Tak najprv treba vyriesit otazku ake porty potrebujes na HDD a az potom nieco vyberat. USB ci 2.0 alebo 3.0 uz su najbeznejsie pripojenia, ktore zapojis snad vsade.
Firewire je obdoba USB, rychlost pomerne taka ista pri 400ovke, pri FireWire 800 je ta rychlost o nieco vyssia (co ja viem, tak fw800 maju napriklad aj iMac a pod.)
E-sata je vysokorychlostne pripojenie, najrychejsie zo vsetkych, zhruba 6x rychlejsie ako USB. No na eSata treba mat aj podporu HW, cize ak pouzivas desktop, tak dokupit do PCI slotu Esata kartu do ktorej to zapichnes ale ak bezis na notebooku a nemas tam eSata port, tak s tym bohuzial, co ja viem zatial, nic nespravis - tu je jedine riesenie asi USB.
Wikipedia:
eSATA/USB ports are run at a maximum of 3.0 Gbit/s and are backwards compatible with devices at eSATA 3.0 Gbit/s (eSATA 2) and also at 1.5Gbit/s (eSATA 1). The USB port runs at a maximum of 480Mbit/s (USB 2.0) and is backwards compatible with USB 480 Mbit/s (USB 2.0) and USB 12Mbit/s (1.0).
Ale to je len co sa tyka pripojenia k PC. Tie multimedialne prehravace co som videl nemaju e-sata porty, pretoze by im boli takopovediac zbytocne. FullHD zvlada aj obycajne USB 2.0 myslim ze celkom bez problemov a pri USB 3.0 uz nie je o com hovorit. Tam tu rychlost prenosu uz riesit nemusis. Je to dostatocne rychlo aj niekolkokrat.