Vylepsenie boxoveho chladica

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
hornblower
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vylepsenie boxoveho chladica

Príspevok od používateľa hornblower »

Zdravim pani,
v ostatnom case som premyslal ako znizit hluk boxoveho chladica na cpu tak aby som nemusel vela investovat. Kupit novy chladic za najmenej 30e vie kazdy ale nie kazdy ma na to peniaze resp. to ani nemusi vyuzit ak nechce taktovat.
Preto ma napadlo co takto zmenit box 60mm za nejaky 80mm a hop funguje to dokonca som znizil teplotu o 6 stupnov.
Bohuzial nemal som poruke kvalitnejsiu 80ku iba prebytocne case no name shity co strasne hucia /ale na druhu stranu su o nieco tichsie ako box v burne/.
Je tu vsak jeden problem chladic ide stale na plne obratky aj keby nemusel. Co som si vsimol ze box fan je 4zilovy /navyse modre vlakno-aka je jeho funkcia?/ oproti 3zilovemu case. Aky typ fanu mam kupit ak chcem aby bol redukovany na zaklade teploty procaku ?

Snad sa tento napad niekomu hodi. Prevedenie je jednoduche. Pripevneny je ku rebram je cez 2 droty ktore ho pevne drzia. Cela robota si vyziadala asi 10 minut.
Prikladam foto :
P1010042.JPG
Kludne vyjadrite svoje nazory aj ked negativne :) + vas prosim o vysvetlenie toho ventilatora.
V blizkej dobe by som eventualne dokupil lepsie 80ku a doplnil tento clanok.
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Re: Vylepsenie boxoveho chladica

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

prepastuj chladic, precisti a premaz fan prip. kup novy
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Chlape tak tvoj prispevok je uplne od veci si este raz precitaj moj prispevok a potom sa skus znovu vyjadrit alebo nechaj tak.

moj message mal byt ten ze vymenou hlucneho box-u za kvalitnu 80ku docielis tichost a trochu lepsie chladiace podmienky a este pri tom znacne usetris.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ja som na nejakom podobnom starom PC takto pripevnil o PSU 12ku vetrák a fungovalo to suprovo :)
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

hornblower napísal:Zdravim pani,
v ostatnom case som premyslal ako znizit hluk boxoveho chladica na cpu tak aby som nemusel vela investovat. Kupit novy chladic za najmenej 30e vie kazdy ale nie kazdy ma na to peniaze resp. to ani nemusi vyuzit ak nechce taktovat
??? :idea:
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Ten štvrtý kábel je asi na regulovanie otáčok.. jednoducho hľadaj dačo 4 pinové...
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

hornblower, dobrá inšpirácia. dlho sa mi doma povaľoval celomedený cooler thermaltake na slot A zo starého athlona3000. teraz mám slot am2, boxovaný athlon. tak som sa s tým dnes trocha pohral, výsledok je pripojený. červenou je označené miesto, kde sa mi zlomil strojový závitník - materiál massivu je neuveriteľne tvrdý.

//autoeditácia príspevku (29 Okt 2010, 18:35)
ps
konektor 4 alebo 3 pin. trojpinový má gnd, +12VDC, a snímač termistoru na mobo pod procákom. u štvorpinového je pridané snímanie teploty priamo z cpu. na štvorpinový konektor umiestnený na mobo môžeš kľudne nasadiť trojpinový z vetráku - hw kľúč Ti neumožní omyl. riadenie otáčiek treba nastaviť v BIOS - Qfan control.

