V prvy den to bolo najma o zvyku, ani ja, ani dalsi spravcovia a ani uzivatelia si na novy system urcite nenavykli. Nenavykol som si nan este ani po tyzdni, aj ked je pravda, ze som tu tak vela casu netravil, ako inokedy. Vela casu sa venovalo na doladovanie chyb, uzivatelia chceli taku zmenu, trebalo opravit chyby v prekladoch, zmenit ikonky, grafiku, doprogramovat nove funkcie. To vsetko sa da spravit aj casom, moze sa to odlozit o den, dva alebo aj o tyzden. Co je horsie, tak su veci, ktore odlozit nejdu a to su vypadky servera.
Stale neviem, cim su sposobene a preco server raz ide a raz takmer nejde. Grafy, logy, nastavenia, to vsetko su veci, ktore si mozem hocikedy pozriet, ale ani vdaka nim nedokazem presne identifikovat problem. Uplynulu noc som niekolko hodin nad tym sedel, studoval, nastavoval, az som sa rozhodol skusit krajne riesenie. V prve dni som skusal menit nastavenie MySQL, zvysoval a znizoval som limity, pocty spojeni, cache..., ale nepomohlo. Forum raz islo krasne, druhykrat skoro vobec, niekdy padlo uplne. Cez vikend som sa rozhodol pre riesenie a ele forum (scripty a prilohy) som presunul spat na disky na ktorych bezalo aj stare forum. Su to 10 000-otackove disky WD Raptor na ktorych sucasne bezi aj system (FreeBSD), MySQL databaza, Apache a Counter-Strike server. Naindexovana databaza, ktora sluzi pre vyhladavanie obsahovala viac ako 29 milionov zaznamov, ktore som odstranil a vyuzil internet fulltextove vyhladavanie, ktore ponuka MySQL databaza. Pri nastaveni tejto funkcie som poskodil databazu, ktora nesla opravit. S konzolou MySQL servera kamarat nie som a tak nastal cas hladania na internete, hladania co a ako. Po priblizne hodine sa mi podarilo databazu opravit a forum spustit. Pocas nedele sa vyskytol vypadok vo vecernych hodinach, ale ten bol za kratky cas opraveny. Zda sa, ze presun servera spat na systemovy disk pomohol a okrem jedneho vypadku to bolo celkom fajn, nestretol som sa s pomalym nacitanim fora.
Verim, ze sa problemy so serverom podari vyriesit aj bez toho, aby bolo potrebne upgradovat terajsi hardware. Ak ma niekto pripomienky k pomalemu nacitaniu alebo chyba, ktore vypise, tak to kludne mozete hlasit do komentarov (hlasky typu "Too many connections" alebo "phpbb_***** is crashed" nie je potrebne hlasit).
Ospravedlnujem sa, ze som to napisal tak rozpacito, bez hlavy a paty, bez korektury a bez zmyslu, ale potreboval som sa niekdy vypisat