Cim si svietite? (tema len o baterkach)
-
qwerty-xyz
Re: Cim si svietite? (tema len o baterkach)
a co vravis na tie znacky? Fenix a Olight? tie maju celkom sikovne niektore modely poriesene zmenu intenzity svetla, plus taktiez ti na nej vydrzia dost dlho, myslim ze fenixky niektore aj 230 hodin, pluuuus mas sosovky, k dokupeniu ktore by si mal vediet zostrovat a rozostrovat pootocenim hlavice, ci chces luc alebo na siroko, a to si myslim ze je zalezitost momentu, otocit hlavicu nie ?
snazim sa totiz najst taku " dokonalu" baterku .... ktora sa da vseliako konfigurovat a prisposobit kadecomu.
svietim si bleskom z fonu... ked si potrebujem ,,realne'' posvietit tak zapnem svetlo :]
a este mi vysvetli, naco do boha ti je treba baterka za 15kilo?
-
qwerty-xyz
chcem si s nou svietit na vtáka, a po fore sa chvalit ze mi vtedy svieti ako laserovy mec .....xmatkoo napísal:svietim si bleskom z fonu... ked si potrebujem ,,realne'' posvietit tak zapnem svetlo :]
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
fenix - vraj kvalita nie je až tak super, aj keď majú zaujímavú ponuku - ale to som len počul, v ruke som ich nemal. To isté aj pre "taktické svetlá z muničáku."
Olight nepoznám, nič mi to nevraví.
otočenie hlavice je vec momentu, no problém môže byť s tým, ako je to kvalitne spravené a na koľko ti to zmení zaostrenie toho kužeľa. Taktiež by bolo zaujímavé si zistiť, na koľko otočná hlavica ovplyvní zahrievanie baterky.
otočenie hlavice je vec momentu, no problém môže byť s tým, ako je to kvalitne spravené a na koľko ti to zmení zaostrenie toho kužeľa. Taktiež by bolo zaujímavé si zistiť, na koľko otočná hlavica ovplyvní zahrievanie baterky.
-
qwerty-xyz
ved prave preto tema, a diskusne forum.Stoporko napísal:fenix - vraj kvalita nie je až tak super, aj keď majú zaujímavú ponuku - ale to som len počul, v ruke som ich nemal. To isté aj pre "taktické svetlá z muničáku."
WiseLeD a Flydragon, este vyzeraju zaujimavo, .... Fenix-ky som si dneska len cital, tak pozerma fotky, ponuky videa na youtube, a podla toho urcujem jeden chlapik to tam dost dobre predvadza porovnava s ostatnymi, realne v tme, asi na 100 yardov, ...
tak mimo iné nepodstatné mám hlavne Cree TR-801, super cena, 230 lumenov vraj, kvalita trochu horšia (ale čo by človek čakal z DX
), na nočný bike a turistiku úplne super. svieti slušne, ale je pravda že sa obzerám po nejakej výkonnejšej aurore , síce sa mi zdá že tých spomínaných 900 lumenov nemá ale svieti naozaj slušne. myslím že práve tieto dve su v pomere cena/výkon len veľmi tažko prekonateľné (treba síce dokúpiť dobíjačku a akumulátory ale kedže tie pasujú do milióna dalších flashlightov tak je to dobrá a lacná investícia)... nazval by som to taký killer všetkých 15tisíchových profi svetiel ktoré su neskutočne predražené a hovno ponúkajú
-
Stoporko
VIP
na margo tej aurory, veď to píše aj v "recenzii" na DX: "Cons: If it is used in high mode without a correct cooling, such as when hanging it still inside a room, it can overheat within a few minutes and screw up, so be careful. Low light mode does not even produce heat at all, but the light intensity difference is considerable."
To je to čo tvrdím - lacné silné baterky sú na tri veci: zakopať, zahodiť, vopchať niekomu do zadku. Pri tom výkone sa to nestíha uchladiť, stačí sa pozrieť na priemer optiky a vidíš, že pri svetle na pár sto metrov s tým uvidíš veľké kulové... Je to čistý fail. Kvalita spracovania bude na úrovni tržnice - moja skúsenosť s Dealextreme - veci použiteľné na chalupu a do bytu, určite nie do prírody, kedy sa na ne potrebujem spoľahnúť.
Steju, mal si niekedy v ruke poriadnu baterku za pár tisíc? Zasvietil si si s ňou? Mal som tú česť porovnať nextorche a iné značkové svietidlá oproti produkcii GP (airsoftová "značka," baterka kvalitatívne na úrovni tých z DX). Neskutočný rozdiel. Či už v kavlite spracovania ale hlavne v chladení, zladenosti výkonu/priemer optiky...
