Robite to, co ste vystudovali?
-
RomanB
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: Robite to, co ste vystudovali?
Zacal som studovat , nieco co ma absolutne nebavilo , SŠ , VŠ a robim to čo ma bavi v oblasti IT , aj ked nemam VŠ vzdelanie o pracu tiež nemám núdzu ....
1) Vyštudoval som učiteľský smer, históriu v kombinácii s filozofiou. Išiel som na to preto lebo ma to bavilo a musím priznať, že mi to dalo do života veľa, sú to nádherné oblasti. Rok som študoval aj Mat-Fyz a ukončil som to preto lebo ma to nebavilo, hoci skúšky som mal po 1. ročníku hotové všetky a nebol problém ísť ďalej.
2) Markus: Nemyslím si, že to čo som študoval bolo ľahké a zvládne to predavačka v Lidl. Po prvom ročníku nás ostalo z 27 študákov 7 a Mgr. štátnice sme robili 5. Študoval som to na škole o ktorej sa hovorí, že má jednu z najlepších ak nie najlepších katedier histórie. Neviem aké skriptá si videl, ale na úvodnú skúšku z histórie sme sa mali naučiť faktá, mená, roky, súvislosti, príčiny a dôsledky z dvoch 400 stranových kníh a na úvodnú skúšku z filozofie som robil 15 seminárnych prác o rozsahu minimálne 5 strán len za to aby som sa na skúšku dostal.
3) To, že učiteľ je na Slovensku totálne nedocenené povolanie je fakt, za ktorý by sme sa mali skôr hanbiť ako sa tu s tým oháňať. Neviem a nechcem riešiť kde sú príčiny tohoto javu, ale hovorí to o našej spoločnosti (Slovensku) dosť. Opäť tu na hojku zdôrazním, že to že niekto neštuduje IT a nepracuje IT neznamená, že je nula a nemôže viesť úspešný a spokojný život. Technický smer nie je všetko a keď všetci ostatní a najmä učitelia sú na hovno, tak rovno zatvorme školy, že...
A nie, neučím. Na Slovensku som robil marketing a manažérstvo kvality. V UK sa pretĺkam ako sa dá, ale bol to môj taký malý sen vyskúšať si to a neľutujem. Minimálne som si potvrdil, že angličtinu ovládam veľmi veľmi dobre.
2) Markus: Nemyslím si, že to čo som študoval bolo ľahké a zvládne to predavačka v Lidl. Po prvom ročníku nás ostalo z 27 študákov 7 a Mgr. štátnice sme robili 5. Študoval som to na škole o ktorej sa hovorí, že má jednu z najlepších ak nie najlepších katedier histórie. Neviem aké skriptá si videl, ale na úvodnú skúšku z histórie sme sa mali naučiť faktá, mená, roky, súvislosti, príčiny a dôsledky z dvoch 400 stranových kníh a na úvodnú skúšku z filozofie som robil 15 seminárnych prác o rozsahu minimálne 5 strán len za to aby som sa na skúšku dostal.
3) To, že učiteľ je na Slovensku totálne nedocenené povolanie je fakt, za ktorý by sme sa mali skôr hanbiť ako sa tu s tým oháňať. Neviem a nechcem riešiť kde sú príčiny tohoto javu, ale hovorí to o našej spoločnosti (Slovensku) dosť. Opäť tu na hojku zdôrazním, že to že niekto neštuduje IT a nepracuje IT neznamená, že je nula a nemôže viesť úspešný a spokojný život. Technický smer nie je všetko a keď všetci ostatní a najmä učitelia sú na hovno, tak rovno zatvorme školy, že...
A nie, neučím. Na Slovensku som robil marketing a manažérstvo kvality. V UK sa pretĺkam ako sa dá, ale bol to môj taký malý sen vyskúšať si to a neľutujem. Minimálne som si potvrdil, že angličtinu ovládam veľmi veľmi dobre.
