Write permisions ...

Všetko ohľadom Linuxu...
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Write permisions ...

Príspevok od používateľa RomanB »

Caute

mam taky problem , mam na stole jeden wifi routrik ,kde bezi Linux , potrebujem tam zmenit nejake zakladne parametre a pridat nejake routy , to je vsetko v pohode prostrednictvom prikazu ifconf ... , samozrejme potrebujem tuto configuraciou writnut , tu je kamen urazu ked chcem editnut "interfaceconf.wlan0" mam iba read permission , som prihlasny ako root , a ani prikazom chmod sa mi nedaju tie permissny zmenit ...

tie interface sa nachadzaju conf foldry ...

Ja som z Linuxu tak trosku vypatlany , resp. okrem cisco IOsov som sa s unixom , linuxom nemal potrebu hrat a teraz by som potreboval toto spravit.

Dik za pomoc ..
Brian
Expert
Expert

Re: Write permisions ...

Príspevok od používateľa Brian »

Nedaju zmeniť cez chmod? Nedaju akože ti vypiše nejaku chybu alebo nedaju akože ti vypiše že na to nemas prava? Ak si prihlasený ako root prava mať musis, tzn. skus sudo chmod.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Nazdar, ma napadlo, ci to nemas pripojene len na citanie. Skusil by som pozriet do /etc/fstab a pozriet sa s akymi parametrami je to pripojene.
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Ani owner ani read-write permisions pre roota sa tam nedaju dat , vzdy mi to vypise read only , ked som si vyslistovval skupiny a uzivatelov v to foldri tak mi na ten conf file wlan0 napisalo , ze RW tam ma uzivatel 1000 ,

takto to vyzera v tom fstad
Prílohy
lala.JPG
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

RomanB napísal:Ani owner ani read-write permisions pre roota sa tam nedaju dat , vzdy mi to vypise read only , ked som si vyslistovval skupiny a uzivatelov v to foldri tak mi na ten conf file wlan0 napisalo , ze RW tam ma uzivatel 1000 ,

takto to vyzera v tom fstad
To je presne to, co vravim. Ak je suborovy system pripojeny len na citanie, tak ti chmod nepomoze. Netreba ani upravovat /etc/fstab , kedze ty chces len docasne umoznit zapis, takze spust nasledovne ako root:

Kód: Vybrať všetko

mount -o remount,rw /conf
teda, pokial sa tam nachadzaju tie konfiguracne subory. Uprav ich, ako chces, uloz a potom spusti:

Kód: Vybrať všetko

mount -o remount,ro /conf
a dostanes sa do vychodzieho stavu, ako je zapisane v /etc/fstab.
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

parada funguje , dakujem ...
Napísať odpoveď