Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa P3Bo »

Stoporko napísal: fíni sú typický slovanský národ.
Toto mi prosím vysvetli.

//aha prepáč túto debatu som nesledoval ...aspoň vidíš že tvoje príspevky si čítam :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

P3Bo: Janio napísal "Napr. Rusko turecká vojna, keď tam rusi zautočili. dôvod oslobodiť slovanské národy..." a to bola moja ironická odpoveď naňho.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko:
Lebo teraz má slovo SLOBODA päť svoj skutočný význam.
No ja by som až tak nejasal. Skôr tie metódy sú sofistikovanejšie a uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

(2084)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Tak záleží čo myslíš pod pojmom "oslobodiť" ? Socializmus mal vtedy moc a nechcel o ňu prísť (čo je hádam jasné) A tak sa aj zachovali... Čo by si spravil ty na ich mieste ?

A ? Čo má s tým spoločné zmluva o neútočení ? Rusi keďže nemali takú techniku ako nemci tak ju podpísali. Pretože potrebovali čas...
Neviem o tom, žeby fíni boli slovanský národ. Či narážaš nato či aj tam išli rusi niečo oslobodiť ? Pozrí si film Worlf od War 2 tam to je (alebo ako sa to volá...) /To ti objasním zajtra ak chceš/ (snáď :P)
Áno snažil som sa obhájiť: http://sk.wikipedia.org/wiki/Rusko-ture ... %931878%29
Rusko v nej zaútočilo na Osmanskú ríšu. Cieľom Ruska bolo oslobodiť balkánske slovanské národy (Srbov, Bulharov, Macedóncov) spod osmanskej nadvlády
A tomuto vravíš sloboda ? Keď nám tu káže EU všetko čo si zmyslí ? Nemôžeš predať uhorku ktorá je krivá ? Som zvedavý čo bude ak prikážu, že muži z takým zakrivením penisu nemôžu mať sex... Freedom

Nič nie je dokonalé... No vraví niekto, že je ?

:minus: A karma onanisti prestaňte mi do karmi plieskať pi***** keď sa tu neviete ani vyjadriť !

// A ešte keď vravíme o slobode prejavu tak je to to isté ako v spomínanej Číne... Ja počúvam v škole ako sa sprosto žilo v socializme, čoho nebolo proste uplná propaganda! A nemôžem sa vôbec vyjadriť ! Poviem svoj názor tak na mňa budú zlé kukať zasadnu si na mňa, poprípade ma vyhodia z práce etc. ? Ak už im každý neprikyvuje tak to už je zlé. Takže ja si tiež nemôžem povedať to čo chcem, tak isto ako za socíku!!!
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Kľudne si môžeš povedať/napísať, čo len chceš, v tom ti predsa nik nebráni...Za socíku to tak (s cenzúrou, propagandou a obmedzeniami) ale naozaj bolo a pokiaľ si nezažil, tak ťažko uveriť.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

janio - pod slobodou myslím to, že konečne u nás funguje, že moja sloboda končí tam, kde začína sloboda človeka vedľa mňa. Za komančov tu bolo tak, že moja sloboda končila tam, kde mi predáci z UV povedali, že končí.

Nebuď labuť s tou uhorkou - nikto ti nebráni ju predať na trhu. Alebo aj v hypermarkete, však tam je vidno inakšie obludy :D S tou reguláciou zo strany EU papalášov sme na tom oproti krajinám, kde vládne červená, veeeeeľmi dobre a tak povediac "za vodou." Nie je tu ideálne! Ale oveľa lepšie ako predtým.

