Nikola Tesla

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Masaker
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nikola Tesla

Príspevok od používateľa Masaker »

narazil som na tento článok
http://www.upramene.cz/energie/view.php ... 2006121001
co si myslite?
kde je pravda?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Nikola Tesla

Príspevok od používateľa seth82 »

Pravda je vo hviezdach.
Danielson
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Danielson »

Zaujímavý článok. Pravdou je, že Tesla bol naozaj posledné desaťročia zabúdaný a prirodzená rádioaktivita by predsa časom skutočne vymizla, či? :)

Ja som si dávnejšie čítal články o pokusoch prenosu energie priestorom, no ťažko posúdiť, či je to len výplod fantázie, alebo skutočnosť.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Podla mna bol Nikola Tesla najvacsim geniom vsetkych cias. Aspon co sa fyziky tyka. Ohladom jeho "dnes utajovanych" pokusov sa dnes vie len malo a tazko urcit co je doveryhodny zdroj.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

pravda je len jedna a to taka ze tesla bol genius, jeho vynalezy boli DOKONALE a preto sa znicili alebo sa utajuju. Ja osobne tomuto cloveku velmi fandim, hlavne pre vyvoj istych veci.
:)
Masaker
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Masaker »

mna zaujala jeho rezonancia a pod. :)
Pikolik
Star
Star

Príspevok od používateľa Pikolik »

pred 100 rokmi zkonstruoval elektromotor, ktory dokazal jazdit okolo 100km/h niekolko hodin. Neskor to od neho odkupila spolocnost na vyorbu spalovacich motorov alebo nejaka ropna spolocnost (uz si nepametam presne) za 15milionov dolarov.Keby to nepredal dnes je svet nezavisly na rope. Spolu s Einsteinom pracovali pocas druhej svetovej vojny na projekte, ktory mal udajne zneviditelnovat lode na mori. Vysledok bol "cestovanie v case".
Netvrdim, ze je to pravda ale popri tom aky bol Tesla pan by som tu aj veril.(videl som to v jednom dokumente)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tomu s motorom neverim. Totiz pri autach nie je problem s elektromotormi, ale s bateriami. Na vyvinutie takej rychlosti potrebujes velke mnozstvo energie bez ohladu na pohon. Dnesne elektromotory maju velmi vysoku ucinnost (premena dodanej energie na pohybovu), ale problemom je to, ze tu energiu im musi dodavat vela baterii. Tu fyzika nepusti. Realne by to bolo ak by mal nejaky vykonny akumulator a k tomu vysokoucinnu rekuperaciu, ale to je tiez malo pravdepodobne.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

gothar - ak si pamätám, tak tesla sa hral s myšlienkou voľnej energie, zbieraním energie "z ničoho." Takže v tomto ponímaní by som problém s ultra super batériami ako problém nevidel. Mňa skôr zaráža, ako málo je dnes tento velikán a génius prezentovaný (napr. v porovnaní s Einsteinom, ktorého "slávnu formulu e=mc^2" vedia aj malé deti - aj keď jej nerozumejú). Ak je čo i len zlomok z tých legiend, informácií a podobne, ktoré o ňom kolujú a sú dostupné, pravdivý, tak nechápem, prečo je dnes svet po technickej i vedeckej stránke tak zaostalý. Natíska sa tu otázka - vadil niekomu? Nebolo by to prvý krát v dejinách, kedy sa na "nepohodlného" človeka proste zabudlo a jeho práca a genialita vyšla v nivoč.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

GothaR napísal:Totiz pri autach nie je problem s elektromotormi, ale s bateriami.
Vraj na to vyuzival el. energiu z vlastneho domu. A prenasal ju obdobne ako ked zasvietil ziarovky na poli.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tiež som o ňom čítal rôzne takéto veci, ťažko povedať, čo je na tom pravdy. Ale keďže som skeptik, podľa mňa ide zväčša o nánosy výmyslov. Nepochybne to bol génius a pokúšal sa robiť rôzne zaujímavé veci (a mnohé aj spravil), ale odtiaľ potiaľ.

