Legálny software - áno, alebo radšej ani nie?

Informácie o software, ankety...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Legálny software - áno, alebo radšej ani nie?

Príspevok od používateľa uplink »

Ahojte,

Dnes sa mi stala taká kuriózna vec a rozhodol som sa že sa s Vami o ňu podelím, snáď niekoho zaujme. Ako mnohí z Vás viete, na účtoch mi skoro stále svietia nuly a mínuská, lebo neustále kupujem hry a samozrejme software s ktorým pracujem. Vylepšujem, podporujem rôzne spoločnosti, ktorých software denno denne používam, aj keď sa jedná o free, resp. donationsware. Ale teraz k veci, prečo som vlastne založil túto tému.

Dlhé roky som fičal na legal Adobe Creative Suite 2, ktorý mi fičal ako "legalizátor" no v skutočnosti som pracoval na CS3+. Pred nedávnom sme do firmy zakúpili CS4ku s upgradom na CS5. Tak celý happy som si nainštaloval nový vyupgradovaný software a reku hor sa do toho, ide sa pracovať na legálnom windooze s tonou legálneho softwaru aj na 3600 evriovom gigantovi od Adobe.

Čo čert nechcel...

:minus: nešli mi nabindovať žiadne súbory na otváranie v Photoshope ani Illustratore, ale tak dlabem na to, budem to robiť cez aplikáciu priamo cez otvoriť súbor
:minus: nefungoval mi Adobe Bridge, app. bez ktorej sa máloktorý Adobista zaobíde, cracknutá fičala úplne v pohode, Boh vie prečo nie aj tá legálna :scratch:
:minus: mám zakúpený ononesoftware Mask Pro 4.2, super plugin na prácu v PS, tak že si ho nainštalujem, veď na cracknutej CS5ke fičal ako po masle. Tu ho photoshop nejako odignoroval, tak som ho hodil manuálne do Plugins folderu, ale tak stále nič. Nevadí, ideme ďalej
:minus: stiahol som si extension na iCO formát, robím v ňom favicony pre weby, avšak Photoshop sa opäť k nemu nehlásil, podotýkam že som robil na úplne čistej inštalácii, čistý legálny windooze, čistý legálny Adobe Creative Suite, všetko pure and legal. Ale tak photoshopu sa nechcelo, okay, tak budem používať gifká, aj tie idú, škoda tej 8bitovej masky
:minus: mal som klienta na skype a cez teamviewer som mu ukazoval čo a ako + mi dával inštrukcie zmeň toto, zmeň tamto...zrazu crash. CS5ka od CORE mi necrashovala, táto koťuha stihla crashnúť tak 30x za tých pár dní čo ju mám installnutú. Po crashi štartujem Photoshop a vypísalo mi to dačo v zmysle že moja licencia sa nedala korektne synchronizovať so serverom, prosím reštartnite si stroj. Okay, tak som šiel na vec, ospravedlnil som sa môjmu indickému klientovi a jedeme, reštart. Po 30 sekundách ako sa reštartol PC a nakopol Photoshop opäť tá istá chyba. Tak skúsim spustiť Illustrator, nič. Dreamweaver, mŕtve. Hmm. Tak som šiel do programov a že ho odinštalujem a nainštalujem znova [asi 2hodinová procedúra s tými 7mimi DVDčkami čo sú ku legálnemu CS, žiadna fajnová jednosúborová 10 minútová inštalácia z iSO súboru]. Pri uninstalle mi to vypísalo že inštalátor bol poškodený, že či som CS nezmazal. No veru si nepamätám že by som ho mazal, ale tak nevadí. Idem na Adobe stránku a tam ťahám Adobe Cleaner tool [asi vedia načo ho vyvinuli :)] a púšťam, po reštarte to isté. Tu mi už začali trochu dochádzať nervy. Pol hodina v čudu.

