Cim si svietite? (tema len o baterkach)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
qwerty-xyz

Cim si svietite? (tema len o baterkach)

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

:) Urcite sa par ludi zapoji. Tema je jasna, prirucne baterky. Uz sa upustilo od tych velkych ktore na prd svietia, su drahe,dlho sa dobijaju a v podstate na figu svietia. V popredi su LED baterky. Tak by som bol zvedavy kto cim svieti a preco si vybral prave to. Ja rozmyslam nad kupou dvoch bateriek, (stadium rozmyslania, nemam peniaze na oboje) Jednu taku vreckovu, teda na opasok, malu, lahku s dobrou vydrzou a dosvitom, popripade upevnenie na hlavu, a lahke nabijanie. A druhu uz velku s riadnym dosvitom ale este stale v kategorii ze do ruky. Problemom je ze tie poriadne uz aj dost stoja, niektore aj 12 - 15 000 sk.
:wink:
tema mozno pre niekoho nezaujimava a svieti si nejakou traposinku z bily kupenou, a len vtedy ked mu vypnu prud, ale snad sa najdu aj ludia bezpecaci, policajti (kamarat mal taku zabitu led-kovu svietilo to paradne, nevedeli sme na znacku prist), survivalisti, turisti a podobne.
Ja osm najprv poskuloval po znacke nextorch, ale ta ma vysoke ceny v podstate stale, za tie "lepsie" modely. (P1,P6) ale pozeram aj znacku Fenix a Olight . . . tak porate nieco .....
Ked tu tema je presne len ohladom tychto veci tak nech mi to tam moderator supne, ale urcite to nedavajte k survivalu a vsetko okolo toho, ja tu varice a spacaky neriesim ..... a ani prirucny LED lampasik do stanu.....
Auruz
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Cim si svietite? (tema len o baterkach)

Príspevok od používateľa Auruz »

Mozem sa spytat, naco chces tu baterku za 12000 korun pouzivat?
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Ja som kúpil dakde LED baterku za pár šupiek, v tých regáloch všetko za 1€, za 2€, všetko za 5€ a pod. a poviem Ti, že svieti najlepšie zo všetkých bateriek, ktoré som doteraz mal :) Mal som jednu velikánsku, ktorá sa dojíjala z 220V, ale nevydržala dlho svietiť... :?
Chcel som kúpiť ešte jednu takú, ale neviem ju už zohnať, tak teraz idem kúpiť takú maličkú vreckovú LED baterku, ktorá sa dobíja z autozapalovača, čo mi vyhovuje na motorku, pretože sa nemusím starať o nakupovanie AAA batérii :) Som zvedavý, koľko to vydrží :P
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

ja mám toto http://www.ledshop.cz/led-svitilna-tank ... z1012.html

na tri tužkové alebo jeden akumulátor. mám tam akumulátor, svieti parádne. kovová konštrukcia, 5 režimov svietenie, ostrenie do dialky. nesťažujem sa, dobrá kúpa
joejoe
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa joejoe »

ja mam taku 3ledku na dynamo :) a este jednu na solarnu stavu :D
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Curuj, podobne vyzerá tá moja, len je bez ostrenia a má tuším 5 diód. Ešte aj zapínanie má tak isto :)

joejoe, svietidlo na dynamo s troma diódami mám aj ja, ale už je skoro mŕtve, kým bolo nové, tak svietilo na dve otočenia, ale teraz môžeš točiť ako bláznivý a nevydrží svietiť... :?
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

Kibo: ja tam mám jedinú diodu, ale výkonnú tak za desať :D najbližších 20 rokov asi kupovať inú nemusím :D
qwerty-xyz

Curuj napísal:Kibo: ja tam mám jedinú diodu, ale výkonnú tak za desať :D najbližších 20 rokov asi kupovať inú nemusím :D
nooo o tych vravim, tie male kde ich je kopec a su o hovne moc nemusim, tie co maju jednu diodu 3W a viac tak tam sa to uz zacina rozbiehat. :smt049
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

qwerty - predpokladám, že baviť sa s tebou o kvalite a výdrží bateriek z tesca nieje potreba. Baterky (kvalitné), čo som mal v ruke:

nexttorch Z9 (http://www.hermes.sk/e-shop/nextorch/ne ... -9v-xenon/) - dostatočný výkon, ideálna na nasvetľovanie cieľov do cca 50m, z blízka slušný "stop efekt" na človeka v tme. Vysoká cena, možnosť montáže krúžkami na RIS/hlaveň (podľa typu krúžkov). Nevhodná na turistiku - krátka výdrž bateriek (rádovo pár hodín), pri svietení na krátku vzdialenosť oslní odrazeným svetlom. Skvelá na vyhľadanie turistických značiek, nasvietenie zveri/cieľa. Osobne ju nevlastním, mal som ju požičanú od kamaráta. Chalani v as jednotke ju majú na zbraniach a plná spokojnosť. Nosia ju na turistiku (taká drsnejšia, horšie podmienky...) v prípade potreby silného zdroja svetla.

