Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Keď už tu hovoríte o filme Agora, smrť Hypatie z Alexandrie bola podľa historických zdrojov ešte omnoho brutálnejšia než bolo ukázané vo filme, konečné zničenie alexandrijskej knižnice bolo spôsobené kresťanmi, to je tiež fakt a na vyše ďalších tisíc rokov to predznamenalo ako sa západný svet bude správať k ženám, ktoré si "dovolia" byť rovné mužom vo vzdelaní či postavení (hoci postavenie žien ani vtedy nebolo úžasné) a vôbec celkový postoj aký zaujme kresťanská Európa k náukám, ktoré nesúhlasia s dogmami niektorej majoritnej cirkvi a k vzdelaniu a vede ako takým. A čo je čerešničkou na torte, jej život a smrť boli pravdepodobne prekrútené a prispôsobené tak, že sa z nej stala Svätá Katarína z Alexandrie...
Tak a schválne si ten film pozriem, aby sa tu nestrieľalo so slepými. 
na základe MIRVovho príspevku sa na to cez víkend kuknem 
-
tehla
Nie, chcel som povedať, že film bol natočený s cieľom kresťanstvo podporiť...obdivujem tvoje dedukčne schopnosti lolhughito napísal:Z tohto čo si napísal sa dá vydedukovať, že ten film bol točený za zámerom uškodiť kresťanstvu, úplne úmyselne.
Hughito, neviem, či pomalšie chápeš, ale maš tu x prislušnych tem o tejto problematike. Komu sa nechce hladať a čitať – napr. jeden članok od žida uverejneny v roku 2008 v Los Angeles Times: http://cz.altermedia.info/ze-zahranici/ ... _5583.htmlhughito napísal:Film je americký - hollywoodsky a Hollywood ovládajú Židia - čiže opäť sme pri konšpirácií.
a teraz nech sa páči, maš priestor vyvratiť tuto „židovsku konšpiraciu“ a napisať, kto skutočne vedie holywood – pokial viem, zatiaľ si to ešte neurobil, a kym to neurobiš, tak sa nemame dalej na tuto temu o čom baviť
No a zvyšok nech si domysli každy sam, prečo Schindlerove zoznamy vyhravaju oscary a v každom druhom holywoodskom filme je cirkev potupena, zosmiešnena, kresťania nejaki šibnuti cvoci, prečo je každy druhy holywoodsky herec žid. Už sa mi to fakt nechce dookola vysvetlovať tym menej chapavym
To je tvoj problém tehla, ty dookola vysvetluješ a vysvetluješ ale nič nevysvetlíš nikdy.
Na začiatok len tak pre informáciu by som rád vedel koľko tých Schindlerových zoznamov vlastne je keď stále oscary vyhrávajú. Lebo ja fakt neviem, ja som videl len jeden.
K tej cirkvi a filmárčeniu... Vieš ono kresťanstvo tu je dosť dlho a teda tých námetov tu bude dosť veľa. Ja by som dokonca povedal že biblických filmov a filmov venujúcim sa kresťanstvu s tej jeho lepšej stránky je nespočetne viac. Tie sú tiež dielom židov? Nenapadlo ťa že ak niekto robí film ktorý by mal byť aspoň kúsok historický tak asi sa nesnaží vykreslovať udalosti presne opačne ako naozaj boli. Nenapadlo ťa napríklad ak si nespokojní s tým čo si videl si o tom niečo prečítať, napríklad od autora ktorý čerpal s kvalitných prameňov? Alebo aspoň si niečo o tom zistiť na internete.... Možno by si došiel k tomu že to nie hollywood ju tak vykresľuje ale že za tie roky sa tak vykreslila sama, však pápež sa nie raz za prešlapy minulosti ospravedlňoval.
Mimochodom v agore tí kresťania oproti skutočnosti vyzerajú lepšie, skús si zistiť čo sa tam dialo a potom môžeš vraveť či to tak bolo alebo nebolo. Rozhodne by som ale agoru ako nejaký historický dokument nebral.
