co sa tyka farby oblekov, tak sa riadim vacsinou len tym, ze sivy si neberiem na vecerne akcie (plesy a podobne) - svetle obleky by sa mali nosit len cez den. Inak to nejak extra neriesim, na akcie kde by bol predpisany white tie ci black tie zatial nechodim...
Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
Ono to moc nevadi, spravne by si ajtak mal mat posledny gombik na jednoradovom saku rozopnuty, tak to proste bude vyzerat ako s dvomi gombikmi...
co sa tyka farby oblekov, tak sa riadim vacsinou len tym, ze sivy si neberiem na vecerne akcie (plesy a podobne) - svetle obleky by sa mali nosit len cez den. Inak to nejak extra neriesim, na akcie kde by bol predpisany white tie ci black tie zatial nechodim...
Ja som mal sako na stužkovej s tromi gombíkmi a mal som zapnuté všetky
Vtedy som ale nevedel, že to tak nemá byť 
-
lollo
Professional
hmm si myslim ze drviva vacsina nevie ako sa spravat resp co kazde bonton ci spolocenska etiketa cize to nie je az taka hroza
avsak ak vidim ze niektory politici alebo nejaka smotanka takto vyzera tak uz to je blbe...ale co uz aj tak sme len ludia, avsak nie len oblecenie ci zvyky ale aj spravanie k tomu nasvedcuje
avsak ak vidim ze niektory politici alebo nejaka smotanka takto vyzera tak uz to je blbe...ale co uz aj tak sme len ludia, avsak nie len oblecenie ci zvyky ale aj spravanie k tomu nasvedcuje
-
last_knight
Light Professional
čo sa týka farieb a oblekov, tak je toho viac. ale v skratke tmavý oblek (tmavo modrý, šedý, alebo čierny) sa nosí na večere, plesy, divadlo, koncerty, promócie a svetlý oblek (šedý, pásikavý, ...) pre bežné nosenie ako do kancelárie, rôzne stretnutia (obchodné, pracovné) a potom sú ešte vychádzkové obleky, ktoré sa v súčasnosti veľmi nenosia.
to lollo: Bohužial máš pravdu, že v súčasnosti drvyvá väčšina strednej triedy ale aj vyššej triedy nemá poňatie o bontóne a potom to tak aj vyzerá.
to lollo: Bohužial máš pravdu, že v súčasnosti drvyvá väčšina strednej triedy ale aj vyššej triedy nemá poňatie o bontóne a potom to tak aj vyzerá.
Ako to vyzerá ?to lollo: Bohužial máš pravdu, že v súčasnosti drvyvá väčšina strednej triedy ale aj vyššej triedy nemá poňatie o bontóne a potom to tak aj vyzerá.
Si sa asi nikdy nezamyslel nad tým, že aký to má vlastne zmysel, k čomu to je potrebné a ako hlboko iracionálny celý váš bontón je.
-
lollo
Professional
chcel povedat to ze pozries na niektorych vysoko postavenych ludi a robia strasne fopa (neviem ako sa to pise)
lollo faux pas
hughito posobi to prinajmensom trapne, ked sa nejaky "nobleman" snazi posobit kultivovane a o zakladnom bontone nema ani ponatia
hughito posobi to prinajmensom trapne, ked sa nejaky "nobleman" snazi posobit kultivovane a o zakladnom bontone nema ani ponatia
Tak to je vec iná, ak sa už chcem hrajkať na niečo viac, aspoň by som mal ísť podľa "zákonov."Aiden napísal:lollo faux pas
-
maciatko99
Medium Star
Na stuzkovej moze byt vsetkym jedno, ci mas alebo nemas spodny gombik zapnuty. Rodicia sa pozeraju na svoje deti, ze uz prekracuju prach dospelosti, zabavia sa na programe, podebatuju si medzi sebou, zatancuju a nikomu pri tejto udalosti nenapadne ani len spodny gombik. Ine je to uz v pripade pracovnych jednani alebo politiky, tam sa uz bonton skor vyzaduje a je to nutnost dodrziavat aspon zakladne zasady.
-
P3Bo
Guru wannabe
ho ho homaciatko99 napísal:Na stuzkovej moze byt vsetkym jedno, ci mas alebo nemas spodny gombik zapnuty. Rodicia sa pozeraju na svoje deti, ze uz prekracuju prach dospelosti, zabavia sa na programe, podebatuju si medzi sebou, zatancuju a nikomu pri tejto udalosti nenapadne ani len spodny gombik. Ine je to uz v pripade pracovnych jednani alebo politiky, tam sa uz bonton skor vyzaduje a je to nutnost dodrziavat aspon zakladne zasady.
K téme: pokiaľ viem tak by sa mala na bežný deň nosiť prúžkovaná kravata a na oslavy kravata so vzorom (to pre tých ktorý majú oblek ako pracovný úbor)
Rád by som vedel ako je to s motýlikmi prídu mi hrozné, nosia sa ešte? si osobne myslím že nie. videl som ich nosiť u pár ale naozaj jedinečných osôb čo tento dojem u mňa len utvrdilo.