black diamond Icon (http://celovky.heureka.sk/black-diamond-icon/ ) čelovka, dobré spracovanie. Pomerne drahá, no podľa môjho názoru sa vyplatí. Osobne ju vlastním, pri bežnom používaní v nej baterky mením raz za rok. Výhoda je 3 stupne intenzity svietivosti aj na hlavný reflektor aj pri svietení bočnými 4 ledkami. Popruh idúci ponad hlavu je odopínateľný. Pri dokúpení špec. nabíjačky a špec. modulu bateriek je možnosť ho dobíjať priamo v čelovke. Na boku krabičky s baterkami svieti podľa stavu bateriek zelená/oranžová/červená ledka. Hlavný reflektor má o pár metrov kratší dosah ako Z9 (cca 2m subjektívne meranie). Pri použití hlavného reflektora je vďaka optike svetelný kužel pomerne dosť úzky - ideálny na dohľadanie turistických značiek/zveri/kamaráta... pri použití bočných lediek je svetelný kužel široký, no oproti hlavnému reflektoru slabší (ideálny na väčšinu táborníckych činností - porovnateľný, možno trochu silnejší vďaka 4 diódam, ako ostatné čelovky na trhu). Samozrejmosťou je výklopná hlavica.

Petzl Tacticca XP (http://www.mall.sk/camping-celovky/petz ... 3wod1Q38oA) - bežná čelovka, výkon dostatočný pre väčšinu táborníckych činností, s turboboostom sa snaží priblížiť Iconu alebo Z9, no má značnú rezervu (rozdiel tak 10m subjektívne). Výhoda do zimných mesiacov - zdroj energie sa dá z pásika odopnúť a dať do vrecka do tepla. Samozrejmosťou je výklopná hlavica.

Petzl Zoom (http://sportactive.sk/petzl-zoom-halogene-p-352.html) Moja prvá čelovka, výhoda je možnosť zaostrenia svetelného kužeľa (menenie jeho šírky podľa potreby). Zdroj je 4.5V plochá baterka, trocha problém ju v zapadákove dostať. Výdrž cca 3hodiny - daň za halogénovú žiarovku. Výkon dosť silný, niekde na úrovni Z9. Prežila váľanie sa v snehu, takže výrobcovo tvrdenie o vodeodolnosti (nepliesť s vodotesnosťou!) je pravdivé. :) Nevýhoda je v použití na blízko - silný výkon môže tvoriť dosť odrazeného svetla, čo sa dá ale kompenzovať odzoomovaním, "rozostrením" svetelného kužeľa. Samozrejmosťou je výklopná hlavica.

Varta Active (http://www.bateriestimex.com/index.php?podrobnosti=1281) Čelovka mojej priateľky. Za málo peňazí dostatok muziky. Výkon na strednej intenzite 4 lediek Icona, výhoda je červená ledka, vynikajúca na "latrínovú hliadku" alebo keď nechcete zobudiť spolunocľažníkov. V tejto cenovej triede je to nezvyklé, no má výklopnú hlavicu.

snáď to niekomu pomohlo
qwerty-xyz

stoporko to posledneho asi aj mam, ale celovky mi tu nedavaj, su super ale to je na take svietenie, fuf ako to povedat, aby som vedel kde kakám. Alebo videl kadial idem ked som v jaskyni.
:wink: nic v zlom petzlu fandim aj ja. Z9 nextorch vidavam ako slabu, z rieseni ktore tato firma ponuka sa javila jedina poriadna saint torch, ale vydrzou bola nedostatocna, znacky ktore som rozpisal ponukaju celkom zaujimavy sortiment co sa toho tyka. :)
Dalo by sa povedat ze si mozme zatriedit baterky do dvoch skupin, dennodenne nosenie, priemerny dosvit, silna odolnost, vydrz, male rozmery a kompatibilita s puzdrami a zbranami. Tak isto by nebolo do veci co najjednoduchsie dobijanie (tuzkove baterky ja neuznavam pri zariadeniach s takou sialenou spotrebou), jedna vysokosvietiva dioda, co najpresnejsi a najuzsi luc., programovatelna, 3 intenzity svetla (minimalne) alebo MAX, high, medium, low, (popripade moon light) a strobe.

