Francúzsko má prvé "upravené" dieťa

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Francúzsko má prvé "upravené" dieťa

Príspevok od používateľa vendo »

silmarill napísal:no tak úplne 100% identické nie, to som sa zas zle vyjadril. ale takisto nie sú ani úplne odlišné, istý dedičný základ od rodičov tam predsa je. pokiaľ majú rodičia IQ90 tak z dieťaťa génius nebude.
imo moze byt, ta roznorodost je obrovska, a nededi sa len z rodicov, dedi sa predsa aj to co rodicia zdedili teda z starych rodicov atd,
tak isto ked ste vy obracali moje priklady obratim ja toto, predsa, ked spojis dvoch geniov neni tu zarucene ze nebudu mat "hlupaka" no nie? :D
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

ťažko povedať, keď sa tak rozhliadnem po okolí tak deti vo vzdelaní následujú cca svojich rodičov.
celkovo s tým mierim k tomu, že ak má tú genetickú predispozíciu intelektu postihnuté dieťa, tak je veľmi pravdepodobné že ju má aj to selektované zdravé, keďže sú obaja od tých istých rodičov.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ano, s tym suhlasim
co sa tyka intelektu napr, tak (nasleduje spekulacia) by som povedal ze dajme tomu 90% moznych deti bude mat +/- rozum rodicov 5% bude nad nimi 5% pod nimi
tu je zase otazka, keby ti "vybrali" doktori toho inteligenta, nemyslis si ze veda by ho pouzila ako svoj "billboard" v zmysle, aha toto prve vybrane dieta nasou super metodou a pozrite ake je inteligentne, zacina nova era atd atd
alebo na druhej strane co keby ti daju hlupaka, necitil by si sa sklamany? alebo necitil by si nejaku zlost ze si chcel mat plnohodnotne dieta a namiesto toho mas nejakeho blbca, a to aj napriek tomu ze si pouzil super novu metodu selekcie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

vendo: Na aké tvoje otázky neodpovedáme, resp. neodpovedám ?

A inak k tomu selektovaniu, čo je síce mimo témy, lebo to, keď sa vyberie "zdravá bunka od nezdravej" podľa mňa nie je žiadne selektovanie, aspoň nie v tom zmysle, ako to tu predkladá vendo a spol.

A tiež by ma zaujímalo, ako by sa dalo určiť, ktorá tá bunka je múdrejšia a ktorá sprostejšia.. :roll:
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Hughito - presne to je selekcia, presnejšie umelý výber , ešte presnejšie zámerný, t.j. pri ktorom vyberieme jedince, ktoré vynikajú určitými vlastnosťami alebo znakmi (v tomto prípade dobrým zdravím).

(pozajtra mám skúšku z genetiky) :-D
hughito
Redeemer
Redeemer

Muffi: Prečítaj si celú tú vetu, až do konca. Potom to v celkovom tejto diskusie pochopíš.

Ale radšej to tu aj rovno napíšem: proste, nie je to selekcie v zmysle: "No dobre, pani, máme tu 10 "buniek", táto má IQ 150, táto len 120 a táto len 115, táto bude mať lepšiu fyzickú konštitúciu, táto lepšie umelecké cítenie, táto väčšie nadanie na technické smery..ktorú chcete vložiť dovnútra ?"
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:vendo: Na aké tvoje otázky neodpovedáme, resp. neodpovedám ?

A inak k tomu selektovaniu, čo je síce mimo témy, lebo to, keď sa vyberie "zdravá bunka od nezdravej" podľa mňa nie je žiadne selektovanie, aspoň nie v tom zmysle, ako to tu predkladá vendo a spol.

