Pre pochopenie asi bude dobré aj krátky opis obyvateľov tohto bytu. Dvaja z nich sú humusáci bez zodpovednosti (čo sa týka školy, peňazí ale aj čohokoľvek iného) a s nulovou toleranciou k ostatným, fajčiari. Keď sa začne chľastať (a to je vďaka nim dosť často), nevedia na to ísť "civilizovane" a keď si vypijú, sú z nich ešte 2x väčšie hovädá než bežne.
Tretí je slušák, nepije, nefajčí, nenadáva, čistotný, poriadkumilovný. Zodpovedný po všetkých stránkach, veľa času venuje učeniu a škole, chodí skoro spávať a teda aj skoro vstáva. Úplný protiklad prvých dvoch. Je veľmi hanblivý, súhlasí so všetkými spoločnými rozhodnutiami bez vyjadrenia vlastného názoru (napr. či si kúpime chladničku, zavedieme v byte rýchlejší internet a pod.). Nechá si "skákať po hlave", nikdy neprotestuje, nikdy sa nesťažuje. Toleruje všetko, čo sa v byte deje bez slova i keď všetci dobre vedia, že sa mu to nepáči. Okrem toho je veľmi popletený, stále zmetkuje a aj napriek tomu, že učeniu z nás venuje najviac času, sa mu v štúdiu darí najmenej.
No a ja - rozhodne nie som taký slušák ako vyššie spomínaný ale od humusáckeho hoväda to mám tiež ďaleko. Nefajčím, piť síce pijem, ale viem sa pri tom kontrolovať aj správať. Tolerantný som zdá sa mi až príliš, neporiadok mi moc nevadí, cigaretový dym a smradľavé ponožky áno.
Tak konečne som sa dostal k problémom. Prvým a azda najväčším je fajčenie. Sme tu dvaja fačiari a dvaja nefajčiari. Balkón v byte nemáme. Už od kedy sme tu začali bývať, je to boj medzi mnou a oboma fajčiarmi. Môjmu kolegovi nefajčiarovi síce cigaretový dym taktiež vadí, ale vyjadriť sa nevyjadrí, vraví, že on nikoho nebude obmedzovať takže som v tomto boji sám. Keďe tu nemáme balkón, dohodol som sa s fajčiarmi, že budú fajčiť pri otvorenom okne v kuchyni, pričom dvere do spálne zatvoria a vždy po fajčení ešte vyvetrajú. Chvíľu to tak aj fungovalo. Lenže postupom času začali s fajčením pomaličky "expandovať". Najprv neustále zabúdali zatvárať dvere do spálne. Potom zabúdali po fajčení vetrať, jednoducho hneď ako zahasili špak zatvorili okno. Neskôr už pri fajčení nestáli pri okne, ale sedeli pri počítači alebo pri stole. No a nakoniec sa to dostalo do fázy, keď som prišiel, v miestnosti svorne fajčili traja naraz (bol u nás ďalší spolužiak), okno zatvorené, dvere do spálne otvorené, pre dym takmer nebolo vidieť. Nemyslite si, že som im nič nevravel, nevyčítal a nehádal som sa s nimi. Vyčítal, hádal, kritizoval, neskôr dokonca spravil scénu aj pred ich kamarátom. Lenže všetky tieto moje pokusy niečo zmeniť mali len krátkodobé účinky, nachvíľu zvesili hlavy a tvárili sa pokorne a o pár hodím znova veselo fajčili, akoby sa nič nebolo stalo.
Potom prišli zimné mesiace, v byte sa začalo topiť, tak som ich dokopal k tomu, aby chodili fajčievať von (kto bude platiť za plyn, keď sa tu bude vetrať). A oni chodili. Bol som veľmi prekvapený, ale istý čas naozaj chodili fajčiť vonku pred panelák. Bývame len na druhom poschodí, zbehnúť vonku trvá asi tak 20 sekúnd. Tak prešiel december, január a je tu február. Lenže znova sa začína diať to, čo aj predtým. Jediné, čo im už zabraňuje fajčiť v byte je moja prítomnosť. Najprv stačilo, že som bol v meste, a či už som bol v škole alebo v obchode, v byte nefajčili. Potom stačilo, keď som bol na skúške alebo trebárs šiel do obchodu, hneď využili šancu a v byte si zapálili. No a teraz je tu fáza, keď stačí, že zaspím a hneď sa v byte fajčí.