Na začiatok len tak pre informáciu by som rád vedel koľko tých Schindlerových zoznamov vlastne je keď stále oscary vyhrávajú. Lebo ja fakt neviem, ja som videl len jeden.
K tej cirkvi a filmárčeniu... Vieš ono kresťanstvo tu je dosť dlho a teda tých námetov tu bude dosť veľa. Ja by som dokonca povedal že biblických filmov a filmov venujúcim sa kresťanstvu s tej jeho lepšej stránky je nespočetne viac. Tie sú tiež dielom židov? Nenapadlo ťa že ak niekto robí film ktorý by mal byť aspoň kúsok historický tak asi sa nesnaží vykreslovať udalosti presne opačne ako naozaj boli. Nenapadlo ťa napríklad ak si nespokojní s tým čo si videl si o tom niečo prečítať, napríklad od autora ktorý čerpal s kvalitných prameňov? Alebo aspoň si niečo o tom zistiť na internete.... Možno by si došiel k tomu že to nie hollywood ju tak vykresľuje ale že za tie roky sa tak vykreslila sama, však pápež sa nie raz za prešlapy minulosti ospravedlňoval.
Mimochodom v agore tí kresťania oproti skutočnosti vyzerajú lepšie, skús si zistiť čo sa tam dialo a potom môžeš vraveť či to tak bolo alebo nebolo. Rozhodne by som ale agoru ako nejaký historický dokument nebral.
tehla: Viem, že si pomalšie chápajúci, tak mám trpezlivosť.
Film som si stiahol a ak boh dá, dnes si ho pozriem.
Išlo o to slovko úmyselne - ty si to tu prezentoval tak, ako keby tie filmy vznikali len za tým účelom.Nie, chcel som povedať, že film bol natočený s cieľom kresťanstvo podporiť...obdivujem tvoje dedukčne schopnosti lol
Film som si stiahol a ak boh dá, dnes si ho pozriem.
Nie nie, ja som to myslel tak, že ten film bol nakrútený schválne - proti kresťanstvu. Že je to je konšpirácia.Film je americký - hollywoodsky a Hollywood ovládajú Židia - čiže opäť sme pri konšpirácií.
-
tehla
Neuveriš, ale presne toto ma napadlo, že sa toho niekto chyti a chytil si sa ty. Môžem napisať, že oscary vyhravaju aj Sophiine voľby alebo Denniky Anny Frankovej – myslel som tym filmy podobneho razenia. Pochopil konečne? Už som si zvykol, že na tomto fore treba vela veci vyčerpavajuco polopatisticky a unavne vysvetlovať. Nejake druhoplanove pochopenie pointy bud nehrozi, alebo je to len nejaky trapnejši z pokusov o to aby si si rypol?Rubiki napísal:Na začiatok len tak pre informáciu by som rád vedel koľko tých Schindlerových zoznamov vlastne je keď stále oscary vyhrávajú. Lebo ja fakt neviem, ja som videl len jeden.
Dejova linia - dobrotiví a múdri pohania vs. zlí a skazení kresťania. Každý dobrý hollywoodsky trhák predsa musí mať jasne vyprofilovaných kladných hrdinov a „padouchov“. ja ti ten tvoj pohlad na vec brať ani nebudem, netankuje ma to nejakrubiki napísal:Mimochodom v agore tí kresťania oproti skutočnosti vyzerajú lepšie, skús si zistiť čo sa tam dialo
lolhughito napísal:tehla: Viem, že si pomalšie chápajúci, tak mám trpezlivosť.
Hughito – pozeram, že tu „konšpiraciu“ si zase nijak nevyvratil. Kde je problem?
Ja som tu nikde nepísal o tom, že to, že Hollywoode sú Židia, je konšpirácia. To si len ty zle pochopil môj príspevok.Hughito – pozeram, že tu „konšpiraciu“ si zase nijak nevyvratil. Kde je problem?
