Vlastný Server - help

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Vlastný Server - help

Príspevok od používateľa iWin »

Keďže tento post bude troška dlhší pokúsim sa ho trošku obodovať aby bol prehľadnejší ako pre mňa tak i pre vás

Takže rozhodol som sa založiť vlastný server z dôvodu nie ziskového ale "študentského". Jednoducho chcem sa niečo nové naučiť

Účely serveru budú
- hosting mojej web stránky (za účelom naučiť sa php a zdokonaliť html)
- file hosting pre mňa a mojich spolužiakov (poznámky tzn. väčšinou wordové dokumenty)
- hosting TeamSpeak 3 (Komunikačný program pre mňa a pre hráčov jedného World of Warcraft serveru)
- hosting Call of Duty 4: Modern Warfare serveru (max slot: 18-20)

Info o serveri
CPU: AMD X2 2.71 Ghz
RAM: 2 GB (možný update)
Net: v súčasnosti Fibernet 10 down/1 up (plánujem zapojiť ďalšiu linku alebo zmeniť balíček)

Moje otázky:

1. Prvá a hlavná otázka je tá či server zvládne tie tri účely (hlavný účel je hosting webu a TS3, cod4 nieje až taký dôležitý) + či je net dostačujúci popr. koľko by mal byť minimum upload pre moje účely.

2. Keďže som neni plnoletý (16) Treba (okrem domény webu) niečo registrovať? A k tomu sa viaže ďalší problém je to že niesom plnoletý znamená, že niesom sám a keďže na prevádzku serveru budem potrebovať pevnú IP Istý členovia rodiny sa obávajú, že to môže byť problém pri istých w***z činnostiach. Je to opodstatnené (aj tak si zrejme budem zavádzať vlastný net no i tak ma to zaujíma)

3. Ďalšia a tiež dosť dôležitá otázka je keďže nemám extra veľké skúsenosti čo sa týka kontroly serveru: Ako vlastne budem server kontrolovať? Príklad: mám server bežiaci 24 hodin denne ďalej mám notebook a pripojím sa naň cez nejakého FTP klienta napr. Total commandera... to je fajn. Ale ako napríklad budem kontrolovať server akoby som bol priamo naňom ale pritom stále na notebooku (nechcel by som mať k serveru pripojený ani keyboard ani monitor ani myš). Viem o niečom čo je alternatíva k FTP - SSH ale nemám ani tušenia čo to je....
Živý príklad: náhodou sa niečo (neviemčo) stane čo zhodí cod4 server a bude ho treba znova nahodiť, a to akoby opätovným otvorením cod kliknutím na jeho ikonu. Ako spravím niečo takéto z iného PC?

4. Zálohovanie - ako často by som mal zálohovať ale hlavne ako sa to robí pripojím napríklad externý hdd (1.5TB) ale ako určím kedy a čo zálohovať? príklad chcem zálohovať súbor a o 00:00

5. Ak ma napadnú ďaľšie otázky tak ich určite pridám. Taktiež by som bol rád ak by ste mi napísali, čo ešte potrebujem vedieť.

Takže Dúfam, že sa nájde aspoň nejaký užívateľ, ktorý sa rozumie do danej problematiky (kľudne píšte aj tí ktorí nemajú so všetkým týmto skúsenosti alebo tí, ktorí tiež potrebujú help. Ak mi niekto poradí ohľadom každej mojej otázky upíšem sa mu na k :plus: do neviem kedy :lol: :lol:
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Re: Vlastný Server - help

Príspevok od používateľa 3PO »

Zdravim

1. K jednotke sa nebudem vyjadrovat lebo netusim ako je serverova cast danej hry narocna na beh.

2. domenu si registorvat nemusis. bud pouzivatelom zadas ip adresu. ale ked to tak chces skus pozriet sluzbu no-ip alebo podobnu.

3.SSH. staci google. je to protokol/sluzba na ovladanie servera na dialku. v textovom rezime.

4.zalohovat nemusis pokial nedojde na serveru k zmene. nie je to kriticky system. takze ked sa ti ho podari nastavit a nainstalovat potrebne sluzby a programy spravis zalohu. a potom pred kazdou vacsou zmenou.popripade zalohovat len dolezite casti servera. zalohovat mozes po sieti napriklad na notebook. opat staci google.

5. potrebujes vediet googlit precitat si aspon zaklady o serveroch, sluzbach na nom beziacich, zaklady zalohovania dat a uvedomit si ze server nie je graficke klikatko (moze byt ale vacsinou je to zbytocne). a este si precitaj si podmienky od orange. neviem ci je prevadzka servera povolena. osobne ma tiez orange net a jednoduchsi server pre osobnu potrebu.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Server: CPU postacuje, ram by mala ale zvysil by som aspon na 4GB, CoD zhltne hodne, OS Ubuntu dobra volba, ale volil by som serverovu ediciu + doinstaloval dajme tomu fluxbox, gnome alebo co sa teraz pouziva v desktope by tam zbytocne zaberalo prostriedky ktore potom mozu niekde chybat.

