Dnes sa mi stala taká kuriózna vec a rozhodol som sa že sa s Vami o ňu podelím, snáď niekoho zaujme. Ako mnohí z Vás viete, na účtoch mi skoro stále svietia nuly a mínuská, lebo neustále kupujem hry a samozrejme software s ktorým pracujem. Vylepšujem, podporujem rôzne spoločnosti, ktorých software denno denne používam, aj keď sa jedná o free, resp. donationsware. Ale teraz k veci, prečo som vlastne založil túto tému.
Dlhé roky som fičal na legal Adobe Creative Suite 2, ktorý mi fičal ako "legalizátor" no v skutočnosti som pracoval na CS3+. Pred nedávnom sme do firmy zakúpili CS4ku s upgradom na CS5. Tak celý happy som si nainštaloval nový vyupgradovaný software a reku hor sa do toho, ide sa pracovať na legálnom windooze s tonou legálneho softwaru aj na 3600 evriovom gigantovi od Adobe.
Čo čert nechcel...
Tak si zavoláme do Adobu, ako klient MC verzie fičia aj v nedelu, teda to je to čo som si myslel. Nefičia. Najlepšie na tom bolo to že som potreboval pracovať dnes, čo nešlo. V Adobe mi povedali že len cez týždeň a že s tým bude kopa opletačiek, čo sa týka licencie, deaktivácie a aktivácie. Po telefonáte s automatizovaným systémom som sa z hlboka nadýchol, vypustil zo seba asi 10 nadávok, vymazal manuálne celý CS, prečistil registre, installol som si cracknutú verziu asi za 10 minút od CORE a pokračoval som v práci.
Záver. Už nikdy si nekúpim nič legálne od Adobu. Prečo? Lebo ako ich klient mám znemožnené pracovať bez rušenia a zbytočných crashov plnohodnotne vtedy, keď potrebujem. Ako ich klient môžem pracovať len v pracovné dni a to len v čase od 9:00 - 16:00, ináč sa nedovolám na technickú podporu Adobu. Ako ich klienta si ma neustále overujú či som náhodou neni zlodej a či je mnou zakúpená licencia naozaj pravá, čo ma neskutočne nasiera. Ako ich klient som odkázaný na ich debilné servery, ktoré raz fungujú a raz nefungujú.
Keď človek nie je ich klient, teda je pirát, pracuje 365 dní v roku 7 dní v týždni a trebárs aj 24 hodín denne, bez aktivácie, zbytočných kontrol a kedy a ako chce.
Veľmi by ma zaujímalo aké výhody má vlastne človek čo vycáluje bezmála 100 000 SKK za software oproti pirátovi, okrem toho že mňe ako majiteľovi legálnej licencie a verzie je neustále znemožňované korektne a nerušene pracovať crashmi, mrznutím, disfunkciou a v konečnom dôsledku neopraviteľným crashom, ktorý vyžaduje zásah technika na aktivačnej linke.
Ináč česť výnimkám. Taký Windows, alebo Autodesk 3D Studio Max je na tom presne opačne. Legálne verzie fičia ako po masle, tak ako majú. Krásne sa updatujú a Maxko nepadá a Windooza nebsoduje.
Poprosím vyhnúť sa pripomienkam ako máš zlú verziu windowsu, mal si zle to, zle hento, zle tamto, zlý update...etc. NEZAUJÍMA MA TO. Nie som tu od toho aby som si prispôsoboval môj už teraz predražený comp pre každý nový legálny software nejako extra. Chcem aby fungoval, tak ako funguje aj nelegal. Nelegal funguje, legal nie, tá istá verzia - bodka. Som zákazník, nie Adobe technik. Keď si kúpim auto, chcem aby fungovalo a nie aby fungovalo len pri teplote od 10-25 stupňov celsia, len v nadmorskej výške od 200 m.n.m. do 500 m.n.m a len pri vlhosti 50-70%.
Ako príklad snáď uvediem, že týmto istým problémom trpia aj grafické karty ATi/AMD. Fungujú len v istých podmienkach. Nvidia funguje stále.
Čo na to hovoríte? Oplatí sa teda investovať do legálneho softwaru?
P.S.: Som si vedomý toho že toto je v celku ojedinelý prípad...ale je a stal sa mi - nie prvý krát, avšak prvý krát vo veľmi veľmi nevhodnú chvíľu. S nelegalom sa mi to nestalo NIKDY.