishing Co., 1998, p. 43.)

Povedali!

"Mýty, v ktoré sa verí, majú tendenciu stať sa skutočnosťou..."
George Orwell (v The Collected Essays, Journalism, and Letters of George Orwell, vol. 3, edited by Sonia Orwell and Ian Angus, New York: Harcourt Brace Jovanovich, 1968, page 6.)
"V skutočnosti väčšina z nás používa len asi 10 percent mozgu, ak vôbec."
Uri Geller (in Uri Geller's Mindpower Kit, New York: Penguin Books, 1996.)
Takže, nebuďme moc optimistickí, žiadne presúvanie telies pomocou mysle, žiadna kolektívna myseľ, žiadne vesmírne sily...sú to všetky ezoterické nezmysly.
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Filein »

Ahojte!

Pardon, že ruším niť. Korigujem svoj názor, že väčšina kresťanov sú uvedomelí ľudia. http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 1419033282Teraz by som povedal, že pre drvivú väčšinu je náboženstvo sociálnym faktom. Všimnite si to kvantum butthurt komentárov... Samozrejme, aj ten admin to nedomyslel.
dennodenne sa mi potvrdzuje že ľudská debilita je nekonečná ako Shenghen... a ani dnešok nie je výnimkou... pripadá mi dosť úbohé zasmiať sa na tom... určite by som sa viac posmiala na tom, kto ten obrázok urobil... ale len čisto z jeho nízkej inteligencie a nechápavosti... prosím ťa daj si to v sebe trošku do poriadku a prestaň propagovať takéto voloviny, nie všetci sú tak hlúpy aby im to prišlo vtipné... aj sranda má svoje hranice...
Hurr durr apriori sú všetci hlúpi, ktorí sa zasmiali; apriori kto siahne na Ježiša je určite jedinec ťažko sociálne postihnutý...Chcel by som poznať psychológiu tej stovky ľudí, ktorí sa spojili ako úžasná zjednotená morálna sila.
+To isté osadenstvo prijalo kompilácie na strelca z Devínskej s otvorenou náručou, nezmieňujem sa ani o rasizme, ktorý tam prekvital. Boja sa pekla, ak by nepovedali:"...Bullshit, I'm outa here".
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

hughito, dal si ma dole jak choreho psa, dakujem :D, ako for, to nie je vycitka ani nic :D. Ja som pisal, svoj nazory dokazem s vedomostami ohybat. Ak je to tak, tak zanikaja vsetko moje fantazirovanie :D. Neoveroval som to este nejak, ale ak budem mat trocha viac casu, tak si o tom urcite nieco pozriem.
BTW, chcel by som vediet, ako by si sa vyjadril k tomu, co pisal javatar.

aj o tomto bol jeden vyskum (pokusim sa ho vygooglit, bolo to predsa len uz davno tak to asi nebude hned)
slo v nom o to monitorovat mozog pri klinickej smrti, trvalo to dost dlho zozbierat dost udajov ale vysledky v skratke:
ludia si pamatali neake ukazy, mnohy z nich aj pritomnost (lekara, jeho slova, rodinu atd.), pricom ich mozog nebol v stave schopnom zapisovat do pamate
samozrejme vsetko sa da spochybnit od svedectiev tychto ludi, po svedectva pamati ludi v kome ktory vnimali aj veci ktore sa diali za stenou
, hlavne mi ide o to, co je zvyraznene. Ja tym nechem povedat, ze existuje boh :D, najskor by som to spochobnil, ale to nie je dokaz (osobne by ma fakt zaujimalo ci to je naozaj tak alebo su to dristy, skusim to jak v HOUSE M.D. :D)

javatar, aj napriek postu hughita budem "uvazovat" o tom, ze clovek vyuziva len par percent mozgu, dajme tomu, ze to rozsirim tvrdenim, nedokaze vyuzit 100% synaptickych spojeni (nespoji vsetky neurony naraz, mozno opat dristam, opravte ma (hughito?)) btw, toto by si uz mozno ciastocne aj zasluzilo inu temu.