Argumentovať tým, že niekam pošlem armádu niekoho oslobodiť :( je to na úrovni dnešného zmýšľania USA - imbecilita a egoizmus a honba za mamonom. Jediná "legálna" vojna je obranná. Ak sa niekto nevie brániť, slobodu si nezaslúži.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

No veď ak ide o to, tak povedať si to môžem, ale aj za "socíku" to mohli povedať, len museli niesť následky. Tak isto ako ja:
Nakreslil som si do zošita znak komunizmu a hneď začali: "To by mali zakázať" "Už len za toto by ste mali dostať zníženú známku zo správania" atď. proste zbytočne reči okolo toho. Keby, že prídem do školy a mám na tričku ten znak tak so mnou spravia rýchli proces ako za socializmu je to o tom istom (Nevravím, že vždy v rovnakých mierach...)

No nebráni ja ako sukromník ju predať môžem, ale zo zákona EU sa predávať nemôže...
Prosim ťa, žiješ v Čína, alebo v Severnej Korei ? Myslím, že nie a správy tu máš len zo západu tak nevieš čo sa tam naozaj deje a čo nie, preto by som tu tému vôbec nezačínal... Berme čo je tu u nás a čo bolo/Poprípade čo je dokázateľné aj z iných zdrojov (Nie ako boli tu už spomínané zakazané stránky... To nemôže nikto vedieť pokiaľ tam nežije/nežil)

Vojna je sama o sebe zlá a vôbec s vojnami nesúhlasím. No Turecko/Osmanská ríša dosť vyskakovali a bola to len otázka času kto ich vyplatí tak ako sa patrí... (To isté tu máme my s maďarmi) Buď by to spravili rusi, alebo arméni...
Nevravím, že rusi nebojovali a nechceli získať územie etc. No oproti amíkom sú to anjeli fakt... (Irak, Juhoslavia, Vietam... tam amíci nemajú a nikdy ani nemali čo hľadať) Rusko má dosť nesrastných surovín oproti Amerike preto ani nemusia útočiť kôli rope...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ohľadom číny - rodinný kamarát dosť cestuje po svete bez cestovky a mám tak napr. správy o ľuďoch na Kube, Číne... a ďakujem, neprosím.

Ono nosiť na tričku Gevaru alebo znak CCCP je podľa mňa hlúposť. Lebo je to propagácia režimu ktorý bol diktatúra. Je to to isté ako by si mal na tričku hákový kríž. Je to môj názor, niekto si môže myslieť niečo iné.

Ohľadom tých vojen - opakujem sa - v mojich očiach (a aj podľa logiky) je jediná ospravedlniteľná vojna obranná. Všetky ostatné sú len a len zlé. Bodka. Je úplne jedno, či boli kvôli prachom alebo kvôli tomu, že Parid osúložil Trójsku Helenu (aj keď tam by som toho Heleninho otca asi aj pochopil :D ). Keď už vravíš o vietname - je to to isté čo mali Rusi v Afghanistane (kukni film 9. rota). Amíci krvácali v komunistických džungliach, Rusi krvácali v krajine plnej mudžahedínov vycvičených CIA. Stále to isté. Doplatili na to len chalani v uniformách bojujúci na oboch stranách fronty. Politici sú ako vždy čistí a je jedno za akú kopú stranu.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Janio: veľa ľudí tak reaguje, pretože to bola doba, na ktorú nik s radosťou nespomína (a dúfam, že si rozumieme, o ktorú dobu ide a nebudeme sa bavit o slovíčkach komunizmus/socializmus atď). Znak komunizmu (predpokladám, že to bol kosák a kladivo) a hlúpe reči okolo neho sú už trochu extrémom, ale napríklad aj mňa iritujú tričká s komunistickými motívmi a Cheguevarom, keďže tu v UK sú populárne a ľudia ich nosia, pretože sú "cool", pričom o tom celom nemajú ani šajnu. A preto som si objednal triko s preškrtnutým Chem a veľkým nadpisom "Commies are not cool".
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Uz som to tu na inom mieste spominal, ale opakovanie je matkou mudrosti.... Tiez 'zboznujem' ked vidim na niekom tricko s Che Guevarom ci s nejakym komunistickym symbolom.... Vsak Che Guevara bol obycajny vrah, ktory svoje krvave orgie ospravedlnoval 'revolucnou spravodlivostou'.... Idea komunizmu ako taka je zvratena a chora od sameho zaciatku. Staci si precitat Komunisticky manifest a podobne Marxove zvasty.... Vsak on tam hovori o likvidacii celych skupin a narodov.... Nic, co je postavene na nenavisti nemoze byt dobre.... A pokial niekto tvrdi opak, tak by mal vyhladat psychiatra, lebo nie je normalny....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