nikde som nepisal ze predavacka z lidlu by zvladla vystudovat nejaku skolu(samozrejme ze by mohla zvladnut aj viac)
ale nikto ma nepresvedci ze humanitne vedy(neviem kam patri medicina ta je po veterine asi najtazsia) su narocnejsie studium ako technicke skoly, uz len koli tomu ze sa ucis fakty ktorym rozumiet nemusis, roky a mena su len nejake polozky ktore sa naucis ako basnicku a vie, to na matike nefunguje
myslis ze na technickej skole sme asi len chlastali a chodili na skusky po znamky co? snivaj dalej
ale nikto ma nepresvedci ze humanitne vedy(neviem kam patri medicina ta je po veterine asi najtazsia) su narocnejsie studium ako technicke skoly, uz len koli tomu ze sa ucis fakty ktorym rozumiet nemusis, roky a mena su len nejake polozky ktore sa naucis ako basnicku a vie, to na matike nefunguje
myslis ze na technickej skole sme asi len chlastali a chodili na skusky po znamky co? snivaj dalej
Každá škola je niečím náročná, skonštruovať zložitú budovu je náročné rovnako ako skonštruovať nejaký filozofický systém. Netvrdil by som, že jedno je zložitejšie ako druhé, potrebujú odlišnú sadu schopností.ale nikto ma nepresvedci ze humanitne vedy su narocnejsie studium ako technicke skoly, uz len koli tomu ze sa ucis fakty ktorym rozumiet nemusis, roky a mena su len nejake polozky ktore sa naucis ako basnicku a vie, to na matike nefunguje
//: Súdiac podľa počtu budov a filozofických systémov by som povedal, že to druhé je aj dosť ťažšie
Nie, nemyslím si. A nerozumiem prečo ten agresívny "tón".myslis ze na technickej skole sme asi len chlastali a chodili na skusky po znamky co? snivaj dalej
nemyslim ze bol nejak agresivny, len som mal ten pocit po precitani kolko prac ste museli robit a kolko script ste museli prestudovat
"Súdiac podľa počtu budov a filozofických systémov by som povedal, že to druhé je aj dosť ťažšie
"
mozno je to preto ze budovy niekto aj potrebuje
"Súdiac podľa počtu budov a filozofických systémov by som povedal, že to druhé je aj dosť ťažšie
mozno je to preto ze budovy niekto aj potrebuje
-
javatar
Hardcore addict
begbeee: narocnost humanitnych skol spociva v mnozstvach uciva - uprimne sa priznam ze by som humanitnu skolu nedokoncil, proste nemam na to nervy memorovat sa take veci
markus: osobne som proti istej anpatii ktora je zo stran technikov voci humanitnym vedam, aj humanitne vedy su potrebne - len ich prinos tak nevidiet a absolventi nie su potrebny v takych mnozntvach ako su chrleny
markus: osobne som proti istej anpatii ktora je zo stran technikov voci humanitnym vedam, aj humanitne vedy su potrebne - len ich prinos tak nevidiet a absolventi nie su potrebny v takych mnozntvach ako su chrleny
s tymto suhlasim a vidim v tom dost velky problemjavatar napísal:aj humanitne vedy su potrebne - len ich prinos tak nevidiet a absolventi nie su potrebny v takych mnozntvach ako su chrleny
-
Peter_Retep
VIP
zalezi absolventi akych odborov z humanitnych vied - napr. kvalitnych ucitelov - jazykovkarov je velmi malo, naopak pravnikov je sice vela ale zamestna sa skoro kazdy pravnik (tym myslim aj ze bude robit nieco s pravom)
kvalitnych ucitelov je malo z ineho dovodu a to, ze je to smiesne ohodnotene a nie preto ze by neboli absolventi
pravnikov zase nijak zvlast vela nieje, ja osobne mam len jedneho kamarata ktory pravo vystudoval a pracu mam mozno len preto ze jeho otec ma pravnicku kancelariu, inak je to dost podobne ako veterina, zamestnat sa je problem
pravnikov zase nijak zvlast vela nieje, ja osobne mam len jedneho kamarata ktory pravo vystudoval a pracu mam mozno len preto ze jeho otec ma pravnicku kancelariu, inak je to dost podobne ako veterina, zamestnat sa je problem
SŠ - ekonomika (vôbec ma to nebavilo)
VŠ - lesníctvo - ekológia lesa
momentálne si robím doktorát z mirkoskopickej stavby dreva a listov (áno, baví ma to
) viem, že možno mnohí to považujú za "zbytočný odbor", ale mňa veda baví a vidím v tom zmysel, ale viem, že pokiaľ sa mi nepodarí zostať na univerzite (čo je takmer nemožné), tak som na SK nezamestnaná... a to už čoskoro 
VŠ - lesníctvo - ekológia lesa
momentálne si robím doktorát z mirkoskopickej stavby dreva a listov (áno, baví ma to
Koľko ľudí bez práce produkuje vaša vysoká škola a váš odbor?
