Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
Hmm, este vcera by som dal prachy do toho, ze prvy vchadza chlap, ale teraz ste ma zaskocili
kuknem co na to materialy z etikety u nas na skole...
a to akoze co ta priviedlo k pochybnostiam? to ze niekto povie ze podla neho je to inak? kolko odkazov na spravnu odpoved potrebujes poslat? alebo si nasiel niekde inu odpoved na otazku kto vchadza do dveri prvy?
dalsi link:
http://www.gastroslovnik.sk/gastro-spri ... a-k-stolu/
dalsi link:
http://www.gastroslovnik.sk/gastro-spri ... a-k-stolu/
-
Fabo
Hardcore addict
Ono Ratzi zvykne mat tieto veci nastudovane a istym sposobom to aj je logicke...
na nastudovaneho Spacka a zjavne zle, kedze sam Spacek tvrdi opak ako Ratzi(sam mam odsledovany cely Spackov serial)
a logicke to nieje ani nahodou
ide o ochranu slabsieho pohlavia, jednoducho rovnako ako pri schodoch kde ide vzdy chlap tak aby bol nizsie a v pripade potreby zenu chytil, tak pri vstupe na nezname a potencionalne nebezpecne miesta vstupuje prvy, je to samozrejme stary zvyk z davnejsich dob ale jednoducho to je tak
a logicke to nieje ani nahodou
ide o ochranu slabsieho pohlavia, jednoducho rovnako ako pri schodoch kde ide vzdy chlap tak aby bol nizsie a v pripade potreby zenu chytil, tak pri vstupe na nezname a potencionalne nebezpecne miesta vstupuje prvy, je to samozrejme stary zvyk z davnejsich dob ale jednoducho to je tak
-
Grim
Darca
...niekto sa sekol a ja s markusom to niesme...ja mám tiež odsledovaného Špačka odpredu aj odzadu...
-
RATZINGER666
Darca
ono je to v pohode, nehovorim, ze nemate pravdu, iba hovorim, ze som tym zaskoceny, pretoze som si myslel, ze je to tutovka a bol som o tom presvedceny... holt, trochu som sa sekol a tiez som tu relaciu komplet videl, ako som spominal predtym, a to ma taketo veci zaujimaju, a aj si ich lahsie pamatam 
// nasiel som to, je to tak, ako hovoria chalani a dama vyssie, dost ma zmiatla ina cast, kde sa spomina, ze spolocensky vyznamnejsia osoba ide bez vynimky do dveri prva, pokial vsak Vam ona sama neprenecha tu cest
// nasiel som to, je to tak, ako hovoria chalani a dama vyssie, dost ma zmiatla ina cast, kde sa spomina, ze spolocensky vyznamnejsia osoba ide bez vynimky do dveri prva, pokial vsak Vam ona sama neprenecha tu cest
-
adox
Light Professional
A čo keď dáma to nebude vedieť taktiež ako sme to nevedeli my a vtrhnem do reštaurácie prvý a bude si myslieť že čo som za debila...tak radšej nechať prvu vojsť ju alebo sa jej spytať či dobre ovláda etiku správania? 
//to s tym opytanim bol len vtip
//to s tym opytanim bol len vtip
predpokladas ze pravidla ovlada, radsej nech si ona v ten moment mysli ze som hulvat ako by som sa ja mal prisposobovat a spravat sa nejako inak, ved ked sa v praci alebo v skole bue stazovat na koho natrafila ze ju ani nepustil do restauracie prvu tak snad sa tam niekto najde kto ju z omylu vyvedie
ono je to ale niekedy tazke, napriklad ked ti slecna vbehne pod nohy a bude sa trepat prva po schodoch tak ju nebudes predbiehat(hrozila by kolizia)
a urcite sa jej nepytaj ci ovlada etiketu
ono je to ale niekedy tazke, napriklad ked ti slecna vbehne pod nohy a bude sa trepat prva po schodoch tak ju nebudes predbiehat(hrozila by kolizia)
a urcite sa jej nepytaj ci ovlada etiketu
to mne sa skor stava, ze chalan ma silou mocou dava prednost, ked vchadzame do podniku a pritom sa tvari, ze aky je gentlemanlumir napísal:najviac ma vedelo dojat, ked som isiel s nejakou zenou do kaviarne... vstupim prvy do dveri a ona sa zacne tvarit urazene, ze som ju nepustil prvuale clovek ma aspon hned predstavu, ze nema do cinenia s takou damou, na aku sa hra
rozoberala sa tu uz tema o plateni? chalani, platite za babu zo zasady alebo viete pristat na kompromis? (mne osobne pride diskriminujuce
ak viem dobre tak
zena moze zaplatit ak je to obchodny obed
inak plati muz
ak su na obede napr manzel s manzelkou a manzelka drzi kasu tak da penazenku chlapovi a on zaplati
inak plati muz
ak su na obede napr manzel s manzelkou a manzelka drzi kasu tak da penazenku chlapovi a on zaplati
raz sa mi stala taka situacia: bola som na cudzej univerzite a jeden profesor ma z kolegiality (bol cech, knaz, proste ako moj otec) zavolal po hodine na obed. co vtedy?markus napísal:ak viem dobre tak
inak plati muz
-
Fabo
Hardcore addict
markus: pripadne si plati kazdy sam...