A tiež by ma zaujímalo, ako by sa dalo určiť, ktorá tá bunka je múdrejšia a ktorá sprostejšia.. :roll:
nevyberaju sa zdrave bunky, vyberaju sa podla ich genovej informacie, keby tie bunky boli chore/poskodene tak aj s dobrymi genami by z nich nic nebolo
vobec sa tu nehovori o nejakych bunkach, hovori sa tu o citani genomu, a podla neho vyberani najvhodnejsich jedincov co selektovanie JE

to ze som sem napisal nejaku teoriu ako to moze vyzerat v buducnosti, na tom nezalezi, to je len ilustracia, vyber si inu, nebude sa hladiet na "rozum" ale na celkove "zdravie" a zacnu sa vyradovat aj nie tak fatalne choroby, ved, keby si mal moznost nemat "cukrovkara" neurobil by si to? a casom sa to moze proste brutalne zvrhnut co sa mi doslova hnusi
Ale radšej to tu aj rovno napíšem: proste, nie je to selekcie v zmysle: "No dobre, pani, máme tu 10 "buniek", táto má IQ 150, táto len 120 a táto len 115, táto bude mať lepšiu fyzickú konštitúciu, táto lepšie umelecké cítenie, táto väčšie nadanie na technické smery..ktorú chcete vložiť dovnútra ?"
zatial nie, zatial je to selekcia "No dobre, pani, máme tu 10 buniek chora, chora, chora, chora, chora, chora, zdrava, chora, chora, chora, ktoru si asi tak vyberieme?
dokonca, nikde nepisu ze len jedna bola zdrava mohlo ich byt aj viac
hughito
Redeemer
Redeemer

nevyberaju sa zdrave bunky, vyberaju sa podla ich genovej informacie, keby tie bunky boli chore/poskodene tak aj s dobrymi genami by z nich nic nebolo
vobec sa tu nehovori o nejakych bunkach, hovori sa tu o citani genomu, a podla neho vyberani najvhodnejsich jedincov co selektovanie JE
Ja som to na to označenie "bunka" zjednodušil. Áno, vybrali 12 embryí a zistili, ktoré nenesie genetickú poruchu. To následne vložili do maternice. Je to selekcie, ale nie ako ty hovoríš "najvhodnejších" jedincov (to evokuje to, ako keby sa zisťovali nejaké ich vlastnosti či schopnosti), ale čisto len to, či to embryo nesie gén choroby alebo nie.
to ze som sem napisal nejaku teoriu ako to moze vyzerat v buducnosti, na tom nezalezi, to je len ilustracia, vyber si inu, nebude sa hladiet na "rozum" ale na celkove "zdravie" a zacnu sa vyradovat aj nie tak fatalne choroby, ved, keby si mal moznost nemat "cukrovkara" neurobil by si to? a casom sa to moze proste brutalne zvrhnut co sa mi doslova hnusi
No ale toto je dôležité. Inak, stále neviem, ako by sa na úrovni embrya dalo hľadieť na rozum. A čo sa týka aj ďalších, menej fatálnych chorôb: a prečo nie ? Myslíš si, že cukrovka je pre srandu králikov ? Že to je nejaký sopel ? Máme v rodine malé dievčatko, ktoré má silnú cukrovku. Jej život je strašne obmedzený a párkrát sa jej niečo stalo (ani neviem presne, čo sa to tým cukrovkárom môže stať) a takmer zomrela. Nebolo by lepšie, keby sa narodilo také isté dievčatko, akurát bez cukrovky ? Veď tých 12 embryí je raz oplodnených od jedného otca a patria jednej matke, čiže tie rozdiely nebudú veľké. A keby aj boli, je to úplne irelevantné tvrdiť, že čo ak možno to choré by mohlo mať nejaké iné zázračné schopnosti. To, ako to tu už niekto napísal, môžeme rovno tvrdiť- tá tretia spermia z stých stá miliónov niesla možno väčšieho génia ako tá 147, ktorá ale vyhrala. Och, aká to škoda.
zatial nie, zatial je to selekcia "No dobre, pani, máme tu 10 buniek chora, chora, chora, chora, chora, chora, zdrava, chora, chora, chora, ktoru si asi tak vyberieme?
No a čo, že je takáto selekcia ? Veď je to plne prirodzené a humánne si vybrať tú zdravú. Opakujem, ak budeš možno raz v živote stáť ty pred takouto voľbou, kľudne si vyber tú 4. chorú. Som zvedavý, či by si aj potom tak vyberal. :roll:
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

obnovim moju staru temu
Žena zakladateľa Google má patent na výber rodiča podľa DNA pre vytvorenie požadovaného potomka
http://www.dsl.sk/article.php?article=14711
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Takže prvá lastovička je tu a trvalo to len 2 roky od tejto debaty.
Napísať odpoveď