Verím, že každý si bude ten graf vysvetlovať po svojom, ale mňa minimálne zaujalo:
a) ekonomický smer - s prehľadom na poslednom mieste, žeby nebolo treba toľko manažérov?
b) strojárstvo - toľko ospevovaný tech. smer, zovšadiaľ sa na nás valí ako je strojárov málo, ale robotu nemajú? Sú na úrovni absolventov telesnej a trénerstva.
c) učiteľstvo, politické a psychologické smery sú vo výraznom nadpriemere a za sebou nechávajú právo, hutníctvo a dokonca dopravu..
d) špička je jasná, vysoko špecializované odbory ako architektúra, farmácia a čuduj sa svete umelci
Nie je zohľadnený priemerný plat v odvetviach ale aj tak som zvedavý na odlišné interpretácie.
Verím, že každý si bude ten graf vysvetlovať po svojom, ale mňa minimálne zaujalo:
a) ekonomický smer - s prehľadom na poslednom mieste, žeby nebolo treba toľko manažérov?
b) strojárstvo - toľko ospevovaný tech. smer, zovšadiaľ sa na nás valí ako je strojárov málo, ale robotu nemajú? Sú na úrovni absolventov telesnej a trénerstva.
c) učiteľstvo, politické a psychologické smery sú vo výraznom nadpriemere a za sebou nechávajú právo, hutníctvo a dokonca dopravu..
d) špička je jasná, vysoko špecializované odbory ako architektúra, farmácia a čuduj sa svete umelci
Nie je zohľadnený priemerný plat v odvetviach ale aj tak som zvedavý na odlišné interpretácie.
-
javatar
Hardcore addict
fuha - pekne prekvapujuce...
ale tak pokusim sa vysvetlit (podla svojho laickeho rozumu) body co ta zaujali - samozrejme vo vsetkom sa mozem mylit
a) treba vzdy viac pracovnikov ako manazerov
b) tu je problemom jednoznacne prax, skola ti da len zaklady - vzdy isty cas trva kym pracovnik zacne byt produktivny
c) tu vystava otazka ci su zamestnany vo svojom obore
nakolko pracovat musia a lukrativne miesta tam nie su tak hladaju kde sa da
d) spicka je jasna a co sa tyka tych umelcov - vacsinou sa zamestnavaju sami, cize nie su evidovany ako nezamestnany
ale tak pokusim sa vysvetlit (podla svojho laickeho rozumu) body co ta zaujali - samozrejme vo vsetkom sa mozem mylit
b) tu je problemom jednoznacne prax, skola ti da len zaklady - vzdy isty cas trva kym pracovnik zacne byt produktivny
c) tu vystava otazka ci su zamestnany vo svojom obore
d) spicka je jasna a co sa tyka tych umelcov - vacsinou sa zamestnavaju sami, cize nie su evidovany ako nezamestnany
podla mna to vobec nieje prekvapujuce
- bratislavske skoly maju malo neuplatnenych absolventov uz len z dovodu ze absolventi vacsinou ostavaju v Ba a tam je ta nezamestnanost naozaj mala
- ekonomov je naozaj strasne vela, kazdy blb si to napr robi popri zamestnani aby mal titul pred menom(ved sa vravy ze najtazsia ZS v blave je ekonomicka univerzita)
- strojarstvo? kde sa chces uplatnit? ved nemame podniky ktore by strojarov potrebovali a napr TUKE nabera kazdy rok 800 studentov na tuto fakultu
co mna trochu prekvapilo je 10% TUKE, ale zase sa treba pozerat asi na to ze je to na vychode slovenska a ze je tam vela roznych(a aj niekolko debilnych) fakult, z FEIky je ta nezamestnanost urcite nizsia(ja snad nemam spoluziaka ktory by bol nezamestnany)
- bratislavske skoly maju malo neuplatnenych absolventov uz len z dovodu ze absolventi vacsinou ostavaju v Ba a tam je ta nezamestnanost naozaj mala
- ekonomov je naozaj strasne vela, kazdy blb si to napr robi popri zamestnani aby mal titul pred menom(ved sa vravy ze najtazsia ZS v blave je ekonomicka univerzita)
- strojarstvo? kde sa chces uplatnit? ved nemame podniky ktore by strojarov potrebovali a napr TUKE nabera kazdy rok 800 studentov na tuto fakultu
co mna trochu prekvapilo je 10% TUKE, ale zase sa treba pozerat asi na to ze je to na vychode slovenska a ze je tam vela roznych(a aj niekolko debilnych) fakult, z FEIky je ta nezamestnanost urcite nizsia(ja snad nemam spoluziaka ktory by bol nezamestnany)
-
javatar
Hardcore addict
no ja som absolvent FRI@UNIZA podla prieskumu profesie.sk v roku 2009 su absolventi tejto fakulty druhy najziadanejsi... a tiez vsetci moju spoluziaci o ktorych viem su zamestnany....
