Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

J.O.S.E
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Stoporko napísal:no mne osobne príde prinajmenšom čudné, že jose tu píše o tom, ako za socíku sa nám lepšie žilo, lebo teraz sú naše súdy nafigu.
Vo včerajšom prvom príspevku som v druhom riadku tuším v štvrtej vete uviedol, že "nejdem obhajovať socializmus a už vonkoncom nie kapitalizmus" a ty teraz napíšeš, že som obhajoval život v socializme :shock:, nerad ale musim použiť Sethovu vetu, že mi vkladaš do klavesnice to, čo som nenapísal :D Napr. dnes som išiel v MHD a pri mne sedeli staršie dámy (nie dôchodkyne) a len nadávali na tento dnešný systém......Ja som osobne socializmus nezažil, ale ked už niečo podobne počujem u ľudí, ktorí za socializmu boli v najlepších rokoch...tak niečo pravdy na chybách súčasneho systému asi bude :wink:

btw. Seth - ak som včera dobre čítal, tak Janio určil Tvoj vek, že máš 28 rokov (ak sa mýlim ostatné je bezpredmetné) - tak v čase ked padol socializmus si mal cca. 7 rokov - to je vek v čase pádu socializmu..., v čase, ked už chápadla tohto systému nefungovali ako v davnejších časoch.....Určite mi dáš za pravdu, že dnes 7-ročné dieťa vie o politike, o živote asi houby....a tušim som u Teba pred chvíľou prečítal príspevok, budem parafrazovať "milujem, ked niektorí čo ani socializmus nezažili sa o nom vyjadruju, chvália ho" - tak sorry, trochu vo mne evokuješ bývaleho československého prezidenta Vaška Havla - ktorému socializmus zhabal všetok majetok, tak sa stal najväčším bojovníkom za "Slobodu" a kapitalizmus mu majetok pre zmenu vratil....čo je logické a postupoval by tak asi každý. Ak ty si v tej dobe mal 7 rokov, tak neverím, že si mohol posúdiť, to či systém bol dobrý alebo zlý....to máš z rozprávania iných a nie zo svojej hlavy...tak neodcudzuj to, že ked sa nejakého prvku socializmus zastanem a neodsúdim ho ako ty, tak neviem čo to socializmus je, lebo som ho nikdy nezažil :-)
V jednej veci sa s Tebou zhodnem, ako si písal....povaha slovákov je úboha, ked sme bití tak držíme huby....neprotestujeme, neštrajkujeme....vid v Česku ako lekári štrajkovali a odišlo cca. 3500 lekárov zo zdravotníctva a majú pokryť voľne miesta v Rakúsku...a v Česku pokryjú voľné fleky lekári zo Slovenska...to zas bude pokles kvality..., ale je tu jasne vidieť, že Česi sa za svoje práva vedia zdravo nasrať a ich slova neostavajú iba pri sľuboch....Len na Slovensku treba asi posúdiť, či ten kto by viedol protest a bol prvý medzi protestujúcimi, či by nebol ako jediny sankcionovaný prostriedkami, aké tento systém na Slovensku dáva do rúk tým mocným :-)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

J.O.S.E. - prečo systém posudzujem ako zlý, som tu už predsa napísal. Ako som už spomenul v mojej predchádzajúcej reakcii na teba, musíš si poriadne prečítať moje príspevky. Nájdi si príspevok, v ktorom som opisoval, ako si to ja pamätám a aké mám z toho zážitky. Písal som to na základe toho, čo si pamätám a na základe toho, čo o tom systéme viem (štúdium). Nikde som ťa neprosil, aby si odsudzoval Socializmus - iba som (pokiaľ viem) na teba reagoval spôsobom, že veci, ktoré ty kritizuješ na dnešnom systéme, sa úplne bežne diali aj za Komančov (a teda nemôžeme ich považovať za nevýhody terajšieho systému v porovnaní s tým minulým). To je celé. A nikde som nenaznačil smerom na tvoju osobu, že si ho nikdy nezažil, alebo áno (ak áno, tak sorry, nejako si to nepamätám)?
So zvyškom samozrejme súhlasím.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

možno trochu off-topic, ale podľa mňa sa môžme zhodnúť, že na tomto videu po smrti Ernesta Valku ako hovorí ten jeho priateľ je jasne vidieť práca polície, že dnes tieto orgány nie sú nezávisle ako si ľudia pred revolúciou mysleli, že po revolúcii budú...odporúčam si to pozrieť, lebo ten valkov priateľ hovorí o chybách pri vyšetrovaní a pod.

