Fabia - "mrzne" tachometer

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Fabia - "mrzne" tachometer

Príspevok od používateľa brm »

Na jednej Fabii (1.4MPI 50kW, ročník 2001), sa mi túto jeseň začal prejavovať zaujímavý problém. Zvyčajne každé ráno alebo hocikedy, keď auto stálo dlhšiu dobu (2hod+), zo začiatku nefunguje tachometer.. tj. ručička je stále na 0. Zvyčajne po zahriatí motora na prevádzkovú teplotu sa to napraví, avšak poslednú dobu mu to trvá stále dlhšie a dlhšie. Dnes som si dokonca všimol, že to je spojené aj s palubným počítačom...... keď sa konečne tachometer chytí, zrazu spotreba vybehne na 99,9l/100km a postupne klesá, keď som si pozrel aktuálny stav prejdených kilometrov, ukázalo mi 1km.. pričom som prešiel už minimálne 5km.

Ostatné ukazovatele fungujú (otáčkomer, teplota motora, stav benzínu).. aj palubný počítač je zapnutý, akurát ukazuje bludne hodnoty.

Otázka je.. v čom môže byť chyba? Koľko môže stáť oprava? Určite budem tento týždeň kontaktovať aj servis, ale chcem názor nezaujatého "odborníka".. aby som vedel aspoň čo-to povedať, nech si servisák nemyslí, že som lama a zahlási mi výmenu palubného počítača za minimálne 1000€.. keď nakoniec chyba môže byť v nejakom sprostom čidle, čo si viem opraviť aj sám doma.

:)
jesko93
Amateur
Amateur

Re: Fabia - "mrzne" tachometer

Príspevok od používateľa jesko93 »

Skús ísť na diagnostiku,to stoji 10 max.20€.Tam ti to zistia a až potom sa možeš pohnúť dalej,mechanik pri oprave by to robil tak isto,ale ako ty hovoríš,mohol by ťa aj oklamať.
Ak budeš vedieť kde je vada,tak si to už možno spravíš aj sám.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

to iste mam na Felde ... akurat diky bohu bez BC :-D :-D ... mne staci poklepat po tachometri (asi iba nejaka unavena rucicka) ...

videl by som to na nejaky studeny spoj, spatny kabel, nieco ciste elektricke, ale zaujimava a sucasne zarazajuca je spojitost s prevadzkovou teplotou motora (( jedine ze by sa ten studeny spoj ohrial :-D :-D :-D )) ...
brm
Darca
Darca

Vraj niečo rozhrýzlo káble.. možno potkany...... vraj musia vymeniť celú kabeláž.... oprava 300€, bude im to trvať týždeň... :smt081
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

300 EUR za kable ? ... za KABLE ?! ... podakuj im, kym sa do toho este nepustili a daj si to spravit autoelektrikarovi - sukromnikovi - garazistovi :-) :-) nahradit kabel za kabel nieje problem ani pre cvicenu opicu a autoelektrikar uz v tom ma namakany grif - nevidim teda dovod, preco taky ukon niekolkonasobne preplatit :-) a isto sa ziadny potkan neunuval prehryzt UPLNE VSETKY kable ;-) ;-) ... nenechaj sa odrbat, chcu na tebe krasne zarobit :-)
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

Ktore kable mas rozkusane? Ak je to kablovy zvazok ku RJ tak to nemuseli byt potkany. Moj kamarat mal s tymto problem, jemu stale vypadavalo servo a z nicoho nic mu svietili kontrolky na palubke. Zasiel do servisu a tam mu povedali ze ma total prehnite kable. Totiz kablovy zvazok je blizko vodneho kanalika na odvod dazdovej vody ak sa ti po case ta paska uvolni kable ti padnu do kanalika a potom ich dlhe mesiace-roky kupes vo vode a sajrajte co ti steka z kapoty. Dochadza nasledne ku tzv. "rakovine" medi a z kablov sa ti straca vodiva cast a vypadava spojenie s RJ. Kamos zasiel do skoda servisu a tam za kompletnu vymenu zvazku chceli 350€, hovorili o tom vraj sa to musi vystikat na zaciatku a na konci a cele sa to musi prepajkovat lebo ta "rakovina" sa po zile dostava dalej a vraj prepajkovanie medenych kablov nie je take lacne ani take lahke bla bla... Nasiel potom jeden autoservis kde mu to spravili za 200€ material+praca+ zaruka na 2 roky. Je s tym vraj moc vela roboty, je tam cez 40zil, musi sa to robit postupne aby sa to nepomiesalo a je tam tak pristup na jednu ruku a dve oci :) Nasledne je este potrebne celu RJ naprogramovat.
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Acer01 »