Čiže, nemám tu čo vyvracať. Ja som označil za konšpiráciu to, že "Židia" naschvál točia filmy, kde chcú poškodiť kresťanstvu.
Film natočil Alejandro Amenábar, celkom dobrý režisér. Natočil aj rôzne romantické filmy, horor.. A teraz si mám predstaviť, že za ním prišiel akýsi Žid a povedal mu: no, musíme dať tým kresťanom zas trochu po prstoch, veď sme Židia a máme Hollywood kur*a, na, tu máš scenár, toto natoč.
Neuveríš ale presne tak som to pochopil a pýtal som sa aké to sú filmy... menovite s tými oscarmi, pretože ja som videl jeden.tehla napísal:Neuveriš, ale presne toto ma napadlo, že sa toho niekto chyti a chytil si sa ty. Môžem napisať, že oscary vyhravaju aj Sophiine voľby alebo Denniky Anny Frankovej – myslel som tym filmy podobneho razenia. Pochopil konečne? Už som si zvykol, že na tomto fore treba vela veci vyčerpavajuco polopatisticky a unavne vysvetlovať. Nejake druhoplanove pochopenie pointy bud nehrozi, alebo je to len nejaky trapnejši z pokusov o to aby si si rypol?
Bolo by blbé film o Hypatii napísať s tým že kresťania sú dobrí, keď v tej dobe to bola nevzdelaná horda "barbarov". Vyzývam ťa znova, zisti si dobové skutočnosti ak si myslíš že film o kresťanoch poníma nespravodlivo a môžeš kritizovať argumentačne a nie konšpiračne. Ja film neobhajujem, mňa zaujíma antická doba a mám celkom dobrý ucelený prehľad o tom ako to v nej vyzeralo. Nepotrebujem niekoho očierňovať a niekoho vychvaľovať ako to tu robíš len ty.tehla napísal:Dejova linia - dobrotiví a múdri pohania vs. zlí a skazení kresťania. Každý dobrý hollywoodsky trhák predsa musí mať jasne vyprofilovaných kladných hrdinov a „padouchov“. ja ti ten tvoj pohlad na vec brať ani nebudem, netankuje ma to nejak
To že je niečo hollywoodsky film neznamená automaticky že v ňom je všetko opačne ako bolo v skutočnosti a neznamená to ani že to v ňom je zobrazené presne ako v skutočnosti....
Edit:
Inak za jej smrť mohol miestny biskup a zaraždená bola neuveriteľne brutálnym spôsobom, bola ukameňovaná a roztrhaná za živa s dôvodu že sa neobrátila ani po nátlaku na kresťanstvo. Po jej smrti zanikla v alexandrii jedna s najzámejších matematických škôl v vtedajšom svete. A ona nebola jedinou zástupkyňou novoplatinizmu vo vtedajšom svete ktorá musela za svoje presvedčenie buď položiť život alebo sa nechať pokrstiť na kresťana.
-
tehla
Ako funguje biznis v holywoode? Najväčšiu moc ma režiser, toči podla seba, vôbec nemusi žobrať o peniaze majitelia študia sa mu prispôsobuju a nijak nepresadzuju svoje zamery a požiadavkyhughito napísal: A teraz si mám predstaviť, že za ním prišiel akýsi Žid a povedal mu: no, musíme dať tým kresťanom zas trochu po prstoch, veď sme Židia a máme Hollywood kur*a, na, tu máš scenár, toto natoč.
hughito napísal:Ja som tu nikde nepísal o tom, že to, že Hollywoode sú Židia, je konšpirácia. To si len ty zle pochopil môj príspevok.
chlapci teraz neviem, či robite ch.ja zo mňa, alebo zo sebarubiki napísal:Neuveríš ale presne tak som to pochopil a pýtal som sa aké to sú filmy... menovite s tými oscarmi, pretože ja som videl jeden.