Problémom číslo 2 je strach o bývanie. Dlho trvalo, pokiaľ sa nám podarilo nájsť tento byt za ozaj lacné peniaze no a teraz sa vďaka mojim spolubývajúcim neustále bojím, že nás odtiaľto vyhodia. A to vďaka alkoholu. Proste keď sa pije, absolútne sa nevedia kontrolovať. Spievajú, vrieskajú, púšťajú nahlas hudbu, pogujú, tancujú, (minule dokonca odniekiaľ ukradli rebrík, jeden stál na rebríku a druhý ho dvíhal a trieskal ním o podlahu). Susedia sa už neraz boli sťažovať, vraj sme už boli riešení na domovej chôdze a je mi ozaj záhadou, ako je možné, že ešte unás neboli policajti. Pri každeh chľastačke sa ich snažím krotiť (ja pijem väčšinou tiež, ale dokážem si zachovať chladnú hlavu), ale vždy to skončí tak že ja som ten zlý, čo kazí zábavu a potom keď všetci vytriezvejú ešte nadávajú, že som ich nedokázal udržať na uzde.
S tým súvisí aj nájom a účty. V podstate platíme len internet a nájom, keďže ostatné ako elektrina a pod. je už v cene. Dohodli sme sa, že platiť to budem ja a oni mi pošlú svoj podiel na účet. Najprv sa to tak aj robilo. Lenže potom mi neposlali peniaze hneď dvaja naraz (hádajte ktorí). Utiahol som to teda ja, keďže v zmluve máme presný dútum, dokedy musíme zaplatiť a ozaj nemám chuť si hľadať nové bývanie. No a potom som od nich vypýtal peniaze. Aj som ich dostal, ale s výrazným omeškaním. Prišiel ďalší mesiac a ďalší nájom. A znova nevyplatili svoj podiel. Znova som to utiahol, o 2 týždne neskôr som dostal peniaze od jedného z nich, lenže druhý nie a nie zaplatiť. No nie že by som ich od neho nepýtal. Stále keď mu to pripomeniem povie "jasne, zavolám mame nech ti pošle" a podobne, lenže onedlho už treba platiť za ďalší mesiac a ja som nedostal peniaze ešte ani za minulý. A popritom viem, že tie peniaze má (alebo mal pokiaľ ich neprepil a neprefajčil). Onedlho je tu ďalší mesiac, stále mi dlhuje 70€ a silno pochybujem, že bude mať peniaze na vyplatenie minulého aj súčastného mesiaca. Asi si vravíte, že som debil, keď to platím sám aj za nich a potom mesiac čakám, kedy mi vrátia peniaze. Ale ak by sme to nejako nevyplatili, vyhodili by nás zrejme všetkých a teda aj mňa (keďže aj tak sme už vďaka tomu incidentu s rebríkom na tenkom ľade). Tento mesiac ale už jednoducho nebudem mať dosť peňazí na to, aby som zaplatil nájom naraz za troch a potom čakal na to, kedy sa im uráči vrátiť mi peniaze (moje pripomienky, výčitky a pýtanie peňazí neustále odbijú súhlasom, že už zajtra....)
Dlho som nad touto situáciu rozmýšľal a hľadal riešenie. Prišiel som len na to, že by som sa mohol odsťahovať. Lenže nemám kam ísť, teraz v priebehu semestra je už aj tak všetko obsadené, tie voľné miesta sú pre mňa drahé a navyše by som nemal s kým bývať, keďže väčšina kamošov býva na intrákoch a zo zvyškom bývam teraz. Sťahovanie teda momentálne neprichádza do úvahy, najskôr asi až v ďalšom ročníku. Takže ak by ste mali nejaké rady na ktorýkoľvek z tých problémov, budem veľmi vďačný (teda ak sa to vôbec niekomu chcelo čítať