HardDisky

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Terrier
Amateur
Amateur

HardDisky

Príspevok od používateľa Terrier »

Čaute.
Chcem si kúpiť externý harddisk (ukladanie dát ako fotky, hudba, filmy, atď.) a na sledovanie filmov v telke.
Po všetkých zváženiach mám dvoch finalistov a neviem sa medzi nimi rozhodnúť.

Kód: Vybrať všetko

Western Digital Elements 2TB

Western Digital Simple Save External Hard Drive 2TB

Viete mi niekto prosím poradiť? Máte s nimi niekto skúsenosti?
Ďakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: HardDisky

Príspevok od používateľa hojko »

Aky mas rozpocet, aku znacku preferujes, ake rozhranie pozadujes???
Terrier
Amateur
Amateur

rozpočet je viacmenej neobmedzený, značku nepreferujem žiadnu a rozhranie... no je kapitola sama o sebe...
chcel som to na zálohovanie dát z PC, ako fotky, hudba a podobne a tiež na osobnú filmotéku, keďže sledujem filmy cez USB na televízore v obývačke (LG 42PJ650), lenže včera som zistil, keď som pripojil iný harddisk (1,5 TB Samsung, že telka nezvláda prehrať FullHD filmy a dokonca má problémy aj s HD filmamy (720p) - formát súboru rozpozná, ale predpokladám že asi to USBčko to nezvláda...
takže teraz vôbec neviem. existuje aj nejaký externý harddisk ktorý má HDMI pripojenie? nemyslím teraz tie multimediálne prehrávače, ale čisto harddisk... také asi nie je, čo? :-/
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny541 »

Problem urcite nie je v USB pripojeni. Skor by som videl problem v tom, ze pustas tie filmy za pomoci telky a ta nezvlada prehravanie 720p/1080p. Prehravac v telke je iba akutna varianta, ktora nikdy nenahradi pridavny prehravac. Takze kupou nejakeho multimedialneho prehravaca k TV by sa tvoj problem vyriesil. Skus pozriet o zopar tem nizsie, kde hojko hlada multimedialny prehravac k TV. Pri tychto mas na vyber viac variant, ako aj s internym HDD alebo bez (teda s pripojenim externeho za pomoci USB).
Terrier
Amateur
Amateur

áno áno. pozeral som to.
uvedomujem si že je to len akútna varianta, ale DivX filmy mi to prehráva bez problémov.
navyše priateľka čo má doma televíziu (síce novší model), tak ten prehráva cez USB aj Full HD filmy bez problémov...
ten multimediálny prehrávač sú však len finančné prostriedky navyše a ani neviem ktorý je tak kvalitatívne vhodný.

vravíš že sa dá k tomu prehrávaču cez USB pripojiť externý harddisk. potom vlastne ide do telky HDMI kábel? zvláda to ten prehrávač takto prehrať?
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Urcite zvlada, ved su na to urcene. Musis si precitat viac recenzii, trosku pozriet aj web, ktory by ti najviac vyhovoval. A ano, disk sa zapoji do prehravaca pomocou USB a z prehravaca ide potom HDMI do telky.

To, ze tvojej priatelke to ide a tebe nie, znamena asi len tolko, ze v jej novsom modeli je najskor lepsi chipset a vacsia pamat, co umoznuje prehravat taketo filmy.
Terrier
Amateur
Amateur

myslel som si.
tak ja to asi poriešim tak, že teraz zainvestujem do toho Harddisku, lebo tne potrebujem primárne a potom v priebehu prvého polroka 2011 zakúpim multimediálny prehrávač.

viete mi teda prosím odporučiť ktorý z tých dvoch (externých harddiskov) je lepší, alebo prípadne ktorý iný by bol dobrý?
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Takze ti staci USB? Nepotrebujes porty ako E-sata alebo FireWire? Pripadne, hoci by to trebalo zistit a mysliet na to dopredu, ci nejaky ten multimedialny prehravac uz nepodporuje/bude podporovat USB 3.0 a kupit disk uz vratane tohto rozhrania, ktore je mimochodom kompatibilne spatne s USB 2.0, takze v podstate aj keby si siel naslepo, tak tym nic nepokazis iba to bude stat trochu viac €.
Terrier
Amateur
Amateur

presne preto sa pýtam. toto sú argumenty, ktoré mi len a len pomáhajú, takže kľudne môžeš navrhnúť aj nejaké také harddisky ktoré obsahujú tieto typy rozhraní.
také USB 3.0 je určite do budúcnosti.
čo sa rozhrania e-sata týka, tak neviem celkom o čo ide (je to ten typ rozhrania, cez ktorý je prepojený môj harddisk v compe s motherboard?) a FireWire - to myslím že viem čo je za rozhranie, ale ešte som nevidel žiaden typ zariadenia ktorý by mal takéto rozhranie.