vsak to nikto nepopiera ze v marxizme-leninizme su tvrdenia, ze pokial sa nepodari triedneho nepriatela odstranit roznymi prostriedkami triedneho boja, tak zostava len ten posledny, revolucia a fyzicke odstranenie vsetkych kontrarevolucionarov...

zvlastne je, ze prave ty pinhead tvrdis, ze nic, co je postavene na nenavisti nie je dobre...pretoze tvoje nazory o zidakoch, parazitickych moslimoch, satanskych legiach homosexualov, absolutne vooobec nie su nenavistne...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Stoporko - No, ale to je len jeho pohľad...
Čo sa týka tých vojen nehádam sa. No, že amíci su vrahovia je fakt.

Ďalej neviem čo máte všetci s tými tričkami. Uviedol som ho iba ako príklad (Že ani v dnešnej dobe nemôžme vyskakovať a až taká sloboda tu nie je...). A určite tu nebudem propagovať nejakého tr*ka z Kuby...
Ehm, prečo by mal byť znak CCCP zakázaný ? Nič to nemá spoločné s hákovým krížom.

seth - Nie každý spomína a vraví, že za socíku bolo zle... Paradoxom je, že starí ľudia čo za socializmu žili vravia, aký je dobrý... a tí čo o ňom vôbec nemajú šajnu, nežili v ňom, alebo boli ešte tak mladí, že si to nemôžu pamätať píšu o slobode a o tom čo tu nebolo...

Pinhead - Ako môžeš povedať, že idea komunizmu bola zvrátená ? Už aj keby čo robili tak tá idea bola dobrá... To, že je nerealizovateľná kvôli chamtivosti je už iná vec...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Janio napísal: Ehm, prečo by mal byť znak CCCP zakázaný ?
pol miliardy obeti gulagov. preto by mali vsetkych este zijucich komunisitckych vodcov zavriet v najtazsej skupine a rozprasit vsetkych obhajcov co uz len naznaku komunizmu...
je mi luto, ze s tym ludskym odpadom Bilakom sa nestane nic, ma sice 93, ale aj tak by mal niekto niest zodpovednost za 68, normalizaciu a za 50te roky...
ked mozu sudit 90 rocnych dozorcov z koncentrakov, mozu pred sudy pohnat aj cervene spiny...
Janino, co je dobre na tom, ked ta niekto pripravi o majetok, o slobodu a akekolvek spolocenske postavenie? A nie preto, ze ta odsudili na odnatie slobody, ale len preto, ze zijes v zlej krajine...
By som ti prial, aby na teba kazdu blbost donasal tvoj nablizsi sused, potom by ta vyhodili z prace, nikde by ta samozrejme nechceli zamestnat, tak by ta zavreli za prizivu... mozno mas ine chute, ja neviem. Co bolo lepsie, bolo ze sa nemenili ceny a bolo lacno. A to za tak krutu cenu, ze sa cely ten rezim neoplatil... Jeho znamky si nesu este aj generacie, ktore ho uz nezazili. Mozno o dalsich 20 rokov budu dospievat ludia, ktori budu mat myslenie na urovni dnesnych vyspelych krajin.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Ale prosim ťa... Keď niekto niekoho zabil tak prečo by mal skončiť v base a bežný ľudia mu platiť žradlo, teplo etc ?
Po 20 rokoch ho pustia na slobodu a ešte znásilni, alebo zabije niekoho. Tým pádom je lepší trest smrti, alebo ho poslať do uranovej bani, nech aspoň nejak pomôže štátu. A fungovalo to už pred nástupom bolševickej moci (síce nie v takých rozmeroch, ale fungovalo) Takže oni to nezaložili len využívali...