Druha skupina, baterky vacsie, tazsie, ale s extremne velkym dosvitom. Extremne velkou vydrzou (vzhladom na silu svitu) odolnost, relativne male rozmery a vaha, lahka a dotupna nabijatelnost. (8xAA by som okamzite menil na akumulator, .... )
taktiez programovatelnost baterie a moznost vyuzitia doslova "pecenia" do dialky ale aj s nadstavcom si spravit lampicku.

--- tieto veci su dolezite, dneska sa sice kazdy hrdi tym ze mu svieti mobil, ale nie kazdy taky ma, a nie kazdy si moze dovolit minat baterku na mobile. lepsie je od opaska vytiahnut malu baterku ktora svieti dlho, presne, daleko a je super.
--- okrem toho ja mam tieto vecicky rad, tak som happy ze sa stoporko napojil . . .
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

qwerty: NAČO ti v civile bude také delo? Jednak je hovadina nosiť do civilu baterku čo dáva viac ako nejakých 120lumenov (lebo si tým neposvietiš ani pod nohy - odrazené svetlo je sviňa) a jednak bude zbytočne veľká a ťažká. Ak bude vysokovýkonná a zároveň aj rozmerovo malá, tak to bude na úkor jej životnosti - pri vysokom výkone vzniká teplo a to sa musí nejako odvádzať preč - preto si na dlhodobo (nie pár minút) zapnutej výkonnej baterke (telo samozrejme tvrdený hliník) usmažíš vajce. Kupovať vysokovýkonnú baterku (nad 120 lumen) malých rozmerov je hlúposť. Potrebuješ slušný reflektor (cca 5cm a viac), ktorým na tých 300 a viac metrov aj niečo osvetlíš (aby si tam nevidel len bodku) a tam už rozmery neokašleš - fyzika nepustí.

Nevidím pre civilistu dôvod si kupovať niečo silnejšie ako Z9, ktorej použitie na čokoľvek iné ako hľadanie turistickej značky na vzdialených stromoch je viac-menej otázne. Na všetko bližšie je až moc silná. Civilista si taktiež nebude montovať baterku na RIS lištu a má u prdele nejaké mil-spec štandardy. Potrebuje hlavne vysokú výdrž na baterky a ideálom je mať pri svietení voľné ruky = čelovka. Icon je super v tom, že má na hlavný reflektor výkon skoro porovnateľný so Z9 a výdrž je nepomerne vyššia vďaka Led technológii.

Pre military využitie - potrebuješ efektívny dosvit viac než 100-150metrov? Čo sa týka ostrého armádneho nasadenia, som teoretik (predpokladám, že aj ty :) ) a modlím sa, aby som ním aj v budúcnosti ostal - v noci sa podľa príručiek a komentov vojakov strieľa na blízko, často pod 100m, niekedy na 50metrov a podobne. Na nasvetľovanie fest na ďialku sa nepoužívajú ručne prenosné svietidlá - k čomu by to bolo dobré? - pechota by tak len prezradila svoju pozíciu. Takže kupovať extra výkonné svietidlá len pre to, že majú nálepku "vhodné pre military personel" a majú brutálny výkon nie je vždy múdre. Treba sa aj zamyslieť, či majú reálne využitie.
qwerty-xyz

s prvym do 120 lumen mas pravdu tu by som si volil ku ruke. . . . normalne ze pod nohy to je ta prva skupina, aj na odrazene svetlo myslim.
A tu druhu naco? No po prve, neberme teraz militaristov, ale tak napr polovnici si dost casto svietia kade tade, neviem na ake vzdialenosti ale tak po celom poli to je riadna dlzka.
A ja osobne by som velku baterku nenosil bezne v noci po ulici, len tu malu, tu velk usom planoval, alebo by som planoval na akcie v lesoch a lukach, niekedy je totiz sranda chodit kade tade a svietit si proste, nie pod nohy, vies snad ako to myslim. Plus na ine veci nikdy nevies kedy sa ti poriadna baterka moze zist. uz si len predstav zrucaniny hradu niekde v noci v lese, romantika, nieco zacujes, posvietis celovkou zo vzd 100 metrov, hovno vidis, s delom vidis celu zrucaninu, istota nie ? -- to bol stupidny priklad ale snaz sa nejako pochopit co ti chcem napisat.
:|
:) vyskusal si inak aj ine modely? ci len to co si pisal?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