- Prílohy
-
- Záujem_zamestnávateľov_o_absolventov_VŠ.pdf
- (388.38 KiB) 43 stiahnutí
a) samozrejme súhlas, boom ekonomického vzdelania bol najme po ´89, v súčasnosti je pohár naplnený, veď koľko študijných odborov manažérstva máme? Podľa mňa je to ešte viac sprofanované ako sociálna práca. Personálny, marketingový, manažment drevárskych podnikov, manažment pedagogických inštitúcií to sú len tak z hlavy čo ma napadajú..javatar napísal:fuha - pekne prekvapujuce...
c) tu vystava otazka ci su zamestnany vo svojom oborenakolko pracovat musia a lukrativne miesta tam nie su tak hladaju kde sa da
b) súhlas
c) súhlas, nič to nemení na tom, že nie je problém sa zamestnať, lepší vrabec v hrsti ako holub na streche
Takže po psychológii ti začali vadiť už aj ekonómovia? Strojárstvo nezapadá do tvojho obrázku o uplatnení VŠ ľudí s technickým smerom tak ho odsunieš bokom?markus napísal:podla mna to vobec nieje prekvapujuce
Oba smery sú potrebné raz vedie jeden raz druhý. A IMHO si myslím, že keby sme neboli banánová republika s lacnou pracovnou silou (čím sa aj chválime
kde som napisal ze mi niekto vadi? piseme tu o moznostiach uplatnenia a tiez o tom kolko akych absolventov tu na slovensku mame a ekonomov konci strasne vela a holt si tazsie hladaju uplatnenie(strojari takisto)
presne to je problem ze sme bananova republika a nepotrebujeme tolkych absolventov z niektorych odborov, skoly nereaguju na trh ale stale chrlia absolventov ktorych nikto nechce
presne to je problem ze sme bananova republika a nepotrebujeme tolkych absolventov z niektorych odborov, skoly nereaguju na trh ale stale chrlia absolventov ktorych nikto nechce
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Nemam vysku a ani mat nebude. zbytocnych 5 rokov. Vystudoval som na strednej mechanik-elektronik automatizacna technika a viem z toho viac nez nic. Uplatnil som sa po vlastnej sikovnosti v odbore IT. Cez dva roky v pohode bezproblemov aj s nejakym tym postupom "kariernym" sa drzim. A viem, ze ine robit momentalne ani nechcem.
-
master23
Light Professional
sice je ekonomika a pod. na poslednom, ale ked si pozres nezamestnanost absolventov EUBA, tak je to 6.4%begbeee napísal: a) ekonomický smer - s prehľadom na poslednom mieste, žeby nebolo treba toľko manažérov?
co, si myslim, nie je az take zle cislo. na porovnanie, STU ma 3.9%. takze to nie je velky rozdiel.
a absolventi ekonomickych vied na UK maju nezamestnanost 5,4%. to tiez nie je velmi zle cislo.
ten priemer zhorsuju/kazia podla mna ti, co vystudovali nejaky ekonomicky smer v NR a BB.
ked si pozries tuto stranku, tak nam vychadza, ze o ekonomov je v podstate celkom velky zaujem.
http://www.profesia.sk/cms/newsletter/m ... ntov/42599
Netvrdím, že nie. Pre mňa to bol tiež šok keď som to videl.
Ako som napísal, sú možné rôzne interpretácie a veci treba vidieť v kontexte. Všetko čo som chcel povedať, že nie všetci tí čo študujú humanitné vedy sú skorumpovaní debili a ľudia bez ambícií a uplatnenia.
Ako som napísal, sú možné rôzne interpretácie a veci treba vidieť v kontexte. Všetko čo som chcel povedať, že nie všetci tí čo študujú humanitné vedy sú skorumpovaní debili a ľudia bez ambícií a uplatnenia.
Tieto materiály, čo sem boli poslané celkom vyvracajú tie iracionálne predstavy o tom, ako končia študenti humanitných smerov v Lidli. Skôr sa ukázal pravý opak a to že, rôznych právnikov, ekonómov a manažérov je už toľko, že sa umiestňujú na prvých pozíciach.