+ ako využijem e-sata rozhranie v externom harddisku?

ďakujem za rady a odpovede.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Tak najprv treba vyriesit otazku ake porty potrebujes na HDD a az potom nieco vyberat. USB ci 2.0 alebo 3.0 uz su najbeznejsie pripojenia, ktore zapojis snad vsade.

Firewire je obdoba USB, rychlost pomerne taka ista pri 400ovke, pri FireWire 800 je ta rychlost o nieco vyssia (co ja viem, tak fw800 maju napriklad aj iMac a pod.)
E-sata je vysokorychlostne pripojenie, najrychejsie zo vsetkych, zhruba 6x rychlejsie ako USB. No na eSata treba mat aj podporu HW, cize ak pouzivas desktop, tak dokupit do PCI slotu Esata kartu do ktorej to zapichnes ale ak bezis na notebooku a nemas tam eSata port, tak s tym bohuzial, co ja viem zatial, nic nespravis - tu je jedine riesenie asi USB.

Wikipedia:
eSATA/USB ports are run at a maximum of 3.0 Gbit/s and are backwards compatible with devices at eSATA 3.0 Gbit/s (eSATA 2) and also at 1.5Gbit/s (eSATA 1). The USB port runs at a maximum of 480Mbit/s (USB 2.0) and is backwards compatible with USB 480 Mbit/s (USB 2.0) and USB 12Mbit/s (1.0).
Ale to je len co sa tyka pripojenia k PC. Tie multimedialne prehravace co som videl nemaju e-sata porty, pretoze by im boli takopovediac zbytocne. FullHD zvlada aj obycajne USB 2.0 myslim ze celkom bez problemov a pri USB 3.0 uz nie je o com hovorit. Tam tu rychlost prenosu uz riesit nemusis. Je to dostatocne rychlo aj niekolkokrat.
Terrier
Amateur
Amateur

uhm uhm.
takže ten FireWire je prakticky len na macoch, hej? tak tam nie je o čom hovoriť - to určite nevyužijem.
eSata nemám v počítači tiež.
je tam prakticky len USB 2.0, čo ale nie je podľa mňa problém.
čítal som če sa dajú dokúpiť sockety do PCI slotu pre to USB 3.0, ale myslím že to nie je problém.
mne nejde o to aby to bolo čo najrýchlejšie skopírované, povedzme z PC do daného hardisku. prioritou je to, aby sa obraz bezproblémovo prehral, ale keď vravíš, že tie multimediálne prehrávače zvládnu aj obyčajné USB 2.0, tak nie je problém.
skôr sa teda bavme o tom, či má význam kupovať externý harddisk s USB 3.0. ja desktopový počítač nebudem kupovať teraz určite dlho (bol kupovaný zhruba takto pred rokom) a notebook v pláne tiež nemám kupovať.
takže. postačovať mi bude prakticky aj len klasické USB 2.0, nie? respektíve - v rámci USB 3.0 a budúcnosti, kde to využijem, tak že to budem vyslovene potrebovať?