poľovníkom bohate stačí dohľadávací halogénový reflektor za 30eur na olovený akumulátor - podobný majú aj sprievodcovia v jaskyni - robil som s tým a dosvit je fakt brutálny a je to super. Pokiaľ viem, tak je zakázené pre poľovníkov montovať svetlá na zbraň.

"niekedy je totiz sranda chodit kade tade a svietit si proste, nie pod nohy, vies snad ako to myslim" - tomuto nechápem, neviem čo myslíš. :)

Tá zrúcanina hradu je fakt zlý príklad, lebo je vidno proti oblohe :D Ak si narážal na to, že by "delo" bolo lepšie na to posvietiť si s ním v lese na možné nebezpečie, tak je to zásadná chyba. Lebo stromy, svine, odrážajú svetlo. Nie veľa, ale pri tom výkone ti z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že je to dosť. Ak ťa niečo v noci v lese vystraší, je lepšie kukať okolo seba niečim, čo má okolo 100lumenov, možno menej. A hlavne niečím, čo nemá fokusovanú optiku!!! Hľadať nebezpečie baterkou určenou k nasvetľovaniu cieľov je hovadina veľkého kalibru! Ak potrebuješ rýchlo lokalizovať zdroj nebezpečia (teda čo by ťa mohlo bezprostredne ohroziť), tak to bude niečo do 100metrov, bežne tak 20metrov v civilnom živote (teda nerátame nepriateľkú hliadku, palpost...) a potrebuješ to uvidieť čo najskôr. Ono ten zaostrený lúč aj na Z9 ponecháva mrte veľkú tmu po svojom okraji - teda vidíš len to, čo si nasvietiš, ostatok je tma. A to riadna - čím výkonnejšia baterka a zaostrenejší lúč, tým vyšší kontrast tmy/svetla. A to by už pri útoku cigánskej brigády alebo besného psa mohlo mať zlé následky.
qwerty-xyz

to viem aj sam, preto mam kombinaciu celovky, skor som myslel zeee, fuf, dalsi blby priklad, niekedy dajme tomu si idem cez take pole, lesy luky okolo mna, by som ti aj presne trasu napisal ale by si nevedel kade lebo to je u nas, a zrazu z lesika v dialke take krasne zavijanie, baterka ani od bicykla a celovka uz duplom nie nemaju sancu tam zasvietit, niekedy si proste myslim ze je dobre svietit na vzd aj 500 metrov proste rozhliadnut sa po okoli. v lese jasne ze nie, ale tak proste ine prostredie teren. Nie na lokalizaciu nebezpecenstva okolo mna.
:D a by si videl co ktori polovnici vsetko montuju a kde ......
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

edit: v ruke som mal vďaka dobrému vzťahu s bývalým managerom obchodu 6mm na Šancovej (už zrušený) skoro celú kolekciu od nextorchu, surefire a vďaka práci s deťmi na táboroch aj už zmienený halogénový reflektor alebo nepreberné množstvo lacných bateriek, čo tam detiská mali. V ruke som mal aj US fajfku a podobné - výkon na úrovni bežnej čelovky, inak v porovnaní s čelovkami len samé nevýhody - len má vymeniteľné filtre a je trocha (fakt nie o moc) odolnejšia ako bežné čelovky - s robustnosťou surefire/nextorch sa to nedá zďaleka porovnávať.

Tak mi napadlo, aby si ma nechápal zle - aj tá Z9 je so svojim výkonom a fokusovaným lúčom na svietenie si v lese pod nohy krute nevýhodná - dosť silná = zmenší ti šialene zreničky, keď ju vypneš, neuvidíš ani fň, vydržia v nej krátko baterky (lebo je mrte výkonná a má halogénovú/vzácny plyn žiarovku).
qwerty-xyz

Stoporko napísal:edit: v ruke som mal vďaka dobrému vzťahu s bývalým managerom obchodu 6mm na Šancovej (už zrušený) skoro celú kolekciu od nextorchu, surefire a vďaka práci s deťmi na táboroch aj už zmienený halogénový reflektor alebo nepreberné množstvo lacných bateriek, čo tam detiská mali. V ruke som mal aj US fajfku a podobné - výkon na úrovni bežnej čelovky, inak v porovnaní s čelovkami len samé nevýhody - len má vymeniteľné filtre a je trocha (fakt nie o moc) odolnejšia ako bežné čelovky - s robustnosťou surefire/nextorch sa to nedá zďaleka porovnávať.

