Školské domáce úlohy na fóre
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Školské domáce úlohy na fóre
...tak píš o aktivácii...aktivácia systému Windows...aktiváciu systému je potrebné urobiť do 30 dní od inštalácie. Aktivácia môže byť cez internet, alebo po telefóne...atď...
pod daj dalsi, ten bol dobryGrim napísal:...tak píš o aktivácii...aktivácia systému Windows...aktiváciu systému je potrebné urobiť do 30 dní od inštalácie. Aktivácia môže byť cez internet, alebo po telefóne...atď...
-
Grim
Darca
...čo?...to nebolo myslené ako vtip...
-
Stoporko
VIP
ak sa bavíme o téme, kde sa vyskytuje motivácia a súčasne aj aktivácia, tak písať o aktivácii winu je fakt len vtip 
Aktiváciu cháp ako dôsledok motivácie - teda pokiaľ človeka dostatočne motivuješ, tak sa povzbudí jeho aktivácia v danej činnosti. http://spsdub.edupage.org/text/?text=te ... &subpage=2&
alebo sa to dá chápať ako súčasť motivácie: http://web.tuke.sk/ksv/kotek/motivacia.pdf
každopádne "jedna skupina bude písať o motivácii a druhá o aktivácii" je diletantsky zadaná úloha.
Aktiváciu cháp ako dôsledok motivácie - teda pokiaľ človeka dostatočne motivuješ, tak sa povzbudí jeho aktivácia v danej činnosti. http://spsdub.edupage.org/text/?text=te ... &subpage=2&
alebo sa to dá chápať ako súčasť motivácie: http://web.tuke.sk/ksv/kotek/motivacia.pdf
každopádne "jedna skupina bude písať o motivácii a druhá o aktivácii" je diletantsky zadaná úloha.
Caute, pisem sice do temy domace ulohy, no domaca uloha to nieje, pocitam si priklady z fyziky, pretoze nabuduci tyzden niekedy bude pisomka, a neviem si dat s jednym prikladom rady. Nevedel by mi niekto pomoct? Ide o tento priklad...
Urcte hmotnost zavazia, ktore by sme zdvihli do vysky 10m pricom sa potrencialna energia telesa rovnala teplu, ktore je porebne k zohriatiu 1 kg vody o 100 stupnov C. Dakujem.
Urcte hmotnost zavazia, ktore by sme zdvihli do vysky 10m pricom sa potrencialna energia telesa rovnala teplu, ktore je porebne k zohriatiu 1 kg vody o 100 stupnov C. Dakujem.
No voda ma c=4180 J/kgK, cize na zohriatie 1kg o 100 stupnov treba 418 KJ energie. Potencialna energia je E=mgh, g je 9.81, h je 10 a energiu vies, cize si to len dosad, vyjadri m a mas to (energiu dosad v jouloch).
dakujem 
Aký objem etanolu (φ=96%) treba pridať do roztoku etanolu (φ=40%), aby sme získali 2dm roztoku etanolu, ktorého φ=45% ?
Prosím pomôžete mi?Som z toho mimo
Prosím pomôžete mi?Som z toho mimo
Diego:
Skúsil som to takto, snáď to je dobre.
Vytvoril som si dve rovnice:
x........96% etanol
y........40% roztok etanolu
spolu ....... 2
96% etanol........96(%)x/100
40% roztok........40(%)y/100
spolu................2 . 45(%)/100
x + y = 2
96.x/100 + 40.y/100 = 2.45/100
prvú rovnicu vynásobím -2 a druhú 5
----------------------------------------------------------
-2x-2y=-4
4,8x+2y=4,5
sčítam rovnice
-----------------------------------------------------------
2,8x = 0,5
x = 0,1785
dosadím x do prvej rovnice.... 0,1785 + y = 2 => y=1,8214
čiže stačí zmiešať 0,1785 litra 96% etanolu s 1,8214 litra 40% roztoku a dostaneš 2 litre 45% roztoku.
//edit - počítal som to pre litre ale platí to pre všetky jednotky, čiže 0,1785(96%) dm + 1.8214(40%) dm = 2dm.....atď
Skúsil som to takto, snáď to je dobre.
Vytvoril som si dve rovnice:
x........96% etanol
y........40% roztok etanolu
spolu ....... 2
96% etanol........96(%)x/100
40% roztok........40(%)y/100
spolu................2 . 45(%)/100
x + y = 2
96.x/100 + 40.y/100 = 2.45/100
prvú rovnicu vynásobím -2 a druhú 5
----------------------------------------------------------
-2x-2y=-4
4,8x+2y=4,5
sčítam rovnice
-----------------------------------------------------------
2,8x = 0,5
x = 0,1785
dosadím x do prvej rovnice.... 0,1785 + y = 2 => y=1,8214
čiže stačí zmiešať 0,1785 litra 96% etanolu s 1,8214 litra 40% roztoku a dostaneš 2 litre 45% roztoku.
//edit - počítal som to pre litre ale platí to pre všetky jednotky, čiže 0,1785(96%) dm + 1.8214(40%) dm = 2dm.....atď
Ďakujem moc 
Priklad z matiky
Cau, dostal som ulohu, ale kedze sme to nestihli prebrat a termin odovzdania ulohy je do konca prazdnin, tak by som chcel popytat niekoho kto by mi s tym pomohol
. Vid ss, je tam zadanie a hladal som nieco podobne na nete, aby som sa vedel toho trosku chytit (porozumiet tomu) a nasiel som nieco kde to bolo vypocitane, tak ako mam na ss (1. B, 2. B...) len neviem ci to staci? (myslim, ze nie) Kedze v zadani mam overit pozitivnu definitnost matice. Dakujem za kazdu pomoc
.
