pascal,vb and all kind of other stuff :)

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

pascal,vb and all kind of other stuff :)

Príspevok od používateľa iWin »

Takže... začiatkom školského roka som začal programovať (nejaké tie pokusy boli aj predtým v html áno viem ,že je to tagovací jazyk to len tak aby tu nezačal flamewar). začal som v pascale teraz pracvujem vo Visual Basic. Mám tri problémy, ktoré prakticky spolu nesúvisia no zakladať 3 rozličné témy je asi zbytočné a aj hlúpe.
Problém prvý "Pascal"
Ako hovorím začínal som s pascalom ,ktorý som nedokončil tzn. neviem v nom všetko využívat variables,podmienky aj nejake tie loopy zvladam no tie loopy.... :roll:
Code som si neuložil sakra... ale kedze to prakticky neviem z neho len cast tak som ho spravil nanovo. Islo o program v ktorom pri zadani poctu hviezdiciek vykreslil stvorec napr 4x4 5x5 atď mojim problemom je ze neviem spravit tu medzeru v strede kedze hviezdicky nemaju vyplnit utvar ale akoby obhranicit.... dufam ze sa chapeme

Kód: Vybrať všetko

var
a,b,c:integer;
begin
writeln('Vyberte pocet hviezd');
readln(a);
For b:= 1 to a do
begin
write('*');
end;
writeln;
For c:= 2 to a - 1 do
begin
write('*')
end;
writeln;
for b:= 1 to a do
begin
write('*');
end;
readln;
end.    
chyba je pravdepodobne niekde tu chyba mi tam zrejme write(' '); co vlastne bude fungovat ako medzera

begin
write('*')
end;
writeln;
Problem druhý "Visual Basic a to ostatné"
Vo visual basicu som opät niesom nejak extra dobrý (jeden soft čo som spravil dnes som dal do prílohy... je to prakticky len pomocou podmienok čize nothing hard. Oplatí sa mi vôbec učiť tento jazyk? neni výhodnejšie ísť tou ťažšou cestou a povedzme učiť sa rovno c++? Resp. Jazyky ,ktoré su oveľa viac využívanejšie?

Problém tretí "Imagination"
Keďže sa učím väčšinou z vid tutoriálov, čo je prakticky opisovanie kódu. Aby som sa ho naučil využiť a zapamätať musím si vytvoriť vlastný program podobný ale nie identický tomu z tutoriálu (tzn. nestačí keď pomením len nejake detaily). Takže mám radšej zmeniť spôsob učenia alebo existuje niečo kde nájdem zadania alebo tak na ktorých by som si to mohol precvičiť

Dúfam ,že si to aspoň niekto prečíta a poradí thx :mrgreen:
Prílohy
WindowsApplication1.rar
(8.01 KiB) 15 stiahnutí
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: pascal,vb and all kind of other stuff :)

Príspevok od používateľa audiotrack »

1)

begin
write('*');
for b:=2 to a - 1 do write(' ');
write('*');
end;
writeln;
2) visual basic je dosť využívaný, len v inej oblasti ako c++

3) Programovanie je o algoritmizácii a nie o syntaxi. Tú sa kľudne nauč naspamäť ako básničku (ako sa čo zapisuje) a potom si vymýšlaj programy čo budú riešiť rôzne problémy. Kníh je dostatok na každý jazyk, s týmto nemôžeš mať problém
iWin
Light Professional
Light Professional

Ej... dík za takú rýchlu odpoveď... Ak sa niekomu bude chcieť tak by mi inak mohol vysveliť to s tou medzerou lebo nejak mi to nejde do hlavy... hlavne toto

for b:=2 to a - 1
No a tie knihy pozrem na nete/v knihkupectve :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

je to cyklus v cykle. Prvý cyklus ktorý je to c:=2 to a-1 znamená že od druhého po predposledný riadok (lebo prvý a posledný sú bez medzier iba z hviezd. V tomto cykle najprv nakreslím hviezdu (ľavé ohraničenie štvorca), potom medzery v cykle čo je to b:=2 to a-1 (lebo od druhého stlpca po predposledný) vykreslím medzery a potom zase hviezdu (pravé ohraničenie)
iWin
Light Professional
Light Professional

co k tomu povedat :D dik moc.... vies lebo u nas v triede to mas tak ze 2/3 povedia ze tomu rozumeju pri tom to len odpisuju z tabule aprakticky programovanie ani nezaujima... takze prakticky tej casti kodu s tou medzerou som vobec nerozumel....
what else can i say k :plus: :D
Napísať odpoveď