Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

nauraa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa nauraa »

Stoporko, ale ved Wicca je spojena s prirodou...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

New Age je rovnaký nezmysel, ako všetko ostatné. Príroda sa dá uctievať, resp. ju mať rád, aj bez "čarovania" okolo.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito - hnutie New Age je o uctievaní a zbožštení prírody, hrátky s ezoterickými vecami (tu sa do hry zapája synkretizmus) a podobne. Vôbec nejde o nejaké čarovanie okolo neho - nepleť si to s NWO. Ide o hnutie, resp. smer náboženstiev, ktoré majú ako cieľ spojenie človeka s prírodou, vytvorenie jedného svetového duchovného národa (dôraz na duchovný), uctievanie anjelov, démonov (nerozlišuje sa zvyčajne dobrá a zlá duchovná bytosť)...

nauraa - možno vieš o wicca viac ako ja, v tom prípade by si mohla napísať viac o čo v nej ide. Lebo moje poznatky sú skromné a plynie z nich to, že ide o wiccanskú mágiu a mala by fungovať na systéme "požehnaní" a "prekliatí." O prírode tam nepadlo ani slovo. No vravím, o mágiu sa už dlhú dobu nezaujímam a kedysi som sa rýpal hlavne v rôznych druhoch satanizmu, upírstve, démonoch/exorcizme a podobne :D
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Konkretne o wiccu sa moc nezaujimam, ale jedna z mojich znalosti o nej je, ze je spojena s prirodou, co som si overila aj v diplomke jednej dievciny, ktora je sama wiccanka. Pise tam, ze zakladatel tohto hnutia sa popri hermetizme, egyptskom nabozenstve a Kabale inspiroval aj magiou pracujucou so zakladnymi principmi prirody, ako su zivly, ktore sa zapajaju do ritualov. Niektore tradicie sa riadia trinastimi principmi wiccanskej viery, prijatymi Zhromazdenim americkych carodejnic, ktore strucne zhrnaju zakladne body ucenia. Tieto principy hovoria napriklad o ritualoch, ktore su vykonavane preto, aby sa ich ucastnici naladili na prirodny rytmus zivotnych sil urcovany fazami luny, rocnymi obdobiami a svetovymi stranami, snazia sa zit v sulade s prirodou, pretoze prave tam by mal clovek hladat to, co prospieva jeho zdraviu a blahu. Tiez mytologia je uzko prepojena s prirodou, s letnym a zimnym slnovratom, rovnodennostou, fazami mesiaca, ktore su velmi dolezite pri planovani magickej cinnosti.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Čo sa týka New Age, vychádzam z tohto (to čarovanie som nemyslel doslovne, preto tie úvodzovky).
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Možte si dať ku stromčeku rovno obrateny križ a namiesto betlehemu nejaky pentagram, aby ste boli spokojni
Pentagram

* Symbolika čísla 5 (penta), které přesahuje sílu čtyř základních živlů, pátým živlem je vesmírná energie (život) nebo táké éter. Čísla v závorkách označují síly živlů. Pět je nejsilnější. Živly jsou: voda(3), Země(4), vzduch(3), oheň(2) a vesmírná energie(5).Voda a vzduch mají stejnou sílu.
* Každý jeho cíp představuje jedno období života (zrození, zrání, dospělost, stárnutí, smrt).
* Symbol Venuše, bohyně matky (planeta Venuše na své oběžné dráze opíše každé čtyři roky dokonale pravidelný pětiúhelník).
* Jakožto uzavřená forma byl také někdy symbolem Krista (pět cípů mohlo symbolizovat pět svatých Kristových ran).
* Symbol směrů vpřed, vzad, vlevo, vpravo a vzhůru (podle postavení planet Jupiteru, Merkuru, Marsu, Saturnu a Venuše).
* Pentagram otočený vzhůru nohama, čili stojící na jednom cípu a do něj vložená kozlí hlava se nazývá Bafometova pečeť a používá se jako symbol satanismu a ďábla. Tento význam však vznikl až při příchodu církve, která se snažila zničit pohanskou víru.
* označuje 5 údů člověka:hlava,dvě ruce a dvě nohy