Seth - vcelku s Tvojim názorom súhlasím :wink:
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

J.O.S.E napísal:...
Hm, to sa mi zdá skôr ako nejaký bulvár. A prečo? Lebo tí veľkí novinári, čo všetko vedia v tej reportáži vedia všetko lepšie ale meno bývalého predsedu vlády nie... vraj Vladimír Dzurinda (pri 6:01), OMG, toto sú ale ozajstní novinári, dobre informovaní. :slap: Dobre sprostý vraj "novinár", no nie? :)
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Takyto clanok mi prisiel mailom, neviem kam ho zaradit, nenasiel som o tejto problematike temu. Tyka sa to sudcov.

(Ak tu je lepsia tema kde by sa to dalo zverejnit, tak sa ospravedlnujem)

Kód: Vybrať všetko

Až pri tomto podrobnom rozbore situácie si človek uvedomí v akom
zvrhlom štáte žije. Normálnemu človeku z toho musí byť na blitie. Ale keď
sme takí chumaji, dobre nám tak.

700 nenažrancov, ktorým štát znížil ich dôstojnosť a vážnosť

Tak vás je už viac ako 700. Viac ako polovica zo sudcovského stavu.

Nenažranci, ktorým nestačí slušný sudcovský plat, ale chcete si ušklbnúť
  ešte čosi naviac. Každý z vás si chce uchmatnúť od tohto štátu 100 000 ?
navyše okrem toho, čo bežne dostávate. Tie peniaze chcete odo mňa a od
  všetkých, ktorí riadne platia dane. Namiesto jedného jediného nenažratého
  sudcu by mohol štát za tieto peniaze zaplatiť 142 učiteľov alebo 285
  dôchodcov. Nehanbíte sa pozrieť ľuďom do očí keď chodíte po ulici? Alebo
  radšej po ulici ani nechodíte? Z úžasom som sa dozvedel z jedného článku v
  tlači, že vy nežalujete štát za majetkovú, ale nemajetkovú ujmu. Citujem:
  "Dotknutí sudcovia pritom nežiadajú odškodné za majetkovú ujmu - na to
  nemajú nárok, keďže ich platy určuje zákon. Vymysleli si, že zriadením
  Špeciálneho súdu im vznikla nemajetková ujma. Trpeli, lebo bola znížená
  ich  "dôstojnosť a vážnosť". Cítili sa znevážení a ponížení. A vyrátali si, že
  ich utrpenie pominie, keď im štát vyplatí po 150 tisíc eur."