To je to čo tvrdím - lacné silné baterky sú na tri veci: zakopať, zahodiť, vopchať niekomu do zadku. Pri tom výkone sa to nestíha uchladiť, stačí sa pozrieť na priemer optiky a vidíš, že pri svetle na pár sto metrov s tým uvidíš veľké kulové... Je to čistý fail. Kvalita spracovania bude na úrovni tržnice - moja skúsenosť s Dealextreme - veci použiteľné na chalupu a do bytu, určite nie do prírody, kedy sa na ne potrebujem spoľahnúť.
Steju, mal si niekedy v ruke poriadnu baterku za pár tisíc? Zasvietil si si s ňou? Mal som tú česť porovnať nextorche a iné značkové svietidlá oproti produkcii GP (airsoftová "značka," baterka kvalitatívne na úrovni tých z DX). Neskutočný rozdiel. Či už v kavlite spracovania ale hlavne v chladení, zladenosti výkonu/priemer optiky...
no, úprimne povedané nemal. na druhú stranu kvalitu spracovania vôbec neriešim, aurora aj cree vydržali zatiaľ všetko a prežili všetko (dážd, sneh, mrazy, horúčavy, pády atď. ) a radšej rozbijem baterku za 900 ako za 15000. s chladením som nemal ani pri jednej žiadny problém takže to už vôbec nevidím ako prekážku. neviem čo myslíš tým zladenostím optiky a priemerom optiky ale rád sa poučím (na druhú stranu to bude urcite dosť nepodstatnéStoporko napísal: Steju, mal si niekedy v ruke poriadnu baterku za pár tisíc? Zasvietil si si s ňou? Mal som tú česť porovnať nextorche a iné značkové svietidlá oproti produkcii GP (airsoftová "značka," baterka kvalitatívne na úrovni tých z DX). Neskutočný rozdiel. Či už v kavlite spracovania ale hlavne v chladení, zladenosti výkonu/priemer optiky...
ešte, používam Cree a spolubikeri cree aj auroru a nemôžem si ich vynachvaliť. celonočné bikovanie/turistika nieje vôbec problém, priam radosť
-
Stoporko
VIP
steju, neberiem ti, že na svietenie si na cestu počas bikovania je to v pohode. 
Len poukazujem jednak na to, čo tam o tej aurore písal jej "tester" a dávam ju do porovnania so značkovou mašinkou.
Tou zladenosťou optiky/výkonu mám na mysli to, že veľký výkon potrebuje aj väčší priemer optiky - lebo sa budeš pozerať na väčšie vzdialenosti a potrebuješ mať ten výkon rozložený na nejakú slušnú plochu. Zasvieť si baterkou (priemer optiky cca 3cm a fokusovaný lúč - toto je podstatné - ak tvoja baterka od výroby nemá fokusovanú optiku, tak sprav z čierneho hrubšieho kartónu tubus a ten nasuň na hlavicu) na múr 10m od seba a 100m od seba (ak ti vôbec dosvieti). Potom použi baterku so širšou hlavicou a porovnaj výsledok. Fakt nepodstatný rozdiel, však?
Kedy si videl osvietenú väčšiu plochu?
Širšia hlavica ti predmety vzdialenejšie lepšie osvetlí, lebo ti umožní pri fokusovanom lúči (minimálna rozbiehavosť) osvetliť väčšiu plochu. Úzke a super výkonné baterky sa používajú na niečo iné (oslepenie nepriateľa...) a nie na osvetľovanie vecí 300m ďaleko.
Ak si spokojný s tým, čo máš, tak super
Ja sa tu snažím qwertymu vysvetliť, že to, čo on chce (extravýkonná úzka baterka spĺňajúca mil-spec štandardy) za ťažké tisíce je hovadina, keď mu baterka s fokusovanou optikou (teda z toho, že ju používaš na bike tak cree ani o aurora asi toto spĺňať nebude - nebude mať zaostrenú (fokusovanú) optiku) o výkone 120lux poslúži lepšie.
Len poukazujem jednak na to, čo tam o tej aurore písal jej "tester" a dávam ju do porovnania so značkovou mašinkou.
Tou zladenosťou optiky/výkonu mám na mysli to, že veľký výkon potrebuje aj väčší priemer optiky - lebo sa budeš pozerať na väčšie vzdialenosti a potrebuješ mať ten výkon rozložený na nejakú slušnú plochu. Zasvieť si baterkou (priemer optiky cca 3cm a fokusovaný lúč - toto je podstatné - ak tvoja baterka od výroby nemá fokusovanú optiku, tak sprav z čierneho hrubšieho kartónu tubus a ten nasuň na hlavicu) na múr 10m od seba a 100m od seba (ak ti vôbec dosvieti). Potom použi baterku so širšou hlavicou a porovnaj výsledok. Fakt nepodstatný rozdiel, však?