Ok, pre dnešok končim, nejak mi začina dochadzať trpezlivosť
prečítal som si ten článok celý, dokonca aj komentáre pod ním. niektoré mená som si hodil do googlu a skutočne majú niektorí z nich medzi predkami židov. je to však dôkazom niečoho? aj v texte bolo spomenuté :
objektívne by bolo, keby sa spočítalo v koľkých z hollywoodskych filmov či seriálov boli pro-kresťanské a koľké proti. čítal som niekoľko kritík napríklad na film Book of Eli že je to kresťanská propaganda, takisto aj na seriál Glee ktorý teraz začne bežať v TV. znamená to že to zaplatil niekto z vatikánu?Foxman ale povedal, že je hrdý na úspechy amerických Židov: „Myslím si, že Židia sú disproporčne zastúpení v tvorivom priemysle. Sú disproporčne zastúpení aj v práve a zrejme v medicíne.“ Tvrdí, že to neznamená, že Židia vytvárajú prožidovské filmy: rovanko ako nerobia „prožidovskú“ chirurgiu.
rubiki to perfektne vysvetli a s jeho názorom sa plne stotožňujem. veď keď niekto natočí historický film (resp. film silno inšpirovaný historickými udalosťami) tak to snáď nebude prekrúcať len preto, aby náhodou nevykreslil stredoveké kresťanstvo v negatívnom svetle.Rubiki napísal:Bolo by blbé film o Hypatii napísať s tým že kresťania sú dobrí, keď v tej dobe to bola nevzdelaná horda "barbarov". Vyzývam ťa znova, zisti si dobové skutočnosti ak si myslíš že film o kresťanoch poníma nespravodlivo a môžeš kritizovať argumentačne a nie konšpiračne. Ja film neobhajujem, mňa zaujíma antická doba a mám celkom dobrý ucelený prehľad o tom ako to v nej vyzeralo. Nepotrebujem niekoho očierňovať a niekoho vychvaľovať ako to tu robíš len ty.
To že je niečo hollywoodsky film neznamená automaticky že v ňom je všetko opačne ako bolo v skutočnosti a neznamená to ani že to v ňom je zobrazené presne ako v skutočnosti....
Edit:
Inak za jej smrť mohol miestny biskup a zaraždená bola neuveriteľne brutálnym spôsobom, bola ukameňovaná a roztrhaná za živa s dôvodu že sa neobrátila ani po nátlaku na kresťanstvo. Po jej smrti zanikla v alexandrii jedna s najzámejších matematických škôl v vtedajšom svete. A ona nebola jedinou zástupkyňou novoplatinizmu vo vtedajšom svete ktorá musela za svoje presvedčenie buď položiť život alebo sa nechať pokrstiť na kresťana.
tehla, už si trápny, nechaj to radšej tak..
Určite prišiel Amenábar žobrať k Židovi, aby mu dal peniaze na nejaký film. A veľký Žid povedal: No ok, dám ti niečo, ale musí to byť riadne protikresťanské, chceme totiž rozvrátiť kresťanskú kultúru a ovládnuť svet.
Určite prišiel Amenábar žobrať k Židovi, aby mu dal peniaze na nejaký film. A veľký Žid povedal: No ok, dám ti niečo, ale musí to byť riadne protikresťanské, chceme totiž rozvrátiť kresťanskú kultúru a ovládnuť svet.
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
The Book of Eli ako kresťanská propaganda?
Však ten film je postavený na tom, že Biblia je jedna z naj kníh na manipuláciu davu (aj keď to je prakticky každá vieroučná kniha, či je to Korán, Bhagavad Gíta a podobne). Film to bol skvelý, mám rád post-apokalyptickú tematiku. No propagáciu môjho vierovyznania som si tam nevšimol.