Tak mi napadlo, aby si ma nechápal zle - aj tá Z9 je so svojim výkonom a fokusovaným lúčom na svietenie si v lese pod nohy krute nevýhodná - dosť silná = zmenší ti šialene zreničky, keď ju vypneš, neuvidíš ani fň, vydržia v nej krátko baterky (lebo je mrte výkonná a má halogénovú/vzácny plyn žiarovku).
ano, preto pisem ze je dobre aby mala KAZDA z nich modifikovatelnu uroven svietenia, vtedy sa ti dokaze aj ta nasilnejsia peckap risposobit na kracanie v noci po lesnom chodnicku, uznaj sam 760 lumenove delo dokaze svietit aj silou 0,2 lumena :-) aj nejakych 22 lumenov. A o to ide. Ze delo si vies prisposobit. Aj ta zakladna by sa mala vediet dat.
A saint Torch si neskusal? :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

na kamaráta už strieľali s guľovnicou s primontovaným reflektorom, no tým ľuďom sa nevraví poľovníci, ale pytliaci :)

ak ti v diaľke niečo zavýja a nevieš čo, tak ti Z9 boohate stačí. Kamoš s ňou posledne nasvetľoval srnca, cca 200m vzdialeného a bolo to celkom slušné - srnec bol pekne vidno. Tých 50m čo som o nej písal = vzdialenosť, kedy je objekt jasne osvetlený, využiteľný "stop efekt." Písal som o jej "vojenskom" a obrannom využití - vzdialenosť pri nasvecovaní je tých 200m s prehľadom = budeš vedieť, na čo/koho svietiš.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ja si svietím jednou ledkou čo mám na HTC Desire Obrázok. Vhodné na montáž PC hardwaru v tmavých miestnostiach :D
qwerty-xyz

Stoporko napísal:na kamaráta už strieľali s guľovnicou s primontovaným reflektorom, no tým ľuďom sa nevraví poľovníci, ale pytliaci :)

ak ti v diaľke niečo zavýja a nevieš čo, tak ti Z9 boohate stačí. Kamoš s ňou posledne nasvetľoval srnca, cca 200m vzdialeného a bolo to celkom slušné - srnec bol pekne vidno. Tých 50m čo som o nej písal = vzdialenosť, kedy je objekt jasne osvetlený, využiteľný "stop efekt." Písal som o jej "vojenskom" a obrannom využití - vzdialenosť pri nasvecovaní je tých 200m s prehľadom = budeš vedieť, na čo/koho svietiš.
fuf nechcel by som, ale tak ked mas urovne svietenia tak sa da nie ? ako som hore pisal.... :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

štelovanie výkonu je jasné - kukni si napr. blackhawk gladius. Tuším aj tá Z9 ho má (nie som si istý) - používali sme ju vždy len na full výkone.

Tieto baterky ale aj pri šetriacom móde majú výdrž tak 12-20hodín. Porovnaj to s nejakou turistickou čelovkou! Tam idú časy do stoviek hodín. Cena lítiových bateriek do mašiny ako Z9 (pochopiteľne nenabíjacie - nabíjacie majú cca polovičnú kapacitu oproti nenabíjacím) taktiež nie je zanedbateľná (zabudni na lacné šmejdy z dealextreme a podbne). A stále je tu nevyriešený problém pri použití na blízko: fokusovaný lúč - aj keď znížiš výkon, pri vyhľadaní hrozby na blízko budeš oproti niekomu s obyčajnou baterkou z tesca neskutočne pomalší - lebo ono to fakt svieti ako "svetelný meč."

//autoeditácia príspevku (19 Dec 2010, 22:27)
uplink, my sa tu s qwertym bavíme o nasvetľovaní objektov na diaľku a možnosťou rýchleho nájdenia problému na blízko pomocou výkonných mašiniek a ty tu píšeš o tom, čím si svietiš, keď sa maznáš so serverom hojka :) :smt047
Napísať odpoveď