Ja tiež do PHP len vŕtam ale tým, že ovládam iný programovací jazyk to mám o niečo jednoduchšie s pochopením princípu fungovania a ako takej syntaxe PHP. To čo ti AudioTrack písal ohľadne toho že ti to nepôjde na každom servery "Ten kód ti na každom serveri nepôjde" bolo myslené na toto:
jedná sa o to že <? by sa malo zapisovať takto
Ohľadne tej tvojej ukážky:
Kód: Vybrať všetko
<?php
echo "Dnes je hezky", "Zítra bude ošklivo...", "pozítří bude taky ošklivo...", "jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
ti to v html vypíše (aspoň u mňa) takto bez tých čiarok:
Dnes je hezkyZítra bude ošklivopozítří bude taky ošklivo...jak bude v pondělí mě nezajímá...
ak to tam dáš ako String (v úvodzovkách " " alebo apostrofoch ' ')
<?php
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
alebo
<?php
echo 'Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...';
?>
tak sa ti to vypíše v html takto aj s čiarkami:
Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...
pokiaľ použiješ \n alebo \r (sám neviem aký je medzi nimi rozdiel, ale asi nie veľký hlavne že fungujú skoro rovnako):
<?php
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,\n pozítří bude taky ošklivo...,\n jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
výpis v html bude vyzerať takto:
Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo..., pozítří bude taky ošklivo..., jak bude v pondělí mě nezajímá...
ale keď si pozrieš zdroják (ctrl+u), tak budeš vidieť, že sa ti to zalomilo.
Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,
pozítří bude taky ošklivo...,
jak bude v pondělí mě nezajímá...
HTML to však ignoruje a berie to ako keby to bolo v jednom riadku.
pokiaľ to ale urobíš s tým <br />, tak to fungovať bude:
<?php
echo "Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,<br /> pozítří bude taky ošklivo...,<br /> jak bude v pondělí mě nezajímá...";
?>
HTML ti to vypíše takto:
Dnes je hezky, Zítra bude ošklivo...,
pozítří bude taky ošklivo...,
jak bude v pondělí mě nezajímá...
V prípade, že sa dostaneš v PHP k použitiu premenných v texte, tak je nutné si dobre zvážiť použitie apostrofu alebo úvodzovky (toto mi vysvetlil Audiotrack pre časom, lebo som to tiež nevedel).
Pokiaľ budeš mať premennú:
A použiješ ju v texte s úvodzovkami:
HTML ti vypíše toto:
Ale ak to zapíšeš s apostrofmi:
Tak HTML vypíše toto:
nevypíše sa obsah premenej ale iba jej názov tak na to treba dať pozor a platí to aj pripoužití \n a \r.
(dúfam, že som dačo nepojebabral)