Arabi - moslimovia

Diskusie na politické témy...
silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Arabi - muslimovia

Príspevok od používateľa silmarill »

odstúpil... ale odovzdal do rúk moc armáde. z blata do kaluže a riešenie stále v nedohľadne...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ephramko napísal:zvlastne ako pred meno mubaraka davaju ze Mr. :D nebude to nahodou tym, ze mubarak ma podporu americanov a britov, aby drzal strategicke miesto - suezsky prieplav v bezpeci? ...zvlastne ze tie iste media uz nehovoria napr. ze Mr Usama bin Ladin... :D
aj Churchil, ak sa nemylim si v denniku pisal az do 3.9. 1939 ako o Herr Hitlerovi... to bude daky britsky zvyk :)
ja sa bojim len tej "iranskej cesty", ktoru slubovala opozicia...
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

silmarill napísal:odstúpil... ale odovzdal do rúk moc armáde. z blata do kaluže a riešenie stále v nedohľadne...
co bolo spustacom nepokojov?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Son-Goku napísal: co bolo spustacom nepokojov?
ved ano, ale sluby do dnesneho rana opozicneho Islamskeho bratstva mozu do krajiny priniest vojnu co jej neprispeje... a na nasledky vlad vojenskych junt sa staci pozriet na Barmu (Myanmarsko) ci Guatemalu...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

islamske bratstvo je velmi umiernene kridlo islamistov...okrem toho podla prieskumov ich sice podporuje dost ludi, ale nie tolko aby po volbach mohli vladnut sami, takze sa aj tak budu musiet dohodnut s nejakou inou stranou alebo odist do opozicie...

armada je momentalne jedinym garantom mieru v egypte...ak mam vyjadrit svoju domnienku, tak to v egypte dopadne tak, ze si tam americania a EU dosadia "mubaraka 2"...tak aby boli aj ludia spokojny a zaroven aby suezsky prieplav fungoval bez problemov, americanom je absolutne ukradnute aka vlada tam bude, hlavne aby boli spolahlivym partnerom pre americanov a obchody fungovali...
najradikalnejsi islamsky rezim vladne v saudskej arabii, a co myslite, preco sa o nom nedocitame v novinach ale stale len pocuvame o irane a o tom aky neludsky rezim je v irane ??? ...pretoze saudska arabia je spolahlivym partnerom americanov v tejto oblasti a americanom je ukradnute, kto tam vladne, hlavne ze plnia americke zaujmy...
silmarill
King
King

ephramko napísal:islamske bratstvo je velmi umiernene kridlo islamistov
to je ťažko posúdiť. tiež som čítal že ich označujú za umiernených, no na druhej strane som čítal aj to že aj keď vznikli ako neagresívne spoločenstvo, tak neskôr začala prevažovať militantná časť organizácie. taktiež že majú na svedomí rôzne bombové útoky a aj atentát istého vysokopostaveného egyptského politika (jeho meno ani funkciu si nepamätám). jedným z ich cieľov právny systém na základe šaríe a tiež zrušenie mierových zmlúv s izraelom, čo smrdí vojnou... už aj ich motto "islam je riešenie" dáva jasný signál že moc liberálni asi nebudú...

ako je to v skutočnosti sa dozvieme len keď dôjdu k moci.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak Husni je dole, tu je pekne vidieť, aká je sila ľudu. Koľkokrát im ponúkali zmierlivé riešenia, ktoré sa naoko zdali ako dobré, ale ľúbilo sa mi, že ľudia si vytýčili jasný cieľ a vôbec z neho neukročili.

Som zvedavý, ako sa tam situácia bude vyvíjať ďalej.
Son-Goku
Darca
Darca

cim za zlobu robil mubarak ze ho tak nenavidia?
silmarill
King
King

Son-Goku napísal:cim za zlobu robil mubarak ze ho tak nenavidia?
obviňujú ho z vysokej nezamestnanosti a chudoby v krajine. keďže vládol ako diktátor 30 rokov tak je jasné, že za stav v akom krajina je môže on a jeho vláda.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tam to vrelo uz dlho, len je otazne ci toto bol skutocny dovod zaciatku tych protestov, podla mna skor zase niekto z pozadia taha za nitky...
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Ako som povedal, je to len dôsledok krízy, nič viac. Ľudia sa vždy radikalizujú keď sa im zhoršia životné podmienky, oni z toho vinia Mubaraka, no a po 30tich rokoch sa ťažko odchádza pravda. Mečiar tu strašil len pár rokov a už sa vyplakával, mával a spieval, a aj tak neodišiel. Mubarak je diktátor, iste, to nie je zdravé. Ale vládol 30 rokov a nedá sa hovoriť o tom, že by 30 rokov sústavne ničil Egypt a dnes to už došlo do krajností, tak ľudia sa nasrali. :) Nie nie, to je naivná predstava. Nehovorím, že to bol blahobytný supervládca, to určite nie, nespokojnosť tam bola dlho, ale asi tak ako všade. Ak by nebola kríza vládol by tam teraz v pohodičke ďalej. Na tom ako dlho odolával a akým silným tlakom sa dá len poukázať aké silné korene mala jeho vláda.
Son-Goku
Darca
Darca

:lol: Mahmúd Ahmadínežád tiez nenici krajinu tak preco je proti nemu cely zapad?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

mubarak a diktator... :D je dost podstatny rozdiel medzi autoritarskym rezimom a medzi totalitnym rezimom...samozrejme, Mubarakova rodina mala velke slovo v egypte, ale on sa na to miesto dostal aj svojimi schopnostami, bol velmi dobry pilot a v minulosti sa postupne prepracovaval vyssie a vyssie v armade, ktora mala v egypte uz vtedy prestiznu ulohu, ktoru mi nechapeme...no a potom si ho niekto vsimol, americania, a dosadil ho tam kde bol tych 30rokov...ako vidis vsemocny diktator to nebol, kedze z pozadia niekolko skupin zacalo tahat za nitky a mubarak zrazu musel odstupit...

problemom v egypte bolo to, ze za poslednych 20rokov sa populacia egypta ZDVOJNASOBILA....a urcite ste si vsimli, ze ked sa v arabskom svete populacia nejakym sposobom nereguluje, tak to tam za kratko zacne velmi rychlo vriet...

totalitne rezimy mas napr. v saudskej arabii alebo severnej korei...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Zaujíma vás, akí sú Arabi a ako ich ovplyvňuje islam?