-
P3Bo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Pre úpravu .."bola vyzlečená do naha a zabitá strhávaním kúskov kože ostrými mušľami a dlaždicami"Rubiki napísal: Inak za jej smrť mohol miestny biskup a zaraždená bola neuveriteľne brutálnym spôsobom, bola ukameňovaná a roztrhaná za živa s dôvodu že sa neobrátila ani po nátlaku na kresťanstvo
rovnako tak aj vedúca osobnosť kresťanov Cyril ktorý v tomto filme vystupuje je reálnou a nakonci je vysvätený a rozprával som sa o tom s terajším študentom teológie ktorý zo náboženských zdrojov povedal že sa o ňom píše že bol zlý ale nič to nemení na fakte že je svätý
Uff, až také podrobnosti som ja nevedel. To je fakt brutálne. Ja som moc do jej životopisu nikdy nezabrdol, viacmenej som videl len film a ten beriem s veľkou nadsádzkou. O jej smrti a existencii som prvýkrát počul keď som čítal o Alexandrii a tam bola spomenutá len pár vetami a viacmenej pochvalne za vedenie školy.
V tej dobe ale ženy filozofky a mysliteľky neboli rarita alebo niečo divné, samozrejme po nástupe kresťanstva sa s toho rarita stala pretože prišla v životoch ľudí na radu veľká zmena.
V tej dobe ale ženy filozofky a mysliteľky neboli rarita alebo niečo divné, samozrejme po nástupe kresťanstva sa s toho rarita stala pretože prišla v životoch ľudí na radu veľká zmena.
Historická udalosť, v oficiálnom periodiku sa objavil článok od ateistov.
Celú svetonázorovú skupinu štát znevýhodňuje
Roman Hradecký, predseda spoločnosti Prometheus, združenia svetských humanistov | 24. februára 2011 16:00
Je dobré, že pri sčítaní obyvateľstva sa pridávajú nové otázky. Napríklad o tom, aký jazyk sa najčastejšie používa na verejnosti a aký v domácnosti, alebo sa zisťujú zručnosti ľudí pri práci s počítačom. Ale medzi 52 otázkami, na ktoré budeme musieť odpovedať, nájdeme niekoľko, ktoré vyvolávajú pochybnosť.
Napríklad otázka číslo 23 o náboženskom vyznaní. Napriek tomu, že nie je zahrnutá ako povinná či odvodená téma, ktorých zoznam sa nachádza v prílohe nariadenia Európskeho parlamentu z 9. júla 2008 o sčítaní obyvateľov, u nás je vo forme povinnej odpovede. V Česku ju na základe verejnej diskusie v zhode s prevažujúcim právnym názorom ponechali ako dobrovoľnú.
Čo chcú slovenské úrady?
Ak je zmyslom zaradenia otázky o vierovyznaní získať predstavu o svetonázorovej orientácii obyvateľstva, tak ju úrady zle sformulovali. Občanov s nenáboženským náhľadom na svet totiž zaradili do akejsi podkategórie náboženského vyznania. Aj vzor vydaných sčítacích hárkov podporuje takéto videnie, navyše grafickým spracovaním vytvára predpoklady na manipuláciu výsledku. Cirkvi sa ponúkajú podľa poradia, aké získali v roku 2001, čím akoby sa predurčovala najčastejšia – rímskokatolícka.
Občania bez náboženského vyznania sa nájdu až na 19. mieste, na pravom spodnom okraji tejto rubriky. Napriek tomu, že predstavujú druhú najpočetnejšiu svetonázorovú skupinu. Pritom nejde o obyvateľov "bez vyznania. Ich vyznanie, osobné presvedčenie má iný charakter ako náboženský. V roku 2001 sa k nemu hlásilo 697 308 osôb, teda 12,96 percenta obyvateľov Slovenska.
Z metodickej stránky by bolo správne najprv sa spýtať ľudí na ich svetonázor – náboženský či nenáboženský, až potom (ak si vyberú prvú možnosť) na príslušnosť ku konkrétnej cirkvi.
A prečo sa u nás svetonázor občanov bez náboženského vyznania rovnocenne nerešpektuje ako svetonázor nábožensky veriacich? V tomto prípade zrejme nejde o získanie predstavy o svetonázorovej orientácii obyvateľov, ale len o počty hlásiacich sa k jednotlivým cirkvám. Potom však zavádzajú vymedzenie Štatistického úradu, podľa ktorého sa pod náboženským vyznaním rozumie "účasť na náboženskom živote niektorej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti a vzťah k tejto cirkvi alebo náboženskej spoločnosti.