-
Fabo
Hardcore addict
Motyliky sa nosia vacsinou na vyznamnejsie udalosti nez kravaty. Na bezne nosenie ich pouziva minimum ludi.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
motylika nosi uz iba Schwarzenberg 
inak na nejaky bonton sa uz pomaly ale isto zacina srat aj v obchode, aj v politike a na miestach kde kedysi byval nepostradatelny
poznam nejedneho cloveka, ktory jednanim s ludmi zije a bonton pritom neovlada a ani to nepotrebuje - pac ma charizmu a velku hubu

inak na nejaky bonton sa uz pomaly ale isto zacina srat aj v obchode, aj v politike a na miestach kde kedysi byval nepostradatelny
poznam nejedneho cloveka, ktory jednanim s ludmi zije a bonton pritom neovlada a ani to nepotrebuje - pac ma charizmu a velku hubu
-
last_knight
Light Professional
motýlik sa nosí už iba ku smokingu, fraku, prípadne žaketu na akcie väčšieho spoločenského významu. pre bežného človeka málo použiteľné
A co taký ples ? Niekde som cital na plese by som ako host nemal mat cierneho motýlika, pretoze takých väčšinou nosí obsluha
Rozmýšľal som, že by som si zobral čistú košeľu a k tomu kravatu a ta košeľa môže byť pásikovaná alebo radšej nie ?
-
maciatko99
Medium Star
Ares011 - Na ples sa nosí prevažne čierny motýlik a biela košeľa so schovanými gombíkmi. No mnohých pozvánkach však býva napísané požadované oblečenie. Je to napísanie niekde na kraji alebo dolu malým písmom, treba to však dodržať. Čierny motýlik o ktorom píšeš sa používa u čašníkov len vtedy, ak je u hosťov vyžadovaný biely motýlik s frakom. Žiaľ, doba na Slovensku je taká, že toto radšej nevyžadujú a ďakujú aj za motýlik.
-
Fabo
Hardcore addict
Zase raz pripominam, ze zalezi na tom, co to je za ples.
Ak je to nejaky bezny firemny ples tak je blbost a zbytocnost vyzadovat black tie. Ak je to vrcholny reprezentacny ples ministerstva zahranicnych veci, tak by som sa predpisu white tie nebranil. Vsetko treba vnimat s perspektivou.
maciatko: nezhadzoval by som to na dobu, skor na to, ze u nas nie je vyrazna spol. trieda, ktora by sa tymito vecami navonok prejavovala, co zas mne osobne nechyba. Ale nemozeme brat za reprezentativnu vzorku ples v opere.
//preboha, to je zmatene... sam neviem vyjst co sa vlastne snazim vyjadrit.
Ak je to nejaky bezny firemny ples tak je blbost a zbytocnost vyzadovat black tie. Ak je to vrcholny reprezentacny ples ministerstva zahranicnych veci, tak by som sa predpisu white tie nebranil. Vsetko treba vnimat s perspektivou.
maciatko: nezhadzoval by som to na dobu, skor na to, ze u nas nie je vyrazna spol. trieda, ktora by sa tymito vecami navonok prejavovala, co zas mne osobne nechyba. Ale nemozeme brat za reprezentativnu vzorku ples v opere.
//preboha, to je zmatene... sam neviem vyjst co sa vlastne snazim vyjadrit.
Zdravím, len tak som sa pred pár dňami nudila na hodine manažmetu, prezerala som si túto tému a prišla som po gombíky, či má byť posledný zapnutý alebo nie...
Hneď mi padli oči na profesora, jeho sako obsahovalo 6 gombíkov, z toho len ten posledný sa dal zapnúť - resp. mal otvor na zapnutie.. V takom prípade ho má stále nosiť rozopnutý..? ? ?
Samozrejeme mi aj zapózoval , aby ste mi uverili...
:
Hneď mi padli oči na profesora, jeho sako obsahovalo 6 gombíkov, z toho len ten posledný sa dal zapnúť - resp. mal otvor na zapnutie.. V takom prípade ho má stále nosiť rozopnutý..? ? ?
Samozrejeme mi aj zapózoval , aby ste mi uverili...
-
Janio
Zablokovaný
Ehm dobrý profesor... 
Neviem, ja čo som bol na imatrikulácii (dávno) tak mi to profesor vysvetľoval. Vraj keď sedím a jem má byť rozopnuté no keď vstávam tak si ho mám zapnúť a to podľa toho keď sú len 2 gombíky tak zapínam len prvý, keď 3 tak prvé 2, keď 4 tak tiež prvé dva... A ďalej neviem.
A ak si to čo viem vôbec dobre pamätám... Takže: neviem len sa mi zdá, že tak
Neviem, ja čo som bol na imatrikulácii (dávno) tak mi to profesor vysvetľoval. Vraj keď sedím a jem má byť rozopnuté no keď vstávam tak si ho mám zapnúť a to podľa toho keď sú len 2 gombíky tak zapínam len prvý, keď 3 tak prvé 2, keď 4 tak tiež prvé dva... A ďalej neviem.
A ak si to čo viem vôbec dobre pamätám... Takže: neviem len sa mi zdá, že tak
A keď sa dá iba jeden zapnúť a to ten posledný vpravo..??
- Ja si osobne myslím, že pri jednoradovom gombíkovom zapínaní sa posledný nezapína a v tom druhom prípade, ktorý som uviedla ja , čiže dvojradové, kde sa dá zapnúť len pravý posledný gombík, tak sa vždy zapína..
Alebo sa mýlim..?
- Ja si osobne myslím, že pri jednoradovom gombíkovom zapínaní sa posledný nezapína a v tom druhom prípade, ktorý som uviedla ja , čiže dvojradové, kde sa dá zapnúť len pravý posledný gombík, tak sa vždy zapína..
Alebo sa mýlim..?
-
Fabo
Hardcore addict
Pravidlo posledneho gombika plati samozrejme v pripade jednoradoveho saka, nie dvojradoveho...