Sudcovia a sudkyne. Vaša dôstojnosť a vážnosť je v očiach verejnosti
  naozaj na úrovni mrazu. Podľa oficiálneho prieskumu Eurobarometra: "Najnižšiu
  dôveru spomedzi sledovaných inštitúcií majú Slováci k súdnemu a právnemu
  systému, ktorému dôveruje iba 29% občanov, čo je o 14 percent menej ako je
  priemer EÚ." Sudcovia a sudkyne. Vám neverí a neváži si vás ani len jeden
  z troch obyvateľov Slovenska. A to nie kvôli tomu, že vás štát podľa vášho
  názoru ochudobnil. Ľudia vám neveria kvôli vašej práci. Kvôli prieťahom v
  súdnom konaní, kvôli prepusteným mafiánom, kvôli rozsudkom, pri ktorých
  normálnemu človeku rozum zostáva stáť. To je vaša vizitka, to je vaša
  nemajetková ujma.
  Úplným nonsensom na celej tejto fraške je však to, kto má rozhodnúť o tom,
  či vám má štát vyplatiť tých 100 000 ?, aby ste mohli pokojne spávať, aj
  keď utrpela vaša dôstojnosť a vážnosť. Rozhodnete o tom vy sami. Takže
  výsledok je už vopred jasný. Veď prečo by ste sa sami seba ochudobňovali. A tak
  rozhodne Mišo, že Ferovi štát vyplatí za zníženie jeho dôstojnosti a
  vážnosti 100 000 ?. Na druhý deň rozhodne Fero, že tú istú sumu vyplatí
  štát aj Mišovi. Fifty-fifty, aby bola spravodlivosť. Vaša spravodlivosť.
  Spravodlivosť nenažrancov, pre ktorých je vlastné brucho stredobodom
  vesmíru.
  Prečo nemôže učiteľ Mišo rozhodnúť, že učiteľovi Ferovi musí štát zvýšiť
  plat zo 700 ? mesačne aspoň na 1 400? Veď učiteľ Fero by mu to určite
  veľmi rád obratom vrátil. Prečo nemôže dôchodca Mišo rozhodnúť, že dôchodcovi
  Ferovi sa zvýši dôchodok z 350 na 700 ? mesačne? Veď dôchodca Fero by mu
  to určite veľmi rád obratom vrátil.
  V § ods.2 zákona č. 385/2000 Z.z. o sudcoch a prísediacich sa píše: "Sudca
  je pri výkone svojej funkcie nezávislý a zákony a iné všeobecne záväzné
  právne predpisy vykladá podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia;
  rozhoduje nestranne, spravodlivo, bez zbytočných prieťahov a len na
  základe skutočností zistených v súlade so zákonom."
  Nie som právnik, napriek tomu tvrdím, že ak sudca Mišo rozhoduje o žalobe
  sudcu Fera voči štátu a sudca Fero o takej istej žalobe sudcu Miša, nemôžu
  rozhodovať nestranne a nemôžu rozhodovať spravodlivo. Rozhodujú preto v
  rozpore so zákonom. A nič sa nedeje. Namastia si vrecká a ešte sa nám smejú.
  To sú piliere spravodlivosti v tomto štáte.
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa berynatorko »

nechcem rozduchavat vasne, ale na zamyslenie:
http://www.economist.com/blogs/theworld ... top_nation

predovsetkym odstavec o ceskoslovensku okolo roku 1989. ak je to pravda, je to smutne kam sme sa dostali. a hlavne kvoli ludom....
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Je to nič nehovoriaci blog, tak o čom ten článok vlastne hovorí, lebo som asi celkom nepochopil čo malo rozdúchať tú vášeň.
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa berynatorko »

slay napísal:Je to nič nehovoriaci blog, tak o čom ten článok vlastne hovorí, lebo som asi celkom nepochopil čo malo rozdúchať tú vášeň.
ze pomer zivotnej urovne, aku maju dnes severske staty (napriklad Dansko) oproti zvysku sveta, bola v roku 1989 na strane napriklad aj Ceskoslovenska.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Však si pozrite tieto grafy.

1

2
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito čo sa stalo na kube okolo 1994-tého že sa tam zlepšila životná úroveň ? (sa pýtam -neviem)
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Ak sa nemylim v zaciatkom 90. rokov bola na Kube ohromna kriza, nedostatok ropy, jedla, stavebnych materialov atd. V 1994 sa odohrali tzv. El Maleconazo protesty, na ktore vlada reagovala zvysenim distribucie jedla, podporou byvania, zasahmi do dopravy atp. Ale ze to bol z hladiska zivotnej urovne az taky skok sa mi akosi nezda, uz len ked zoberem do uvahy ze tie protesty sa odohrali v auguste. (Na druhu stranu sa tie hodnoty vratili na hodnoty ktore tam boli v 1989, takze moze byt)
slay
Addict
Addict

berynatorko napísal:
ze pomer zivotnej urovne, aku maju dnes severske staty (napriklad Dansko) oproti zvysku sveta, bola v roku 1989 na strane napriklad aj Ceskoslovenska.
Aha aha, nepreklikol som si tie linky, na ktoré odkazoval článok.