Výpovedná hodnota výsledku
Za hlavné kritérium sa berie osobné vyhlásenie o príslušnosti k cirkvi, teda nie praktizujúca viera. Podľa výsledkov výskumu európskych hodnôt, ktorý v roku 2008 na Slovensku uskutočnil Sociologický ústav SAV, počet ľudí, ktorí sa hlásia k nejakému náboženstvu a považujú sa za veriacich, nesprevádza nárast frekvencie návštev kostola. Budeme teda dávať peniaze z našich daní na čierne duše? Podľa tohto výskumu je náboženstvo veľmi dôležité alebo dôležité len pre 55,4 percenta obyvateľov.
Napriek majoritnému slovnému deklarovaniu sa k cirkvám je naša spoločnosť dlhodobo nejednotná v náhľadoch na schopnosť cirkví vyjadrovať sa k rôznym problémom.
Na otázku, či sú schopné prejavovať postoje k rodinnému životu, 45,9 percenta Slovákov tvrdila áno, 41,7 percenta nie a 12,4 percenta sa nevedelo vyjadriť. Pokiaľ ide o schopnosť cirkví dávať primeranú odpoveď na sociálne problémy, väčšinová odpoveď bola negatívna (57,6 % respondentov).
Komu zase pôjdu peniaze
Má byť otázka číslo 23 podkladom na prideľovanie peňazí pre registrované cirkvi a náboženské spoločnosti? Rozhodne nie! Ak áno, potom výsledky sčítania obyvateľstva nemôžu byť dôvodom, aby štát financoval len cirkvi. Na aktivity občianskych združení sekulárneho zamerania nedal za posledných 20 rokov ani halier či cent.
Verejné orgány odmietajú registrovať občanov bez náboženského vyznania, odmietajú podporu občianskych humanistických obradov, vstup takto orientovaných osobností do verejnoprávnych inštitúcií a médií. To nie je náhoda, ale programová diskriminácia celej svetonázorovej skupiny.
Pre Slovenskú republiku v praxi občania bez náboženského vyznania neexistujú. Napriek tomu, že sú súčasťou spoločnosti, tvoria jej históriu, morálku, hodnoty, kultúru či ekonomiku, platia dane, vychovávajú deti.
Otázka číslo 23 má význam iba vtedy, ak by sa odpoveďou na ňu podarilo túto situáciu zmeniť. A to tým, že sa výsledné číslo občanov bez vyznania bude čo najviac približovať k reálnej hodnote sociologických výskumov – k 20 až 24 percentám.
Celú svetonázorovú skupinu štát znevýhodňuje
Roman Hradecký, predseda spoločnosti Prometheus, združenia svetských humanistov | 24. februára 2011 16:00
Je dobré, že pri sčítaní obyvateľstva sa pridávajú nové otázky. Napríklad o tom, aký jazyk sa najčastejšie používa na verejnosti a aký v domácnosti, alebo sa zisťujú zručnosti ľudí pri práci s počítačom. Ale medzi 52 otázkami, na ktoré budeme musieť odpovedať, nájdeme niekoľko, ktoré vyvolávajú pochybnosť.
Napríklad otázka číslo 23 o náboženskom vyznaní. Napriek tomu, že nie je zahrnutá ako povinná či odvodená téma, ktorých zoznam sa nachádza v prílohe nariadenia Európskeho parlamentu z 9. júla 2008 o sčítaní obyvateľov, u nás je vo forme povinnej odpovede. V Česku ju na základe verejnej diskusie v zhode s prevažujúcim právnym názorom ponechali ako dobrovoľnú.
Čo chcú slovenské úrady?