Širšia hlavica ti predmety vzdialenejšie lepšie osvetlí, lebo ti umožní pri fokusovanom lúči (minimálna rozbiehavosť) osvetliť väčšiu plochu. Úzke a super výkonné baterky sa používajú na niečo iné (oslepenie nepriateľa...) a nie na osvetľovanie vecí 300m ďaleko.
Ak si spokojný s tým, čo máš, tak super
tak potom okej, súhlasím so všetkým. len dodám že teda na väčšinu aktivít kde netreba osvetlenú veľkú plochu (ono aj pri aurore samozrejme osveltlená je, ale skôr sa sústreďuje do hlavného lúča - na osvietenie lesnej alebo obyčajnej cesty bohato stačí) stačia aj dx svetlá. 
(a niesom si istý a nechce sa mi teraz hľadať ale zdalo sa mi, že aurory sa predávajú s rôznou optikou, aj na plošnejšie svietenie aj na bodovejšie)
(a niesom si istý a nechce sa mi teraz hľadať ale zdalo sa mi, že aurory sa predávajú s rôznou optikou, aj na plošnejšie svietenie aj na bodovejšie)
-
qwerty-xyz
no tak chlapci uz sa dohodnite co je lepsie, nech zbytocne neminam peniazky . . .Steju napísal:tak potom okej, súhlasím so všetkým. len dodám že teda na väčšinu aktivít kde netreba osvetlenú veľkú plochu (ono aj pri aurore samozrejme osveltlená je, ale skôr sa sústreďuje do hlavného lúča - na osvietenie lesnej alebo obyčajnej cesty bohato stačí) stačia aj dx svetlá.
-
Stoporko
VIP
qwerty, čo nevieš čítať? 
Ak chceš niečo, čo ti pomôže na 200m zistiť, či tam v diaľke breše pes, kúp si Z9.
Ak chceš aby baterka mala aj obrannú funkciu na človeka, priplať si ťažké peniaze a kúp niečo od 300lumen vyššie s úzkou hlavicou a fokus. optikou.
Ak chceš niečo, čo ti pomôže na 300m zistiť, či tam v diaľke na teba čaká cigán s palicou, kúp si niečo nad 300lumen so širokou a fokusovanou optikou.
Ak chceš "obyčajnú" baterku s vyšším výkonom a otáznou kvalitou (môže sa kus od kusu líšiť), kúp to z DX. Ak chceš laborovať s inou hlavicou na to z DX (vraj fokusovaný lúč), tak radiť ti nemá zmysel, lebo chcieť po baterke za 30eur aby podávala výkon a mala rovnako kvalitnú optiku ako značkové... diagnóza. Niektoré veci sa u číňanov nahradiť dajú, niektoré (kvalita spracovania, presnosť pri výrobe optiky...) nie.
K fenix a spol sa už nevyjadrím.
Ak chceš niečo, čo ti pomôže na 200m zistiť, či tam v diaľke breše pes, kúp si Z9.
Ak chceš aby baterka mala aj obrannú funkciu na človeka, priplať si ťažké peniaze a kúp niečo od 300lumen vyššie s úzkou hlavicou a fokus. optikou.
Ak chceš niečo, čo ti pomôže na 300m zistiť, či tam v diaľke na teba čaká cigán s palicou, kúp si niečo nad 300lumen so širokou a fokusovanou optikou.
Ak chceš "obyčajnú" baterku s vyšším výkonom a otáznou kvalitou (môže sa kus od kusu líšiť), kúp to z DX. Ak chceš laborovať s inou hlavicou na to z DX (vraj fokusovaný lúč), tak radiť ti nemá zmysel, lebo chcieť po baterke za 30eur aby podávala výkon a mala rovnako kvalitnú optiku ako značkové... diagnóza. Niektoré veci sa u číňanov nahradiť dajú, niektoré (kvalita spracovania, presnosť pri výrobe optiky...) nie.
K fenix a spol sa už nevyjadrím.
-
qwerty-xyz
som pisal hore co chcem. obrannu funkciu naco? to mam na niekoho svietit? dostane teleskopom po hlave a bude vidiet hviezdicky tak ci tak.
--------- a ma zase nepocuvas, na plnom vykone nemusim svietit dve hodiny v kuse, vykon si nastavim sam, mozem svietit s peckou na LOW a mam to ako normalne svetlo a ked nahodou tak prepnem na hight, inak dik za nazor ohladne DX, ked sa lysi kus od kusu znamena asi ze niekto moze mat dobry kus, a ja ten dobry mat nemusim, co ? ... to je riadne na prdel.
mimco ineho, nabijanie ? Kolko sa take nieco nabija? a da sa to nabijat aj hned pripojenim nejakeho kabla? V pol, potrebach vraveli ze si za normalnu cenu aj take co sa nabijaju v PC a cez 300 lumen, neviem nenasiel som tie modely.
