Snowboarding
Snowboarding
Pozicat sa daju aj boty samostatne... Teda zalezi od miesta poziciavania 
Re: Snowboarding
A ešte otázka. Už jazdím v pohodičke, pilujem to každý deň keď som na svahu, ale kamaráti mi už často hovoria že by som niekedy mohol skočiť aj do nejakého parku, skúšať tam a učiť sa aj na switch. Ale vravia že by bolo treba zmeniť nastavenie viazania na freestyle. Momentálne to mám viac na freeride. Je nejaké nastavenie sklonu viazaní v stupňoch, aby to bolo tak univerzálne? Ani freestyle ani freeride?
niektori odporucaju 30/15 ale to je moc prehnane podla mna
tak 15/0 sa da
tak 15/0 sa da
-
reznick
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Je to jednoduche... 15/-15° do Vecka to je univerzalne nastavenie.
Tiež sa musím zapojiť do diskusie. Na Vianoce som dostal snowboard. Mám 17 rokov, a asi 180-183cm. Snowboard som si vybral 155w, čiže širokú verziu. Včera som bol prvý krát na svahu. Aby som sa dostal k lanovke musel som zísť jeden svah, to bol horor. Nevedel som ani poriadne stáť dlhšie ako sekundu, nevedel som zabrzdiť, proste som iba padal. Kamarát mi povedal, že musím začať rovnovážnymi cvikmi, takže som sa postavil kolmo k svahu, pomaličky sa naklonil a zišiel celý svaj nakolmo po sklznici. Asi na tretí krát som už aj vedel regulovať kam sa natočiť aby som bol rovno. No dostávam sa k problému. Vždy, ked som šiel nakolmo ku sklznici, tak mi ťahalo lavú nohu dopredu (čiže na regular), no ja som bol v tom že som goofy, (podla toho, ako sa mi lepšie jazdilo na skateboarde). Asi po troch svahoch som sa na to vykašlal a začal jazdiť regular, keďže mi to bolo lepšie. Po asi 2 hodinkách som už zvládol aj väčšie rýchlosti, brzdenie, rovnováhu, skrátka všetko. No vedel som otáčať snowboard len na frontside, čiže čelom dole k svahu. Akonáhle som chcel zatočiť na backside (čelom hore k svahu), nevedel som sa naklonič a už som sedel na riti. Môže byť to, že neviem točiť na backside spôsobené tým, že som sa neučil rovnovážne cviky (jazda kolmo po sklznici) aj smerom vzad? Čiže že som sa to neučil na prednej hrane snb? No tu asi ide o tréning. Za kolko ste sa vy naučili otáčať na backside? Dosť by sa mi to zišlo, keďže svaj ide v inom smere ako viem ja bočiť, a taktiež aj výjazd z vleku.
A druhá otázka, asi podstatnejšia. Keď som zistil, že som regular, a nie goofy, mal som šťastie, že som mal viazanie nastavené celkom symetricky, takže som si ho nemusel prehadzovať na svahu. Keď som prišiel domov tak som si to doladil, no problém je v tom, že na pohyb po rovinke používam kolobežku. Ale aj keď jazdím regular, tak kolobežku viem jazdiť iba s pravou nohou vo viazku, teda goofy. Mám to celé nejak dopletené. A taktiež taký problém. Vždy sa zapnem pred vstupom na vlek (sedačka), aby som schádzal zapnutý (je mi to tak lepšie, nemám ani grip). A aj keď jazdím regular, z lanovky sa mi lepeiš vychádza na goofy. Akonáhle som skúsil schádzať na regular, tak ma to chcelo točiť na goofy a bol som na zemi...
Nejaké rady, alebo, je to normálne?
A druhá otázka, asi podstatnejšia. Keď som zistil, že som regular, a nie goofy, mal som šťastie, že som mal viazanie nastavené celkom symetricky, takže som si ho nemusel prehadzovať na svahu. Keď som prišiel domov tak som si to doladil, no problém je v tom, že na pohyb po rovinke používam kolobežku. Ale aj keď jazdím regular, tak kolobežku viem jazdiť iba s pravou nohou vo viazku, teda goofy. Mám to celé nejak dopletené. A taktiež taký problém. Vždy sa zapnem pred vstupom na vlek (sedačka), aby som schádzal zapnutý (je mi to tak lepšie, nemám ani grip). A aj keď jazdím regular, z lanovky sa mi lepeiš vychádza na goofy. Akonáhle som skúsil schádzať na regular, tak ma to chcelo točiť na goofy a bol som na zemi...
Nejaké rady, alebo, je to normálne?