Ako pripravý o majetok ? To, že máš dlhý a exekútor ťa vykopne na ulicu, súdy majú čas to ťa o majetok nepripravia ?
Socializmus len zoštátnil majetky kradošov. Čo je natom zlé ? To, že sa narodí nejaké decko do bohatej rodiny a nemuí nič robiť a niekto druhý prežíva ? Síce ľudia nemali firmy etc. a miliónové zisky, ale mali všetko to čo potrebovali a mali to všetci. Nie niekto má všetko nevie čo s peniazmi a ďalší majú hovno.

Prečo keď je demokracia/kapitalizmus taký dobrý tak celá Amerika a aj EU sú zadlžená. O koľko je teraz vyššia kriminalita ? etc. Po vojne socializmus vybudoval sidliska a všetko, celý premysel. A čo vybudoval kapitalizmus ? Okrem toho, že dal zatepliť niekoľko bytov a aj na tie sa poskladali ľudia čo tam bývali ?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Janio: Starí rodičia si ho pochvaľovali, pretože nič lepšie nepoznali :) Bolo to, ako keby človek žil v hmle, každý (aj totálne neschopný jedinec, stačilo byť v strane) mal prácu, všelijaké pochody, vytrvalé masírovanie v médiách - a keď udrela ťažká realita a zistilo sa, že ako to v skutočnosti je, tak to bolo nepekné precitnutie.

Tie tričká som spomenul iba ako príklad, dokonca som sa vyjadril, že považovať to za trestné, alebo niečo zlé, je už paranoja - tak čo prskáš :3
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Trest smrti to je téma iná a tiež diskutabilná...
Problémom pracovných táborov bolo skôr to že do nich zatvárali akosi príliš veľa nevinných, vlastne povedal by som že väčšina bola nevinných. Boli tam poslaní za to že sa im nepáčil režim, za to že sused na nich niečo povedal čo ani pravda nebola, za to že si v prístave niekto podal ruku s amíkom a šli na pivo... No to je teda pekný režim.

Exekútor ťa na ulicu nevyhodí, nechá ti životné minimum s platu, stoličku, stôl a posteľ.

Pochybujem že niekto tu slepo tvrdí že demokracia je najlepšia ale určite je lepšia ako to čo tu bolo predtým. Mi to pripadá ako keď niekto ospevuje zriadenie Rímskej republiky, je pravda že v tej dobe to bola brilantnosť sama a roky pred každým iným. Občania sa mali dobre a kultúra bola na vrchole, ale to že mala prívlastok otrokárska to už je dotyčnému jedno.
Tak ako na dobu Rímskej republiky sa treba pozreť s pohľadu otroka tak sa treba aj na dobu minulú pozreť s pohľadu nekomunistu.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

No to je v tom, že vtedy nič lepšie nepoznali máš pravdu... Ale prišla revolúcia a spoznali aj kapitalizmus. Takže sú tu ľudia čo žili aj v socializme a žijú v kapitalizme... Tak myslím, že vedie ako bolo vtedy a ako je taraz. A pochvaľujú si socializmus.
(Viem, to je tiež len ich názor. No realnejši mi príde keď mi to povie niekto kto vtedy žil, ako niekto kto vtedy ešte neexistoval)

A neprskám :) Ja som to tiež spomenul ako príklad. A pinhead so stoporkom sa hneď toho chytili jakeby som ja tie tričká nosil...

