nevyberaju sa zdrave bunky, vyberaju sa podla ich genovej informacie, keby tie bunky boli chore/poskodene tak aj s dobrymi genami by z nich nic nebolo
vobec sa tu nehovori o nejakych bunkach, hovori sa tu o citani genomu, a podla neho vyberani najvhodnejsich jedincov co selektovanie JE
Ja som to na to označenie "bunka" zjednodušil. Áno, vybrali 12 embryí a zistili, ktoré nenesie genetickú poruchu. To následne vložili do maternice. Je to selekcie, ale nie ako ty hovoríš "najvhodnejších" jedincov (to evokuje to, ako keby sa zisťovali nejaké ich vlastnosti či schopnosti), ale čisto len to, či to embryo nesie gén choroby alebo nie.
to ze som sem napisal nejaku teoriu ako to moze vyzerat v buducnosti, na tom nezalezi, to je len ilustracia, vyber si inu, nebude sa hladiet na "rozum" ale na celkove "zdravie" a zacnu sa vyradovat aj nie tak fatalne choroby, ved, keby si mal moznost nemat "cukrovkara" neurobil by si to? a casom sa to moze proste brutalne zvrhnut co sa mi doslova hnusi
No ale toto je dôležité. Inak, stále neviem, ako by sa na úrovni embrya dalo hľadieť na rozum. A čo sa týka aj ďalších, menej fatálnych chorôb: a prečo nie ? Myslíš si, že cukrovka je pre srandu králikov ? Že to je nejaký sopel ? Máme v rodine malé dievčatko, ktoré má silnú cukrovku. Jej život je strašne obmedzený a párkrát sa jej niečo stalo (ani neviem presne, čo sa to tým cukrovkárom môže stať) a takmer zomrela. Nebolo by lepšie, keby sa narodilo také isté dievčatko, akurát bez cukrovky ? Veď tých 12 embryí je raz oplodnených od jedného otca a patria jednej matke, čiže tie rozdiely nebudú veľké. A keby aj boli, je to úplne irelevantné tvrdiť, že čo ak možno to choré by mohlo mať nejaké iné zázračné schopnosti. To, ako to tu už niekto napísal, môžeme rovno tvrdiť- tá tretia spermia z stých stá miliónov niesla možno väčšieho génia ako tá 147, ktorá ale vyhrala. Och, aká to škoda.
zatial nie, zatial je to selekcia "No dobre, pani, máme tu 10 buniek chora, chora, chora, chora, chora, chora, zdrava, chora, chora, chora, ktoru si asi tak vyberieme?
No a čo, že je takáto selekcia ? Veď je to plne prirodzené a humánne si vybrať tú zdravú. Opakujem, ak budeš možno raz v živote stáť ty pred takouto voľbou, kľudne si vyber tú 4. chorú. Som zvedavý, či by si aj potom tak vyberal.