"Najomnik" na domacej Wifi
"Najomnik" na domacej Wifi
Zdravim Vas. Dnes dojdem domov zo skoly a brat mi vravel ze internet isiel dnes velmi pomaly. Mal som podozrenie ze sa niekto "napichol" tak som zbehol do konfiguracie routra. A tusenie bolo spravne - po kliknuti na aktivnych klientov vidim 3 pc - moj, susedov a "neznamy". Samozrejme nazov pocitaca nebol vyplneny, jedine co som videl bola jeho mac adresa. Na strankach som si zistil podla MAC adresy vyrobcu cipu - Sony Ericsson. Samozrejme ako vieme tak MAC moze byt spoof-nuta (imitovana, nastavena). Nejde mi do hlavy ako sa to utocnikovi mohlo podarit. SSID mam skryte, nazov wifi je vygenerovany (pozostava z roznych znakov) a sifrovanie pouzivam WPA2-PSK (key je taktiez najdlhsi mozny a generovany). Uz fakt neviem co mam pouzit na zvysenie bezpecnosti Wifi. Mate niekto nejake napady? (MAC filtering pouzivam)
-
bb5unlock
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: "Najomnik" na domacej Wifi
ak pouzivas WPA2, tak sa ti tam urcite nikto nenabural
bud vedel heslo, alebo sa len skusal pripojit (a tak ti ho zobrazilo v logu)
bud vedel heslo, alebo sa len skusal pripojit (a tak ti ho zobrazilo v logu)
Na 100% vies ze ten dalsi klient nie je sused? Predsa ma pristup ku klucu...Preventive mozes tu MAC zabanovat (ak to vie tvoj router). A taktiez zmenit heslo do administracie routra + vypnut pristup do administracie cez wifi/resp z wan.
Btw, skryvat nazov siete + mac filter - absolutne zbytocne opatrenia, ale to snad vies aj sam. Tak naco si komplikovat zivot.
Btw, skryvat nazov siete + mac filter - absolutne zbytocne opatrenia, ale to snad vies aj sam. Tak naco si komplikovat zivot.
Na 100% neviem, pretoze som rozpraval s jeho otcom, nie s nim. Administraciu routra cez Wifi neviem ako vypnut, vypol som len vzdialenu administraciu. Router je D-Link DSL-2641R (klasicky T-comacky), avsak nahrany novy FW + moznost pristupu ako admin.
Ak mas filtrovanie mac adries tak mozno sa pripajal a po nejakych sekundach ho hned aj odpojilo lebo mas filtrovanie.. preto jeho mac adresu zobrazilo v logu,..
ked je to Sony Ericsson, tak to moze byt aj susedov mobil nie?
-
javatar
Hardcore addict
trosku mi nesedi ten vyrobca a stalo sa mi nieco podobne na inom routeri ale skus sa pozriet na mac adresu PC zapojeneho do routera cez kabel...
doma sa mi stalo, ze som tiez takto nasiel vo wifi logoch neznamy mac a rozmyslal som ako je to mozne, ze preluskol mac filtering a nakoniec som zistil len ze to pcha do tych logov vsetky mac adresy a to bola mac kompu pripojeneho k routeru (weird, but true story)
doma sa mi stalo, ze som tiez takto nasiel vo wifi logoch neznamy mac a rozmyslal som ako je to mozne, ze preluskol mac filtering a nakoniec som zistil len ze to pcha do tych logov vsetky mac adresy a to bola mac kompu pripojeneho k routeru (weird, but true story)
Trosku upresnim - MAC filtrovanie som predtym nemal aktivne, pretoze az vcera som nahodil novy FW do Routra a spojazdnil MAC filtrovanie (predtym to vobec nebolo v ponuke Routra). Moze to byt susedov mobil, pretoze ja neviem aky ma, mozno ze si kupil novy a skusal sa pripojit. MAC adresy pocitacov ktore sa pripajali doteraz (moj NTB, moj PC, susedov NTB boli v poriadku), avsak ta sa mi zdala nejaka cudna. Zacinala 58-xx- viac si uz nepamatam, ale po vygugleni som zistil ze vyrobcom je SonyE. Aj ked nejde mi do hlavy, ako by dokazal do mobilu hodit takyto key siete :
. Tusim taketo znaky by mu ani sam telefon nepodporoval...H>1<X?GOfKgL~}?PFt;|<[0A4}icF)\
-
Grim
Darca
...moja Nokia 6300 podporuje všetky tie znaky...
Dnes som sa stretol so susedom osobne. Kupil si novy mobil - Sony Ericsson 
Ja som to urobil nasledovne. Deny All, Allow list, kde do zoznamu som doplnil MAC adresy vsetkych zariadeni (2x NTB, 3x telefon), ktore sa pripajaju na router. Tiez som tam mal jedneho dna navstevnika... vyhodil som ho, on sa pripojil, a takto som ho natahoval asi 2 hodiny. Potom som ho zablokoval.
-
hrban
Addict
2 trizzo: chceš povedať, že ti stačí MAC filter
na to zabudni to dokáže obísť aj 5 ročné dieťa

na to zabudni to dokáže obísť aj 5 ročné dieťa
nie, pouzivam WPA2 a mac filter. Nestaci? Hmm... tak si kupim asi nejake cisco s ajosomhrban napísal:2 trizzo: chceš povedať, že ti stačí MAC filter![]()
na to zabudni to dokáže obísť aj 5 ročné dieťa![]()
![]()
-
hrban
Addict
no lebo z toho čo si napísal hore vôbec nevyplýva, že máš WPA2 a potom je MAC úplne zbytočný bo dobré WPA2 je nehacknuteľné, a jedininý kto by sa mohol pripojiť navyše je len ten, čo heslo vie
Povazujem WPA2 ako samozrejmost, preto som to nespomenul. Treba mat ale silne heslo...
-
hrban
Addict
stačí len heslo, ktoré nieje v slovníku napr capcarap