učím sa PHP z linuxsoft-budem tu pisat co mi bude neiste

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
SimSaraRum
Amateur
Amateur

učím sa PHP z linuxsoft-budem tu pisat co mi bude neiste

Príspevok od používateľa SimSaraRum »

caute,

zacal som sa ucit "php" a ako som tu pozeral najviac ludi odporuca linuxsoft
no takze zacnem co mi je neiste :D to ani nic nerobi
tento kod som si opisal to dava na dalsi riadok? lebo mne

Kód: Vybrať všetko

<?
echo "Dnes je hezky";
?>
<?
echo "Dnes je hezky", "Zítra bude ošklivo...", "pozítří bude taky ošklivo...", "jak bude 
v pondělí mě nezajímá...";
?><br />
<? echo "Tohle bude první řádek
Tohle bude druhý řádek
Tohle dáme nakonec"?><br />
<? echo "Tohle bude první řádek\nTohle bude druhý řádek\nTohle dáme nakonec"?>
a zobrazuje sa mi takto... ma to tak aj byt?? ci to ma byt v dalsiom riadku alebo co?? :D
lebo ja som pochopil ze to ma byt novy riadok ale... aj toto je napisane na linuxsoft

\n           Nový řádek
Prílohy
php.JPG
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: učím sa PHP z linuxsoft-budem tu pisat co mi bude neiste

Príspevok od používateľa audiotrack »

nový riadok to aj je, pozri sa do zdrojáku vygenerovanej stránky. Tebe to dá do jedného, lebo znak \n prehliadač ignoruje. Keď chceš aby bol aj na stránke nový riadok, treba vypísať <br/>

návod na linuxsofte nepoznám, ale ak sú tam takéto veci ako si zkopíroval tak si radšej vyhľadaj niečo lepšie. Ten kód ti na každom serveri nepôjde, a písať "návody" na zlú konfiguráciu mi príde maximálne amatérske. Netuším kto ich tam píše, ale buď sú tie návody veľmi veľmi staré alebo ich písali amatéri ktorí sami neviedia v php robiť o moc lepšie ako ty
SimSaraRum
Amateur
Amateur

a co by si mi ty odporucil?? kde by som sa mal ucit php?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ja ti žiaľ nedokážem odporučiť nič, pretože nemám pobehané tieto návody a nepoznám teda ktorý je dobrý. Ale verím tomu že nájdeš lepšie. Možno nie tak komplexný tutoriál ako na linuxsofte, ale kvalitnejšie. Ak chceš oboje (komplexné a kvalitné) tak siahni po knihe
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Ja som s php začínal na linuxsofte, ale to som už mal zvládnuté HTML, čo ty asi nemáš (vzhľadom na ten problém s novým riadkom)
Neverím, že na linuxsofte nevysvetlili princípy php. Je ale pravda, že tie články sú fakt kruto staré, takže sa pozri po iných. S programujte.com ( http://programujte.com/?rubrika=296-web ... kurz-php-i ) mám dobré skúsenosti, ale ich kurz som nečítal. Vyskúšaj, prípadne kombinuj tému z programujte.com a linuxsoft.cz ;)
SimSaraRum
Amateur
Amateur

preco myslis ze html nemam zvladnute?? je pravda ze neviem v html vsetko ale viem v tom toho dost :D
co som tam zle urobil?? ked si povedal ze html nemam zvladnute....len sa pytam

//autoeditácia príspevku (05 Feb 2011, 19:48)
lebo v html viem dat dalsi riadok uplne v pohode len sa pytam ze ako to treba v php,

//autoeditácia príspevku (05 Feb 2011, 19:51)
lebo ked som to dal takto

<? echo "Tohle bude první řádek<br>Tohle bude druhý řádek<br>Tohle dáme nakonec"?>
tak to pohode ide..
tak vlastne naco je to /n?? pouziva sa to vlastne??
BX
Addict
Addict

Ak to tak nie je, tak sa ospravedlňujem. Predpokladal som, že na linuxsofte vysvetlili a odlíšili \n a <br>, ale teraz som si pozrel ten tvoj zdroják lepšie a už vidím, že tak asi neurobili.
Audio: niekedy dávno v php to takto bežalo? Že \n === <br> ?

SimSaraRum: Tak ak to neodlíšili, odlíšim ti to ja a to tak, že v php musíš generovať html kód "se-vším-všudy" Takže to čo je v php nový riadok, ale nie je to nový riadok v HTML, tak sa to ako nový riadok v prehliadači nezobrazí. Zobrazí sa to ale ako nový riadok v zdrojovom kóde stránky (CTRL+U)

\n sa používa na odsadenie textu pre lepšiu čitateľnosť zdrojového kódu stránky (väčšinou)
SimSaraRum
Amateur
Amateur

a preco to je takto na linuxsofte vysvetlovane

<?
echo "Dnes je hezky", "Zítra bude ošklivo...", "pozítří bude taky ošklivo...", "jak bude 
?>
a nemoze to byt aj takto jednoduhsie??