Hughito, mi chceš povedať, že HDI sa sledovalo pre 89? Ono tam ten pokles sa dá dosť rozumne vysvetliť ekonomickými zmenami po roku 90 ak si všimneš čo vstupuje do HDI indexu. Nechcem ti to nejako spochybňovať, to by bolo asi na dlhšiu diskusiu, ale osobne si myslím, že výpovednú hodnotu malo HDI pre Česko a Slovensko až od roku 1994. Ten sklz pred tým je čisto postkomunistická transformácia ekonomiky, ktorá nabúrala matematiku indexu.

Ale ak nesúhlasíte, nehádam sa, ale podľa mňa je to zrejmé z hospodárskych dát toho obdobia.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

slay k tomu HDI, prepocitali to krajinam od roku 1970 na nasledovnej adrese:

http://hdr.undp.org/en/data/trends/

mozes si vybrat rozne krajiny a porovnat. co som si vsimol, tak za najlepsimi sme zacali vyraznejsie zaostavat prave po roku 1990. do roku 1995 je ten prepad vyrazny a zlepsuje sa to iba postupne, ale rozdiel je vacsinou stale vacsi ako bol za komunizmu.

//autoeditácia príspevku (19 Feb 2011, 3:01)
alebo caro matematiky :-)

z diskusie pod tymto clankom
http://finweb.hnonline.sk/c3-50425050-k ... nasa-pycha
anonym napísal:"nadpriemerny" rast
3,4% nie je ziadna pycha, ak chceme dobehnut tzv. vyspele krajiny. Ak sa lepsie pozrieme tak nas v relativnom raste dokonca predbehlo Finsko a Nemecko a oni maju o dost vacsiu bazu nez my. Co sa tyka napr Rakuska s "ubohym" 2,7% rastom oproti nasmu 3,7%, tak ich hdp/obyvatela (PPP) v 2010 je 39,454$ a nas 22,267$. Porovnajme teraz rast v absolutnych cislach 2,7%*39,454$=1065$ a nas 3,4%*22,267$=757$ a vidime na rovinu na com sme. Vsak my ich NEDOBIEHAME, ale nas rozdiel sa este viac prehlbil.
eMPiko
Addict
Addict

"nadpriemerny" rast
3,4% nie je ziadna pycha, ak chceme dobehnut tzv. vyspele krajiny. Ak sa lepsie pozrieme tak nas v relativnom raste dokonca predbehlo Finsko a Nemecko a oni maju o dost vacsiu bazu nez my. Co sa tyka napr Rakuska s "ubohym" 2,7% rastom oproti nasmu 3,7%, tak ich hdp/obyvatela (PPP) v 2010 je 39,454$ a nas 22,267$. Porovnajme teraz rast v absolutnych cislach 2,7%*39,454$=1065$ a nas 3,4%*22,267$=757$ a vidime na rovinu na com sme. Vsak my ich NEDOBIEHAME, ale nas rozdiel sa este viac prehlbil.
HDP v 2010 - Rakusko 39,454 - Slovensko 22,267 - pomer 1.7719
HDP v 2011 - Rakusko 40,519 - Slovensko 23,024 - pomer 1.7596
1.7596 < 1.7719
Takze.. naozaj ich nedobiehame? Podla toho ako to vezmes, ale podla mna ma relativne porovnavanie vacsiu vypovednu hodnotu. A to hovorime o rokoch, ktore su poznacene krizou, skus pozriet napr 2007.
slay
Addict
Addict

krija napísal:slay k tomu HDI, prepocitali to krajinam od roku 1970 na nasledovnej adrese:

http://hdr.undp.org/en/data/trends/

mozes si vybrat rozne krajiny a porovnat. co som si vsimol, tak za najlepsimi sme zacali vyraznejsie zaostavat prave po roku 1990. do roku 1995 je ten prepad vyrazny a zlepsuje sa to iba postupne, ale rozdiel je vacsinou stale vacsi ako bol za komunizmu.
Pekná stránka. Nekorešponduje síce úplne s tým čo tu dal Hughito, ale to je fajn lebo toto mi príde viac výpovednejšie. No pokiaľ je toto skutočná krivka, tak sme na tom ako Slovensko veľmi dobre, až som celkom prekvapený. Po 1990 sa to trošku spomalilo to je pravda, ale zase boli sme transformujúca sa ekonomika a došlo k obrovským zmenám, paradigmatickým zmenám, to by bolo absolútne zvrátené ak by niekto čakal, že sa to hneď po prevrate zrýchli. Myslím, že môžeme byť spokojný aj s vývojom aj so svojím umiestnením v rámci všetkých krajín. Aj keď indikátor je len indikátor, ale aj tak som spokojný. A vidno tam aj dobiehanie, nie svetoborné ale dobiehanie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Horšie je, že žiadna sloboda nie je. To, že máme dnes slobodu, je klam.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito napísal:Horšie je, že žiadna sloboda nie je. To, že máme dnes slobodu, je klam.
ale dá sa potom povedať že niekedy nejaká sloboda v histórií ľudstva aj bola ?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ak to berieme vo vzťahu ku štátu, resp. k inému vyššiemu systémovému zriadeniu, tak vyjmúc skoršej prvotnopospolnej spoločnosti, nie. Potom tu boli rôzne pokusy, ktoré však netrvali z rôznych príčin dlho (napr. isté oblasti Španielska v roku 1936 či Ukrajina v rokoch 1919-1921).
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

eMPiko napísal: HDP v 2010 - Rakusko 39,454 - Slovensko 22,267 - pomer 1.7719
HDP v 2011 - Rakusko 40,519 - Slovensko 23,024 - pomer 1.7596
1.7596 < 1.7719
Takze.. naozaj ich nedobiehame? Podla toho ako to vezmes, ale podla mna ma relativne porovnavanie vacsiu vypovednu hodnotu. A to hovorime o rokoch, ktore su poznacene krizou, skus pozriet napr 2007.
eMPiko, nesuhlasim. z percent, alebo z nejakeho pomeru sa este nikto nenajedol. uz len vyznam slova relativne o mnohom vypoveda. rakusania realne vyprodukovali hodnoty, ktore boli na trhu cenene vyssou sumou penazi ako tie nase. ak nebudeme brat do uvahy fakt, ze slovensky rast HDP a nasa produktivita sa iba velmi obtiazne premieta aj do rastu nasich miezd a tym do nasej zivotnej urovne, tak REALNE nemame sancu dobehnut zapad nikdy. za zmienku stoji vyjadrenie Petera Rehnstroma (je sice uz starsieho data, ale to by nemalo vadit):

„Situácia na Slovensku, keď produktivita rasie, ale mzdy stagnujú, je iná, ako zvyčajne býva.“

http://www.euractiv.sk/podnikanie-v-eu/ ... izsie-mzdy
eMPiko
Addict
Addict

krija napísal:eMPiko, nesuhlasim. z percent, alebo z nejakeho pomeru sa este nikto nenajedol. uz len vyznam slova relativne o mnohom vypoveda. rakusania realne vyprodukovali hodnoty, ktore boli na trhu cenene vyssou sumou penazi ako tie nase.
Ale samozrejme ze relativne porovnanie ma svoju hodnotu. Je rozdiel ci zaostavame o 50% alebo o 5%, aj ked absolutny rozdiel moze byt rovnaky.
ak nebudeme brat do uvahy fakt, ze slovensky rast HDP a nasa produktivita sa iba velmi obtiazne premieta aj do rastu nasich miezd a tym do nasej zivotnej urovne, tak REALNE nemame sancu dobehnut zapad nikdy. za zmienku stoji vyjadrenie Petera Rehnstroma (je sice uz starsieho data, ale to by nemalo vadit):

„Situácia na Slovensku, keď produktivita rasie, ale mzdy stagnujú, je iná, ako zvyčajne býva.“

http://www.euractiv.sk/podnikanie-v-eu/ ... izsie-mzdy
S tymto samozrejme suhlasim, vyjadroval som sa len k HDP. Zapadne ceny a vychodne platy su slovenskym evergreenom.
Napísať odpoveď