Co na to ine okrem toho, ze na to, aby dobry covek robil zlo treba nabozenstvo (v tomto pripade konkretne cirkev).
Christianity
Christ as a Pentagram, from Valeriano Bolzani's Hieroglyphica (Basel, 1556)

The pentagram is used as a Christian symbol for the five senses,[20] and if the letters S, A, L, V, and S are inscribed in the points, it can be taken as a symbol of health (from Latin salus).[21]

Medieval Christians believed that the "pentalpha" symbolizes the five wounds of Christ. The pentagram was believed to protect against witches and demons.[22]

The pentagram figured in a heavily symbolic Arthurian romance:[22] it appears on the shield of Sir Gawain in the 14th century poem Sir Gawain and the Green Knight. As the poet explains, the five points of the star each have five meanings: they represent the five senses, the five fingers, the five wounds of Christ,[23] the five joys that Mary had of Jesus (the Annunciation, the Nativity, the Resurrection, the Ascension, and the Assumption), and the five virtues of knighthood which Gawain hopes to embody: noble generosity, fellowship, purity, courtesy, and compassion.

Most Christians came to associate it with Satanism and subsequently rejected the symbol sometime in the twentieth century.
Toto je uz sranie si do huby

Raz som sa nudil a nakreslil som pentagram z DOOM. Kamosova priatelka hned na mna, ze satanista (ona ne taka veriaca) a toto ma ako dost vytocilo. Najprv by ste mali vediet co aky symbol znamena a potom podla neho sudit ludi.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

"planeta Venuše na své oběžné dráze opíše každé čtyři roky dokonale pravidelný pětiúhelník" :arrow: tomuto tak trochu nechapem, to tvrdis, ze obezna draha planety venusa ma tvar pentagramu ???
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

tymto som sa v zivote nezaoberal...ale tomu sam neveris :D, ale pozriem sa na to co tym bolo myslene

BTW, neslo vobec o toto, ale o fakt, ze vyznam tohto symbolu nerovna sa satanista

//edit

mysleny je pohyb na oblohe

Prílohy
Venus_pentagram.png
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stealth: majú tam drobnú chybičku krásy, planéty neobiehajú okolo Zeme... alebo že by Galileo, Kepler and spol. boli na omyle? :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Ten obrazok sa nepacil ani mne, po pravde som mu ani nechapal, ale ak by si kukol aj video, tak by si vedel, ze ide o polohu pozorovatela. Tento obrazec sa vytvori na oblohe z pohladu pozorovatela. Ale aj to som napisal. Nemyl si pojmy s tvojimi dojmami.
Btw, ta venusa nebola pointou postu, ale asi skoda reci.

//edit...toto hore je blbost :D

ak by si nechapal, tu je to z pohladu na obeh Venuse a Zeme

beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

predpokladam ze to je zdanliva poloha na oblohe
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Nie, to nie je zdanliva poloha na oblohe, moja chyba...nepozrel som si to poriadne. Ide o to, akoby sa premietla (ako vyzera) orbita Venuse vzhladom k Zemi

//autoeditácia príspevku (02 Jan 2011, 23:54)
Stoporko, vsimni si na tom videu, ze planety obiehaju okolo Slnka (vsimni Merkur) pretoze maju od neho konstantnu (ber s rezervou) vzdialenost.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