<?
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude 
?>
BX
Addict
Addict

Ako tak pozerám, otrep ten seriál na linuxsoft o stenu a nájdi si niečo novšie :D
Neviem, či sa snažili o ukážku spájania reťazcov, alebo čo, ale každopádne na to zabudni a používaj len ten druhý príklad, ktorý si uviedol :)
(A skús prejsť radšej na programujte.com)

// Idem nájsť niečo schopné, lebo toto neni sranda : P
SimSaraRum
Amateur
Amateur

Velmi Ďakujem BX za vysvetlenie fakt dik :D

//autoeditácia príspevku (05 Feb 2011, 20:01)
a potom to prosim daj tu :) ak najdes neco lepsie

//autoeditácia príspevku (05 Feb 2011, 20:03)
a viem ze teraz zajdem asi daleko ale spytam sa ta to :D

ze ako to je vlastne s tou MySQL jak sa tam vkladaju tie nove kody??

// Za pokus spytať sa to stoji xD
BX
Addict
Addict

Tak som si pozrel ten linuxsoft a žiaľ, musím ho obhájiť, lebo všetko toto tam je :)
Pokud jste si zkoušeli uvedený příklad s řádky a máte pocit, že tam cosi nehraje, máte pravdu. V prohlížeči totiž budou všechny údaje na jednom řádku. Kde je tedy problém? Problém je v tom, že nesmíme míchat dvě věci: to jak PHP předává informace prohlížeči a to, jak prohlížeč předané informace zobrazuje. Když pošlete prohlížeči požadavek na skript uvedený výše a necháte si zobrazit zdrojový kód stránky která dorazí, zjistíte, že tam ty konce řádku opravdu jsou. HTML ale nezalamuje řádek tehdy, když je znak konce řádku v kódu, HTML má k tomu značku <BR>. Je samozřejmě možné vložit značku HTML do řetězce v PHP, třeba takhle:
Takže ti asi odporučím poriadne čítať a prečítať celý stranu, kým sa opýtaš :!:

A na MySQL zatiaľ nemysli...
SimSaraRum
Amateur
Amateur

ok xD....ja viem nedocital som stranu : P ale dikk za ochotu
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

SimSaraRum napísal:a preco to je takto na linuxsofte vysvetlovane

<?
?>
a nemoze to byt aj takto jednoduhsie??

<?
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude 
?>
Spájanie reťazcov je cez bodku, nie cez čiarku. Toto bude síce fungovať, ale z úplne iného dôvodu a nie že by to spojilo ten reťazec do jedného. Ak to tam nenapísali, tak začiatočníka čitateľa uviedli do obrovského chaosu. Použijú niečo špecifické a netradičné a neupozornia na to že to takto nefunguje. A ten tvoj "jednoduchší" zápis nie je ekvivalentný tomu ich, preto to tak nemôže byť :)
BX napísal: Audio: niekedy dávno v php to takto bežalo? Že \n === <br> ?
nie, php s tým nič nemá. Ak ti to niekedy dávno fungovalo, tak to bol bug v prehliadači. Štandartne má každý prehliadač ignorovať všetky whitespaces (medzery, tabulátory, prázdne riadky) v zdrojáku
BX
Addict
Addict

audiotrack napísal:nie, php s tým nič nemá. Ak ti to niekedy dávno fungovalo, tak to bol bug v prehliadači. Štandartne má každý prehliadač ignorovať všetky whitespaces (medzery, tabulátory, prázdne riadky) v zdrojáku
Hej, tá otázka bola zbytočná potom, čo som si pozrel linuxsoft
SimSaraRum
Amateur
Amateur

ahha a zdalo sa mi ze som docital celu stranu a nikde som hento necital a to je na strane 5. :D a ja som dokoncoval 4.

ok dikk :D idem pokracovat

//autoeditácia príspevku (05 Feb 2011, 20:12)
a audiotrack ako to teda ma byt ??

ked toto co som ja napisal ze jednoduhsie si povedal ze to je nespravne tak ako??