No ja som sa backside naučil asi až na tretí deň (lebo som nemal žiadného trénera ktorý by mi to všetko povysvetľoval, len kamoša ktorý jazdil na lyžiach a dával mi psychickú podporu
) A práve na 3-tí deň som zistil kde robím chybu. Ja som sa nakláňal keď som mal dosku priamo dole svahom a to ma potom vždy "drblo", musel som dosku rýchlo otočiť na tých 20°-30° a potom sa až nakloniť. Čudujem sa že ma to prvej nenapadlo. 
Ďakujem, ale na ten backside asi neexistuje poučka, len skúšať. Taktiež idem bez trénera, kamarát mi poradil že najprv rovnováhu a až potom jazdiť, a thats all. On si potom šiel jazdiť svojou cestou.
Ale skôr ma zaujíma ten môj problém goofy a regular. Vedel by som to trochu zosumarizovať, ak to pomôže.
(Regular = L v predu, Goofy = P v predu)
rozbeh na sk8 - kolobežkovanie - Goofy
skok na sk8 - Regular
šúchanie po ľade - Regular
kamarát ma stoil zozadu - Goofy (aj keď som vedel čo spraví, možno som vykročil pravou naschvál)
vyskočenie na najvyšší schod - Goofy
lepšie sa mi jazdí na snb - Regular
Vedeli by ste z toho niečo vydedukovať?
Ale skôr ma zaujíma ten môj problém goofy a regular. Vedel by som to trochu zosumarizovať, ak to pomôže.
(Regular = L v predu, Goofy = P v predu)
rozbeh na sk8 - kolobežkovanie - Goofy
skok na sk8 - Regular
šúchanie po ľade - Regular
kamarát ma stoil zozadu - Goofy (aj keď som vedel čo spraví, možno som vykročil pravou naschvál)
vyskočenie na najvyšší schod - Goofy
lepšie sa mi jazdí na snb - Regular
Vedeli by ste z toho niečo vydedukovať?
presne na vlas to mam tak ako ty
jazdim regular
na snb
univerzálne viazanie neexistuje, pozri si setup-i profi jazdcov nenájdeš ani jednu zhodu, zober si na svah šrobovák a skúšaj ako ti vyhovuje, alebo sadni na vysokú stoličku tak aby si mal nohy vo vzduchu a pozri sa v akom sú uhle podobne nastav aj viazanie. Proste musí ti to vyhovovať. Väčšina predajcov nastavuje na +15/-15 no treba si to vždy doladiť podla seba. Na freestyle je výhodnejšie mať nohy viac od seba kvôli ovládaniu a väčšej stabilite, no na zjazdovke môžu z toho bolieť nohy.
Zadnú hranu zvládneš hneď alebo po pár jazdách šúchania sa po nej celým svahom. Predná je horšia, no netreba sa hej báť, každému trvá dlhšie stačí to len skúšať. Veľa ľudí robí chybu, že sa bojí a ide strašne pomaly, vtedy je to obtiažnejšie sa dostať na prednú hranu. Keď sa trochu rozbehneš ide to aj samo, chce to cvik. Po 2-3 dňoch by si to mal zvládnuť.
Zadnú hranu zvládneš hneď alebo po pár jazdách šúchania sa po nej celým svahom. Predná je horšia, no netreba sa hej báť, každému trvá dlhšie stačí to len skúšať. Veľa ľudí robí chybu, že sa bojí a ide strašne pomaly, vtedy je to obtiažnejšie sa dostať na prednú hranu. Keď sa trochu rozbehneš ide to aj samo, chce to cvik. Po 2-3 dňoch by si to mal zvládnuť.
-
K-ubo
Medium Expert
presne takpropernex napísal:univerzálne viazanie neexistuje, pozri si setup-i profi jazdcov nenájdeš ani jednu zhodu, zober si na svah šrobovák a skúšaj ako ti vyhovuje, alebo sadni na vysokú stoličku tak aby si mal nohy vo vzduchu a pozri sa v akom sú uhle podobne nastav aj viazanie. Proste musí ti to vyhovovať. Väčšina predajcov nastavuje na +15/-15 no treba si to vždy doladiť podla seba. Na freestyle je výhodnejšie mať nohy viac od seba kvôli ovládaniu a väčšej stabilite, no na zjazdovke môžu z toho bolieť nohy.
Teraz tu mám ďalší problém, doteraz som jazdil na sedačke, tá mi nerobí žiadny problém, no mám pocit že už je čas naučiť sa aj na pome. No nikdy sa mi do toho nechce keď vidím, že je v rade asi 10 ludí a spôsobil by som tam ešte aj kolabs keby som spadol. Dáte mi aspoň nejaké rady? Či treba byť zapnutý, alebo mať zadnú nohu von (nemám grip!), na ktorú nohu sa treba zavážiť, ako sa treba chytiť tej "tyčky" s tým tanierom a či si naň sadnúť alebo čo. Padali ste keď ste skúšali pomu na snb?