Tak si zavoláme do Adobu, ako klient MC verzie fičia aj v nedelu, teda to je to čo som si myslel. Nefičia. Najlepšie na tom bolo to že som potreboval pracovať dnes, čo nešlo. V Adobe mi povedali že len cez týždeň a že s tým bude kopa opletačiek, čo sa týka licencie, deaktivácie a aktivácie. Po telefonáte s automatizovaným systémom som sa z hlboka nadýchol, vypustil zo seba asi 10 nadávok, vymazal manuálne celý CS, prečistil registre, installol som si cracknutú verziu asi za 10 minút od CORE a pokračoval som v práci.

Záver. Už nikdy si nekúpim nič legálne od Adobu. Prečo? Lebo ako ich klient mám znemožnené pracovať bez rušenia a zbytočných crashov plnohodnotne vtedy, keď potrebujem. Ako ich klient môžem pracovať len v pracovné dni a to len v čase od 9:00 - 16:00, ináč sa nedovolám na technickú podporu Adobu. Ako ich klienta si ma neustále overujú či som náhodou neni zlodej a či je mnou zakúpená licencia naozaj pravá, čo ma neskutočne nasiera. Ako ich klient som odkázaný na ich debilné servery, ktoré raz fungujú a raz nefungujú.

Keď človek nie je ich klient, teda je pirát, pracuje 365 dní v roku 7 dní v týždni a trebárs aj 24 hodín denne, bez aktivácie, zbytočných kontrol a kedy a ako chce.

Veľmi by ma zaujímalo aké výhody má vlastne človek čo vycáluje bezmála 100 000 SKK za software oproti pirátovi, okrem toho že mňe ako majiteľovi legálnej licencie a verzie je neustále znemožňované korektne a nerušene pracovať crashmi, mrznutím, disfunkciou a v konečnom dôsledku neopraviteľným crashom, ktorý vyžaduje zásah technika na aktivačnej linke.

Ináč česť výnimkám. Taký Windows, alebo Autodesk 3D Studio Max je na tom presne opačne. Legálne verzie fičia ako po masle, tak ako majú. Krásne sa updatujú a Maxko nepadá a Windooza nebsoduje.

Poprosím vyhnúť sa pripomienkam ako máš zlú verziu windowsu, mal si zle to, zle hento, zle tamto, zlý update...etc. NEZAUJÍMA MA TO. Nie som tu od toho aby som si prispôsoboval môj už teraz predražený comp pre každý nový legálny software nejako extra. Chcem aby fungoval, tak ako funguje aj nelegal. Nelegal funguje, legal nie, tá istá verzia - bodka. Som zákazník, nie Adobe technik. Keď si kúpim auto, chcem aby fungovalo a nie aby fungovalo len pri teplote od 10-25 stupňov celsia, len v nadmorskej výške od 200 m.n.m. do 500 m.n.m a len pri vlhosti 50-70%.

Ako príklad snáď uvediem, že týmto istým problémom trpia aj grafické karty ATi/AMD. Fungujú len v istých podmienkach. Nvidia funguje stále.

Čo na to hovoríte? Oplatí sa teda investovať do legálneho softwaru?

P.S.: Som si vedomý toho že toto je v celku ojedinelý prípad...ale je a stal sa mi - nie prvý krát, avšak prvý krát vo veľmi veľmi nevhodnú chvíľu. S nelegalom sa mi to nestalo NIKDY.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Legálny software - áno, alebo radšej ani nie?

Príspevok od používateľa moosha »

...a kvoli takymto veciam ma drviva vacsina grafikov Mac. Preco ho nemas aj Ty? Funguje spravne, necrashuje, nemusis stale updatovat hardware, pretoze este aj CS3 spustis na PowerPC (teda aspon 5 rokov stara masina, potom presli na Intel). Nevyzeras, ze by si na to nemal financie tak... why not?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Môj klient z Indie má Macbook Pro najnovšiu verziu, legal CS5, ktorý pre podobné problémy odinštaloval a používa cracknutú CS3 :)...

