Nový redakčný systém - flos

Programovacie jazyky, rady, poradňa...

Má takáto logika systému podľa vás budúcnosť?

áno
53
95%
nie
3
5%

Celkom hlasov: 56

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Nový redakčný systém - flos

Príspevok od používateľa harrison314 »

audiotrack napísal: Čo sa týka designu stránky - nie som designer. Nikdy som nespravil žiaden template, toto je môj prvý :) Ja som programátor. Rozumiem algoritmom ale nemám umelecké cítenie. A rovnako tak (spomínam to už asi tretíkrát že ide o diplomku) študujem informatiku a budem obhajovať návrh a programátorskú časť. Keby som na webdesigne, tak je to o inom. Takto ale designu nedávam veľkú váhu, pokiaľ nerozmýšlam nad predajom
Ludia nevedia ocenit pracu programatora, kazdy vidi len design.
Vobec ich netrapi, ze si prisiel z novou myslienkou alebo genialnym risenim.
propernex
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa propernex »

čo konkrétne na tom menu sa ti nepozdáva? Rozvrhnutiu administrácie som tiež venoval na začiatku kopec času. Je to plne logicky - hore máš hlavné menu s odkazmi ktoré musia byť prístupné stále. Nie je tam nič navyše, iba to najpotrebnejšie. Potom vľavo sa robia zoznamy (zoznam stránok, zoznam užívateľov, zoznam nastavení...) a v hornom druhom menu sa zobrazujú konkrétne možnosti pre vybranú operáciu (práca s konkrétnou stránkou, prípadne ak rozšírim prácu s užívateľom.. vždy len s tou vybratou položkou z ľavého zoznamu). Myslím že jednoduchšie to už byť nemôže. Ale ak máš konkrétny návrh, tak si ho rád prečítam.
Čo sa týka designu stránky - nie som designer. Nikdy som nespravil žiaden template, toto je môj prvý :) Ja som programátor. Rozumiem algoritmom ale nemám umelecké cítenie. A rovnako tak (spomínam to už asi tretíkrát že ide o diplomku) študujem informatiku a budem obhajovať návrh a programátorskú časť. Keby som na webdesigne, tak je to o inom. Takto ale designu nedávam veľkú váhu, pokiaľ nerozmýšlam nad predajom

inak ďakujem za všetky komentáre, som rád že sa to každému páči a ani jeden nezahlasoval za "nie". Som milo prekvapený

Rozvrhnutie nie je zlé na to som nič nepovedal, je logické a také ako má byť. Neviem prečo sa mi to horné menu nepáči možno pre ten posun dole po odkliknutí, možno by mohol byť menší ale to sú len detaily.
A čo sa týka toho designu to nebola výčitka, ja som len poradil, že keď to budeš propagovať medzi ľudí, aby ten úvodný template bol lepší práve preto, lebo koncového uživateľa zaujme ako prvý práve design a to ako vyzerá administrácia a to, že je urobená takou technológiou akou je, mu vo väčšine prípadov je jedno lebo sa do toho nevyzná. Samozrejme pre teba a diplomovku je dôležitá hlavne programátorská časť, keďže sa jej venuješ. Ja som sa pokúsil dať len rady, čo spraviť aby to malo čo najväčší úspech medzi uživateľmi, nie komisiou diplomovky.
manager666
Star
Star

Príspevok od používateľa manager666 »

Tak, konečne som zhliadol všetky videá a zaujímalo by ma, ako sa bude systém správať, keď ja budem upravovať nejakú stránku, či bude môcť iný užívateľ upravovať túto stránku súčasne so mnou a zmeny sa budú okamžite u mňa prejavovať, alebo nebude mať k mnou upravovanej stránke nikto prístup...Ako sa to zachová ? :wink:

A ešte taká otázka pomimo, pre CMS si sa rozhodol sám alebo si si musel vybrať z určitých tém, kde CMS bol na výber. Ako to vlastne (na MUNI) chodí ?