no tak potom to moze byt, ze z polohy pozorovatela oblohy na zemi ma venusa taky tvar drahy...ale je to len zdanliva draha z tohto miesta pohladu, planeta urcite nemoze mat realnu obeznu drahu okolo slnka v tvare pentagramu... :D
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Oprava...je to pravda...na svojej obeznej drahe...nie v zdanlivej polohe na oblohe, no v mojom poste, ktory k tomuto viedol nie je napisane na obeznej drahe vzhladom k comu. A je to na obeznej drahe vzhladom k Zemi. Navazajte sa do mna kolko chcete, ale ja som to nevymyslel, ja to prvykrat pocujem tiez, ale vidim, ze je to fakt. Opakujem, podstata nebola vo Venusi, ale v pravom vyzname pentagramu a k jeho zhovadeniu cirkvou.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stealth: ja sa do teba nenavážam! Veľmi ma to zaujalo a preto som bol prekvapený, lebo mi ten obrázok nedával zmysel. Po prezretí toho videa i toho, čo si tu písal, sa už teraz absolútne strácam, že čo obiehajúc okolo čoho pri pohľade odkiaľ vytvára pentagram...
no každopádne je to zaujímavé - dík za info :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

niee..ako navazanie som nemyslel teba, ale ak by to siel niekto popierat a podobne :), sry ak to tak vyznelo

Btw, ja to vidim jedine tak, ak si cely pohyb planet okolo slnka relativne premietnes na pohyb okolo zeme s tym, ze vsetko bude geometricky sediet, tak potom ma venusa taku obeznu drahu

//edit orbita opravena...spoko? :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

to ale nie je orbita, orbita je obezna draha nejakej planety okolo nejakeho bodu (hviezdy)...a venusa okolo zeme neobieha...
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Opravil som to sice, ale aj tak...podla mojich info sa orbita preklada len ako obezna draha...a ano..okolo bodu...ale relativne sa to mysli okolo zeme. Ja uz neviem ako to inak vysvetlit. Ked to si to ale takto premietnes ako to je na obrazku, tak vlastne obieha okolo zeme (ja viem, ze neobieha). Je to az take tazke na pochopenie ako je to tam myslene? Toto je uz velmi OT
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

No jo...asi podobné dejiny symbolu ako pri svastike...pôvodne náboženský symbol, potom vďaka spojeniu s nacistami nacistický. Aj tak sú to len symboly, význam im dávajú ľudia, tak je to jedno.

Z videa vyplýva, že konjukcia Zeme a Venuša vzhľadom na Slnko (tzn. že Zem a Venuša sú pekne za sebou ak je centrom Slnko) sa vyskytuje v pravidelnom 5uholníku, keď sú k sebe tieto 2 planéty najbližšie. Myslím, že na treťom linku kde je centrum Slnko je to najlepšie vidno, tam by nemali vznikať nejaké nejasnosti ohľadom relatívneho pohybu objektov.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

jedine s tym rozdielom, ze svastiku nacisti prebrali umyselne, ako symbol uspechu, stastia a urcitej mystickosti...ludom sa ten symbol v nasej oblasti znechutil najma kvoli tomu, co nacizmus "dokazal"...

kdezto pentagram sa stal cielenym tercom pre utok krestanstva resp. cirkvi, tak ako mnoho pohanskych obradov, zvykov, symbolov, povier a mytickych postav...cirkev na taketo pohanske zalezitosti, ktore nevedela z ludi vykorenit mala 2 zarucene fungujuce metody...
1/prebratie alebo asimilacia daneho symbolu/zvyku krestanstvom...napr. vianocny stromcek, udajne narodenie krista "zhodou okolnosti" v obdobi oslav zimneho slnovratu, cyrilometodska tradicia zase "zhodou okolnosti" v obdobi kedy sa oslavovala zatva a plodnost matky zeme...atd.
2/pokial nepomohla asimilacia daneho zvyku a ludia dalej uctievali povodny vyznam, tak prislo narad prehlasenie daneho symbolu, zvyku za kacirstvo...za dielo satanovo...za nieco, za co pojdete do pekla...a to predsa ziaden poctivy krestan nechce...

pentagram je v tom zaujimavy, ze ho najprv cirkev prijala za svoj, prehlasila ho za symbol krista, jeho stigiem = jeho obety v mene ludskych hriechov...a v poslednom storoci ho zrazu vyhlasila za symbol satana...preco sa tak stalo, o tom sa mozeme len dohadovat...
Napísať odpoveď