prevod cisel z 8 do 16 sustavy

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
mikehudak
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

prevod cisel z 8 do 16 sustavy

Príspevok od používateľa mikehudak »

ahojte, nema niekto vyvojovy diagram na prevod cisel z OCT do HEX sustavy ? (z 8/osmickovej do 16/sestnastkovej) ?

Najlepsie by bolo pre mna nejaky UML aby som si mohol odsledovat operacie s cislami (posun,nasobenie,...).

Neviem ci je priamy prevod medzi tymito sustavami alebo je to tak ze najpr z OCT sa prevedie do BIN a potom do HEX.

ako je to vlastne? ... konkretnejsie ma zaujimaju tie operacie s cislami na urovni strojovych jazykov
tuti
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa tuti »

UML na sledovanie operacii? to hadam nie

da sa urobit prevod priamo s 8 do 16 sustavy ale je to dost komplikovane. Ked som programoval vec na prevod s jednej sustavy do druhej. ako najjednoduchejsie riesenie bolo to prevadzat nie cez dvojkovu sustavu ale cez desiatkovu.
mikehudak
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

prevod

Príspevok od používateľa mikehudak »

no takze cez DEC sustavu to mam robit ? neviem ci nie je pre mna lepsie cez BIN pretoze 8 sustava je len zjednodusena BIN sustava.

Tusim ze v niektorych programovacich jazykoch su aj priame prevody z OCT do HEX ale mne ide o princip, a to posuvanie bitov .... zaujima ma to na urovni strojovych jazykov (assembler,RAM,...)
picuge
Expert
Expert

Príspevok od používateľa picuge »

ak ti staci princip, tak je to asi takto:
z kazdych 4 cisel v OCT ti vzniknu 3 v HEX (((2^3)^4)=((2^4)^3))
cize zmenis 4 OCT cisla do BIN, spojis ich a znovu podelis po 4 aby ti vznikli 3 HEX, napr.
7324(OCT) -> ED4
111|011|010|100 ->1110|1101|0100

aj ked myslim, ze z praktickeho hladiska su tie cisla aj tak ulozene v nejakom formate typu 00000111(7) a tam to tak jednoducho asi nepojde ;)
aX1s
Novice
Novice

Re: prevod cisel z 8 do 16 sustavy

Príspevok od používateľa aX1s »

nemate niekto k tomu vyvojak? lebo neviem sa pohnut s tym nejako
Napísať odpoveď