Mimochodom, konečne ti dám odpoveď na tvoje (zatiaľ iba na prvé dve) otázky z úvodného príspevku:
1. myšlienka ma zaujala a systém by som kľudne používal, ale jediné, čo si neviem predstaviť je to, ako je realizované spojenie obsahu s designom
2. AJAX mám veľmi rád, je to cesta, ktorou sa treba podľa mňa uberať
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

manager666 napísal:Tak, konečne som zhliadol všetky videá a zaujímalo by ma, ako sa bude systém správať, keď ja budem upravovať nejakú stránku, či bude môcť iný užívateľ upravovať túto stránku súčasne so mnou a zmeny sa budú okamžite u mňa prejavovať, alebo nebude mať k mnou upravovanej stránke nikto prístup...Ako sa to zachová ? :wink:
video hovorí za všetko
ak sa ti nechce pozerať, tak v skratke:
1) Po prístupe k úprave niektorej stránky sa táto stránka uzamkne a iný admin ani správca k nej nemá prístup
2) Po zmene stránky sa pôvodná stránka odomkne a uzamkne nová
3) Uzamykanie funguje na viacero stránok súčasne, ak upravujeme z jedného účtu viacero stránok, všetky budú uzamknuté. Medzi stránkami ktoré sme uzamkli my sa môžme presúvať, ale nikto iný na ne nemôže vstúpiť
4) Po opoustení editácie (preklik na komunikáciu, nastavenia..) sa stránka odomkne
5) Pri logoute sa ukončia všetky relácie (odhlásime sa aj z iných tabov ak sme v jednom prehliadači prihlásený viackrát) a všetky naše stránky sa odomknú

na úrovni modulov to zatiaľ implementované nie je, ale chcel by som to spraviť tak, že ak je modul kopírovaný a teda sa nachádza na viacerých stránkach súčasne, a zároveň je pre nás niektorá z týchto stránok zamknutá, tak ho nemôžme upravovať. Inak ho upravovať môžme, lebo to znamená že jeho zmena neovplyvní nikoho prácu
manager666 napísal:A ešte taká otázka pomimo, pre CMS si sa rozhodol sám alebo si si musel vybrať z určitých tém, kde CMS bol na výber. Ako to vlastne (na MUNI) chodí ?
Môžeš si vybrať, alebo zvoliť vlastnú tému. Ja som si zvolil vlastnú tému. A prečo cms? Kedysi dávno som ho začal robiť lebo som mal nápad a chcel som sa zdokonaliť aj v php a javascripte (bakalárku som mal v delphi, a v tom som sa tiež dobre zdokonalil pri tých genetických a evolučných algoritmoch čo som robil :) takže som vedel že mi to dá viac ako 50 kníh). Potom som to uznal ako vhodný námet na diplomku, a školiteľ súhlasil
pAttensen
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pAttensen »

fuha no tak sa vyjadrim aj ja,...
html ovladam vcelku schopne,php maximalne niake drobnosti upravit,mam velmi rad grafiku,nie len webovu ale aj uprava fotiek atd,...

momentalne zacinam z jednym projektom kde som zacal design a zhruba kde-co bude a vidim momentlane najvacsi problem v tom ze nedokazem nic spojazdnit maximalne si spravit jednoduchu html stranku... neviem ci budem zachadzat az na prihlasovanie, ale pridavanie komentarov,pridavanie adminom noviniek a archiv ktory by aspon ukladal prislusne novinky do patricnych mesiacov / januar 2010 ... by tam urcite malo byt,... hladam alternativy ci pouzijem niaky volne pristupny redakcny system ale zatial ma nezaujalo nic,

kedze som tu na fore chvilocku tuto temu som si oblubil velmi rychlo,je to fakt napadite a genialne,chcel by som vediet ako by sa dalo presne upravovat design na takomto systeme ale inak sa mi fakt moc paci prst hore
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

už som písal, že používam templatovací systém, konkrétne smarty. Kto vie programovať v php, vie o čom je reč. Kto nevie, tak to ešte raz trošku rozpíšem. Celý design klientskej časti sa skladá z:
  • css súbor so štýlom (definovanie farby písma, odkazov, nadpisov...)
  • obrázky (definovanie loga, odrážok, prechodov..)
  • príslušné tpl súbory. (header.tpl, footer.tpl, 404.tpl, module_side.tpl, module_center.tpl, auth_page.tpl)
to je všetko. Tie tpl súbory sú syntakticky podobné čistému html, na ukážku uvádzam 404.tpl

