silmarill - ja som to tušil, že si sa od našej poslednej debaty a od tvojho odsúdenia mojej osoby nezmenil, nemal som vôbec začínať s tebou debatu

Odcitoval som tvoje vlastné výroky a ty mi vravíš, že niečo prekrúcam?

Možno by nebolo na škodu aby si si sám v sebe ujasnil čo si skutočne myslíš a adekvátne tomu sa aj vyjadroval - pretože tvoja "taktika" vypustiť do sveta nejakú vetu a keď ti na ňu po jej odcitovaní niekto zareaguje, obviniť ho, že prekrúca... je to úbohé, bezcharakterné a podlé. BUM, je to vonku. Už ma to fakt nebaví - buď sa budeme my dvaja baviť na úrovni alebo si ťa dávam do nepriateľov - nemám záujem si čítať tvoje príspevky, ak máš ku mne taký prístup aký máš doposiaľ.
Pokúsim sa zareagovať na to málo argumentov, ktorými si mi odpovedal (ak som nejaké prehliadol a máš záujem o komunikáciu so mnou, prosím, vo svojej odpovedi na tento post ich daj do "quote"):
ja nemám nič proti tomu že cirkev má NEJAKÉ majetky, poukazoval som na fakt že KOĽKO ich má VZHĽADOM nato za akú morálnu autoritu sa považuje.
Spýtam sa ťa a prosím si odpoveď - nevadí ti, že anglická kráľovná má obrovské majetky? Nevadí ti, že Bill Gates má obrovské majetky? A položím druhú otázku: Na základe čoho chceš ty osobne určiť kto smie mať ako veľký majetok? Keď si uvedomíme, že nám tu vládne voľný trh, ktorý tu všetci ospevujú a hlásajú ako je ekonomika super veda, tak sa potom čudujem, prečo si napísal čo si napísal - je predsa súkromnou vecou cirkvi koľko má majetku a ako s ním bude hospodáriť, nie? Si jej aktívnym členom? - ak áno a nepáči sa ti jej hospodárenie, máš možnosť sa na snemoch/konventoch...vyjadriť. Ak členom nejakej cirkvi s majetkom nie si, tak podľa súčasných zásad trhu ťa nič do toho, kto má koľko majetku, nie? Tak ako mňa nič do toho, že sa Hojho vyváža v Audine (ak už nezmenil vozový park

), tak Hughita nič do toho či ja popri štúdiu zarábam a koľko mám v banke a teba nič do toho, koľko má ktorá cirkev. To sú predsa základné princípy trhu, nie? Každý má toľko, koľko si vlastnou šikovnosťou nazhromáždi. To predsa povedal aj Gangy v inej téme.
čo je to za pomoc? podať človeku v núdzi v jednej ruke bibliu a v druhej jedlo a povedať mu, že buď prijme oboje alebo nedostane ani jedno? takýto druh pomoci je skôr parazitovanie na nešťastí iných, ktorých môže takto poľahky získať do svojich radov.
Cirkev, tak ako každá organizácia, má plné právo si o svojich aktivitách rozhodovať sama. Tebe sa môže jej postup nepáčiť, no právo na to má. O tom sa snáď baviť nemusíme. Teraz - moja špekulácia, čo tým mohli sledovať (pretože tvoj príspevok ohľadom tejto veci je tiež len špekuláciou ničím nepodporenou): obaja vieme, že dať cigánom len jedlo nestačí. Ak po nich chceme, aby žili naším životom (či je to z dlhodobého hľadiska správne alebo nie je druhoradé a nie je to vecou tejto témy), tak je pre nich nutná aj totálna zmena myslenia. Musia sa odnaučiť v prvom rade kradnúť, vnímať aj gadžov ako rovnocenných a vštepovať tieto zásady aj svojim deťom. Dúfam, že ti je známe, že cigáni kradnú, no vždy len od bielych - cigán cigána neokradne, ak, tak len veeeeeeeľmi výnimočne. Tak isto by ti mohlo byť známe, že vnímajú bielych ako niekoho iného, sami sa od nás vedome separujú. A súčasne by ti mohlo byť známe, že tieto myšlienky a postoje v nich naši sociálni pracovníci skúšajú zmeniť už dlhé roky a bez úspechu. Teraz to skúsila cirkev s Bibliou, v ktorej sa hlása láska k blížnemu a o tom, aby nekradli, aby nerobili detí viac než uživia, na príbehu o samaritánovi im mohli kňazi vysvetliť správne správanie sa ku gadžom... tak Silmarill vyhlásil, že sa mu to nepáči, pretože chlieb bol podmienený duchovným životom. Takže ešte raz: WTF?