Stoporko:
e=mc^2
Podľa mňa tejto rovnici chápe veľmi málo ľudí. Si pamätám, ako sa v jednej Lampe pokúšal Mojžiš túto rovnicu vysvetliť. Hovoril o tom aspoň 15 minút a pochybujem, že na konci to bolo pre nás neznalcov o niečo viac stráviteľnejšie ako predtým. :lol:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - myslím, že teórii relativity a kvantovke chápe málokto :) Ja rozhodne do tej skupiny "vyvolených" nepatrím - viac menej rozumiem "odrobinkám" spadnutým zo stola mudrcov.

Nemáš náhodou link na tú Lampu? Sa mi marí, že nám jedna profka vravela o Lampe, kde rozoberali Schrodingerovu bezčasovú rovnicu a čo všetko sa v tých pár písmenkách skrýva a bolo to vraj na dlho.
hughito
Redeemer
Redeemer

Pfff, tak to naozaj neviem. Určite v niektorej tej fyzikálnej, ale možno aj v niektorej o vesmíre to mohli spomínať. Tu ti asi moc nepomôžem (videl som takmer všetky Lampy, čiže v tom za tie roky už nemám taký prehľad).
Pikolik
Star
Star

Príspevok od používateľa Pikolik »

mozno je to tato cast http://www.tyzden.sk/lampa/lampa-z-2-12-2010.html
okolo 100-ej minuty
hughito
Redeemer
Redeemer

Tuším je to ono, od takej cca 95 minúty tam začne škriabať na tabuľu. :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ok, vďaka páni :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Stoporko napísal:hughito - myslím, že teórii relativity a kvantovke chápe málokto :) Ja rozhodne do tej skupiny "vyvolených" nepatrím - viac menej rozumiem "odrobinkám" spadnutým zo stola mudrcov.
Akurat vcera som pozeral BBC.Horizon.2011.What.is.Reality a tam jeden vedec, ktory sa kvantovej fyzike venuje, povedal, ze ani on jej nerozumie, vie len ako funguje, ale nevie preco :) Nechce sa mi to tu rozpisovat, treba si to pozriet, je tam zaujimavy pokus s dvojitou strbinou a laserom vystrelujucim jednotlive fotony ked vsetko nasvedcuje tomu, ze jeden foton sa vie rozdelit na 2. Nikto nevie preco, ale je to tak :)
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Takéto fantastické vynálezy by poskytli nesmiernu výhodu každej krajine ktorá si ich môže podľa možnosti celkom dobre strážiť približne na jedno desaťročie(porovnávam to s technológiou atómovej bomby) čo by jej dalo náskok na ďalší progress. Podľa mňa je v záujme každého štátu dať ich čo najskôr do obehu (aspoň vojenského) a preto v tie fantastické prístroje neverím. Už by sme ich tu dávno mali a boli by testované vo vojnách ktorých odvtedy bolo neúrekom. Určite bol génius a vizionár. A predstihol svoju dobu - ostatne to géniovia robia. Pre mňa je sklamanie že sa nevedie elektrina zemou
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gothar - si si istý tým, že si správne porozumel, že jeden fotón sa rozdelí na dva? Nás učili že súčasná interpretácia dvojštrbinového experimentu je taká, že ten fotón (elektrón, to je jedno) prejde SÚČASNE cez obe diery, pričom je určitá pravdepodobnosť prechodu cez jednu dieru a určitá pravdepodobnosť prechodu cez druhú dieru. Častica sa nerozdelí.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tam bola aj animacia kde sa delil, ale potvrdene to nie je. Problem je ten, ze ked daju detektory pred strbiny, tak sa fotony spravaju normalne, ked daju detektory prec, tak to zas vyzera, ze sa delia.
Napísať odpoveď