-
Digital
Guru
načo sa steš učit na pome ? zbytočnosť... ale tak čo stebou ... ono sa to neda doslova opísať lebo to si každy prisposobuje sam.. niekomu je lepsie tak niekomu tak. Ja ked uz teda idem na pome co som velmi davno nesiel tak som zapnuty komplet. Sadat si nesadaj nechaj sa tlačit resp. ťahať jak na lyžiach a udržuj smer a rovnovahu.
-
aviceN
Guru
Ozivujem troska mrtvu temu, chcm sa opytat ohladom viazania a bot do nich. Viazanie mam velkosti L (znacka Drake) a pre tu velkost viazania idu maximalne boty velkosti 44, no chcem sa opytat aky by bol problem keby som si zobral trebars 44,5. Dakujem
Povedal by som, ze jedinym problemom by mohlo byt, ze Ti bude pretrcat spicka na topanke cez viazanie, pripadne okraj dosky, ale pri rozdiele pol cisla by to nemuselo byt tak mega. Skus ju tam vopchat a uvidis.
Rozdiel pol čísla nič nie je, Drake robí dobré viazania. Ja si dokonca myslím, že tam bude rezerva a pretŕčať to nebude, prípadne tam bude nastavenie ktoré si zvúčšíš na maximum. Taktiež každá bota má iné číslovanie, 45 jednej značky môže byť 44 druhej značky.
Eh eh, tak tiež sem napíšem s mojim anti-talentovským-problémom. 
Tiež som si po Vianociach doprial snowboard. Bol som jazdiť 3x. Najprv veľmi zle, potom lepšie, a na ten tretí deň som v pohodičke zvládal tú jazdu, ale len do jedného smeru (:D)... Konkrétne som zvládal frontsideový oblúk, teda oblúk na hrane kde sú päty. No na druhú stranu, backsideový oblúk neviem spraviť absolútne vôbec, podarí sa mi dostať na tú prednú hranu pri fakt malom kopčeku, skoro na rovine, no pri rýchlosti do vždy dom*dám a spadnem a fakt to hodne bolí. Vôbec na tej hrane necítim stabilitu, spadnem buď dozadu alebo dopredu, a čo sa mi tiež pár krát stalo je, že som sa na tú hranu dostal ale už som sa nevedel otočiť naspäť na tú druhú, čiže to končilo pádom v moc moc veľkej rýchlosti...
Niekto v tejto téme už mal tento problém, nemáte nejaké rady ako to trénovať? Myslím že je aj niečo lepšie ako samotná jazda a skúšanie, lebo včera som na kopci zanechal dušu, a nechýbalo veľa a prišiel by som o krk, platničky a zápästie.
(samozrejme bez srandy)...
Tiež som si po Vianociach doprial snowboard. Bol som jazdiť 3x. Najprv veľmi zle, potom lepšie, a na ten tretí deň som v pohodičke zvládal tú jazdu, ale len do jedného smeru (:D)... Konkrétne som zvládal frontsideový oblúk, teda oblúk na hrane kde sú päty. No na druhú stranu, backsideový oblúk neviem spraviť absolútne vôbec, podarí sa mi dostať na tú prednú hranu pri fakt malom kopčeku, skoro na rovine, no pri rýchlosti do vždy dom*dám a spadnem a fakt to hodne bolí. Vôbec na tej hrane necítim stabilitu, spadnem buď dozadu alebo dopredu, a čo sa mi tiež pár krát stalo je, že som sa na tú hranu dostal ale už som sa nevedel otočiť naspäť na tú druhú, čiže to končilo pádom v moc moc veľkej rýchlosti...
Niekto v tejto téme už mal tento problém, nemáte nejaké rady ako to trénovať? Myslím že je aj niečo lepšie ako samotná jazda a skúšanie, lebo včera som na kopci zanechal dušu, a nechýbalo veľa a prišiel by som o krk, platničky a zápästie.
-
iceman1414
Medium Star
Mne pretŕča špička asi 3 cm možno aj viac čo s tým? Je to problém?
Vyrovnaj si to, aby ti pretŕčala špička aj päta rovnako. Teda ak ti špička trčí 3cm a päta je v pohode, nastav si aby ti obe strany trčali 1,5cm. Jazdu by ti to nemalo ovplyvniť, no od nohy 45 a viac by som odporúčal širšiu verziu dosky - "w".
-
iceman1414
Medium Star
Topánky sú 44 ale posunúť dozadu sa to asi nedá. Už je to na doraz. Ale keď nakloním úplne snb tak sa neopiera o zem tak to asi bude v pohode.