rubiki aj cirkev upaľovalá len preto, že susedka povedala, že ju henta počarovala... A hneď upálený na hranici za kacírstvo... a aj tak všetci aj naďalej v cirkev veria pri tom spáchala nie také zverstvá...
Takže ak by mal byť zakazaný komunizmus/socializmus tak ako fašizmus tak by mala byť aj cirkev a vôbec väčšina vierovyznaní...
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Ja cirkev obhajovať nemienim, lebo k nej nemám pozitívny vzťah. Treba ale rozlišovať duchovno a politický systém. Popri cirkvi vždy vystupoval aj nejaký ten politický systém a záležalo aj od neho čo všetko dovolil, neni nič horšie ako kresťansky sfanatizovaný monarcha.
Cirkev to je niečo také pradivné čo sa tu s nami tiahne už od Rímskeho cisárstva, kresťanstvo bolo najskôr prenasledované, potom rovnoprávne a nakoniec prenasledovaťeľské a teraz také akési zanikajúce. Ale jeho princíp a samotná podstata nikdy nechcela ubližovať a bojovať viac ako o svoje prežitie. U komunizmu ale ide o triedny boj a ľudia sa musia odstraňovať.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Janio napísal:Ale prosim ťa... Keď niekto niekoho zabil tak prečo by mal skončiť v base a bežný ľudia mu platiť žradlo, teplo etc ?
Po 20 rokoch ho pustia na slobodu a ešte znásilni, alebo zabije niekoho. Tým pádom je lepší trest smrti, alebo ho poslať do uranovej bani, nech aspoň nejak pomôže štátu. A fungovalo to už pred nástupom bolševickej moci (síce nie v takých rozmeroch, ale fungovalo) Takže oni to nezaložili len využívali...
Solzenicin: Suostrovie Gulag. teda ak si naraz na tu pol miliardu... je to aj ako e-book. zozen si ho zistis ze sa tam nechodievalo len za vrazdy a pod
Ako pripravý o majetok ? To, že máš dlhý a exekútor ťa vykopne na ulicu, súdy majú čas to ťa o majetok nepripravia ?
Socializmus len zoštátnil majetky kradošov. Čo je natom zlé ? To, že sa narodí nejaké decko do bohatej rodiny a nemuí nič robiť a niekto druhý prežíva ? Síce ľudia nemali firmy etc. a miliónové zisky, ale mali všetko to čo potrebovali a mali to všetci. Nie niekto má všetko nevie čo s peniazmi a ďalší majú hovno.
majetky kradosov? ked cloveku zobrali polia a hosp. zvierata, len preto, ze soudruzi nepovazovali za vhodne aby ludia doma chovali viac ako x ks takych a y ks onakych zvierat, alebo si nieco vo vacsom dopestovali bolo branie majetku kradosom, ci?
a to je predsa proti prirode, aby bol schopny jedinec - ten co dokaze podnikat a zarabat zhodeny na uroven na ktoru je vytiahnuty niekto kto vie robit traktoristu, ci potahovat packou na stroji
Prečo keď je demokracia/kapitalizmus taký dobrý tak celá Amerika a aj EU sú zadlžená. O koľko je teraz vyššia kriminalita ? etc. Po vojne socializmus vybudoval sidliska a všetko, celý premysel. A čo vybudoval kapitalizmus ? Okrem toho, že dal zatepliť niekoľko bytov a aj na tie sa poskladali ľudia čo tam bývali ?
zvysena kriminalita je nasledok toho, ze je nasa spolocnost v puberte. co sa stane ked 15 rocne dieti posles na internatnu strednu skolu? 90% z nich nebude vediet "co od dobroty". a toto je rovnake. nastala sloboda a ludia hladaju/li hranice unosnosti.
Priemysel tu neomielaj, ten bol vo velkej miere prebytocny a len zataqzoval stat. Taka niklova huta v Seredi. Postavena len pre to aby sa dal nikel vyrabat aj u nas, len nebolo z coho. ku nemu sa splavnil Vah, aby bolo mozne dovazat rudu z Albanska. To bolo nielen prilis drahe, ale ta ruda bola ta strasne na nic, ze sa to neoplacalo. O podobnych pripadoch si pozri skripta od prof. Korca: Geografia priemyslu.
Sidlisko je teda uz len vynalez: ludia natlaceni v kralikarnach, o neestetickosti ani nehovoriac...
Bol si na "Zapade" viac ako par hodin ci dni? Zil si tam? Asi nie, lebo by si videl ako rozmyslaju ludia, ktori socializmus nezazili, ako sa vedia spravat ku zakaznikovi, ako sa riesi bytova otazka, tak aby boli zachovane rozumne standardy aj estetika krajiny a podobne...
Socializmus bol pokus o nieco o com uz v 50.tych rokoch sociologovia a ekonomvia vedeli, ze nemoze fungovat. A tento pokus sa uskutocnil v tak vela krajinach, ze kazdemu sudnemu cloveku musi dojst, ze je to nerealizovatelne.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