kathleen: povedal by som, ze zalezi od konkretnej formulacie, ci "zavolal" na obed alebo "pozval" na obed
kathleen: povedal by som, ze zalezi od konkretnej formulacie, ci "zavolal" na obed alebo "pozval" na obed
restauracia/bar/hotel/zabava - to sa snazim platit vzdy ja
.
polovicka sa podiela na beznych vydavkoch v domacnosti:)
.
polovicka sa podiela na beznych vydavkoch v domacnosti:)
-
Janio
Zablokovaný
Mňa napadla taká vec, ktorej veľmi nerozumiem... Keď odchádzame napr. z reštaurácie, vychádza prvá žena nie ? A otvára si aj dvere sama ? Alebo ich jej podrží muž (keď sa otvárajú smerom dnu) No v prípade, že smerom von, tak čo ? On vyjde vonku a ich jej podrží a potom sa vráti dnu, alebo ako ? 
pokial sa dvere otvaraju dnu, tak ich otvoris a dama okolo teba prejde (teda pokial nie si sud:)
.
pokial sa to technicky "neda" zvladnut, tak sa z toho vzdy mozes vyzut komentarom...napr. viem, ze by si mala ist prva ale technicky to asi nezvladneme.. vyjdes vonku a pridrzis jej dvere:)
.
alebo sa postavis bokom do dveri (ktore drzis otvorene).. a ona moze prejst - a popri tom sa o teba zmyselne obtriet
.
pokial sa to technicky "neda" zvladnut, tak sa z toho vzdy mozes vyzut komentarom...napr. viem, ze by si mala ist prva ale technicky to asi nezvladneme.. vyjdes vonku a pridrzis jej dvere:)
.
alebo sa postavis bokom do dveri (ktore drzis otvorene).. a ona moze prejst - a popri tom sa o teba zmyselne obtriet
-
Janio
Zablokovaný
A to, že si dvere otvorí sama nepripadá do úvahy ? (Nie, žeby sa mi lenilo ich otvoriť, ale chcem vedieť na isto či vždy ich otvárať ja, alebo niekedy by mala aj žena - tak isto ako s tým vchádzaním) 
-
Fabo
Hardcore addict
Nemal by prvy vyjst muz? Co ked je na ulici nepovolena demonstracia a lietaju dlazobne kocky? 
-
javatar
Hardcore addict
Ruku do ohna za to nedam ale v pripade restauracii a pod. by zena dvere otvarat nemala. (jedine na WC tam by posobilo dost divne keby si jej otvoril dvere
a este divnejsie ak by si vosiel prvy
)
Muz prvy vchadza a cekuje prostredie. Zena prva vychadza aby jej mohol na zadok cumiet len muz co jej drzi dvere
.
Muz prvy vchadza a cekuje prostredie. Zena prva vychadza aby jej mohol na zadok cumiet len muz co jej drzi dvere
-
Janio
Zablokovaný
A aby jej mohla do hlavy vletieť kachlička 
Fabo toto sa pýtaj aj môj brat, že čo ak na ulici bude niečo nepredvídané... Myslím, že je väčšia pravdepodobnosť, že sa niečo stane vonku, ako vtedy keď bude vychádzať ako druhá
Fabo toto sa pýtaj aj môj brat, že čo ak na ulici bude niečo nepredvídané... Myslím, že je väčšia pravdepodobnosť, že sa niečo stane vonku, ako vtedy keď bude vychádzať ako druhá
-
lekoklatik
VIP
Ak to tu uź bolo tak pardón, ale celkom mi to sem sedí a je to celkom zábavné [zábavným myslím úsmevné, nie že sa budete váľať po zemi od smiechu]
Angličtina potrebná
Angličtina potrebná