Na jednej Fabii (1.4MPI 50kW, ročník 2001), sa mi túto jeseň začal prejavovať zaujímavý problém. Zvyčajne každé ráno alebo hocikedy, keď auto stálo dlhšiu dobu (2hod+), zo začiatku nefunguje tachometer.. tj. ručička je stále na 0. Zvyčajne po zahriatí motora na prevádzkovú teplotu sa to napraví, avšak poslednú dobu mu to trvá stále dlhšie a dlhšie. Dnes som si dokonca všimol, že to je spojené aj s palubným počítačom...... keď sa konečne tachometer chytí, zrazu spotreba vybehne na 99,9l/100km a postupne klesá, keď som si pozrel aktuálny stav prejdených kilometrov, ukázalo mi 1km.. pričom som prešiel už minimálne 5km.
Ostatné ukazovatele fungujú (otáčkomer, teplota motora, stav benzínu).. aj palubný počítač je zapnutý, akurát ukazuje bludne hodnoty.
Otázka je.. v čom môže byť chyba? Koľko môže stáť oprava? Určite budem tento týždeň kontaktovať aj servis, ale chcem názor nezaujatého "odborníka".. aby som vedel aspoň čo-to povedať, nech si servisák nemyslí, že som lama a zahlási mi výmenu palubného počítača za minimálne 1000€.. keď nakoniec chyba môže byť v nejakom sprostom čidle, čo si viem opraviť aj sám doma.