to ze je tam mensia gravitacia neznamena ze je tam ina fyzika
tak okej to máš pravdu....ale aj tak nemôžeš na 100% vedieť že tam niesu iné fyzikálne zákony...
Ak je zakriveny a je splnena podmienka ktoru citujem, je konecny.hughito napísal:Nie, aj keby bol vesmír konečný, jeho "koniec" by sme nikdy nedosiahli. Ak by si vyrazil z miesta A rovno, tak by si sa po čase vrátil opäť na to miesto A. Priestor je zakrivený.
Jáj tak - no ti mi nie je celkom zrejmé.javatar napísal:no pises aj keby bol konecny - ale pri tych podmienkach musi byt nutne konecny
javatar napísal:no cyklicke zakryvenie pri nekonecnosti si predstavit neviem.... acyklicke ano... ale myslim, ze toto sa hodi skor do temy vesmir tak zmenim temu na nieco menej "exaktno vedecke" a viac "filozoficko-zvastove"
vychadzajme z toho, ze clovek sa vyvynul evoluciou - tento proces je velmi logicky a zmysluplny a jeho zakladnym cielom je zabezpecit prezitie prisposobenim sa prostrediu
preco potom clovek ako tvor dostal od evolucie tieto 3 veci ktore ine tvory nedostali:
1. schopnost abstraktnej logiky (konkretnu logiku mozme najst aj u niektorych zvierat) - z mojho pohladu je abstraktna logika k prezitiu nepotrebna, mozno tomu vsak prisudit aspon istu mieru uzitocnosti
2. komplikovany citovy zivot - pri porovnani s pudmi je to ovela menej efektivne, nepotrebne a neuzitocne
3. schopnost vnimania krasy - myslim teraz estetickej (hudba, obrazy, slova) -> k prezitiu nepotrebne, neuzitocne a vobec - ked pride k drsnym podmienkam umelci umieraju prvy
myslim, ze neexistuje spolahliva vedecka odpoved - tak teda mozme filozofovat
hmmm tak to asi vysvetľuje, prečo majú černosi tak veľké vtáky!okovanec napísal:Je to evolucne ale tym ze sa nejaky organ dost vyuziva tak podla vyberu evolucie je potrebny a tym padom sa zvacsuje a zvysuje sa jeho vykonnost...
U inych zivocisnych druhov presiel ten isty (dokonca dlhsi kedze su tu dlhsie) a stale nikde inteligencia porovnatelna s clovekom. Ten skok je je medzi prvym a druhym miestom ked zoradis zivocsne druhy podla inteligencie vzostupne. Chapeme sa?hughito napísal:Ty tu, javatar, píšeš o nejakom veľkom skoku, ale ja ho nikde nevidím. Veď dnešná človek je diametrálne iný, ako bol človek po ľudoopovi. Odvtedy prešiel solídny čas a dokonca aj tie zmeny sa dajú celkom jasne rozpoznávať.