1. Minimalna konektivita pre sluzby je tak cca 2/2Mbps, optimalne 10/10Mbps, ideal 50/50.

2. Ak tam budes mat warez obavaj sa. Ak chces mat klud nedavaj ho tam.

3. SSH + monitorovaci system (munin). SSH budes potrebovat ci chces ci nie. Na konfiguraciu instalaciu balikov a pod. Doinstaloval by som ako som pisal fluxbox, k tomu vncserver. V notase otvoris vncviewer a mas remote destop. Munin su grafy ktore zobrazuju od vyuzitia linky po load systemu, vytazenia cpu, ram, teploty diskov, scaling cpu.....pluginov do muninu je velka kopa

4. Pripoj ext. disk, vytvorit zalohovaci script (velmi primitivne) a v crone (scheduler) nastavit spustanie tohoto scriptu v cas kedy chces.

Podla potrieb ktore pises tych balikov budes potrebovat minimalne a bude to otazka niekolkych minuto to rozbehat. CoD4 uz nebude take lahke ale nieje to tiez nic zlozite. Teamspeak nepoznam nikdy som to nespustal.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Kedze sa tym zivim, dovolim si nieco napisat aj ja. Mozno to nebude to, co chces pocut, ale je to len dalsia alternativa, ktoru mozes zvazovat.

Co sa tyka HW, mal by v pohode postacovat na tvoje potreby. Ale suhlasim s tym, ze dat tam este 2 GB RAM by len prospelo pre plynulejsi chod.

1. ta linka by mala zvladnut to, co chces ty, AK tam nebude velky traffic, a AK nebudes pouzivat na TS3 ten najlepsi codec, a AK tam nebude naraz viac, ako 8-10 uzivatelov.

2. domenu registrovat vobec nepotrebujes, staci ti IP adresa. V tomto pripade suhlasim s navrhom na NO-IP sluzbu, ktoru najdes tu. Je jednoducha na pouzivanie a na tvoj ucel uplne postacujuca. Warez ako taky je problemova zalezitost a nerobil by som to na tvojom mieste. V prvom rade si povedal, ze to chces na studijne ucely. Ak si tam sem-tam vymenite nejaku mp3 na rychlo s kamaratmi, nic sa nedeje. Ale nerobil by som z toho pravidlo.

3. Tu prichadza na rad zmena, o ktorej som pisal vyssie. Musi to byt Linux masina? Nemoze to byt Windows? Ano viem, ze mnohi teraz budu hovorit, aky je Windows nestabilny atd. - ale je to nezmysel, ked je dobre nakonfigurovany. Robim a zivim sa cisto Windows platformou uz par rokov, tak si to dovolim tvrdit. No, ale problem je cena. Sice mozes aj piratit, ale to som nepovedal ja, hehe. Kazdopadne sprava na Windows je jednoducha, mozes pouzivat na ovladanie serveru x aplikacii. Od samotneho integrovaneho Remote Control (Terminal Services), cez TeamViewer (zadarmo), LogMeIn (zadarmo) a tak dalej. To je co sa tyka spravy a monitorovania systemu. Ked chces nejaky FTP server, tak je zase mnozstvo freeware rieseni, ktore bude v pohode stacit na tvoje bezne pouzivanie. Koncovym uzivatelom je to potom v podstate jedno akeho FTP klienta si vyberu, aby sa na tvoj server dostali.

4. Zaloha v tvojom pripade nie je taka kriticka, ako uz hovoril niekto predomnou. No aj napriek tomu, ak by si to chcel robit. Tak vo Windows to mozes robit formou jobov, resp. Scheduled Task. Tam si mozes nastavit, kedy co a presne. Pripadne si sam nascriptovat nieco a nechat to spustat za pomoci .bat files napriklad.

Ked mas nejake dalsie otazky, kludne sa pytaj.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

To p4ra: Pisal si ze warez je problemova zalezitost, zamedzit warezu musi uz na urovni OS. Ked uz bude samotny OS nelegalny, tak potom je jedno ci tam bude mat nejake mp3. Ak tam bude opensource system tak sa vyhne problemom skor ako ked samotny server uz bude postaveny na nelegalnom sw.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Suhlasim. Preto som napisal, ze je tam problem cena. Ale tiez, ze ho nenabadam na warez. Neber toto prosim ako ospravedlnenie situacie, ale ak by tam bol len OS, pretoze je to pre neho lahsie, a ziadna dalsia piratska cinnost, nepredpokladam, ze by sa v tom niekto vrtal. Obvzlast nie, ked je to len studentsky server.
iWin
Light Professional
Light Professional