<?
?>
Prepačte že som taka otrava :D ale chcem sa to dobre naučiť :D a chapat tomu xD
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

to tvoje ti vypíše aj s tými čiarkami, kde ich vypíše bez čiarok. Nepýtaj sa prečo, na "strane 5" proste nemáš dosť vedomostí aby si to pochopil :)
SimSaraRum
Amateur
Amateur

ahha dik uz som si vsimol ze tie ciarky zmizli ked som dal spet to co je v navode
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Ja tiež do PHP len vŕtam ale tým, že ovládam iný programovací jazyk to mám o niečo jednoduchšie s pochopením princípu fungovania a ako takej syntaxe PHP. To čo ti AudioTrack písal ohľadne toho že ti to nepôjde na každom servery "Ten kód ti na každom serveri nepôjde" bolo myslené na toto:

<?
PHP kód
?>
jedná sa o to že <? by sa malo zapisovať takto

<?php
PHP kód
?>
Ohľadne tej tvojej ukážky:

<?php
echo "Dnes je hezky", "Zítra bude ošklivo...", "pozítří bude taky ošklivo...", "jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
ti to v html vypíše (aspoň u mňa) takto bez tých čiarok:

Dnes je hezkyZítra bude ošklivopozítří bude taky ošklivo...jak bude v pondělí mě nezajímá...
ak to tam dáš ako String (v úvodzovkách " " alebo apostrofoch ' ')

<?php
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
alebo
<?php
echo 'Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...';
?>
tak sa ti to vypíše v html takto aj s čiarkami:

Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...
pokiaľ použiješ \n alebo \r (sám neviem aký je medzi nimi rozdiel, ale asi nie veľký hlavne že fungujú skoro rovnako):

<?php
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,\n pozítří bude taky ošklivo...,\n jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
výpis v html bude vyzerať takto:

Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...
ale keď si pozrieš zdroják (ctrl+u), tak budeš vidieť, že sa ti to zalomilo.

Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,
pozítří bude taky ošklivo...,
jak bude v pondělí mě nezajímá...
HTML to však ignoruje a berie to ako keby to bolo v jednom riadku.

pokiaľ to ale urobíš s tým <br />, tak to fungovať bude:

<?php
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,<br />  pozítří bude taky ošklivo...,<br />  jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
HTML ti to vypíše takto:

Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,
pozítří bude taky ošklivo...,
jak bude v pondělí mě nezajímá...
V prípade, že sa dostaneš v PHP k použitiu premenných v texte, tak je nutné si dobre zvážiť použitie apostrofu alebo úvodzovky (toto mi vysvetlil Audiotrack pre časom, lebo som to tiež nevedel).
Pokiaľ budeš mať premennú:

$premenna = "hojko.com";
A použiješ ju v texte s úvodzovkami:

echo "som užívateľ fóra $premenna";
HTML ti vypíše toto:

Som užívateľ fóra hojko.com
Ale ak to zapíšeš s apostrofmi:

echo 'som užívateľ fóra $premenna';
Tak HTML vypíše toto:

som užívateľ fóra $premenna
nevypíše sa obsah premenej ale iba jej názov tak na to treba dať pozor a platí to aj pripoužití \n a \r.

(dúfam, že som dačo nepojebabral)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

weroro napísal: pokiaľ použiješ \n alebo \r (sám neviem aký je medzi nimi rozdiel, ale asi nie veľký hlavne že fungujú skoro rovnako):
napísať že medzi nimi nie je asi veľký rozdiel je tak trúfalé, ako napísať že medzi písmanami A a D nie je veľký rozdiel. Ide totiž o znaky ascii kódu medzi ktorými sú ďalšie dva znaky, takže to kľudne môžeme premietnúť na písmena A a D alebo čísla 1 a 4 ak chceš..

no a aký je tam rozdiel okrem ordinálnej hodnoty? Znak \n je znak nového riadku ktorý používajú unixy. Dos a Windows používa kombináciu \n\r a Mac používa \r. (Práve preto multiplatformové jazyky ako napríklad c++ majú konštanty ako endl pre koniec riadku) Apache je unix-based web server, a preto sa v php spustenom pod apachom používa pre nový riadok \n. Ak by tvoja stránka bežala na inom servery, napríklad na IIS a teda by si používal namiesto php jazyk asp, musel by si používať \n\r (i keď nie tak celkom, lebo v asp sa táto sekvencia nepíše priamo ale volá sa namiesto nej konštanta vbCrLF ktorá má jej hodnotu).
Netreba si to však pliesť s konštantou, lebo cez lomítko môžeme zapísať ľubovoľný znak v osmičkovej aleb šesnástkovej sústave. Napríklad:

<?
echo "1. riadok \xA 2. riadok";  
echo "\n";
echo "3. riadok \012 4. riadok";  
?>
je použitie toho istého "enteru" najprv zapísaného v šestnástkovej sústave, potom cez escape charakter, a potom v osmičkovej sústave
Napísať odpoveď