Kód: Vybrať všetko

{include file='header.tpl'}
<div class="text">
    <div align="center" style="width:100%; padding-top:50px; padding-bottom:50px;">
   <h2>404: Not found</h2>
    </div>
</div>
</div>
{include file='footer.tpl'}
Ich úprava je teda veľmi jednoduchá. Prakticky by sa teda dal upraviť akýkoľvek template

a keď sem už píšem, pridám aj pár noviniek:
# chat upravený podľa werorového návrh. Keď nie je detekovaná žiadna nová správa, tak sa chat neobnovuje. Ak príde nová správa ktorej príjemcom sme (aj) my, tak až vtedy sa obnoví. Rozšíril som sledovnie správ do celého systému, takže aj keď upravujete stránku či užívateľov a príde vám nová správe, tak sa link zafarbí aby ste vedeli že máte novú správu
# zamykanie rozšírené ako som spomínal naposledy, takže ak niekto upravuje stránu kde je kopírovaný modul, uzamkne sa tento modul aj na iných stránkach kde je použitý. Iné moduly sa dajú upravovať normálne, lebo nehrozí prepisovanie
# dorobená fotogaléria, tú sa mi ale nechcelo ešte uploadnúť na tú demo verziu čo mám na webe. Dám ju tam časom, ešte treba doladiť pár múch na klientskej časti
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

dobrá práca :) :o .tpl majú skoro všetky CMS a ľahko sa editujú nájdeš ktoré hľadáš a upravíš :)
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Inak, ako tak stále pozerám na funkčnosť, rýchlosť a vizuálnu stránku toho CMS, začínam vážne pochybovať o dákej ružovejšej budúcnosti flashu :smt017
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hmm podľa toho čo chápeš ružovou budúcnosťou. V javascripte nespravíš všetko to čo vo flashi, takže nikdy ho plne nevyradí.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

V tejto téme je to trošku OT rozoberať ale aby som ozrejmil. Viem, že Flash v rámci multimédií má iba jedného konkurenta (html5), ale aj to nie je 100% náhrada, keďže Flash vie toho oveľa viac. Za ružovú budúcnosť som považoval skôr to, že teraz keď je Flash z 90% podporovaný aj Googlom (indexovanie obsahu a pod.) som si pozrel tvoj CMS a ostal som zaskočený tým, že si urobil v html+CSS+Javascripte to, čo je pre Flash priorita, a to je rýchlosť a užívateľský komfort pri web prezentáciách. Ja som v poslednej dobe zaznamenal cca 20% nárast požiadaviek pre Full-Flash web, čo ma nesmierne potešilo, nie len preto, že flash je znovu v obľube, ale preto lebo viem, že to čo ovládam konečne môžem využívať. Akurát po vzhliadnutí tvojho projektu ma zamrazilo a dosť mi to pokazilo ilúziu. Je to na jednu stranu dobre, pretože tvoje riešenie nie je závislé na emulácii, respektíve Plugine čo je pre flash jedna z najväčších nevýhod a je viac pravdepodobné, že užívateľ bude mať zapnutý v prehliadači JS ako, že bude mať zapnutý, či dokonca nainštalovaný Flash. Tento môj kvázi výlev cháp ako keby som povedal "rešpekt pred tvojou prácou, si pán" proste, si mi ukázal že je vždy aj iná cesta, ktorá môže byť oveľa lepšia a za to ti ďakujem, aspoň nebudem žiť v mylných predstavách.