Emíre Khidayer, mladá, šarmantná žena s trochu exotickým vzhľadom vás spočiatku pomýli. Všetci si pri prvom stretnutí kladú otázku, kto je to, odkiaľ pochádza? Dokonca aj keď prehovorí stále ste na pochybách. Až bližšie zoznámenie s autorkou kníh Arabský svet iná planéta? a Život po arabsky začne snímať pláštik tajomnosti. Pri prvom počutí krásnej slovenčiny to ešte stále nie je jasné. Je to arabská žena, ktorá ovláda skvelo slovenčinu? Alebo Slovenka, ktorá sa vydala za araba?

Emíre je dcéra Slovenky a Iračana. Otca nepoznala, a pod vplyvom životných okolností sa rozhodla študovať arabistiku. Keď sa dostala do arabského sveta otca už nestretla živého, ale má troch bratov, ktorí pochádzajú z otcovho manželstva v Iraku a udržiava s nimi dobré vzťahy. Dlhodobo sa zdržiavala v arabskom svete a vďaka znalosti jazyka i silnej osobnej motivácii spoznala dôsledne život arabov.

Emíre Khidayer o sebe araboch i muslimskom náboženstve

Vďaka Emíre môžeme my na Slovensku z jej dvoch kníh spoznať ten exotický svet, ktorý sa pre nás často spája s terorizmom. Autorka dokázala napísať, ako to sama hovorí – arabskú bibliu – ako by bez emócií i keď to nie je celkom pravda, ale
s nadhľadom a zároveň s hlbokým poznaním, bez prikrášľovania a bez zdôrazňovania negatív – objektívne.

Dve skvelé knihy o reálnom svete a živote arabov – o ich vzťahoch k ženám,
o vplyve islamu na ich život, o hygiene, zvykoch, sviatkoch, mnohoženstve... Nájdete v nich neskreslené informácie o všetkom čo vás na araboch muslimoch môže zaujímať. Všetko čo v takejto podobe nenájdete ani v desiatkach kníh, ktoré píšu
o tejto téme. A v týchto knihách vám Emíre potvrdí, že kombinácia nevzdelaní ľudia a náboženstvo, ktoré sa pre nich stane filozofiou, vedou i vysvetlením okolitého sveta je výbušnou bombou, ktorá plodí veľa negatív, vrátane terorizmu.

Pozrite si tiež video o knihe Arabský svet iná planéta? Rozhovor s Emire si môžete prečítať na internetovej stránke lesk.sk. Viac a nie len o araboch, ale o celom oriente si môžete prečítať na blogu Orient.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Ako inak označiť človeka čo vládne 30 rokov? Jedine diktátor. K režimu som sa vôbec nevyjadroval. Povedal som, že Mubarak nie je príčina revolty, ale je ňou kríza. Ja už naozaj neviem či píšem po španielsky alebo čo. Stále keď tu niečo napíšem, príde niekto kto to v zápätí celé kompletne prevráti. Čítajte ma 3x po sebe ak nedokážete vstrebať 5 viet bez toho aby ste ich obrátili po svojom. :?
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

slay napísal:Ako inak označiť človeka čo vládne 30 rokov? Jedine diktátor. K režimu som sa vôbec nevyjadroval. Povedal som, že Mubarak nie je príčina revolty, ale je ňou kríza. Ja už naozaj neviem či píšem po španielsky alebo čo. Stále keď tu niečo napíšem, príde niekto kto to v zápätí celé kompletne prevráti. Čítajte ma 3x po sebe ak nedokážete vstrebať 5 viet bez toho aby ste ich obrátili po svojom. :?
A mozno ta necitaju vobec, comu by som sa ani necudoval :lol:
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

mozno bola chudoba pocas 30 rokov... ale tento rok, respektive tuto letnu sezonu budu mat velmi zlu... ved im tam nikto nepride... co sa uz potvrdzuje... Tunisko detto...

Celkovo arabov mam vyse hlavy, to su chori ludia, oni tu oslavuju cez leto ze remizuju s Anglickom na sampionate 0:0, hlavne ze za cely sampionat ani gol nedali... jeden rozdiel od ciganov, ti nepoznaju socialnu podpory a taketo veci... arab robi ako blazon prve tri mesiace, potom mu daju podpisat kontrakt na dobu neurcitu a dalsie styri roky ho v robote neuvidis... okrem toho este aj Kebab vedia robit a to je vsetko...
Son-Goku
Darca
Darca

a co tie styri roky robia?aha predavaju drogy..
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Son-Goku napísal:a co tie styri roky robia?aha predavaju drogy..
robia nacierno k tomu :)
Son-Goku
Darca
Darca

k comu?troska nechapem ved ked nechodi do prace alebo chodi dva razy do tyzdna tak ho vyhodia ci?
Napísať odpoveď