//autoeditácia príspevku (29 Okt 2010, 19:17)
samozrejme - práca chvatná, málo platná. v zápale boja som si ani nevšimol. že držiak od fanu (to chrómované na obrázku o príspevok vyššie) bráni výduch vzduchu z masívu. takže, znova dole, nastúpili nožnice na plech a úprava do tvaru na prílohe. červeno orámované časti prečiarknuté (X), musel preč. heh, som ja to kus vola.
Prílohy
original box
original box
upraveny1
upraveny1
upraveny zboku
upraveny zboku
po odstrihnutí
po odstrihnutí
am2_thtk22.jpg (21.04 KiB) 615 zobrazení
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Tak pani kupil som si CM Blademaster 80mm pwm 3000rpm a nahodil ho na box pasiv. Musim povedat ze je to ohromny rozdiel. V idle je cela zostava tichsia, samozrejme nemozem povedat, ze ju vobec nepocut /na to by treba inu skrinu/ ale je to postrehnutelna zmena.
Najviac sa to vsak prejavi v burne - kto ma box od amd vie aky je to "vysavac". S Blademasterom je to markantny rozdiel. V noci na nezaplatenie.

Co sa tyka chladenia, znizilo to o par stupnov teploty asi tak o 4-5. Tu sa nedaju cakat zazraky kedze je to limitovane pasivom.

Kto nema nazvys peniaze alebo nechce taktovat tak za 9e dostane tiche chladenie.

este dodam: idle - 50% otacok je to nastavene cez Fan Xpert
burn- 70% otacok
Magic
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Magic »

Viete mi poradit co s mojim chladicom? Moc som sice nerozumel z toho, co ste popisali, ale zrejme tu bola podobna myslienka ako mam ja.
Stary procak, doska a aj ked sa mi zdal chladic celkom kvalitny, uz ma za sebou nejaky ten rok. Chapem, ze pocitac ma svoj vek, ale cele to menit v najblizsich mesiacoch este neplanujem. Jednoducho za par eur ho chcem stisit.
AMD Athlon64 3000+ BOX Socket 754

Hlavne samotnemu vetraciku nerozumiem. Je rozdiel medzi tym, co je na boxe, a tymi, ktore sa predavaju do skrinky?

Resp. novy a kvalitny vetracik bude v mojom pripade rovnako drahy ako cely box?
napr. http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=15527437
TomKocuR
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TomKocuR »

lokkju napísal: konektor 4 alebo 3 pin. trojpinový má gnd, +12VDC, a snímač termistoru na mobo pod procákom. u štvorpinového je pridané snímanie teploty priamo z cpu.
No tak väčšiu volovinu som ešte nečítal. Snažíš sa pôsobiť inteligentne, neide ti to, to čo si napísal je jedna z najväčších idiotín aké som kedy v problematike PC ventilátorov čítal.
Na ventilátore máš dva základné drôty, + a -. Tie napájajú ventilátor. Ten potom, ak ho má, posiela tachosignál naspäť do dosky tretím káblom. Štvrtý káblik je na príjem PWM riadiaceho signálu ventilátorom. Toto je dobré na to, aby si nezaťažoval regulátory dosky, ak totiž ventilátor reguluješ napätím, musí to robiť regulátor na doske, ktorý zvládne nejaký 1A. Cez PWM však môžeš riadiť ľubovoľne výkonný ventilátor, aj ventilátor ktorý nebude pripojený do príslušného ventilátorového ventilátora dosky.
Ventilátory ktoré nemajú vlastnú tepelnú diódu, majú úplne v riti nejaké teploty, idú tak rýchlo, koľko napätia dostanú od dosky/koľko % aktívneho signálu dostanú PWM riadením.
Každý 4-pin konektor vie regulovať napätie na výstupe, a teda každý 4-pin konektor ti bude vedieť regulovať 3-pin ventilátor. Nie každý 4-pin konektor však podporuje reguláciu cez PWM, ajtak vie ale zregulovať 4-pin ventilátor prostredníctvom výstupného napätia.

Kábel s tachosignálom (väčšinou žltý) je len pre monitorovanie otáčok, niektoré biosy riadia ventilátor závisle od otáčok a od teploty, speedfanom alebo manuálnymi regulátormi reguluješ ventilátor v závislosti od teploty, resp. manuálne podľa nálady/hluku, takže tam ti môže byť aj tento drôtik ukradnutý. Takže regulovať sa dajú aj ventilátory ku ktorým idú len dva kábliky.
Napísať odpoveď