Juici na fabiach je ten problem ak zamrzne voda v hadicke ostrekovaca tak praskne a az potom si vodic uvedomi ze mu to zamrzlo tak naleje nemrznucu a ta tecie potom na zvazok kablov od RJ,... (hlavne hadicky k zadnemu ostrekovacu)
brm
Darca
Darca

Osobne to neriešim, rieši to nakoniec majiteľ auta (osqo.. hehe), takže mám len sprostredkované informácie. A vyzerá to na presne tú vec ako popisuje Juicy.. cenovo aj časovo. Servisák tvrdil, že káble sú akoby rozhrýzané potkanmi, ale keď sme si to tak prebrali, nevieme, kde sa to mohlo stať. V garáži, ktorú máme už 30 rokov a toto auto tam stojí už 9,5 roka takmer každý deň, sme nikdy nezaznamenali výskyt potkanov. Nechávame dokonca na zemi fľaše s vodami, džúsmi a tak... a ani raz nič nebolo poškodené. Ak auto nie je v garáži, stojí na záhrade pred domom, ale tam je od susedov kopec mačiek, takže neverím, žeby potkany vybehli odniekiaľ na dvor a do motora auta. Čiže...... ehm... tie potkany sa mi určite nezdajú...

Skôr sa to podobá na tú spomínanú "rakovinu"... asi pred dvoma rokmi bolo niečo pokazené... z auta vytekala chladiaca kvapalina.. bolo ju potrebné dolievať asi každých 5km. Vtedy som s tým do servisu musel utekať ja, vymenili jedno čerpadlo za +/- 100€. Neviem, kde presne sa nachádzajú tie káble, ale možno to bude mať aj s týmto súvis... chladiaca kvapalina a voda sa dostala do tých káblov a teraz po dvoch rokoch sa to začalo prejavovať... hmmmm..... Skôr sa prikláňam k tomuto problému, pretože tachometer nefunguje iba na začiatku jazdy.... po zahriatí motora a ubehnutí 5-10km všetko nabehne a potom už funguje dobre. Keby boli káble poškodené potkanmi, tak by to hádam nefungovalo počas celej jazdy.......
fifty88
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fifty88 »

Funguje ti ABS??
mne to robilo na Astre G 2.0 Di
tiez ked bol studeny motor tak nesiel tachometer, + auto sa spravalo dost divne.. ked som pustil plyn zrazu trhlo ked som pridal tak tiez.. to iste aj pri preradovani..
avsak po par km tachac nabehol a trhanie tiez prestalo.. kazdym dnom to "nabehnutie" tachometra trvalo dlhsie a dlhsie az jedneho pekneho dna uz to nenableho vobec.. Samozrejme neratalo ani km..
siel som s tym jednemu mechanikovi na diagnostiku a vypisalo chybu ABS na prednych kolesach..
boli na oboch prednych kolesach prehnite, a kedze Ople maju cez ABS meranu aj rychlost..
a kedze RJ optimalizuje chod motora podla rychlosti, tak ked nesiel tachometer tak RJ to nemala podla coho riadit a auto trhalo.. takze koli jednej blbosti sa spustila retazova reakcia a nic nefungovalo ako malo.. no po vymene tych snimacov na kolesach vsetko islo ako malo..
neviem ci na fabiach je merana rychlost cez abs, ale tak skus zistit.. mozno bude problem aj s tym
brm
Darca
Darca

no ABS to ešte nemá......... a okrem nemerania rýchlosti a prejdených kilometrov funguje všetko v poriadku.

...auto je v servise, uvidíme, čo tam zrobia.... zvyčajne stále s opraveným autom odovzdajú aj poškodený diel, ktorý museli vymeniť, tak som zvedavý, či aj teraz ukážu ten kábel. Potom podám info....

:)
Napísať odpoveď