az na to, ze v 50-60.rokoch bolo u nas viac vaznov v uranovych baniach za "protistatnu cinnost" ako za nasilne trestne ciny...
no a co, ze sa niekto narodi do bohatej rodiny? ty mozes iba ticho zavidiet...obvykle, to bohatstvo totiz niekto vydrel, svojimi napadmi a tym, ze to vedel predat (otec, dedko...), za to komunisti by im vsetko pobrali a znarodnili, zdalo by sa ti to fer ??? si zober pana co vynasiel "tetris", dnes by bol bohaty ako bill gates, a bol to len a len jeho genialny napad, napriek tomu zije dnes este horsie ako priemerny Slovak, pretoze mu komunisti vsetko zhabali...

inak je bezvyznamne sa bavit o demokracii, kedze my demokraciu nemame, toto co mame je oligarchia byvalych komunistov, ktori si po rozdeleni republiky zalozili svoje firmy, sedia vo vlade a rozkradaju statny majetok, dohadzuju statne zakazky svojim firmam alebo firmam svojich mecenasov...
tak to dnes u nas funguje, kto ma dobry napad, ma obchodne schopnosti...tak je z neho aj tak hovno, kedze bez znamosti vo vyssich kruhoch u nas nedosiahne nic...a takto demokracia a zdravy trhovy system nefunguje...

a tiez je pravda, ze za socializmu sice bola obrovska korupcia (tak ako je dnes), tiez stranici kradli hlavne pre seba...ale urcite vysoke sumy sa investovali aj do ludi, do budovania socializmu...a dnes??? dnes ma 40% podporu socialista, ktory hovori o socialnom state a za 4 roky akurat zdvojnasobil statny dlh SR, ale tie peniaze sa akosi neodrazili na zivotnej urovni slovakov...kam sa teda stratili ??? no asi kam...a preferencie mu este stupaju...napriek tomu, ze dialnice nepostavil, pravny stat nevybudoval, ba dokonca su nase sudy este vo vacsich srackach a o skolstve, vede a zdravotnictve sa da povedat to iste...ako je teda mozne, ze ma taku vysoku podporu ??? su Slovaci vazne taki sprosti ???

u nas by sa mal schvalit ustavny zakon, ze kresla v parlamente by sa nerozdelili do 100%...proste keby bola volebna ucast 45%, tak 55%kresiel by zostalo volnych...bol by to odkaz politikom, ze ludia nie su spokojni...a dajme tomu, ze keby bola volebna ucast mensia ako 40%, tak by zostali volne vsetky kresla a vyhlasila by sa na 2 roky vlada uradnikov, aspon v ceskej republike bola vlada uradnikov to najlepsie co sa im mohlo stat...
Prílohy
dc6a28c9c85d48ac7e64ed9411e06fbf.jpg
dc6a28c9c85d48ac7e64ed9411e06fbf.jpg (108.85 KiB) 902 zobrazení
Napísať odpoveď