*dúfam že som to moc neprekombinoval a že je jasné čo mám na mysli... :-/*
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

FireWire si taktiez myslim, ze ti je zbytocny. Ak nemas e-sata vystup, taktiez ako pises. USB 2.0 je zaklad. Ja by som na tvojom mieste siel do USB 3.0 ked uvazujes o kupe externeho disku s takou velkou kapacitou, kde je iste, ze ho budes mat dlhsie ako rok dva. Predsa USB 3.0 je buducnost a vyuzit ho mozes taktiez s tym multimedialnym prehravacom k TV, ktory planujes kupit na zaciatku noveho roka, kedy budu uz dostupnejsie a bude aj vacsi vyber z prehravacov s podorou USB 3.0. Ako som pisal, teraz to mozno nevyuzijes ale chybu nespravis. USB 3.0 je spatne kompatibilne s USB 2.0, co znamena ze to mozes kludne pripojit aj na notas ktory ma 2.0 a pofachci to.
Terrier
Amateur
Amateur

fajn fajn.
tak ktorý konkrétne by si mi odporučil?
Western Digital?

http://www.alza.sk/western-digital-my-book-essential-2000gb-d191948.htm
alebo nejaký Samsung?

http://www.alza.sk/samsung-3-5-story-station-2000gb-cerny-d173216.htm
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Co sa tyka mna, ja by som bral urcite nieco od WD. Aj ked ti je asi nanic, ze ja som jeden vlastnil, lebo z toho sa neda posudit cela znacka ale spolahlivost a hodnotenie uzivatelov hovori za vsetko.
Terrier
Amateur
Amateur

možno priestor aj pre iných so skúsenosťami.....

hmm... ja nechcem teraz pôsobiť nejako pokrytecky ale tie boxy na externé disky čo robia WD mi prídu nehorázne lacné a ako keby ich chodili zbierať na smetisko :-/
+ väčšiu istotu vo mne vzbudzuje HDD ktorý je v ležiacej polohe.
či to je len nejaká moja mylná predstava?

+ten uvedený Samsung má myslím aj spomínané eSata...
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Tak myslim si, ze pri tychto umelohmotnych obaloch to mas uplne jedno. Disk s takou velkou kapacitou snad nebude az tak velmi prenasany. A ak ti nahodou spadne, tak aj keby tam bol o nieco hrubsi a pevnejsi plast, tak to mas jedno, lebo ten otras sa tak ci tak prenesie na platnu. Ja som mal od WD tiez disk na stojato a vyhovovalo mi to naopak viac. Zabera to potom menej miesta. Samozrejme do WD-cko je dimenzovane tak, aby mohlo stat vertikalne aj horizontalne, tusim, ze to maju pisane aj v popise produktu. Ked to je na stojato, mas tam aj dost dlhe gumove drazky, takze ten disk spadne jedine len s cudzim pricinenim.

Povedal si, že eSATA ti netreba.
Terrier
Amateur
Amateur

nie nie. prenášaný bude minimálne.
akurát tak z mojej izby do obývačky. to je všetko.
mne tie disky čo sú naležato pripadajú jednoducho stabilnejšie. a je mi jasné že padne len cudzím pričinením - malá nehoda sa môže stať hocikedy že človek do toho drgne (samozrejme nie schválne) - čo sa pri tých naležato stať nemôže.
ale keď vravíš že WDčko je dimenzované aj na vertikálnu aj na horizontálnu polohu, tak to nie je problém.

to eSATA som spomenul len že BTW. tam je cenový rozdiel tuším okolo 10€, čo už nie je také horibilné.

a ešte by som sa možno spýtal, že či sa cenovo napríklad neoplatí kúpiť 1.5TB ako 2TB. či to nie je napríklad príliš veľa a či to nie je len nejaký rozmar pre také domáce používanie... či to je vysoko individuálne?
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Ako som povedal, WD-cko mozes kludne polozit aj na lezato, dokonca bude disku ta poloha prirodzenejsia, takze v tom problem nevidim. Taktiez nevidim zmysel v tom, aby si kupoval disk s eSATA ak ten port nemas a v buducnosti ho ani mat nebudes. USB 3.0 je buducnost, nie eSATA.

Co sa tyka kapacity, tak je to presne ako si pisal, cisto individualna zalezitost. Ak si schopny naplnit ten disk tak, aby si tu kapacitu vyuzil + ti nieco zostalo do buducna, tak sa oplati. No taketo veci musis vediet uz ty. V tomto ti mi neporadime.
Terrier
Amateur
Amateur

chápem chápem.
dobre.
ešte raz ti veľmi pekne ďakujem. určite som dostal kopu informácií. dúfam že ich správne zúžitkujem.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Nie je zac, ak by ti este nieco napadlo, kludne pis.
Napísať odpoveď