Takže rozhodol som sa založiť vlastný server z dôvodu nie ziskového ale "študentského". Jednoducho chcem sa niečo nové naučiť
Účely serveru budú
- hosting mojej web stránky (za účelom naučiť sa php a zdokonaliť html)
- file hosting pre mňa a mojich spolužiakov (poznámky tzn. väčšinou wordové dokumenty)
- hosting TeamSpeak 3 (Komunikačný program pre mňa a pre hráčov jedného World of Warcraft serveru)
- hosting Call of Duty 4: Modern Warfare serveru (max slot: 18-20)
Info o serveri
CPU: AMD X2 2.71 Ghz
RAM: 2 GB (možný update)
Net: v súčasnosti Fibernet 10 down/1 up (plánujem zapojiť ďalšiu linku alebo zmeniť balíček)
Moje otázky:
1. Prvá a hlavná otázka je tá či server zvládne tie tri účely (hlavný účel je hosting webu a TS3, cod4 nieje až taký dôležitý) + či je net dostačujúci popr. koľko by mal byť minimum upload pre moje účely.
2. Keďže som neni plnoletý (16) Treba (okrem domény webu) niečo registrovať? A k tomu sa viaže ďalší problém je to že niesom plnoletý znamená, že niesom sám a keďže na prevádzku serveru budem potrebovať pevnú IP Istý členovia rodiny sa obávajú, že to môže byť problém pri istých w***z činnostiach. Je to opodstatnené (aj tak si zrejme budem zavádzať vlastný net no i tak ma to zaujíma)
3. Ďalšia a tiež dosť dôležitá otázka je keďže nemám extra veľké skúsenosti čo sa týka kontroly serveru: Ako vlastne budem server kontrolovať? Príklad: mám server bežiaci 24 hodin denne ďalej mám notebook a pripojím sa naň cez nejakého FTP klienta napr. Total commandera... to je fajn. Ale ako napríklad budem kontrolovať server akoby som bol priamo naňom ale pritom stále na notebooku (nechcel by som mať k serveru pripojený ani keyboard ani monitor ani myš). Viem o niečom čo je alternatíva k FTP - SSH ale nemám ani tušenia čo to je....
Živý príklad: náhodou sa niečo (neviemčo) stane čo zhodí cod4 server a bude ho treba znova nahodiť, a to akoby opätovným otvorením cod kliknutím na jeho ikonu. Ako spravím niečo takéto z iného PC?
4. Zálohovanie - ako často by som mal zálohovať ale hlavne ako sa to robí pripojím napríklad externý hdd (1.5TB) ale ako určím kedy a čo zálohovať? príklad chcem zálohovať súbor a o 00:00
5. Ak ma napadnú ďaľšie otázky tak ich určite pridám. Taktiež by som bol rád ak by ste mi napísali, čo ešte potrebujem vedieť.
Takže Dúfam, že sa nájde aspoň nejaký užívateľ, ktorý sa rozumie do danej problematiky (kľudne píšte aj tí ktorí nemajú so všetkým týmto skúsenosti alebo tí, ktorí tiež potrebujú help. Ak mi niekto poradí ohľadom každej mojej otázky upíšem sa mu na k