Ak je zmyslom zaradenia otázky o vierovyznaní získať predstavu o svetonázorovej orientácii obyvateľstva, tak ju úrady zle sformulovali. Občanov s nenáboženským náhľadom na svet totiž zaradili do akejsi podkategórie náboženského vyznania. Aj vzor vydaných sčítacích hárkov podporuje takéto videnie, navyše grafickým spracovaním vytvára predpoklady na manipuláciu výsledku. Cirkvi sa ponúkajú podľa poradia, aké získali v roku 2001, čím akoby sa predurčovala najčastejšia – rímskokatolícka.
Občania bez náboženského vyznania sa nájdu až na 19. mieste, na pravom spodnom okraji tejto rubriky. Napriek tomu, že predstavujú druhú najpočetnejšiu svetonázorovú skupinu. Pritom nejde o obyvateľov "bez vyznania. Ich vyznanie, osobné presvedčenie má iný charakter ako náboženský. V roku 2001 sa k nemu hlásilo 697 308 osôb, teda 12,96 percenta obyvateľov Slovenska.
Z metodickej stránky by bolo správne najprv sa spýtať ľudí na ich svetonázor – náboženský či nenáboženský, až potom (ak si vyberú prvú možnosť) na príslušnosť ku konkrétnej cirkvi.
A prečo sa u nás svetonázor občanov bez náboženského vyznania rovnocenne nerešpektuje ako svetonázor nábožensky veriacich? V tomto prípade zrejme nejde o získanie predstavy o svetonázorovej orientácii obyvateľov, ale len o počty hlásiacich sa k jednotlivým cirkvám. Potom však zavádzajú vymedzenie Štatistického úradu, podľa ktorého sa pod náboženským vyznaním rozumie "účasť na náboženskom živote niektorej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti a vzťah k tejto cirkvi alebo náboženskej spoločnosti.
Výpovedná hodnota výsledku
Za hlavné kritérium sa berie osobné vyhlásenie o príslušnosti k cirkvi, teda nie praktizujúca viera. Podľa výsledkov výskumu európskych hodnôt, ktorý v roku 2008 na Slovensku uskutočnil Sociologický ústav SAV, počet ľudí, ktorí sa hlásia k nejakému náboženstvu a považujú sa za veriacich, nesprevádza nárast frekvencie návštev kostola. Budeme teda dávať peniaze z našich daní na čierne duše? Podľa tohto výskumu je náboženstvo veľmi dôležité alebo dôležité len pre 55,4 percenta obyvateľov.
Napriek majoritnému slovnému deklarovaniu sa k cirkvám je naša spoločnosť dlhodobo nejednotná v náhľadoch na schopnosť cirkví vyjadrovať sa k rôznym problémom.
Na otázku, či sú schopné prejavovať postoje k rodinnému životu, 45,9 percenta Slovákov tvrdila áno, 41,7 percenta nie a 12,4 percenta sa nevedelo vyjadriť. Pokiaľ ide o schopnosť cirkví dávať primeranú odpoveď na sociálne problémy, väčšinová odpoveď bola negatívna (57,6 % respondentov).
Komu zase pôjdu peniaze
Má byť otázka číslo 23 podkladom na prideľovanie peňazí pre registrované cirkvi a náboženské spoločnosti? Rozhodne nie! Ak áno, potom výsledky sčítania obyvateľstva nemôžu byť dôvodom, aby štát financoval len cirkvi. Na aktivity občianskych združení sekulárneho zamerania nedal za posledných 20 rokov ani halier či cent.
Verejné orgány odmietajú registrovať občanov bez náboženského vyznania, odmietajú podporu občianskych humanistických obradov, vstup takto orientovaných osobností do verejnoprávnych inštitúcií a médií. To nie je náhoda, ale programová diskriminácia celej svetonázorovej skupiny.
Pre Slovenskú republiku v praxi občania bez náboženského vyznania neexistujú. Napriek tomu, že sú súčasťou spoločnosti, tvoria jej históriu, morálku, hodnoty, kultúru či ekonomiku, platia dane, vychovávajú deti.