Wow tak v prvom rade všetkým thanks za rady
K tomu warezu asi som sa zle vyjadril ja ho nechcem šíriť ale tú druhú možnosť resp nieje ale iní členovia mojej rodiny ho chcú a keďze by sa jednalo o pevnú IP čiže aj lahšie vystopovateľnú a v tom spočívajú ich obavy.
Ten filehosting bude fakt vyuźívaný len na nejaké worďacke dokumenty

To P4ra: Ten linux je tam len preto lebo ako som písal mojím hlavným účelom je získanie vedomostí v tejto oblasti. + linux oproti win(7) a samozrejme je free co je velka vyhoda neni tam treba ziadne anitivirusy ani nic podobne.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Ked sa chces zdokonalovat prave v Linuxe, tak potom chapem, preco si sa rozhodol pre tento OS. V tomto pripade by som volil ako ti uz bolo poradene Ubuntu Server Edition.
iWin
Light Professional
Light Professional

tej server edition sa trochu obavam kedze mam 0ve skusenosti a server edition ak sa nemyslim je len prikazovy riadok
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

do server edition sa daju nainstalovat i graficke "okienka". len osobne k tomu nevidim dovod ak teda serverova cast hry bezi bez nutnosti spustenia z GUI
iWin
Light Professional
Light Professional

Keďže zrejme budúci týždeň budem mať novú linku(20mbit down/2 up, je možnosť mať aj 4mbit upload za 3.40€ :) nič neni zadarmo ale nechystám sa taketo niečo aktivovať resp. aspoň zatiaľ nie) + verejnú ip.
V poslednej hodine som sa vrátil k tejto téme pozrel si príspevky hlavne k 3. bodu a to kontrola serveru

takže dám na vás a použijem ubuntu server edition čo je len príkazový riadok z čoho mám trocha obavy ale snáď to zvládnem ale opäť mám pár dotazov na kontrolu servera :) (snáď sa niekto k tejto téme vráti)
Takže najskôr ssh - z toho čo som narýchlo vizistil vlastne je to ako FTP, telnet atď. s tým rozdielom, že je bezpečný, šifrovaný. Taktiež, že slúži na prenos dát medzi PC a serverom a takisto aj na kontrolovanie serveru. Tu sa dostávame k prvej otázke, ako vlastne pomocou ssh kontrolujem server? - áno, pomocou príkazového riadku ale povedzme, že potrebujem na server nainštalovať napr MySQL (neni náhodou v server edition zakomponovaný?) tak neviem si predstaviť ako by som to cez ten príkazový riadok spravil i keď je to teoreticky možné. Takže zrejme na toto je dobré používať to čo spomínal master a to vncserver a viewer ak sa nemýlim.

Ďalej ku grafickému rozhraniu na server. Opäť ako spomínal master, mal by som využiť fluxbox/gnome keďže prvých pár minút som nemal predstavu ako nainštalujem niečo len cez príkazový riadok ale samozrejme google mi poradil a tipujem, že to bude nejak takto

Kód: Vybrať všetko

sudo apt-get install fluxbox
Takže tak bol by som rád keby mi opäť niekto trochu pomohol s objasnením istých vecí (hlavne ssh)
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Instalaciu zakladnych balikov ako je mysql apache php mozes zaskrtnut rovno pri instalacii (vid. prilohu).
23.PNG
Kontrolovat server cez SSH jednoduche, neviem sice co chces kontrolvat, ak vsetko bezi bez problmov nemas moc co kontolovat (mozno logy pre pripadne chyby). Ci bezi aplikacia v systeme a kolko zabera prostriedkov servera mozes napr aj cez TOP (staci do konzoly napisat top, alebo htop ktory doinstalujes prikazom apt-get install htop, je krajsi).
Neviem naco chces silou mocou okienka, nevidim k tomu vyuzitie (ak nejaka aplikacia nieje potrebna aby bezala v X), kedze aj tak vsetky aplikacie budes instalovat cez prikazovy riadok.
Doinstaluj si munin, bude ti vykreslovat grafy (vytazenie diskov, cpu, load, traffic, etc.) tam mozes kontrolovat stav servera kolko chces.
Priklad grafu loadu systemu.
load.png
Ak silou mocou chces okna tak ten prikaz ktory si vygooglil je spravny. Ubuntu ma dobry balickovaci system, vsetko instalujes pomocou apt-get install, ak sa ti nechce pisat vzdy pred kazdy prikaz sudo, staci aby si si prihlasil root ucet, ked budes prihlaseny vo svojom acc napises sudo su, napises znova svoje heslo a mas najvyssie prava kedy nieje potrebne ku kazdemu prikazu pisat sudo.
Napísať odpoveď