v prvom rade, o co slo v SG?
dve rasy (Lanteania a Ori) dokazali oddelit svoje hmotne tela od mysle a tzv. ascendovat (povzniest sa), cim sa stali inteligentnymi bytostami na energetickej urovni. Myslienka bola taka, ze doslo k 100percent synaptickemu vyuzitiu mozgu. Tym ziskali ako energia nesmrtelnost a poznatelnost vesmiru. Ich moznosti boli v podstate neobmedzene. Antici mali pravidlo nemiesat sa do tzv nizssich foriem zivota ale Ori sa zacali vydavat za bohov. Davalo im to jedinu vec a to, ze ked v nich ludia verili, tak mali vacsiu moc. Celkova myslienka je velmi zaujimava. Nevravim, ze toto je realne, ale ze je to zaujimave. Mno po hughitovom clanku som zacal pochybovat o moznej realite tejto myslienky.
S navazostou na myslienku vyssie by som reagoval na toto:
1. mozes to rozvit smerom: duch vladne hmotou (aj keby si len pomocou mozgu vyvolaval neake vlny ktore by sposobovali pozadovany efekt, si to ty kto inteligentne ovlada hmotu)
2. mozes enkapuslovat myslienky do elektrickych impulzov a vysat odtial akykolvek naznak "inteligentneho nadhmotna"

Uvaha bola taka, ze ked si clovek, tak si inteligentny ty (ovladas hmotu ako si tvrdil), ak je energeticka bytost, tak je inteligentna ona, ak umieras (umiera tvoje telo ako ho poznas), energia v tebe neumiera ale "zije" dalej (niekde, neviem kde). Myslim, ze hughitov post nepopiera nejak minimalne tu cervenu cast.
Staviam na tom, ze vedomie je na nejakej energetickej urovni (aspon ciastocne). Vzruchy su prenasane spojeniami (synapsami), ktore su elektricke, chemicke alebo zmiesane. Tato energia po smrti tela neumiera. Tu ale budem sam sebe protirecit, ze ta energia by nebola bez fyzickeho mozgu, co znamena, ze "umiera" ak umiera aj mozog. Povodne som tu chcel pisat nieco ine, ale ked to pisem momentalne, tak si uvedomujem, ze nieco inteligentne (respektive co sa javi byt inteligentne) nemoze existovat bez fyzickej formy (ak mozes javatar, daj nejaky priklad a mozno sa moje myslienky poberu inym smerom).

nuz ani nie velmi casticami a ako som spominal v inej teme, je zatial dokazana len nepriamo

tomuto musim aj tak protirecit. a sam si sem pichol link
read Baryonic and nonbaryonic dark matter

narazam na to, aj ked sme sa zhodli, ze tmava hmota bolo len hladanie nazvu, to len pre spravnost tvrdeni
hughito
Redeemer
Redeemer

Nesledoval som celú vašu diskusiu ohľadne tohto problému/ov a teraz ani nemám čas to spätne prečítať, takže sa moc nemám ako vyjadriť.

Vidím, že tu riešite astrálne telo, takže niečo v skrate narýchlo od českých skeptikov tu.

A zahliadol som tu aj pojem temná(tmavá) hmota , aj keď neviem v akej súvislosti to spomínate, tak o tejto hmote vieme, že je (z viacerých indícií) a ako taká sa pravdepodobne skladá z nejakej hmoty, ktorú zatiaľ nepoznáme (prakticky neinteraguje - alebo veľmi slabo - zo svetlom).

Teoreticky je možné, že sa nachádza aj tu, na Zemi a v podstate prechádza aj cez nás (ako fotóny napr.) a jednoducho neinteraguje s našou hmotou, pretože nemusí mať žiadny elektrický náboj (aj keď to sú všetko zatiaľ len hypotézy).
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

S.T.E.A.L.T.H prosim ta na kolenach, nauc sa citovat.
Napísať odpoveď