Btw. to nie je pointa ako som písal. Nelegal mi fičal dlhé mesiace bez jediného problému, tá istá verzia, dokonca aj jazyková, tak kurňa prečo nie aj legal? :D

Mac mi nevyhovuje pre zlú kompatibilitu súborov s PC, zlý súborový menežment a trochu pribrzdené ovládanie oproti PC. Robil som dlhšiu dobu na MBP, ale nebolo to ono. Teraz len leží bokom. Som zvyknutý na PC.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No toto je vecny problem firiem, ktore si svoj soft chcu chranit tak, ze tym nakoniec obmedzuju platiacich zakaznikov, pritom ich ochrana je aj tak prelomena v priebehu niekolkych dni. Ja to pozorujem pri hrach - otravuje ma, ked chce hra dvd v mechanike len kvoli overeniu, pripadne ked sa chce vzdy niekam pripajat. Preto pri singleplayer hrach pouzivam nocd cracky a na onlineovky steam, kde je to aspon ciastocne eliminovane + funguje aj autoupdate.
Prikladom idu indie vyvojari, ktori hry uverejnuju bez ochrany, usetria na vyvoji a mam pocit, ze predaje sa tym vyrazne neznizuju.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tak nejak, super príklad bol Assassins Creed II od Ubi, kde sa mnohí nemohli pripojiť na herný server, kvôli výpadkom, pri single playeri.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

no skidrow napisali pekny odkaz Ubisoftu pri cracku...

a k teme: Legalny softver ma podla mna zmysel ked ho pouzivas na komerncne ucely. Investovat usilie do ochrany proti crackom je podla doterajsich skusenosti zbytocne. Kto to chce zadarmo tak to bude mat zadarmo. A funguje to presne ako s ochranou filmov proti piratom. Piratske verzie neobsahuju otravne upozornenia o legalnosti. Proste doplaca na to ten kto do toho investuje a to je proste nahlavu. Legalny software v tych cenovych kategoriach ako je photoshop proste musi frcat a mat 24/7 podporu. Ja osobne na legalnom softveri zrovna nefrcim (mam legal win aj to len vdaka MSDN-AA :D ) dokonca aj pod linuxom najdem neake SW hriechy :D . A preco? Lebo podporim len ten SW ktory mi stoji za to ale aj tak si nainstalujem cracknutu verziu koli tomu aby mohlo byt DVDko pekne v policke a ja uz len vlozim image do virtualnej mechaniky. Proste som rozhyckany piratskymi verziami a nemam chut platit za to aby som mal viac prace. A co sa tyka komercneho vyuzitia SW tak tam jednoznacne legal. Podpora musi byt a neaky ten fair-play tiez.
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

"Čo na to hovoríte? Oplatí sa teda investovať do legálneho softwaru?"

- to sa opytaj protipiratskej unie :lol:
(nechcem sa do toho nejak montovat, kedze sam nemam toho legalneho softu zrovna mnoho, ale to co potrebujem legalne mam...)

- aj by som do toho zarypal z inej strany, ale radsej nie...na toto forum sa to nehodi :)

//este doplnim svoju odpoved na povodnu otazku...ked nebudem zarabat 7x menej ako ludia v zahranici, a nebudem platit 3x viac za chlieb oproti zahraniciu, tak si ten legalny software zakupim a poviem si, oplatilo sa...ale dovtedy, nech sa prepadnem, budem kradnut pokial ma bude tento stat nutit :)

//inak K+... pekny clanok/skusenost na zamyslenie...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Cital si vobec prvy prispevok? Tu vobec nejde o sumu ktoru za ten sw pytaju ale o to, ze v mnohych pripadoch su s legalnym sw vacsie problemy ako s nelegalnym. Bohuzial vo firmach musi byt sw legalny, cize nemaju na vyber.
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

cital :) dva krat...a moja odpoved je jasna...nie neoplati, kedze nedostanes to, co si si zaplatil...pri legalnom softe ocakavam bezproblemovy chod a 24/7 podporu...preco to tak v uplnikovom pripade nebolo?

//ked si kupim byt v novostavbe, tak ocakavam bezproblemove byvanie...ale ked to byvanie bezproblemove nie je, dokonca mi to znemoznuje akekolvek byvanie, tak ma asi trkne, ze sa to neoplatilo...bezohladu na cenu :) kedze strechu nad hlavou potrebujem...tak isto ako uplnik potrebuje vykonavat svoju pracu, a s legal softom mu to umoznene nebolo...opat, bezohladu na cenu...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem za názory :)
Napísať odpoveď