-
mirak2
Hardcore addict
tu vetu som vygooglil: http://mat.fsv.cvut.cz/chleboun/JCh_vyu ... in_alg.pdf (4. strana)
mam len lahku predstavu co je komplexna rovina ale predsa viem z toho vyjst...nejako nakreslis z definicie kde lezia stredy a kruhy v komplexnej rovine a ak ich zjednotenie lezi len v kladnom kvadrante tak je pozitivne definitna...cela veda (ak dobre chapem komplexnej rovine, tak mas priklad z realnych cisel a teda mas len ciselnu os, lebo imaginarne zlozky su nulove a menia sa len realne zlozky...)
//a ked som sa trochu viac pozrel na definiciu tak je to otazka asi 15 sekund napisania tych kruhov z fleku pri takejto ulohe
mam len lahku predstavu co je komplexna rovina ale predsa viem z toho vyjst...nejako nakreslis z definicie kde lezia stredy a kruhy v komplexnej rovine a ak ich zjednotenie lezi len v kladnom kvadrante tak je pozitivne definitna...cela veda (ak dobre chapem komplexnej rovine, tak mas priklad z realnych cisel a teda mas len ciselnu os, lebo imaginarne zlozky su nulove a menia sa len realne zlozky...)
//a ked som sa trochu viac pozrel na definiciu tak je to otazka asi 15 sekund napisania tych kruhov z fleku pri takejto ulohe
-
adr0z
Zablokovaný
Pomoc z príkladom
Ak máte niekto chvíľku čas , mohli by ste mi sem vypočítať tento príklad ? Aj z postupom
Dakujem
Rozdelte kocku s hranou 8cm na menšie zhodné kocôčky tak , aby sučet ich povrchov bol päťkrát väčší ako povrch pôvodnej kocky , Aký bude objem malej kocôčky a koľko centimetrov bude merať jej hrana ?
Rozdelte kocku s hranou 8cm na menšie zhodné kocôčky tak , aby sučet ich povrchov bol päťkrát väčší ako povrch pôvodnej kocky , Aký bude objem malej kocôčky a koľko centimetrov bude merať jej hrana ?
-
audiotrack
VIP
Re: Pomoc z príkladom
Vypočítaš si povrch pôvodnej kocky, čo je 6*8*8 (6 štvorcov, každý o rozmeroch 8*8). To ti výjde 384cm štvorcových. Nové kocky majú mať dokopy 5x väčší povrch, čiže ich povrch bude 5*384, čo je 1920 cm štvorcových. Zároveň ale musia mať spolu rovnaký objem ako pôvodná, a teda 8*8*8 čo je 512 cm kubických. Z toho si vyjadríme sústavu rovníc (x je dlžka strany, y je počet kociek)
y*x^3 = 512
y*6*x^2 = 1920
z prvej rovnice si vyjadríme y = 512 / x^3 a dosadíme do druhej. Dostaneme rovnicu
(512/x^3)*6*x^2 = 1920 //pokrátime x^2 a x^3
512/x*6 = 1920
512/x = 1920 / 6
x = 512 / 320
x = 1.6
y už nemusíme vyjadrovať, lebo na ich počet sa nás nepýtajú (ale keby ťa to zaujímalo, bude ich 125). Hranu vyjadrenú máme. Odpoveď bude že hrana malej kocky bude mať 1.6 cm a jej objem bude 4.096 cm kubických.
Snáď som sa nikde nepreklepol pri ťukaní do kalkulačky. Radšej si to prerátaj ale dôležitý je postup a nie čísla. Nabudúce však svoje úlohy smeruj do téme na to určenej: http://www.hojko.com/skolske-domace-ulo ... 34048.html
//Goten: témy spojené
y*x^3 = 512
y*6*x^2 = 1920
z prvej rovnice si vyjadríme y = 512 / x^3 a dosadíme do druhej. Dostaneme rovnicu
(512/x^3)*6*x^2 = 1920 //pokrátime x^2 a x^3
512/x*6 = 1920
512/x = 1920 / 6
x = 512 / 320
x = 1.6
y už nemusíme vyjadrovať, lebo na ich počet sa nás nepýtajú (ale keby ťa to zaujímalo, bude ich 125). Hranu vyjadrenú máme. Odpoveď bude že hrana malej kocky bude mať 1.6 cm a jej objem bude 4.096 cm kubických.
Snáď som sa nikde nepreklepol pri ťukaní do kalkulačky. Radšej si to prerátaj ale dôležitý je postup a nie čísla. Nabudúce však svoje úlohy smeruj do téme na to určenej: http://www.hojko.com/skolske-domace-ulo ... 34048.html
//Goten: témy spojené
Ja by som niekoho zase poprosil tuto rovnicu
5^2* 5^4* 5^6 * ....* 5^2n = 0,04^-28
5^2* 5^4* 5^6 * ....* 5^2n = 0,04^-28
Nepomýlil si sa niekde?
-
Fabo
Hardcore addict
mne tam nic nechyba, predpokladam ze hladame n
ano, hlada sa n, ake ak ma byt postupnost mocnin ako je uvedena (tj 2 4 6 8 10 12 14 ... 2n), tak pochybujem, ze sa najde 
// drbnuta nepozornost, ja som pocital s 0.04^28
// drbnuta nepozornost, ja som pocital s 0.04^28
O tom čase, čo som to písal, som si myslel, že * je "na x-tú" 
Btw spravnym riesenim je n=7, ale ako postupovat veru neviem