Otázka číslo 23 má význam iba vtedy, ak by sa odpoveďou na ňu podarilo túto situáciu zmeniť. A to tým, že sa výsledné číslo občanov bez vyznania bude čo najviac približovať k reálnej hodnote sociologických výskumov – k 20 až 24 percentám.
"Ale potom sa boh ústami proroka ešte raz vracia k svojej obľúbenej téme smilstva, tentoraz ešte s väčším zápalom a razanciou, používajúc napríklad takéto „vznešené“ výrazivo: „Tam ich chytali za prsníky a ohmatávali ich panenské bradavky“ (Ez 23, 3); „oni ohmatávali jej panenské prsia a vylievali svoju smilnú žiadosť na nej“ (23, 8 ). Zvlášť hlbokým odporom ma naplnila nasledujúca veta, ktorá sa pre mňa stala na celý život symbolom Ezechielovej knihy: „zahorela žiadosťou po milencoch, ktorých úd [penis] je ako úd oslov a ktorých výron [ejakulát] je ako výron žrebcov“ (Ez 23, 20). Nemienim ďalej citovať z nechutného textu, ktorý sa takmer doslova podobá na ten predchádzajúci; poznamenám radšej čo som sa dozvedel neskôr.
Znalci starozákonnej hebrejčiny (napr. Carl Steuernagel) sa zhodujú v názore, že hebrejský slovný koreň z-n-h, prekladaný ako substantívum neviestka, aj ako sloveso smilniť, sa pociťoval ako koreň generujúci slová vulgárne. Aj mnohé slová prekladané ako ohanbie, či úd mali rovnakú kvalitu. Prekladom teda Biblia veľa získala: prekladatelia zahladili vulgarizmy a zjemnili aj mnohé štylistické neobratnosti. Tým oprávnenejšia je preto otázka, či sa takto vulgárne vyjadroval sám boh, či tieto texty sú pravým božím slovom? Nemôžem sa tiež v tejto súvislosti nespýtať cirkevných hodnostárov: takéto texty presvätej Biblie, inšpirovanej vraj samotným bohom, chcete dávať čítať v školách mládeži ako mravoučnú literatúru? Na týchto oplzlostiach chcete zušľachťovať zmysel pre mravnosť? Bojíte sa etickej výchovy, jogy, ale biblických zvrhlostí sa nebojíte?"
http://adam.humanisti.sk/?p=41
Znalci starozákonnej hebrejčiny (napr. Carl Steuernagel) sa zhodujú v názore, že hebrejský slovný koreň z-n-h, prekladaný ako substantívum neviestka, aj ako sloveso smilniť, sa pociťoval ako koreň generujúci slová vulgárne. Aj mnohé slová prekladané ako ohanbie, či úd mali rovnakú kvalitu. Prekladom teda Biblia veľa získala: prekladatelia zahladili vulgarizmy a zjemnili aj mnohé štylistické neobratnosti. Tým oprávnenejšia je preto otázka, či sa takto vulgárne vyjadroval sám boh, či tieto texty sú pravým božím slovom? Nemôžem sa tiež v tejto súvislosti nespýtať cirkevných hodnostárov: takéto texty presvätej Biblie, inšpirovanej vraj samotným bohom, chcete dávať čítať v školách mládeži ako mravoučnú literatúru? Na týchto oplzlostiach chcete zušľachťovať zmysel pre mravnosť? Bojíte sa etickej výchovy, jogy, ale biblických zvrhlostí sa nebojíte?"
http://adam.humanisti.sk/?p=41
-
javatar
Hardcore addict
nuz v biblii su popisane rozne zvrhlosti a pady - ale kto to chce davat ako mravoucnu literaturu?
a ked chces nieco menej eroticke a viac akcnejsie tak - 2Mach 14,37-46
a ked chces nieco menej eroticke a viac akcnejsie tak - 2Mach 14,37-46
a nemame nahodou na slovensku povinne nabozenstvo/eticku vychovu ? co sa asi tak rozobera na hodinach nabozenstva, nebude to prave ta kniha z ktorej som tu citoval ?