--------- a ma zase nepocuvas, na plnom vykone nemusim svietit dve hodiny v kuse, vykon si nastavim sam, mozem svietit s peckou na LOW a mam to ako normalne svetlo a ked nahodou tak prepnem na hight, inak dik za nazor ohladne DX, ked sa lysi kus od kusu znamena asi ze niekto moze mat dobry kus, a ja ten dobry mat nemusim, co ? ... to je riadne na prdel.
mimco ineho, nabijanie ? Kolko sa take nieco nabija? a da sa to nabijat aj hned pripojenim nejakeho kabla? V pol, potrebach vraveli ze si za normalnu cenu aj take co sa nabijaju v PC a cez 300 lumen, neviem nenasiel som tie modely.
-
Stoporko
VIP
nabíjacie baterky (Li) do výkonných svetiel - zabudni. No go. Majú asi polovičnú kapacitu. Neoplatí sa. Nabíjaš ich na spešl nabíjačke alebo sú modely, ktoré nabíjaš zapojením svietidla na nabíjačku (vstavaný akumulátor).
DX je obyčajná vietnamská tržnica (niečo ako Miletička tu v Ba), len majú neskutočne veľký sortiment. Ku kvalite ich tovaru tak aj treba pristupovať. Kupovať tam treba len to, čo sa nemá ako pokaziť (firesteel, light-stick...) alebo to, čoho pokazenie sa mi nemá ako vadiť.
Ak nechceš baterku aj na obranné účely, načo si pôvodne točil o svietidle za 12000 a viac?
Je fajn, že s 300lumen baterkou nechceš svietiť dlhodobo (pri lacných modeloch ako z DX) ti to ani neodporúčam, lebo sa ti prehreje elektronika v nej a baterka ide pápá. Samozrejme sa bavíme o skutočných 300lumenoch (je dobré si uvedomiť, že skutočný výkon je garantovaný len u značkových svietidiel! U vecí z DX alebo iných čínskych baterkách z muničáku napr. ti síce výrobca napíše "výkon úžasných 900lumenov" ale v skutočnosti to dáva tak 120, niekedy ani to nie).
Nevýhodu svietenia s fokusovaným lúčom na blízko alebo otázku otočných hlavíc sme už preberali, nie? Že pokiaľ si to u tej danej baterky nevyskúšaš v praxi, tak je špekulovanie, že by to mohlo fungovať len tliapanie teórie. Osobne razím zásadu, že do lesa beriem len veci, ktoré nie sú zložitejšie ako otvárací nôž, lebo s ich komplikovanosťou rapídne narastá pravdepodobnosť ich pokazenia sa v tej najnevhodnejšej chvíli. Chcem ťa vidieť zoomovať baterku, keď k tebe šprintuje zatúlaný pes
DX je obyčajná vietnamská tržnica (niečo ako Miletička tu v Ba), len majú neskutočne veľký sortiment. Ku kvalite ich tovaru tak aj treba pristupovať. Kupovať tam treba len to, čo sa nemá ako pokaziť (firesteel, light-stick...) alebo to, čoho pokazenie sa mi nemá ako vadiť.
Ak nechceš baterku aj na obranné účely, načo si pôvodne točil o svietidle za 12000 a viac?
Je fajn, že s 300lumen baterkou nechceš svietiť dlhodobo (pri lacných modeloch ako z DX) ti to ani neodporúčam, lebo sa ti prehreje elektronika v nej a baterka ide pápá. Samozrejme sa bavíme o skutočných 300lumenoch (je dobré si uvedomiť, že skutočný výkon je garantovaný len u značkových svietidiel! U vecí z DX alebo iných čínskych baterkách z muničáku napr. ti síce výrobca napíše "výkon úžasných 900lumenov" ale v skutočnosti to dáva tak 120, niekedy ani to nie).
Nevýhodu svietenia s fokusovaným lúčom na blízko alebo otázku otočných hlavíc sme už preberali, nie? Že pokiaľ si to u tej danej baterky nevyskúšaš v praxi, tak je špekulovanie, že by to mohlo fungovať len tliapanie teórie. Osobne razím zásadu, že do lesa beriem len veci, ktoré nie sú zložitejšie ako otvárací nôž, lebo s ich komplikovanosťou rapídne narastá pravdepodobnosť ich pokazenia sa v tej najnevhodnejšej chvíli. Chcem ťa vidieť zoomovať baterku, keď k tebe šprintuje zatúlaný pes