//audiotrack: príspevok upravený. Nie java, ale javascript. Je to obrovský rozdiel
// Chybička se vloudí :oops:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

mozem vediet ako vznikol nazov?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Svojím projektom dávam mená, ktoré mi istým spôsobom pripomínajú osoby ktoré ma v tom čase kedy som ich vyvýjal najviac (nie len profesionálne ale aj súkromne) ovplyvnili. Z toho vznikajú mená ako beche, flos a iné. Čo je za tým názvom nepotrebuješ vedieť, ani jeho históriu vzniku. Pre mňa však bude vždy tvoriť akúsi formu vďaky a teda preklenuje moja dva životy (jeden zpoza klávesnice, druhý v skutočnom svete)

edit: a keďže flos je latinský kvet, tak to vysvetluje logotyp
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

v pohode, do tvojho sukromia ma nic nie je... len to vo mne evokuje male plujuce dieta :D resp. ten zvuk ktory pri tom robi... netusim preco :D
ale inak fajn nazov :)
pAttensen
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

kedy to bude vydane? :mrgreen:
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pAttensen napísal:kedy to bude vydane? :mrgreen:
nemôžem pred obhájením, takže skôr ako v lete nemusíš nič čakať
pAttensen
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

pochopitelne
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

Chcel by som dať taký návrh, aj keď je asi zbytočné, aby si do svojho cms systému pridával ďalšiu vec, čo žiadny iný redakčný systém nemá. Ide o Blind Friendly Web. Nie, že by som bol ja zrakovo postihnutý, ale mám jedného takého kamaráta s ktorými som sa o tomto nedávno rozprával. Vravel, že by niečo také veľmi rád uvítal :) . Hlavne z oblasti CMS systémov by to bolo veľké bum, pretože by to možno aj nepriamo zvýšilo prístupnosť internetu pre zrakovo postihnutých... Myslím si, že je to dobrá myšlienka aj pre hocikoho iného... :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

lama2d napísal:Chcel by som dať taký návrh, aj keď je asi zbytočné, aby si do svojho cms systému pridával ďalšiu vec, čo žiadny iný redakčný systém nemá. Ide o Blind Friendly Web. Nie, že by som bol ja zrakovo postihnutý, ale mám jedného takého kamaráta s ktorými som sa o tomto nedávno rozprával. Vravel, že by niečo také veľmi rád uvítal :) . Hlavne z oblasti CMS systémov by to bolo veľké bum, pretože by to možno aj nepriamo zvýšilo prístupnosť internetu pre zrakovo postihnutých... Myslím si, že je to dobrá myšlienka aj pre hocikoho iného... :)
môj systém splňa štandard 508, Section 1194.22 o sémantických weboch, štandardy WAI vo všetkých troch prioritách (na webe je verzia ktorá splňa zatiaľ iba priority 1 a 2 ale celkovými testami prejde) a je plne validný pre XHTML 1.0 Transitional
Čo sa týka administrácie, tam je to trošku komplikovanejšie pre množstvo úkonov. Ale výstup je Blind Friendly
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

Parááda :), už sa na teším teda, znie to super takto :).
prohibit
Novice
Novice

Príspevok od používateľa prohibit »

mne sa to velmi paci. Na zaklade tych videi a kratkeho odskusania dema ktore si dal to vyzera byt celkom konkurencieschopne inym systemom, len by tam bolo dobre popridavat este nejake funkcie. Napriklad by ma zaujimalo, ako je riesena taka situacia, ze chcem spravit zlozitejsiu stranku (v zmysle jednej stranky nie celeho webu). Ak som to dobre pochopil, jej vytvorenim hned vznikne a moduly su hned dostupne. Co ak mi jej spravenie trva dlhsie, a nechcem aby si ju "rozrobenu" zatial niekto pozeral? Bolo by fajn keby je moznost nejak nastavit od kedy bude publikovana, pripadne niekde odskrtnut ktora stranka je online a ktora offline. Mozno som to len nenasiel. Inak som v rychlosti nenasiel ziadne vaznejsie veci. Kedysi som tiez robil jeden cms, ale pri praci s tvojim som stale uvazoval ako to tam "vnutri" vsetko funguje, ako si to kur*a mohol nakodit ze to slape. Pre mna proste jedna obrovska neznama pod kapotou, klobuk dolu
Napísať odpoveď