[Blog] Prvy tyzden na novom fore (phpBB3)

Napíšte nám, či sa vám páči tento board, čo by ste chceli pridať, zmeniť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

[Blog] Prvy tyzden na novom fore (phpBB3)

Príspevok od používateľa hojko »

Prvy tyzden pri prechode na phpBB3 bol z mojho pohladu administratora dost narocny. Prechod na system nebol vobec jednoduchy, vyskytli sa komplikacie s ktorymi sa pri testovani vobec nepocitalo a boli to komplikacie, ktore znacne cely prechod ztazili. Dokonca urcite veci ho ztazili natolko, ze ani po tyzdni vsetko nebezi ako ma. Server pada, nestiha, je pretazeny, nikto vsak nevie preco.

V prvy den to bolo najma o zvyku, ani ja, ani dalsi spravcovia a ani uzivatelia si na novy system urcite nenavykli. Nenavykol som si nan este ani po tyzdni, aj ked je pravda, ze som tu tak vela casu netravil, ako inokedy. Vela casu sa venovalo na doladovanie chyb, uzivatelia chceli taku zmenu, trebalo opravit chyby v prekladoch, zmenit ikonky, grafiku, doprogramovat nove funkcie. To vsetko sa da spravit aj casom, moze sa to odlozit o den, dva alebo aj o tyzden. Co je horsie, tak su veci, ktore odlozit nejdu a to su vypadky servera.

Stale neviem, cim su sposobene a preco server raz ide a raz takmer nejde. Grafy, logy, nastavenia, to vsetko su veci, ktore si mozem hocikedy pozriet, ale ani vdaka nim nedokazem presne identifikovat problem. Uplynulu noc som niekolko hodin nad tym sedel, studoval, nastavoval, az som sa rozhodol skusit krajne riesenie. V prve dni som skusal menit nastavenie MySQL, zvysoval a znizoval som limity, pocty spojeni, cache..., ale nepomohlo. Forum raz islo krasne, druhykrat skoro vobec, niekdy padlo uplne. Cez vikend som sa rozhodol pre riesenie a ele forum (scripty a prilohy) som presunul spat na disky na ktorych bezalo aj stare forum. Su to 10 000-otackove disky WD Raptor na ktorych sucasne bezi aj system (FreeBSD), MySQL databaza, Apache a Counter-Strike server. Naindexovana databaza, ktora sluzi pre vyhladavanie obsahovala viac ako 29 milionov zaznamov, ktore som odstranil a vyuzil internet fulltextove vyhladavanie, ktore ponuka MySQL databaza. Pri nastaveni tejto funkcie som poskodil databazu, ktora nesla opravit. S konzolou MySQL servera kamarat nie som a tak nastal cas hladania na internete, hladania co a ako. Po priblizne hodine sa mi podarilo databazu opravit a forum spustit. Pocas nedele sa vyskytol vypadok vo vecernych hodinach, ale ten bol za kratky cas opraveny. Zda sa, ze presun servera spat na systemovy disk pomohol a okrem jedneho vypadku to bolo celkom fajn, nestretol som sa s pomalym nacitanim fora.

Verim, ze sa problemy so serverom podari vyriesit aj bez toho, aby bolo potrebne upgradovat terajsi hardware. Ak ma niekto pripomienky k pomalemu nacitaniu alebo chyba, ktore vypise, tak to kludne mozete hlasit do komentarov (hlasky typu "Too many connections" alebo "phpbb_***** is crashed" nie je potrebne hlasit).

Ospravedlnujem sa, ze som to napisal tak rozpacito, bez hlavy a paty, bez korektury a bez zmyslu, ale potreboval som sa niekdy vypisat :)
lekoklatik
VIP
VIP

Re: [Blog] Prvy tyzden na novom fore (phpBB3)

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Úplne normálne podľa mňa. Mám na mysli napísané. Ja som rád že viem čo sa deje, i keď z tomu vôbec nerozumiem. Vidím koľko tu je roboty a viem že by som tu kompetentného robiť nechcel ani za nič...
Ešte stále odvádzate skvelú prácu, takže držím prsty a len tak ďalej. Určite máte obrovskú podporu od viac než polovice užívateľov fóra. Výpadky sa dajú prežiť pokiaľ vieme že trápia aj vás, nie len nás a tak len ticho sedíme sa PC s refreshovaním na webe každých 20 min.
Ešte raz píšem, skvelá robota, len tak ďalej. Predsa len ako tak v posledných dňoch čítam tak to phpBB3 je o dosť zloźitejšie, rozmanitejšie, iné než phpBB2. Takže sa tiž len učíš, učíte.
Máte /myslím si že môžem napísať/ NAŠU plnú podporu : )
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: [Blog] Prvy tyzden na novom fore (phpBB3)

Príspevok od používateľa yazoo »

Ja mam pocit, ze forum sa troska zrychlilo. Dnes som sa este so ziadnym vypadkom zatial nestretol. Uvidime, co prinesie cas. Tesim sa na dalsie blogy od "farebnych". :)
Napísať odpoveď