ahojte, nema niekto vyvojovy diagram na prevod cisel z OCT do HEX sustavy ? (z 8/osmickovej do 16/sestnastkovej) ?
Najlepsie by bolo pre mna nejaky UML aby som si mohol odsledovat operacie s cislami (posun,nasobenie,...).
Neviem ci je priamy prevod medzi tymito sustavami alebo je to tak ze najpr z OCT sa prevedie do BIN a potom do HEX.
ako je to vlastne? ... konkretnejsie ma zaujimaju tie operacie s cislami na urovni strojovych jazykov
prevod cisel z 8 do 16 sustavy
prevod
no takze cez DEC sustavu to mam robit ? neviem ci nie je pre mna lepsie cez BIN pretoze 8 sustava je len zjednodusena BIN sustava.
Tusim ze v niektorych programovacich jazykoch su aj priame prevody z OCT do HEX ale mne ide o princip, a to posuvanie bitov .... zaujima ma to na urovni strojovych jazykov (assembler,RAM,...)
Tusim ze v niektorych programovacich jazykoch su aj priame prevody z OCT do HEX ale mne ide o princip, a to posuvanie bitov .... zaujima ma to na urovni strojovych jazykov (assembler,RAM,...)
ak ti staci princip, tak je to asi takto:
z kazdych 4 cisel v OCT ti vzniknu 3 v HEX (((2^3)^4)=((2^4)^3))
cize zmenis 4 OCT cisla do BIN, spojis ich a znovu podelis po 4 aby ti vznikli 3 HEX, napr.
7324(OCT) -> ED4
111|011|010|100 ->1110|1101|0100
aj ked myslim, ze z praktickeho hladiska su tie cisla aj tak ulozene v nejakom formate typu 00000111(7) a tam to tak jednoducho asi nepojde
z kazdych 4 cisel v OCT ti vzniknu 3 v HEX (((2^3)^4)=((2^4)^3))
cize zmenis 4 OCT cisla do BIN, spojis ich a znovu podelis po 4 aby ti vznikli 3 HEX, napr.
7324(OCT) -> ED4
111|011|010|100 ->1110|1101|0100
aj ked myslim, ze z praktickeho hladiska su tie cisla aj tak ulozene v nejakom formate typu 00000111(7) a tam to tak jednoducho asi nepojde
Re: prevod cisel z 8 do 16 sustavy
nemate niekto k tomu vyvojak? lebo neviem sa pohnut s tym nejako